Hlavní navigace

Která Windows si koupit? Porovnání prodejních edicí

6. 9. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Distribuce se v nedávné době začala dost měnit. Kamenným obchodům začala konkurovat digitální distribuce. A ačkoliv Microsoft (ani žádná jiná firma) s kamennými obchody neskončila, na jejich úkor digitální prodeje raketově stoupají. O Windows dodávaných přes internet minimálně v našich končinách být řeč nemůže, můžeme pouze doufat, že půjdou nové verze systému kupovat přes očekávaný vestavěný obchod s aplikacemi. Inspirace u konkurence by v tomto neuškodila. Jenže Microsoft zatím ani neopustil optické disky, natož aby začal protlačovat jiné způsoby distribuce. K Windows 8 vzhlížíme s jistými nadějemi, které se snad naplní. Takový Apple si dávno uvědomil, že zaspat dobu de nevyplácí. A tím, že všechny předbíhá s mnohdy futuristickými nápady, si vytváří pořádný náskok, jenž už nikdo dohnat nemusí.

Prozatím k nám starosti s digitálním prodejem nedorazily. Naopak musíme čelit stále poměrně divoké fragmentaci, protože jediná edice pro všechny neexistuje. Windows 7 útočí na domácí uživatele edicí Home Premium, do obchodní sféry proniká verze nazvaná Professional a jakousi kompletní a absolutně nejvyšší (také nejzbytečnější) je edice nazvaná jednoduše Ultimate.

Vedle těchto tří základních a běžně dostupných vydání existují ještě tři další podoby. (A to jsme se ani nedostali k tomu, že na trhu souběžně žijí 32bitové a 64bitové verze.) Starter míří levné a málo výkonné počítače, samostatně jej nekoupíte, k dispozici ho mají jen výrobci těchto strojů. Tato licence stojí nejméně ze všech, byť přesnou cenu se nikdy pořádně nedozvíte, znají jí pouze ti výrobci, kteří vám ale tato Windows samostatně stejně neposkytnou. Starteru jako jedinému kompletně schází prostředí Aero a postrádá rovněž 64bitovou mutaci.

Druhou levnou edicí je Home Basic. Za dob Visty jste ji u nás mohli normálně zakoupit, ale Windows 7 se v této podobě zjevují v rozvojových a chudších zemích. Tlačí cenu dolů a funkce ořezávají na nezbytné minimum. Západní a jiné rozvinuté trhy si musí zaplatit víc, Microsoft určuje standardy. To je trochu škoda, protože toto základní sestavení systému by řadě lidí sloužilo více než dostatečně dobře. Jedno pozitivum pro nás z nedostupnosti vyplývá: můžeme se snáze zorientovat na vlastním trhu, byť je to stále džungle. Za třetí Microsoft vydává speciální edici systému pro podniky. Ta se nazývá Enterprise a pro nás, běžné uživatele, je naprosto nezajímavá. A nedostupná.

Nejprve si shrňme rozporcování Windows 7:

  • Starter (pouze 32bitová)
  • Home Basic
  • Home Premium
  • Professional
  • Ultimate
  • Enterprise

Starter se prodává v předinstalované formě na levných počítačích (typicky mininotebooky), samostatně jej neseženete. Home Basic není určený náš vyspělý trh. Enterprise cílí na podniky. Tři edice tímto hned vypadávají z našeho zorného pole, v běžném obchodě se s nimi nesetkáte. Potkávat se naopak budete se zvýrazněnými verzemi, bavit se teď budeme prakticky výhradně o nich, aby bylo jasno.

OEM – levný a dostupný

Úplně nejběžněji se Windows 7 prodávají ve formě OEM. Pod touto zkratkou se skrývají slova original equipment manufacturer. Producenti počítačů je prodávají spolu s novými stroji, čili OEM samostatně zakoupit nelze. Sestavený počítač se bez operačního systému neobejde, respektive stroj nedovede fungovat bez programového vybavení. Proto si výrobci hardwaru obecně oblíbili přibalovat, třebaže za sníženou cenu, rovnou také software, aby měl zákazník s používáním zakoupeného zboží co nejmenší problém. I Microsoft vycítil příležitost a nabídl Windows za lepší cenu. Podmínkou ke koupi je, že si OEM edici musíte koupit s novým počítačem, nikoliv samostatně. Omezení to není zdaleka jediné.

Licence není přenositelná, ale váže se k jednomu konkrétnímu kusu hardwaru. V případě Windows se tím jedním kusem stala základní deska. Jakmile byste ji vyměnili, stejný licenční kód k systému už na ni pasovat nebude. Licence zaniká se základní deskou. Kteroukoliv jinou komponentu vyměnit můžete, nová základní deska ale pro vás automaticky znamená zaplatit za Windows znovu.

Pokud se vám počítač pokazí v rámci záruční lhůty, výrobce k nové základní desce přibalí také Windows. Protože jste za oba tyto produkty zaplatili, výrobce je povinen se postarat o funkčnost produktu, dokud vám záruka nevyprší. Počítač může být stokrát v záruce, ale pokud desku vyměníte sami od sebe, stávající licenci systému na ni nepřevedete a novou jen tak za nic nedostanete. Za výrazně nižší cenu ale OEM stejně stojí. Pokud si kupujete nový počítač s tím, že s ním pokojně vydržíte několik let, protože nejste nadšenci, kteří musí mít ihned to nejnovější, nemáte co řešit.

 

OEM (32bitů) Min. cena Max. cena Prům. cena
Windows 7 Home Premium 1 780 Kč 2 743 Kč 2 262 Kč
Windows 7 Professional 2 671 Kč 3 815 Kč 3 243 Kč
Windows 7 Ultimate 3 638 Kč 5 039 Kč 4 339 Kč
Ceny platné k datu: 6.9.2011

 

OEM (64bitů) Min. cena Max. cena Prům. cena
Windows 7 Home Premium 1 831 Kč 2 940 Kč 2 386 Kč
Windows 7 Professional 2 200 Kč 3 690 Kč 2 945 Kč
Windows 7 Ultimate 3 700 Kč 5 369 Kč 4 535 Kč
Ceny platné k datu: 6.9.2011

 

Krabicová verze – drahá, ale plnohodnotná

Protipólem OEM je klasický prodej samostatného produktu. Naprosto obrací životní cyklus, prodlužuje jej. Pakliže si Windows pořídíte takto samostatně a nezávisle na hardwaru (a v pěkné krabici), neplatí pro vás pravidla daná u OEM. Licenci vám nikdo vzít nemůže, prostě je vaše, jako kdybyste si například pořídili automobil. Můžete s ním jezdit tak dlouho, jak uznáte za vhodné. A kde budete chtít, neváže se na jednu konkrétní silnici. Samozřejmě, že technický stav vozidla se postupně zhoršuje a ve rovnání s operačním systémem vyžaduje dodatečné investice. Microsoft vám za jednorázovou cenu poskytne taktéž časově omezenou podporu systému. Ta bývá zpravila dostatečně dlouhá, spíše ve vás časem začne nahlodávat pocit, zda nevložit peníze do lepšího a novějšího systému.

Jinak s vaším majetkem můžete nakládat v podstatě tak, jak sami uznáte za vhodné, byť se stále musíte pohybovat v rámci hranic vytyčených licenčním ujednáním, které stvrzujete při instalaci. Pokud často inovujete počítač, nevyplatí se dávat pokaždé peníze za OEM licenci. Krabicová stojí na počátku víc, avšak časem se vám investice může vrátit, jak budete střídat počítače. A co víc, do budoucna máte vyhlídky vlastně jen lepší, protože krabicovou verzi Windows lze vyměnit za novější. Tento upgrade vás nebude stát tolik co počáteční investice za krabici. O tom ještě později.

Krabicový prodej vás rovněž zachrání před rozhodováním mezi 32bitovým a 64bitovým vydáním. Konkrétní edici systému si musíte stále zvolit vy sami, avšak dostanete instalační média pro obě architektury (výjimku tvoří Home Basic, o něj nám ale nejde). Nejdříve tak klidně můžete používat 32bitová Windows 7 na starším počítači a teprve až si pořídíte novější železo, na němž bude mít 64bitů smysl, plynule přejdete. V každém případě vám ale tato licence neumožňuje instalaci na neomezený počet počítačů, systém musíte vždy nejdříve odinstalovat a teprve poté přivést k životu na novém stroji.

Vzhledem k tomu, že ji lze nainstalovat na libovolný počítač, se krabicová verze stala prakticky jedinou stálou legální možností, jak pořídit ke starému počítači nová Windows.

 

Krabice Min. cena Max. cena Prům. cena
Windows 7 Home Premium 3 715 Kč 4 427 Kč 4 071 Kč
Windows 7 Professional 5 860 Kč 6 934 Kč 6 397 Kč
Windows 7 Ultimate 6 066 Kč 7 174 Kč 6 620 Kč
Ceny platné k datu: 6.9.2011

 

Placený ugprade

Krabicová Windows můžete upgradovat. Neplatí, že vám bude dovoleno zakoupit si libovolnou novou verzi. Kdybyste například opouštěli Vistu, museli byste se poohlédnout po ekvivalentní řadě z rodiny Windows 7. Microsoft zavedl poměrně restriktivní, nicméně logický systém pravidel. Upgrady postupují po jedné generaci Windows, čímž se zamezuje skokům a časovým prodlevám. Gatesova firma si zavazuje tímto způsobem zákazníky, protože pokud chtějí za zvýhodněnou cenu novější operační systém, musí udržovat krok s vývojáři a pravidelně nakupovat. Na Windows 7 tedy přejdete z krabicové Visty, z XP už ne. Kromě obměny za každou generaci se pohybujete na stále stejné úrovni ve vybavenosti Windows.

Bez zavedených restrikcí by vám stačilo zakoupit v krabici nejlevnější Vistu a při obměně byste ji vyměnili za zlevněná Windows 7 v nejlepším provedení Ultimate. To ale Microsoft nedovoluje. Vista i „sedmičky“ více méně sdílí počet verzí, tedy Home Premium, Professional a Ultimate, takže při upgradu nemusíte příliš přemýšlet, prostě si pořídíte stejnou edici, jakou jste měli dříve. Pokud jste v minulosti zaplatili za Vistu Home Premium, můžete aktualizovat na Windows 7 Home Premium, nikoliv už na Professional nebo Ultimate. Skutečně logický systém nakupování nabourává prakticky jen verze Ultimate, na níž lze skokově upgradovat z kterékoliv edice Visty.

Připomínám, že upgrade lze zakoupit jedině v případě, že vlastníte krabicovou verzi systému. OEM licence mají smůlu, zato to kompenzují pořizovací cenou.

 

Upgrade Min. cena Max. cena Prům. cena
Windows 7 Home Premium 1 999 Kč 2 540 Kč 2 270 Kč
Windows 7 Professional 5 479 Kč 6 450 Kč 5 965 Kč
Windows 7 Ultimate 5 876 Kč 6 692 Kč 6 284 Kč
Ceny platné k datu: 6.9.2011

 

I nejlevnější Windows 7 obsahují všechno potřebné vybavení, funkce se totiž zamykají uměle a zpřístupňují se za poplatek. Díky zabudovanému nástroji Windows Anytime Upgrade můžete kdykoliv bezbolestně (bez nutnosti čisté instalace) přejít na lepší edici. Tyto upgradovací sady lze také koupit v našich obchodech. Podstatný je licenční kód, který se zadává do Windows při pokusu o odemknutí funkcí dostupných právě ve vyšší verzi systému. Odemykání probíhá postupně (skoky ze Starteru rovnou na Ultimate se proto konat nemohou), a to od základního Starteru, až po Ultimate, takže v tabulce níže naleznete demonstrativně pouze variantu přechodu ze Starteru na Home Premium. Variant existuje opravdu hodně, ale ne všechny jsou k mání. Detailní popis všech možností upgradu v rámci Windows 7 by vydal na samostatný článek, tak třeba někdy příště.

 

Win. Upgrade Anytime Min. cena Max. cena Prům. cena
Windows 7 Home Premium 1 427 Kč 2 198 Kč 1 813 Kč
Ceny platné k datu: 6.9.2011

 

Legalizační sada GGK

Levná OEM licence „sedmiček“ se nedá pořídit k již zakoupeným strojům. Dodatečný nákup v podobě krabicové verze systému by vás přišel na dost peněz. A to piráty určitě nedonutí k legalizaci základního softwaru. Cesta ale existuje, Microsoft by si nenechal ujít zisk a nabízí legalizační balíček Get Genuine Kit. Ten se prakticky ve všem se shoduje s běžnou licencí typu OEM, až na ten velký rozdíl, že GGK lze dokoupit k počítači samostatně. Primárně chce tímto Microsoft vymýtit pirátství, ale nákupu nebrání ani uživatelům jiných operačních systémů. Po instalaci se GGK natrvalo sváže se základní deskou, stejně jako OEM.

Sluší se podotknout, že legalizační sada není standardní prodejní verzí, byť se na trhu vyskytuje sama o sobě dostatečně dlouho. Oficiálně tak jde o časově omezenou nabídku (pro specifický trh), jak svá Windows 7 zlegalizovat. Balení balíčku obsahuje instalační médium jak pro 64bitovou, tak pro 32bitovou verzi systému. Navíc získáte nárok na technickou podporu ve stejném rozsahu jako majitelé krabicové edice, což u OEM softwaru neplatí. V prodeji se v České republice nachází Windows 7 Home Premium a Professional, Ultimate verzi nelze zlegalizovat jinak než krabicově.

 

Get Genuine Kit Min. cena Max. cena Prům. cena
Windows 7 Home Premium 2 612 Kč 3 033 Kč 2 823 Kč
Windows 7 Professional 3 403 Kč 3 877 Kč 3 640 Kč
Ceny platné k datu: 6.9.2011

 

O čem nebyla řeč?

Běžné smrtelníky bude jistě zajímat speciální akce, kdy dostanete celkem tři licence za zvýhodněnou cenu. Windows 7 Home Premium Family Pack pokryje tři vaše počítače. Microsoft dlouho váhal, nakonec ale s touto akcí přišel i na český trh. Cena začíná lehce nad hranicí třech tisíc, rodinné balení představuje nejvýhodnější nákup Windows vůbec. Získáte plnohodnotnou edici Home Premium. Dokonce třikrát. Jenže vás omezuje čas, protože jde vlastně jen o dočasnou akční nabídku, která nemusí být vždy dostupná. Speciální balíček je v aktuální době už poměrně těžko k sehnání.

Postrádá smysl bavit se podrobněji o hromadném licencování Windows podnikům. Tam dostanou jeden klíč VLK, které odemyká více instalací najednou. To u běžných edic možné není. Volume License Key, jak se klíč nazývá v originále, existuje pouze ke dvěma verzím Windows 7: Professional a Enterprise. O Enterprise stačí vědět, že jde o převlečenou verzi Ultimate, jen je určená právě podnikům, zatímco Ultimate míří na běžné domácí uživatele. Hromadné licence se rovněž odlišují delší podporou ze strany Microsoft.

MMF24

Pak je tu ještě Microsoft Developer Network (MSDN), distribuční kanál a zpravodaj určený zejména vývojářům. Za roční poplatek dostanete přístup k softwaru od Microsoftu, včetně Windows. Pod tímto programem se skrývá projekt MSDN Academic Alliance, kde se především s vysokými školami zaměřenými na informační technologie uzavírá partnerství a akademické prostředí tak získává software za lepší cenu. Studenti dokonce mohou získat Windows a další aplikace zcela zdarma, musí se ale zavázat, že licenci nezneužijí k podnikání. Ve světě mají ale studenti zvýhodněné podmínky nákupu obecně, nejen v uvedeném programu.

Ceny v tabulkách pochází z porovnávacího portálu Heureka.cz, přihlížejte nejlépe na průměrné sumy. Minimální ceny jsou místy pokřivené, e-shopy někdy uvádí u nedostupných produktů nesmyslnou cenu. Za uvedené peníze koupíte české jazykové mutace Windows, anglické jsou zpravidla o něco málo dražší. Tím Microsoft podporuje prodej lokalizovaného produktu.