Hlavní navigace

Které aplikace firmy blokují nejčastěji? Poot-debug na Androidu, WhatsApp na iOS

4. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Obezřetné zacházení s informačními a komunikačními technologiemi firmy zajímá, nebo by aspoň mělo. Aby se lidé chovali bezpečně a nepoužívali nevyhovující softwary, vznikají různé seznamy zakázaných aplikací a nařízení. Appthority Mobile Threat Team vydal svůj report týkající se firem po celém světě, které používají její bezpečnostní řešení.

Za zajímavé považuji srovnání Androidu a iOS. Z reportu vyplýtvá, že v případě iOS bylo identifikováno méně hrozeb s nižším hodnocením, zato jsou platformy vyrovnané v počtu nalezených závažných hrozeb. Liší se také kategorie používaných aplikací, byť mezi nejpoužívanějšími jsou v obou případech firemní nástroje.

KL24

K nejpoužívanějším aplikacím na Androidu patří Uber, The Yellow Pages a Facebook, zatímco na iOS jde o WhatsApp, Messenger a opět o Uber. Tato data jsou platná k srpnu 2017. Za nejrizikovější aplikace na Androidu platí Uber, WhatsApp Messenger a Messenger, zatímco na iOS hovoříme o Facebooku, Pandoře a Yelpu.

Zajímavé je především zjištění, proč se firmy uchylují k blokování aplikací. Když se podíváme na ty nejčastěji blokované, dojdeme k tomu, že v případě Androidu je na vině malware uvnitř aplikací. To si zřejmě Apple hlídá lépe. Důvodem k zakázání používání aplikace na iOS patří spíše soukromí. Messenger může sdílet s Facebookem sdílet celý adresář s kontakty, jiné aplikace odesílají SMS, jiné posílají citlivá data nešifrovaně.

Nejpoužívanější aplikace pro iOS ve firemním prostředí Nejpoužívanější aplikace pro iOS ve firemním prostředí (Zdroj: Appthority Enterprise Mobile Security Pulse Report)
Nejpoužívanější aplikace pro Android ve firemním prostředí Nejpoužívanější aplikace pro Android ve firemním prostředí (Zdroj: Appthority Enterprise Mobile Security Pulse Report)
Deset nejčastěji blokovaných aplikací ve firemním prostředí podle platformy Deset nejčastěji blokovaných aplikací ve firemním prostředí podle platformy (Zdroj: Appthority Enterprise Mobile Security Pulse Report)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku