Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Konsolidujte těžbu! Asus vyrobil pro kryptokopy monstrózní desku s 19 sloty PCI Express. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 24. 8. 2017 16:27

    Gildor

    Ta to je klasická zákonitost tržního prostředí. Pokud má nějaká firma výrazně dominantní až monopolní postaeníy, šponuje marže na astronomické hodnoty a astronomické marže podle mě zaslouží označení odírání zákazníků.

    Problémem tady jendnoznačně je, že na technologické špičce je tak málo firem, jak u grafik, tak u desktop procesorů jsou 2 a pokud ještě k tomu jedna technologicky zaostává, šance na zdravou konkurenci je nulová.

    Jinak, když je zrovna AMD konkurenceschopné, tak (naštěstí) jde po tržním podílu a nechá marže níž, čímž tlačí na Intel. Možná je v tom i naopak výhoda, že ty firmy nemají rovnocenné postavení, protože pak by zase mohl hrozit nějaký "kartel". :D

    Pozn. - né že bych ty firmy tak neměl rád, z obchodního hlediska je toto prostě běžná praxe, ale jak už jsem řekl, celé jádro problému je v tom, že těch firem není třeba 10, nebo 20. Samozřejmě to vychází z toho, jak moc velké náklady jsou potřeba na vývoj nových technologií a jiné to v blízké době nebude, ale celá struktura tohoto trhu jednoduše nedovoluje konkurečně zdravé prostředí.