Hlavní navigace

Země třetího světa přijdou o bezplatnou Wikipedii. Program Zero končí

19. 2. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Wikimedia Foundation v roce 2012 představila program Wikipedia Zero. Na něm nadace pracovala spolu s mobilními operátory v rozvojových zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky, aby místní obyvatelé měli bezplatný přístup k informacím. Největší světová encyklopedie fungovala, aniž by uživatelé museli platit za data.

MMF24

Služba si po šesti letech našla cestu k více než 800 milionům lidí v 72 zemích světa. Program Wikipedia Zero podporuje 97 operátorů. Od roku 2016 prý ale zájem klesá. Nadace poukazuje na změny v mobilním průmyslu a poklesu cen dat. Důvodem může být i fakt, že se ve světě zavádí principy síťové neutrality, což Wikipedia Zero jasně porušuje.

Wikipedia Zero proto končí. Nové smlouvy s operátory už nebudou uzavírány a ty stávající se po vypršení neprodlouží. Nadace chce místo toho řešit jiný problém – zvýšit povědomí o Wikipedii. Mimo Evropu a Severní Ameriku se o existenci online encyklopedie moc neví. Nadace už podnikla několik kampaní v Iráku nebo Nigérii, které pomohly zvýšit povědomí o desítky procent. Teď se nadace zaměří i na další země, spolu s tím pak bude pečlivě měřit, jaký měla osvěta vliv.