Hlavní navigace

Konečně vyšel WordPress 4.0 „Benny“. Co nového přináší?

30. 9. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

WordPress je celosvětově nejrozšířenější systém pro správu obsahu na webu (tzv. CMS) – napsán je v PHP a zároveň se řadí k open source. To vše z něj dělá jeden z nejdostupnějších nástrojů, který je navíc snadné umístit na server a ihned využít pro publikování. Jeho služeb tak využívá nejeden blog, ale hravě zvládne i menší firemní prezentaci či dokonce jednoduchý e-shop. Díky pluginům a řadě šablon je zkrátka WordPress tvárný.

 

Nová verze 4.0 „Benny“ vzdává hold swingovému a jazzovému klarinetistovi Benny Goodmanovi, neboť jednotlivá vydání WordPressu nesou jména slavných muzikantů. Avšak kdo by od celočíselné verze čekal nějakou revoluci, bude nejspíš zklamán – WordPress stále zůstává sám sebou a mírně vylepšeny byly jen jeho tradiční komponenty. Vývojáři konečně důkladněji zasáhli do správce mediálních souborů, který se ve čtvrté verzi konečně více podobá oknu pro vkládání médií v editoru.

Nové provedení zobrazuje orámované oblasti pro nahrávání stylem drag-and-drop a obecně si mnohem více „hraje“ s JavaScriptem. Média z databáze se zase objeví ve formě pravidelné a nekonečné mřížky. Vizuální editor nově dokáže zobrazit náhled externích médii z YouTube apod. Pro WordPress tak důležité pluginy je ve čtyřkové verzi možné pohodlněji nainstalovat díky vylepšenému vyhledávání.

MMF24

Snad poslední důležitou zprávou je termín vydání českého překladu – ten je jako obvykle zatím neznámý. Proces přípravy lokalizačních balíčků prodělává v současnosti velké změny, ale i tak je podle autorů možné na verzi 4.0 bez obav aktualizovat již nyní. Většina řetězců zůstane v češtině a ty ostatní se stáhnou ve chvíli, kdy lokalizační balíček oficiálně vyjde.

Zdroj: Wordpress.org

Autor článku