Hlavní navigace

Koncept Windows Mobile 7 odhalen. Potýkal se zastaralým rozhraním

20. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nejen při vývoji softwaru vznikají koncepty, z nichž se pak vybere ten, který tvůrci považují za nejlepší a rozpracují jej dále. V případě mobilní divize Microsoftu se stalo to, že byl úplně zapomenut koncept, s nímž Windows Mobile svého času slavila velké úspěchy, ovšem pak dojela na zastaralost, když iPhone ukázal, jak by mělo vypadat pěkné dotekové prostředí, plně ovladatelné pouhým prstem, nikoli stylusem. Microsoft posléze vsadil na koncept dlaždic a svůj mobilní systém přejmenoval na Windows Phone 7.

Aspoň číslování navázalo na tradici Windows Mobile, která se široké veřejnosti naposledy představila ve verzi 6.5. Na scéně se ale po letech objevily koncepty, které naznačují, co Microsoft původně zamýšlel se sedmou řadou tehdy ještě Windows Mobile. Neradi bychom vás ochudili o překvapení, proto doporučujeme, abyste se rovnou podívali na video níže. S dlaždicemi grafické prostředí nemá moc společného a jestli bychom se obešli bez berličky v podobě stylusu, lze s úspěchem pochybovat.

 

Především v kontrastu s velmi prostým a čistým Metrem působí prostředí nevzhledně, přeplácaně a nepřehledně. Ani styl ovládání nevyhlíží úplně intuitivně. O to jsme radši, že v Microsoftu zvítězily dlaždice. Jiná cesta redmondskému mobilnímu operačnímu systému prospěla, ač se stále příliš neprosadil. Aktivní dlaždice nicméně bez debat posunuly uživatelské rozhraní na novou úroveň.

Windows Mobile 7 nemohla soupeřit s iPhonem. Ukázané prostředí se na dotekové obrazovky nehodí. Video zveřejnil Dave Brinda, který podle všeho pracoval na Windows mobile, později však přešel k HTC, kde se mj. podílel na grafické nadstavbě HTC Sense pro Android.

CS24

Zdroj: istartedsomething