Hlavní navigace

Křišťálová Lupa 2017: cenu vyhrála i naše sesterská Edna, anticenu pak EET

1. 12. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Pomyslný „Český slavík“ internetu je za námi. Dvanáctý ročník ovládli staří známí, cenu získali i nováčci. Jeden triumf si připsalo také naše vydavatelství Mladá fronta.

O výsledcích v jednotlivých kategoriích znovu rozhodovali fanoušci ve veřejné anketě, polovinu cen udělila odborná porota. Tradičně si představíme vítěze jednotlivých kategorií. Kompletní pořadí najdete na oficiálním webu.

Ceny internetové veřejnosti (uživatelská anketa)

DVTV Martina Veselovského a Daniely Drtinové letos přišlo o moderátora Filipa Horkého, ale nastoupila bývalá zprávařka z Novy Emma Smetana. První publicistický kanál postavený pouze na videu získal potřetí v řadě Cenu popularity. Podruhé za sebou také porazilo iDnes v kategorii Zpravodajství.

Naopak série čtyř vítězství v řadě od Heuréky přerušila v kategorii Internetové obchodování Alza. Ta letos přišla s hromadou novinek. Prodává elektromobily, vlastní kávu, otevřela prodejnu v Rakousku a zavedla platby Bitcoinem. A také slaví Black Friday asi každé tři týdny, navíc nejen v pátek.

Nejlepším Nástrojem a službou byl zvolen web ČSFD. Česko-Slovenská filmová databáze se už roky prakticky nemění. Letos ale Pomo natočil vlastní dokument a konečně je možné u seriálů hodnotit i jednotlivé díly a sezóny. Třeba se jednom dočkáme i těch jmen postav.

Seriálů se týká i další vítěz. Nejpopulárnějším Zájmovým webem se stala naše Edna (navíc byla třetí v Ceně popularity), která příští rok oslaví desetileté výročí. Původ ale hledejte ještě o tři roky zpět ve fanouškovském webu o seriálu Lost. Ve stejné kategorii se na pátém místě usadil také další náš sesterský web VideaČesky.cz.

One wo(man) show roku je Databáze knih provozovaná Danielem Fialou. Něco jako ČSFD, ale místo celuloidu to tam spíš šustí papírem. Má stejnou barevnou stupnici (červená, modrá, černá) jako filmový bratranec. PS: Víte, že nejlépe hodnocenou knihou je Tolkienův Návrat krále a nejhůře Vaříme s Láďou Hruškou a rozhovory s Milošem Zemanem?

Ceny odborné poroty

Globálním projektem českých tvůrců se stal meteoweb Windy. Původně hobby projekt zakladatele Seznamu Iva Lukačoviče, který prostě chtěl přehledněji vidět pohyb větrů kvůli svým letadélkům.

Obsahovou inspirací roku je Hlídací pes založený Ústavem nezávislé žurnalistiky. Jeho investigativní reportáže odhalují špatnosti v české politice a médiích.

Již zmíněné Alzy přineslo přijímání Bitcoinů také cenu E-commerce inspirace. Přestože v momentálním stavu není Bitcoin pro nekupování příliš dobrý nástroj, Alza se z českých obchodů kryptoměnám věnuje nejvíce. Zavádí automaty, prodává hardwarové peněženky a skrz bránu Bitcoinpay lze v e-shopech rovnou zaplatit.

Kamil „Kazma“ Bartošek letos ve svém One Man Show na Streamu ukázal, jak to chodí na Primě v Prostřeno. Do pořadu propašoval svého člověka, který předstíral různé úchylky a Toutetteův syndrom, což na Primě s radostí uvítali. Odborná porota to ocenila jako nejlepší Marketingovou inspiraci.

Top Veřejně prospěšnou službou se stal Registr smluv. Web, který má transparentně ukázat, jak se nakládá s veřejnými penězi, je tak užitečný, že už jej poslanci chtěli osekat. To aby nikdo neviděl do peněz Pošty nebo Budvaru.

Numero uno mezi Osobnostmi roku je Janek Rubeš. Ten na Streamu již devět let točí videa a ukazuje, jak taxikáři okrádají cizince a co se děje v pražských ulicích. Jeho Honest Guide již ukazuje i jiná města.

KL24

Hlídač státu je Projektem roku. Hlídač sleduje veřejné smlouvy, tok veřejných financí a hledá souvislosti mezi firmami a politiky. Michal Bláha, autor projektu, je také nejhlasitějším propagátorem e-governmentu a kritika stávající digitální politiky Česka.

Anticena podruhé za sebou míří na Ministerstvo financí. Loni to bylo za hazardní zákon cenzurující web z úřední moci, letos je to kvůli zavádění EET v e-shopech, které komplikuje obchodování a zavádí duplicitní evidenci.

Byl pro vás článek přínosný?