Hlavní navigace

Kompletní parametry Skylake-X s 12 až 18 jádry jsou venku. Takty mají překvapivě vysoko

28. 7. 2017

Sdílet

Zdroj: Intel

Je to trochu dříve, než se asi čekalo, ale zdá se, že se na světě objevily parametry kompletní sestavy procesorů Intel Skylake-X pro novou highendovou platformu X299. Ty sice již byly vydány, ale jen v modelech do deseti jader, které byly součástí původního plánu. Možná až během letoška ale Intel roadmapu změnil a přidal nejprve 12jádrový, a potom dokonce 14, 16 a 18jádrové modely, které kvůli onomu opožděnému startu nejsou součástí prvotního „launche“ celé platformy. Jejich parametry tak Intel na začátku neprozradil, ovšem to nám nyní vynahrazují uniklé materiály.

Tyto informace přinesl letos mimořádně aktivní web VideoCardz a měly by pocházet přímo ze slajdů Intelu. A specifikace na nich vypadají docela pěkně. Neznáme sice velmi důležité takty vícevláknového turba, které budou hrát stěžejní úlohu, ale základní frekvence se Intelu podařilo dostat výš, než se z dosavadních informací zdálo.

Začneme s dvanáctijádrem (s 24 vlákny) Core i9-7920X, neboť to se má údajně začít prodávat už příští měsíc za cenu 1199 dolarů. Jak už víme, jeho základní takt je 2,9 GHz, přičemž alespoň na papíře má stejné 140W TDP jako model Core i9-7900X s deseti jádry. Podobně jako ten má také standardní turbo nejvýše 4,3 GHz, což ale asi není pro zátěž všech jader. Procesor má také Turbo Boost Max 3.0, které umožňuje u dvou konkrétních jader při zátěži dosáhnout frekvenci vyšší. Ta ale není 4,5 GHz jako u modelů i7-7820X a i9-7900X, založených na menším LCC křemíku, ale jen 4,4 GHz. Toto bude platit pro všechny vyšší modely, je možné, že s „HCC“ čipem už není možno jít tak vysoko, nebo to příliš škodilo provozním vlastnostem.

Core i9-7940X, které bude mít 14 jader, 28 vláken a 19,25 MB L3 cache, je prvním překvapením, pokud jde o frekvenci. Základ má totiž na 3,1 GHz, tedy výš, než 12jádro! Přitom za dvě jádra navíc připlatíte opět jen 200 dolarů, CPU stojí oficiálně 1399 dolarů. Pes je zřejmě zakopaný v TDP, tento model je totiž prvním CPU Skylake-X, který má standardně 165W TDP. Opět tedy na papíře, neboť minimálně na některých deskách s vynuceným přetaktovaním Skylake-X ve výchozím stavu TDP překračuje. Nicméně menší limit spotřeby je zřejmě tím, co umožnilo takty o něco zvednout místo dalšího snížení. Standardní turbo tohoto modelu je jinak stejných 4,3 GHz a Turbo Boost Max 3.0 je opět 4,4 GHz.

Konfigurace čipů Skylake-SP Konfigurace čipů Skylake-SP/X. Modely i9-7920X a vyšší používají větší, tzv. HCC čip

Core i9-7960X s šestnácti jádry, 32 vlákny a 22 MB L3 cache již bude stát 1699 dolarů a také má TDP 165 W. Zde už takty sníženy jsou, ovšem o dost méně, než naznačoval únik v Geekbench. Takt není 2,5 GHz, ale rovnou 2,8 GHz, což je jen o chlup pod dvanáctijádrem. Maximální turbo míně kleslo na 4,2 GHz (opět ne pro všechna jádra), Turbo Boost Max 3.0 je 4,4 GHz.

KL24

Třešnička na dortu, top model Core i9-7980XE s 18 jádry, 36 vlákny a 24,75 MB L3 cache má cenu 1999 dolarů a Intel u něj stále uvádí jen 165W TDP. Jeho základní takt byl tím omezen na 2,6 GHz, což je ale pořád vyšší, než tvrdil onen únik u šestnáctijádra. Vícevláknový výkon by díky tomu měl být vyšší, i když pochopitelně bude záviset hlavně na tom, na jak vysokém vícevláknovém turbu bude čip schopen běžet (a to hlavně na deskách vynucujících TDP). Maximální turbo je opět 4,2 GHz a Turbo Max 3.0 pro dvě jádra 4,4 GHz.

Uniklé specifikace 12-18jádrových modelů Core i9 generace Skylake-X (Zdroj: VideoCardz) Uniklé specifikace 12-18jádrových modelů Core i9 generace Skylake-X (Zdroj: VideoCardz)

S těmito vyššími takty vypadá výkon těchto „HCC“ verzí procesorů Skylake-X hned lépe. Spolu s vyšším IPC a rychlejšími instrukcemi AVX/AVX2 (a AVX-512, byť jejich využití je ještě otázkou budoucnosti a přínosy u architektury Skylake-X asi ještě budou omezené) by tak Core i9 měla být o to silnějšími protivníky pro Threadrippery od AMD, odhalené nedávno. Zvlášť pokud se bude ještě dát dosáhnout významnějšího přetaktování směrem k 4,0 GHz nebo dokonce za tuto hranici. Nicméně vzhledem k tomu, že AMD má za stejný počet jader podstatně nižší cenu (a potenciální výhodu ve snazším chlazení, jelikož má připájený rozvaděč tepla a Skylake-X jen pastovaný) asi obě tyto cesty budou na trhu mít svůj smysl a zákazníka.

Byl pro vás článek přínosný?