Hlavní navigace

Kvůli zdanění internetu v Maďarsku protestovaly desítky tisíc lidí

27. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nápad maďarské vlády zdanit internet vyhnal včera večer do ulic Budapešti desítky tisíc protestantů. Nespokojení občané se nejdříve shlukovali na facebookové stránce Százezren az internetadó ellen (Sto tisíc proti internetové dani), která má už přes 200 000 fanoušků.

Samotná akce proběhla od 18 hodin na Náměstí Josefa Habsbursko-Lotrinského a pokračovala pochodem až na Náměstí Hrdinů. Zúčastnilo se jí přes 40 000 lidí. Protestující dali premiéru Viktoru Orbánovi 48hodinové ultimátum, že pokud návrh zákona nezruší, přijde další protest. Tvrdší jádro se vydalo i k centrály vládní strany, kde rozbíjelo okna pomocí starých počítačových komponent.

 

Orbánova strana Fidesz má v parlamentu dvě třetiny křesel (133 ze 199), takže vládní návrh by pohodlně přešel schvalovací kolečko i v Národním shromáždění. V návrhu se píše o dani 150 forintů (13,50 Kč) za každý přenesený gigabajt. Tento poplatek by byl účtován poskytovatelům připojení, ale ti by jej nejspíš přenesli na zákazníky.

Fidesz chce dnes na jednání parlamentu do návrhu doplnit cenový strop, díky kterému by jedna domácnost nemusela platit více než 700 forintů měsíčně (63 Kč). Podniky by zaplatily maximálně 5000 forintů (451 Kč).

Zákon nekritizují jen maďarští občané, ale také odstupující eurokomisařka Neelie Kroesová, jíž se daňová politika Maďarska nelíbí. Před dvěma lety tamní zákonodárci zavedli telekomunikační daň postihující hovory a SMS. Za každou odeslanou zprávu nebo započatý hovor zákazníci zaplatí 2 forinty (0,18 Kč) navíc, měsíční strop pro běžné zákazníky je 700 forintů (63 Kč), pro firma 2500 forintů (226 Kč). Tuto daň loni vyšetřovala i Evropská komise, ale nakonec žádné kroky nepodnikla.

MMF24

Letos v červnu Maďarsko zavedlo ještě zvláštní daň z příjmů z mediální reklamy. Každé médium, jejíž reklamní výnos za rok přesáhne 20 milionů forintů (1,8 milionu korun), odvede 40 % státu. Orbán tvrdí, že doba je zlá a média si nemohou dovolit miliardové zisky. Druhá strana namítá, že tím chce pohřbít nestátní média, aby umlčel kritiku.

Zdroj: WSJ, Reuters