Hlavní navigace

Končí firma Lexar vyrábějící flashdisky a paměťové karty. Micron hledá výnosnější trhy

3. 7. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zdá se, že máme po nějaké době zase „potěšení“ psát o konci nějakého výrobce hardwaru. Pomyslné parte přichází v těchto dnech od značky Lexar, kterou jste mohli najít na různých paměťových médiích, zejména flashdiscích a paměťových kartách (loni například byla jedním z výrobců, kteří přinesli na trh 200GB karty microSD). Tato americká firma s podnikáním končí a její výrobky tedy zmizí z trhu.

Konec této firmy byl oznámen jejím vlastníkem, jímž je Micron, jeden z hlavních výrobců pamětí NAND a DRAM. Micron firmu Lexar koupil v roce 2006 a udělal z ní svojí dceřinou společnost. Pod touto značkou se prodávaly zejména flashdisky (JumpDrive) a zmíněné paměťové karty a čtečky, ale třeba také externí SSD. Technologická historie firmy je ovšem bohatší, původně vyvíjela řadiče pro paměti Flash a ATA disky a patřila pod Cirrus Logic, z něhož byla vyčleněna v roce 1996. Dnes jde ovšem přes dvacetiletou historii spíše o značku do značné míry komoditního zboží.

To zřejmě Micronu vadilo, protože ve svém vyjádření uvádí, že divizi Lexar uzavírá kvůli tomu, že se chce věnovat výnosnějším příležitostem a lukrativnějším trhům. To mají zřejmě být hlavně SSD, úložiště pro servery a tak podobně. Spotřebitelská elektronika je asi v dnešní době, kdy mají firmy vyrábějící paměti NAND kvůli jejich nedostatku na trhu rekordní tržby, považována za příliš malé sousto. Micron v kvartálních výsledcích neuvádí, kolik mu Lexar vydělal či zda byl ve ztrátě. Stejně jako Crucial byl Lexar značkou používanou pro produkty pro volný „retailový“ trh, kdežto samotný Micron údajně většinu svých tržeb realizuje jako dodavatel výrobků (pamětí, SSD) jiným firmám například na OEM trhu.

KL24

lexar-klicenky-kabely-kartyPodle prohlášení Micron bude dál poskytovat podporu a je asi možné, že by se některé produkty mohly přesunout pod značku Crucial, což je další „brand“ Micronu používaný pro produkty jako jsou paměti a SSD. Firmy výslovně neuvádí, zda a jak dlouho bude plnit záruky výrobků, které se už dostaly na trh a v distribuci mohou možná přetrvávat i docela dlouhou dobu. Nicméně u nás v Evropě je dvouletá lhůta garantována zákonem a tak ji přinejhorším budou muset krýt prodejci (výměnou za zboží jiné značky, vrácením peněz). Není tedy úplně důvod začít se třeba flashdisků Lexar kvůli konci firmy bát.

Micron údajně také zvažuje možnost, že by ještě celý Lexar nebo jeho části byly prodány nějakému dalšímu zájemci, nicméně zatím asi není jasné, jestli se nějací nápadníci objeví. O tom, zda by třeba takový prodej ještě mohl existenci značky zachránit, je tedy asi předčasné spekulovat.

Byl pro vás článek přínosný?