Hlavní navigace

Kvalita a výkon anti-aliasingu

1. 7. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na Xbit-labs udělali velmi pěkné srovnání anti-aliasingu GeForce 9800 GTX a Radeonu HD 4850 se screenshoty porovnávajícími kvalitu obrazu i grafem zobrazujícím náročnost toho kterého režimu na dané kartě.

Utíkejte na tuto stránku přímo v testu na Xbit-labs a těm, kdo by měli ve stránce problémy s orientací v termínech anebo angličtinou, pomohu následujícím textem.

První sada obrázků porovnává kvalitu dnes už téměř základního vyhlazování hran metodou 4× multi-sampling (MSAA). GeForce i Radeon používají stejnou metodu, stěží tedy najdete rozdíly. 8× CSAA (jedná se v podstatě stále o 4× MSAA, ale s dvojnásobým počtem tzv. coverage vzorků, počet Z a color samples zůstává stejný) společnosti Nvidia nepřináší velké zlepšení, ale také neznamená žádný dramatický propad snímkové frekvence.

Autoři pokračují srovnáním režimu Nvidia CSAA 16× a ATI CFAA 12× (Custom Filter AA) – konkrétně režimu 4× (box) + edge-detect (detekce hran). Tyto screenshoty zkuste pořádně prozkoumat, protože v tomto bodě se s autory na základě jimi dodaných obrázků neshodnu. Zatímco na Xbit-labs chválí dobrou práci adaptivního edge-detect a hlavně co se sloupů v Oblivionu týče, tak je podle nich velký skok oproti 4× MSAA. CSAA 16× zase nepřináší oproti MSAA 4× takový rozdíl.

Mně se tyto dva režimy zdají plně srovnatelné, na sloupech v Oblivionu vidím lepší práci jednoho blíže vertikálám a druhého u horizontálněji položených hran. U 12× CFAA (edge-detect) téměř zmizela jedna strana plotu v Half-Life 2, je zvláštní, že toto autoři nekomentují. Po zapnutí CSAA se zase změní gamma celé scény (nebo naopak vypne gama korekce anti-aliasingu, nevím) a vše je trochu moc světlé. Tím ale neříkám, že nemusí platit, že 12× CFAA je kvalitnější než 16× CSAA, jen z dodaných screenshotů to podle mě není vidět (názory vlastníků méně slepých očí rád uvítám v diskuzi).

MSAA 8× je u obou karet opět srovnatelné, poslední screenshoty pak ukazují to nejkvalitnější od obou výrobců „16×Q“ na GeForce a 24× CFAA (8× + edge-detect) na Radeonu. V tomto případě plně souhlasím s autory, že 24× CFAA je mnohem lepší než 16×Q, když se ale podívám na sloupy v Oblivionu s 16×Q, mám podezření na nějakou chybu v podobě nezapnutí: hrany ve vertikálním směru jsou zubatější než s nižšími režimy.

Vliv na výkon je bohužel u edge-detect režimů docela velký, zrovna v Half-Life 2: Episode 2 si jej staží dopřejete byť ve 1280 × 1024 px.

Jaký byl vliv jednotlivých režimů anti-aliasingu na výkon GeForce 9800 GTX i Radeonu HD 4850 ve hře Age of Conan jste mohli vidět v této kapitole posledního duelu grafik.

KL24

Zdroj: Xbit-labs

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku