Hlavní navigace

Korea Times: Samsung přestane vyrábět displeje pro Apple

23. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Deník Korea Times před nedávnem tvrdil, že si Apple najde nového výrobce mobilních čipsetů. Doteď je má na svědomí Samsung, ale budoucí továrnou by mohla být TSMC, která ve svých fabrikách produkuje čipy pro Nvidii, Qualcomm, VIA, Broadcom a další. Apple tam loni testoval výrobu, ale zatím zůstal u Samsungu.

Apple iPad
Pro nový iPad v Samsungu vyrobili LCD a Soc Apple A5X, foto: iFixit

Stejné noviny teď přišly s další informací, že Samsung přeruší dodávky displejů pro konkurenta z Cupertina. Nejmenovaný zdroj z korejské společnosti tvrdí, že už teď omezují výrobu a příští rok ji zcela zastaví. Dělat displeje pro Apple se prý nevyplatí. V první polovině roku byl Samsungu největším producentem LCD pro Apple, s 15 miliony dodávkami byl před LG (12,5 mil.) i Sharpem (2,8 mil.). Ve třetím čtvrtletí už údajně dodal jen 3 miliony displejů a v posledním kvartálu se toto číslo může snížit až k 1,5 milionu. Samsung Display bude mít podle stejných zdrojů důležitější zákazníky – domovský Samsung Electronics a Amazon (tablety Kindle Fire).

Pro magazín Cnet ale tyto spekulace vyvrátil mluvčí Samsungu, když tvrdí, že se jeho společnost nikdy nepokoušela odstřihnout dodávky pro Apple. Spekulace se nezákladají na pravdě.

MMF24

 

Faktem ale zůstává, že zájem Samsungu nemusí v budoucnu sdílet v Cupertinu. Apple už ze svých produktů letos vyštípal jednu konkurenci, a to Google. Jednou by se reálně mohl zbavit i Samsungu. Displeje zvládnout dodávat ostatní, vyrábět čipy Apple Ax může TSMC a paměťové čipy už nyní spoluprodukuje Toshiba, Hynix nebo Elpida. Samsung má sice větší výrobní kapacity, ale Apple zase disponuje ohromnou hotovostí, kterou může investovat do ostatních partnerů, jako to loni udělal se Sharpem.