Hlavní navigace

Kompletní řešení: BenQ nScreen i221

14. 10. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nový trend

Úvod

Plusy a mínusy

+ připravenost na Skype

+ cena

+ spotřeba

- nízký výkon pro multimédia

- drátové periferie

- rozšířitelnost

Na jaře se na trhu objevil počítač integrovaný v monitoru od firmy MSI (testováno v dubnovém Extra PC) a jednalo se o příjemné překvapení. O půl roku později přišel se svojí představou jak tento koncept zrealizovat také BenQ. Oba počítače se v mnohém podobají, ale také zásadně liší. Jeden společný rys je ale zásadní - oba představují plnohodnotný domácí počítač za skvělou cenu.

Klávesnice, vzhled, porty

K počítači dostanete přímo v balení klávesnici a myš. Obě periferie jsou vyvedeny v bílé barvě, obě postačí k běžné práci. Velké zázraky nečekejte - klávesnice je poměrně rachotivá a nemá ideální dohmat, myš je zase příliš lehká a nenabízí žádná bonusová tlačítka. Větší problém bych ale viděl v tom, že jsou oba doplňky drátové. Je sice jasné, že v případě tohoto počítače se snažil výrobce stlačit cenu ještě níže, než u jiných přístrojů, drobný příplatek za bezdrátové periferie by ale jistě případný kupec překousl. Celý koncept počítače all-in-one je totiž založen na jednoduchosti a eleganci. BenQ nScreen je velmi pohledné zařízení - k dispozici je v černobílé nebo kompletně bílé variantě, k oběma myš i klávesnice krásně ladí. Atraktivní zařízení, které se ideálně hodí do moderního bytu, ale bohužel shazují všudypřítomné dráty.

Drátový je i Skype telefon, který v krabici od přístroje najdete též. Ten šikovně zavěsíte do speciálního držáku, který se dá snadno připevnit k levé hraně počítače. Pokud používáte Skype k telefonování, budete tuto vychytávku milovat - telefon nabízí vše, co od něj očekáváte i něco navíc. Na příchozí hovor samozřejmě upozorní zvonění, kromě vytáčení a pokládání také ovladač umožňuje procházení vašich Skype kontaktů. Když telefon vyjmete z držáku, automaticky vám otevře okno s programem Skype, při zavěšení jej zase minimalizuje.

USB habaděj

Hned tři osazené USB porty zaberou zmiňované periferie. V tomto směru je na tom ale nScreen dobře - nejpoužívanějších univerzálních konektorů nabízí celkově šest. Čtyři z nich jsou schovány v zadní části, dva pak najdete v konektorovém panelu v levé hraně. Jedná se o skvěle přístupné místo, ideální pro připojení flash disku nebo fotoaparátu. V tomto panelu také najdete základní čtečku paměťových karet (SD/MMC, MS) a klasické malé jacky pro připojení sluchátek a mikrofonu. BenQ nScreen má ale i vlastní mikrofon - najdete jej v horní části rámečku displeje, hned vedle 1,3Mpx webkamery. V zadní části najdete ještě klasický LAN konektor pro připojení do sítě, otvor pro zámek Kensington a také napájecí konektor. Do něj připojíte externí adaptér - tím, že jej designéři navrhli samostatně, omezili zahřívání počítače a celkově přístroj mohli navrhnout štíhlejší. Adaptér není přehnaně velký - odpovídá trafům starších nebo výkonných notebooků. Navíc je také v bíle barvě, takže nebude v interiéru rušit.

Displej, zvukové možnosti, datové úložiště

Novinka od BenQ je pozicována jako rodinný počítač. Měl by si tedy logicky dobře poradit s multimédii. Výborně je na tom displej - necelých dvacet dva palců nabídne plné HD rozlišení (1 920 × 1 080 pixelů). Barvy sice nejsou nejpřesnější, zato jsou velmi živé a líbivé. Inženýři navíc přistoupili k šikovnému fíglu, který nemá na svědomí nikdo jiný, než firma Apple. Otočili totiž osazený TN panel "vzhůru nohama" a odstranili tak jeden z největších nedostatků zmíněné technologie: tmavnutí při pohledu zespod. Monitor tak v praxi tmavne při pohledu shora, což není moc častá ani nijak zvlášť užitečná činnost - na rozdíl od sledování televize z nízko umístěné pohovky.

Kvalita integrovaných stereo reproduktorů (2× 2 W) není nijak ohromující - hrají navíc ze spodní hrany takříkajíc do stolu, což už tak dost zkreslenému zvuku příliš nepomáhá. Pokud budete chtít počítač používat ke sledování filmů nebo náročnějšímu poslechu hudby, určitě jej doplňte alespoň základními reproduktory. Integrované řešení uspokojí při telefonování, či občasném poslechu internetového rádia. Příjemně ale překvapil jejich maximální výkon a intenzita zvuku, který jsou schopné bez chrčení poskytnout. Hlasitost je regulována podsvíceným otočným ovladačem, který zároveň slouží jako vypínač celého počítače. Hned vedle v pravé hraně najdete také tlačítka pro regulaci intenzity podsvícení.

Vyrostl z notebooků

Na přístroji jde velmi poznat, že jeho technologický návrh vychází z notebooků. V rámci úspory místa snahy o minimalizaci zahřívání tak byl použit "notebookový" 2,5" pevný disk s rychlostí 5 400 ot./min. Jeho přenosové rychlosti odpovídají běžnému notebooku, což se projeví v pomalejší odezvě, než jakou by uživatel od "stolního počítače" očekával. Na druhou stranu výkonově odpovídá celé hardwarové sestavě, takže ji jistě nijak zásadně nezpomaluje. Jako větší nevýhodu bych viděl jeho kapacitu - jen 160 GB začíná dnes být málo i na notebook, natož na multimediální počítač pro celou rodinu, který má uchovávat, hudbu filmy a fotky.

Výkon, provozní hluk a chlazení

Počítač BenQ nScreen samozřejmě není určen na hraní počítačových her či střih videa. Jedná se o jednoduchý přístroj připravený pro brouzdání na webu, internetové telefonování, kancelářskou práci a rekreační poslech hudby. Tomu odpovídají také zvolené komponenty. V tomto případě byla místo klasické atomové varianty, kterou důvěrně známe z mininotebooků, zvolena kombinace AMD/ATI. Procesoru Sempron 210U (na 1,5 GHz) sekunduje integrovaná grafika Radeon X1200. Výkon je zhruba o 20% vyšší než u běžného mininotebooku, o zásadní rozdíl se ale nejedná. Grafická akcelerace oken je sice svižná, například na přehrávání HD videí na YouTube už ale sestava nemá. Počítač na systému XP reaguje velmi příjemně, velmi zajímavé by bylo, kdyby výrobce sestavu dodával také s Windows 7.

Zbytek střev už odpovídá běžným atomovým sestavám - již zmíněný notebookový disk doplňuje pouze 1 GB operační paměti. To už je dnes u stolního počítače opravdu minimum. Upgrade je možný po odejmutí zadní části - k dispozici je ale jen jeden slot. Budete tedy muset stávající gigový modul vyměnit za větší. Vyměnit můžete případně také disk, ačkoli najdete návod v manuálu, jednáte za cenu ztráty záruky.

Hučí ale nehlučí

Málo výkonné komponenty ale mají také své výhody - jedno z nich je menší produkce tepla. Počítač se tak nepřehřívá ani v zátěži, větráček ale přesto stále jede na plné otáčky. Zregulovat se dá jedině pomocí neoficiálního software. Na druhou stranu, nejedná se o nijak silný zdroj hluku. Pravděpodobně vám nebude vadit, ani když budete s počítačem pracovat, natožpak při sledování filmu ze několika metrů.

Bezdrátová konektivita, Spotřeba

Oproti jiným desktopům má tento počítač jednu velkou výhodu - integrovaný Wi-Fi adaptér. Byť se jedná o klasický modul podporující pouze standard 802.11b/g s průměrným ziskem signálu, stále potěší možnost počítač postavit kamkoli bez omezení síťovými rozvody. Technologií Bluetooth počítač nedisponuje, což je určitě u multimediálně zaměřeného přístroje škoda. Na druhou stranu s přihlédnutím k ceně se dá tento nedostatek odpustit. Dalším plusem notebookových kořenů je zcela jistě také spotřeba - nScreen si v zátěži vezme zhruba polovinu až třetinu toho, co běžný stolní počítač bez monitoru a to jistě není k zahození, zvláště pokud patříte k těm, kterým jede počítač celý den. V režimu spánku jsme se dokonce dostali pod měřitelné hodnoty - wattmetr ukázal čistou nulu.

Dodávaný software, Zhodnocení

V ceně počítače je také operační systém Windows XP Home - je dobře, že zde výrobce odolal těžkopádným Vistám. Další softwarový výbava je poměrně bohatá, kromě klasických předinstalovaných trial verzí Microsoft Office a Norton Internet Security, kde stačí zakoupit jen licenci a aktivovat, je k dispozici několik dalších užitečných programů. Air Frame umožňuje jednoduché sdílení fotografií, pro ovládání webkamery je k dispozici Arcsoft WebCam Companion 3.0. Nejzajímavější je ale určitě QDataTrove, který nabízí kompletní systém zálohování včetně možnosti vytvoření recovery média či obnovy systému ze skrytého oddílu i v případě, že Windows nestartují.

Nový BenQ nScreen i221 není žádný trhač výkonových rekordů. Je to ale solidní počítač, pro uživatele, kteří potřebují word, hudbu a internet. Za dvanáct tisíc dostanete kompletní sestavu, navíc ve velmi elegantním, prostor a energii spořícím balení.

Kompletní fotogalerie

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

 

Produkt

Cena

11 887,00 Kč

Zapůjčil

BenQ; www.benq.cz

 

MMF24

Specifikace

Procesor

AMD Sempron 210U (1,5 GHz)

Operační paměť (vestavěná)

1 GB (DDR2)

Operační paměť (rozšiřitelná do)

4 GB

Pevný disk (velikost)

160 GB

Pevný disk (rychlost)

5 400 ot./min

Pevný disk (typ připojení)

SATA

Optická mechanika (typ)

-

Optická mechanika (rychlost)

-

Velikost displeje (palců)

21,5

Rozlišení displeje

1 920 × 1 080

Grafická karta

ATI Radeon X1200

Grafická paměť

128 MB

Wi-Fi

b/g

Bluetooth

-

Mobilní komunikace

-

Operační systém

Windows XP Home

Porty (s výjimkou USB)

LAN, sluchátka a mikrofon

Počet USB portů

6

Slot pro karty

SD/MMC, MS

Rozměry

480 × 361 × 61 mm

Hmotnost

4,6 kg

 

Výsledky testů

3DMark01 (body)

3491

3DMark06 (body)

258

PCMark05 (body)

1793

HDTune (MB/s; ms)

48,6; 17,6

Sandra 2009 (procesor)

4,52 GOPS

Sandra 2009 (multimédia)

6,72 Mpx/s

Sandra 2009 (paměť)

2,99 GB/s

Spotřeba v zátěži (W)

65

Spotřeba při nečinnosti (W)

53

Spotřeba v režimu spánku (W)