Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Planeta Blink. Konec vývoje EdgeHTML není dobrý pro web [komentář]. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 11. 12. 2018 15:01

    czmajsner

    "Nakonec si ještě můžeme všimnout Safari, jež si drží více méně stabilní pozici kolem tří čtyř procent..." Tak si ještě připomeňme, že Blink je fork Webkitu ze Safari, takže je otázkou, jestli se dá Safari považovat za konkurenci...

    Ano, monopol Blinku si dovedu představit. Dojde to do stejného stavu, jako Windows. Uživatelé nebudou chtít používat prohlížeč s jiným jádrem, protože v něm lecos nebude fungovat, weby budou vypadat jinak.. a vývojáři nebudou optimalizovat pro jiné jádro, protože ho nikdo nepoužívá.

    Ale otázkou je, jestli je to špatně. Nebavíme se o produktu pro koncového zákazníka. Tím je prohlížeč. A těch může vznikat nekonečné množství, mohou spolu soupeřit funkcemi, ochranou soukromí apod. Tedy alespoň dokud bude Blink svobodným SW, bude tu svobodný konkurenční trh. Dnes se určité společenství firem (W3C) domlouvá a stanovuje určité webové standardy, kterými se tak jako tak musí všichni řídit, pokud to má fungovat. A pak se čeká, jak ty standardy vývojáři implementují do vykreslovacích jader / prohlížečů, řeší se, co který umí a co ne... Nemůže se to samé společenství firem rovnou podílet na vývoji jednotného multiplatformního vykreslovacího jádra? Pak odpadne ta vrstva s implementací, W3C zavede standard a rovnou ho implementuje do jádra, ve kterém ukáže "takhle to má vypadat".