Hlavní navigace

Kratší tišťák pro GeForce GTX 470/480

8. 4. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ač je to u grafických karet „enthusiast“ segmentu nezvyklé, Nvidia očividně dala výrobcům volnou ruku, co se týče vlastních návrhů PCB. Následující fotografie zveřejnil čínský server Expreview a zobrazují prototyp nereferenčního tištěného spoje od místního výrobce Taiyanfa.

Na kartě je 12 pozic pro paměťové čipy, jádro GF100 tak může využít celou šířku své paměťové sběrnice, 384 bitů. Oproti referenční verzi je ale PCB radikálně zkrácené a je osazeno pouze dvěma šestipinovými konektory přídavného napájení. Je tedy docela pravděpodobné, že GeForce využívající tento tištěný spoj nebudou plnohodnotnými GTX 480, spíše to vypadá na něco blíže GTX 470 (byť ta standardně používá užší 320bitovou paměťovou sběrnici).

Pozoruhodné také je, že GeForce řady GTX 400 se ještě neprodávají (dostupnost je oznámena na příští pondělí), první do obchodů dorazivší karty budou všechny dle referenčního návrhu, a přesto se již díváme na obrázky nereferenčního PCB. To naznačuje, že v dohledné době by mohlo být na trhu hned několik nereferenčních verzí karet, nejen s upravenými plošným spoji, ale také s vlastními (doufejme, že tiššími) chladiči.

Zdroj: Expreview, Bright Side of News

Autor článku