Hlavní navigace

Konečně bez satelitů. Kuba může nově surfovat díky podmořské optice

25. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kubánský státní operátor ETECSA potvrdil, že využívá nové podmořské optiky ALBA-1. Několik měsíců už podnik touto linkou vede telefonní hovory, nově skrz ní tečou i internetová data. Nedávno si nárůstu provozu všimla agentura Renesys, Kuba informace oficiálně potvrdila.

Podmořský spoj ALBA-1 spojuje Kubu, Jamajku a Venezuelu
Podmořský spoj ALBA-1 spojuje Kubu, Jamajku a Venezuelu, zdroj: SubmarineCableMap 

Doteď byla Kuba k celosvětové síti připojena výhradně pomocí satelitů, ALBA-1 je první a jedinou pevnou linkou ostrovního státu. Optické spojení na Kubu vede 1860 km dlouhým kabelem z Venezuely. Na stejnou páteř je napojena i nedaleká Jamajka.

Podle tamního operátora by měla kapacita internetu narůst až 3000krát. Zpráva Akamaie tvrdí, že Kuba má jednu z nejpomalejších sítí světa. Průměrná rychlost je podle interních měření jen 164 kb/s. Za to by se u nás styděli i mobilní operátoři.

Internet na Kubě využívá dle InternetWorldStats jen 23 % obyvatel z celkového počtu 11 milionů. Tamní síť je navíc kvůli komunistickému režimu pod přísným dohledem. Státní firewall cenzuruje zahraniční služby, před lety dokonce Kubánci uvedli vlastní „Wikipedii“.

 

Zdroj: Associated Press