Hlavní navigace

Máme foto a další detaily highendového APU od AMD a čínské konzole Zhongshan Subor

8. 8. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Minulý týden AMD s čínskou firmou Zhongshan Subor odhalily semi-custom APU určené do nové herní konzole pro čínský trh a sekundárně také do herních počítačů. Toto APU obsahuje čtyřjádrové CPU s jádry Zen na 3,0 GHz a GPU architektury Vega (s pamětí GDDR5), což z něj dělá možná nejmodernější konzolový hardware, který nyní je (nebo brzy bude) na trhu. Mezitím se na internetu objevily další informace a také obrázky desky s tímto zatím bezejmenným čipem, které lépe ukazují, co je zač.

Zhongshan Subor na čínském veletrhu ChinaJoy, kde byl projekt představen, ukazoval také základní desku s tímto procesorem, jejíž fotografie se dostaly na internet. Vystavena sice nebyla konzole, ale herní PC se standardními Windows, které firma se stejným procesorem také chystá. Ovšem šasi i deska mají nestandardní formát a vypadá to, že hardware konzole bude stejný a lišit se bude jen software a třeba ještě konfigurace úložišť.

Deska konzole Zhongshan Subor (Zdroj: Chiphell) Deska konzole Zhongshan Subor (Zdroj: Chiphell)

Čip velký jako highendové GPU

APU má pouzdro BGA připomínající GPU Polaris 10, tedy s čipem osazeným diagonálně a ochranným rámečkem okolo. Jak můžete vidět, jde skutečně o monolitický SoC z jednoho kusu křemíku, který by podle odhadů mohl mít plochu až skoro 400 mm². To není žádná drobnost, plochy je to skoro dvakrát víc než u APU Raven Ridge nebo u osmijádrových Ryzenů. Okolo APU je osm čipů GDDR5, sběrnice je 256bitová. Podle letáku z ChinaJoy dodávají paměti propustnost 256 GB/s, což znamená, že jsou použité 8,0GHz čipy. Žádná jiná RAM (ani jižní můstek nebo jiný doplněk) není nikde vidět, takže GDDR5 je zároveň operační i grafickou pamětí.

GPU čipu má podle materiálů z veletrhu mít teoretický výkon 4TFLOPS, tedy zhruba jako GPU konzole PlayStation4 Pro. Toto by mělo být číslo pro běžnou přesnost FP32, při použití FP16 by teoretický výkon byl dvojnásobný. Konzole má být vybavena dvěma výstupy HDMI 2.0, čtyřmi USB 3.0 a dvěma USB 2.0, bezdrátovou konektivitou WiFi 802.11ac/Bluetooth, zvukovým výstup em(včetně S/PDIF) a na fotografiích je vidět i Ethernet (zdířka RJ-45). Jako úložiště má jinak systém 128GB SSD a volitelně 1TB HDD k tomu – obojí v 2,5" provedení SATA.

Deska konzole Zhongshan Subor (Zdroj: Evolife.cn) Deska konzole Zhongshan Subor (Zdroj: Evolife.cn)

Podle toho, co je vidět na PCB, bude mít APU poměrně silnou napájecí kaskádu, složenou z deseti (8 + 2?) fází. Vzhledem k ploše čipu a jak GPU, tak CPU části by při plné zátěži možná toto semi-custom APU mohlo mít spotřebu třeba až 150–200 W. Zde bude záležet na tom, jak agresivně bude výrobce konzole z čipu ždímat výkon. Na fotografiích lze vidět interní napájecí zdroj a pasiv s dvěma heatpipe, jakož i dvojici(?) radiálních ventilátorů. Další axiální ventilátor s malým průměrem se nachází na výduchu zdroje. V letáku slibuje výrobce, že hlučnost v plné zátěži má být do 33 dB.

MMF24

Konzole s Windows 10 IoT

Cena přístroje bude údajně 4998 čínských jüanů, což je asi 16 150 Kč a měla by v tom být již započtena 17% DPH. Není nicméně úplně jasné, zda tato částka platí pro variantu herního PC s normálními Windows 10, nebo už jde o částku pro konzoli. Spíše by asi mohlo jít o PC, protože to má jít na trh dříve.

Leták obsahující některé informace z ChinaJoy Leták obsahující některé informace o PC/konzoli Zhongshan Subor z ChinaJoy

Konzole má jinak také běžet na platformě Windows, ovšem na variantě Windows 10 IoT Enterprise se speciálním uživatelským rozhraním (a asi také bez možnosti používat systém jako klasické PC). Konzole má mít „kontrolovaný“ katalog softwaru a her, přičemž pro ní mají vyjít i o hry kategorie AAA, ale také eSports tituly. Podle Zhongshanu jinak dosavadní investice do projektu dosáhly asi 58,5 milionu dolarů, v čemž má být zahrnuto i vyvinutí zakázkového APU. Jakou přesně částku inkasovalo AMD předem a kolik bude mít za jednotlivé dodané čipy, to pochopitelně nikde prozrazeno není.