Hlavní navigace

Konec rozšiřování 3G sítě u T-Mobilu. Odteď už jen LTE

15. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

T-Mobile tento týden pořádal setkání s novináři, kde se rozpovídal o budoucnosti mobilního internetu. Cnews.cz na akci nebylo ani pozváno, využijeme tedy informací Tomáše Doseděla z Mobinfo.cz. Na setkání vystoupil Frank Meywerk, který už téměř čtyři roky pracuje v českém T-Mobilu jako výkonný ředitel technického úseku a stará o plánování a strategii rádiových sítí.

Pokrytí T-Mobilu 3G (leden 2013)
Pokrytí 3G (mapka)

Nejzajímavější bodem konference je stav 3G sítě. Dle Meywerka už je prý pokrytí dostačující a rozšiřování 3G nemá obchodní smysl (vysoké náklady, nízká návratnost investic). T-Mobile se už soustředí jen na zrychlování sítě, a tím i posilování infrastruktury a páteřních spojů.

Zrychlování se týká technologie HSPA+ 42, která je momentálně využita v některých městech ČR. Stahování rychlostí až 42 Mb/s je dostupné v částech Prahy, v Brně, Liberci, Českých Budějovicích, Mladé Boleslavi, Zlíně a Otrokovicích. Během prosince operátor pokryl ještě Beroun, Poděbrady a v lednu pak Nymburk, Jihlavu, Trutnov a Vrchlabí.

 

T-Mobile podle vlastních měření aktuálně pokrývá 85 % populace. Mapka jasně ukazuje zaměření na hustě obydlená sídla. Vyjedete-li mimo město, už chytíte maximálně EDGE. Český telekomunikační úřad má k dispozici přesnější čísla platná k 30. 6. 2012. T-Mobile tehdy pokrýval 84,5 % populace (to jsme se za více než půl roku moc neposunuli) a 47,9 % území Česka. Více než polovina republiky je bez signálu rychlé mobilní sítě, protože se tam operátorům nevyplatí stavět. Například v Británii stejný operátor pokrývá 98 % populace a do tří let se chce dotáhnout na 99,6 %.

Pro T-Mobile teď bude prioritou LTE. Letos v létě přejde z testů do ostrého provozu datové sítě nové generace a použije k tomu také stávajících kmitočtů, které by jinak mohly být použity pro dokrývání 3G.

KL24

Oživeno (15:45) – Tisková mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová nám informace potvrdila a upřesnila. 3G pokrytí se už rozšíří jen tam, kde to bude výhodné. „T-Mobile se v tomto ruce bude hlavně zaměřovat na LTE. V oblasti 3G neplánujeme s masivním dokrýváním; počítáme však s kapacitním navyšováním a v doplňováním pokrytí tam, kde jej zákazníci potřebují a výstavba bude finančně efektivní,“ uvádí Kemrová.

via predrazenevolani.blogspot.cz

Byl pro vás článek přínosný?