Hlavní navigace

Konzole Shield se už nebojí ani strategií. Chystaný update přinese nové funkce

26. 3. 2014

Sdílet

 Autor: Redakce

Nvidia Shield pro mě loni byla nejlepším produktem roku, a to i přes nepopiratelné nevýhody jako mizerná dostupnost, aktivní chlazení, z počátku vyšší cena nebo menší množství podporovaných her. Větrák uvnitř zůstal, poslední dva body už ale dnes neplatí a ta dostupnost už také není nejhorší. Herní konzoli si můžete koupit i u nás, a to v britském Amazonu za 8500 Kč i s dopravou do Česka.

Loni na podzim Shield získal klíčový update, se kterým mohli uživatelé používat gamepad i u her, které byly optimalizované pouze pro dotykové displeje. Na připojeném televizoru běželo také rozlišení 1080p a hry posílané z počítače přes GameStream už měly 60 fps.

Nvidia Shield už i s myší a klávesnicí
Nvidia Shield už i s myší a klávesnicí

Další velká aktualizace teprve přijde. Hraní streamovaných her z desktopu zatím bylo možné pouze v rámci domácnosti, tedy jedné sítě. Brzy ale bude možné hrát i se vzdáleným počítačem. Doma budete mít spuštěný počítač, ale hrát budeme moci i na chatě. Konzole probudí PC přes funkci Wake-on-LAN, přihlásí se do zamknutého systému a pak spustí některý z více než stovky podporovaných titulů včetně aktuální pecky Titanfall. Jen ty odezvy budou přes internet znatelně delší.

Nvidia slibuje, že už budou pohodlně hratelné i strategie, protože k Shieldu bude možné připojit i myš a klávesnici přes Bluetooth a využít je ke GameStreamu. K tomu už mimochodem nebude třeba pouze desktopová karta, ale Nvidia v posledních ovladačích podporuje i notebooky s GeForce GTX 600M, 700M a 800M. Chystaný update dorazí 2. dubna a přinese s sebou také Android 4.4.2.

 

Hlasitě se mluví o tom, že se Shield neprodává podle představ. Nvidia na to reaguje dočasnou slevou, do konce dubna bude konzole za 199 místo 249 dolarů. Amazon, který jako jediný zasílá Shield i k nám, ale na změnu ceny ještě nereagoval. Firma také 3500 kusů konzolí rozdala registrovaným návštěvníkům GTC, což má pomoci šířit osvětu a hlavně nakopnout vývojáře k další podpoře. Nvidia už zlákala například Valve, toto studio exkluzivně pro Shield uvede Portal.

Na GTC byl k vidění také prototyp Shieldu 2 s novou Tegrou K1. Nvidia na něm prezentovala nové grafické kousky, ale neoznámila, kdy a jestli vůbec se nová generace dostane do obchodů. Už před měsícem jsme ostatně viděli i prototyp tabletu Tegra Note s čipem K1. Obě zařízení zatím slouží jen k testovacím účelům.

WT100

O všech novinkách, které Nvidia ukazovala na konferenci GTC 2014, si můžete přečíst v podrobnějším reportu Honzy Olšana.

Zdroj: Nvidia