Hlavní navigace

Konzole NES se začala prodávat před 30 lety. Nintendo prodalo 62 milionů kusů

15. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dnes je to přesně 30 let, kdy Nintendo začalo prodávat nejúspěšnější osmibitovou herní konzoli. Dne 15. července 1983 se v Japonsku dostal do obchodů Nintendo Family Computer známý pod zkratkou Famicom. Typicky béžovo-červenou barvu si možná pamatujete i z klonů, které se objevily také na našich tržnicích.

 

Před 30 lety se ke konzoli prodávaly jen tři hry: Donkey Kong, Donkey Kong Jr. a Popeye. Na této herní mašině však vyrostly i jiné legendy – Super Mario (postava Maria se už ale předtím objevila v Donkey Kongovi), Zelda či Duck Hunt. To se už konzole prodávala i jinde ve světě. V roce 1985 se dostala do USA a o rok později i do Evropy. Mimo Japonsko se však mašina jmenovala Nintendo Entertainment System (NES) a také jinak vypadala, byť byly prakticky stejné.

Nintendo Family Computer Nintendo Entertainment System
Nintendo Family Computer | Nintendo Entertainment System (foto: Wikipedia)

CS24

Poslední konzole se prodávaly ještě v létě 1995. Celosvětové prodeje nakonec dosáhly bezmála 62 milionů kusů, přičemž v Japonsku to bylo 19 mil., v Severní Americe 34 mil. a v Evropě přes 8 milionů. Na tomto kontinentu měl NES velmi silnou konkurenci v podobě Master Systemu od Segy (6,8 mil. prodaných kusů). Konzole NES se dočkala i velmi úspěšného nástupce, 16bitový SNES přinesl novou generaci her, lepší grafiku a téměř 50milionové prodeje.

Spoustu dalšího povídání o NESu a Famicomu najdete na české i anglické Wikipedii.