Hlavní navigace

Kyberútoků ubylo, ale jsou zákeřnější. Podle společnosti Kaspersky se teď zaměřují na banky a hry

22. 2. 2022

Sdílet

Zdroj: Kaspersky
Podle bezpečnostní společnosti Kaspersky a jejich analýzy Mobile Threats in 2021 došlo loni k poklesu útoků na mobilní zařízení. Kyberzločinci se zaměřovali na jiné výnosnější cíle. Mobilní malware snažící se ukrást přihlašovací údaje je však stále sofistikovanější.

Počet útoků na mobilní uživatele loni celosvětově dosáhl na 46 milionů. Výrazně ale narostl počet trojanů maskujících se za reálné aplikace. Vznikají také mobilní trojany specializované pro krádeže herních identit. Nejběžnějším způsobem, jak propašovat malware na Google Play, je napodobení legitimní aplikace s přidáním malého kousku kódu.

Malware na mobilních zařízeních v Q1 2021 Malware na mobilních zařízeních v Q1 2021 (zdroj: Kaspersky)

Bankovní trojan Fakecalls dokáže přerušit hovor, kdykoli se uživatelé pokusí kontaktovat banku, a podstrčí jim zvukové nahrávky s připravenými odpověďmi operátora. Uživatele to oklame, myslí si, že mluví se skutečným zaměstnancem banky, nebo se standardním automatickým odpovídačem.

Bankovní trojan Sova dokáže ukrást uživatelům soubory cookies, a získat tak přístup k osobním účtům v aplikacích mobilního bankovnictví, aniž by nutně musel znát přihlašovací údaje a hesla.

KL24

Gamethief Gamethief

V roce 2021 se kyberzločinci snažili získat také přihlašovací údaje k mobilním hrám – ty se pak často prodávají na darknetu, nebo slouží ke krádežím (in-app) herního zboží uživatelů. První mobilní trojan typu Gamethief ukradl přihlašovací údaje z mobilní verze hry PlayerUnknown's Battlegrounds (PUBG).

Zdroj: Kaspersky

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.