Hlavní navigace

Kontroverzní taxíky Uber jsou ode dneška i v Praze. Platí se v nich pouze mobilem

13. 8. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ode dneška budete v Praze potkávat luxusní „taxi službu“ Uber. Ta vyvolává velké vášně v USA i Evropě, neboť nabourává byznys dříve zavedeným společnostem. Uber spojuje soukromé licencované řidiče nebo menší společnosti a zastřešuje je vlastním systémem objednávek a placení. Vše funguje pomocí mobilních aplikací, kterými cestující objedná vůz a také zaplatí. Už žádné pískání, mávání, telefonování ani vytahování peněženky.

Uber je ode dneška i v Praze
Uber je ode dneška i v Praze

V Praze zatím jezdí jen prémiové vozy UberBlack, tedy lepší černé sedany pro čtyři osoby (Škoda Superb, Mercedes Benz třídy E…). Nástupní sazba je 40 Kč, za minutu čekání zákazník zaplatí 4 Kč a za ujetý kilometr 23 Kč. Minimální platba je 100 Kč, stejně stojí i zrušení objednávky. Uber tak v Praze šel pod ceny konkurenčního Tick Tacku, který provozuje Roman Jančura (Student Agency, RegioJet), jenž chce 40 Kč za nástup, 6 Kč za minutu čekání a 26 Kč za kilometr.

 

Hlavní kritiku firma sklízí za službu UberX, která je mnohem levnější, protože neklade takové nároky na vozidlo. Takovým taxikářem se může stát téměř každý. Právě UberX například zakázal pod hrozbou velké pokuty belgický Brusel.

Zdroj: Uber

Byl pro vás článek přínosný?