Hlavní navigace

Kterak Western Digital s Thunderboltem kašle na Windows

28. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Také jste se při přečtení článku Minitest MSI Z77A-GD80: první deska s Thunderboltem ptali, proč ten matlák autor neotestuje rychlost NASu připojeného nejnovějším výkřikem módy na poli rychlých rozhraní alespoň s aktivovaným režimem RAID 0? Pohled na kompletní příslušenství, do manuálu k disku a především na web WD vám tuto otázku asi zodpoví. A samozřejmě také alibistické zařazení MyBook Thunderbolt Duo do sekce Desktop Drives for Mac.

Naivně jsem si myslel, že když tedy stáhnu na stránkce podpory k zařízení WD Drive Utilities for Mac a poprosím kolegu s Mac Mini o přepnutí Thunderbolt Duo do režimu RAID 0, tak alespoň potom budu moci otestovat rychlosti v režimu stripe. Bohužel, WD má vše tak chytře uděláno, že i když v OS X přenastavíte Thunderbolt Duo do RAID 0, po připojení k PC s operačním systémem Windows vidíte opět dva samostatné disky. A neuděláte s tím nic.

Western Digital není samozřejmě jediným výrobcem externích úložišť vybavených Thunderboltem. Dalším je třeba LaCie, výrobce tradičně zaměřený na ekosystém Apple. Pokud se podíváte na článek LaCie Little Big Disk 1TB – jablečný rychlík s Thunderboltem (recenze), zjistíte, že WD bohužel není ani výjimkou v realizaci zapojení pole RAID. Mimo OS X si zase neškrtnete. Srovnání výkonnosti těchto NASů tak nemůžeme přinést v tradičních benchmarcích jako HD Tune, HD Tach apod. (kde je šikovný test burst pro otestování rychlosti rozhraní), ale jen v utilitách pro operační systém od Apple. Následují tedy testy naměřené na Thunderbolt Duo, srovnávat můžete s výše zmíněnou recenzí LaCie Little Big Disk.

MMF24

 

Nemohu se zbavit dojmu, že takovým pomalým reagováním (a nulovou připraveností) na existenci podpory Thunderboltu pod Windows ženou výrobci toto rozhraní do slepé uličky nebo alespoň na okraj zájmu. Tedy tam, kde je nyní třeba FireWire. Když k tomu přidáte fakt, že rychlost USB 3.0 nebo SATA 6 Gb/s málokteré zařízení dnes omezuje, cenu každého aktivního kabelu a ještě například nepříjemná rozhodnutí výrobců produkty vybavit produkty právě jen rozhraním Thunderbolt (tedy např. monitor už zcela bez klasického DisplayPortu či HDMI, NAS bez RJ-45 atd.), tak to asi s bleskovým rozhraním také nebudete vidět růžově. Třeba Apple, WD, LaCie a spol. ale příjemně překvapí a brzdy v rozšiřování jinak ne úplně špatně navrženého Thunderboltu v blízké budoucnosti odstraní.