Hlavní navigace

Konec roamingu znamená levné volání ZE zahraničí. Volání DO zahraničí zůstane drahé

17. 2. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jedna naše čtenářka mi tento týden poslala dotaz, jestli díky konci roamingových poplatků v EU, který nastane 15. června 2017, bude moci za domácí ceny volat z Česka do Slovenska. Nebude. Shodou okolností na stejný dotaz dnes odpovídá i měsíční monitorovací zpráva ČTÚ (zde v PDF).

Roamingem se myslí využívání služeb v zahraničí. Tedy že s českou SIM kartou vyrazíte například do Chorvatska. Od poloviny letošního roku budete z Chorvatska do Česka volat za stejnou cenu, jako byste byli doma.

Volání z Česka do zahraničí ale není regulováno na evropské ani mezinárodní úrovni. Ceny jsou čistě v režii operátorů a dohod mezi nimi. Naše velká trojka si svět rozdělila až do 10 zón, pro něž účtuje zvláštní sazby za volání. SMS poslané do libovolné země stojí vždy stejně. U Vodafonu je to 2,52 Kč, u O2 5 Kč a u T-Mobilu 5,05 Kč.

První zóna u Vodafonu pokrývá Slovensko, Rusko, Ukrajinu, Čínu a Vietnam. Minuta volání (tarifikace 60+1) stojí 7,26 Kč. O2 má v základní zóně jen Slovensko a účtuje si 12,48 Kč za minutu (tarifikace 60+60). T-Mobile do základu počítá Slovensko, Německo, Polsko a Rakousko. Paušálistům účtuje 6,99 Kč a předplacenkářům 11 Kč za minutu (60+1).

KL24

Ceníky operátorů pro volání do zahraničí jsou zkrátka příliš složité, než aby je mohl obsáhnout jeden článek. Více informací proto najdete na webu O2, T-Mobilu a Vodafonu.

PS: Na volání do zahraničí se specializuje virtuál OpenCall. Volání do okolních zemí má jen za 1,80 Kč za minutu.

Byl pro vás článek přínosný?