Hlavní navigace

Pojďte nakouknout do laboratoří Samsungu. Jak testují odolnost smartphonů? (fotogalerie)

27. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pojďte se podívat do Suwonu v Jižní Koreji, asi třicet kilometrů od Soulu, do části nazvané Digitální město. Zde má Samsung svou centrálu a hlavní oddělení vývoje a výzkumu. Společnost sice pochází ze Soulu, ten byl ale po Korejské válce v padesátých letech tak poškozen, že tehdejší šéf Samsungu začal byznys v podstatě znovu.

Samsung Electronics tak vznikl právě v Suwonu. Sídlí zde i fotbalový klub Suwon Samsung Bluewings, ale hlavně tu Samsung v laboratořích Reliability Test Group testuje smartphony. Ukázky a fotografie sice nepochází od žádného velkého magazínu, ale přímo od Samsungu, přesto jde o zajímavou exkurzi.

Komplex Samsung Digital City v Suwonu

1. Fotoaparát

Při tzv. kvantitativním testu je mobil umístěn na stativu a snímky s různou intenzitou jasu, barev a šumu jsou poté analyzovány ve specializovaném programu. Druhý kvalitativní test zahrnuje více scén ve vnitřních i venkovních prostředích. Například snímky z restaurace, osvětlené ulice či neonových světel v noci. Samsungu pomáhají zmenšené modely i uměle vytvořený  „sluneční systém“, který simuluje východ a západ slunce a různé podmínky.

 

2. Akustická laboratoř

Zde se testují vyzváněcí tóny, kvalita hudební reprodukce či kvalita hovoru při telefonování. Pro jistotu probíhají testy ve dvou různých kójích. První je bezodrazová (anechoická), eliminuje jakékoliv vnější zvuky. Druhá simuluje chování zvuku, zatímco do telefonu hovoříte.

3. Teplotní testy

Smartphony se při používání zahřívají, to je jistá daň za výkon. Důležité je, aby byly tyto dvě veličiny v rovnováze. V laboratoři testují telefony tak, že na nich spouští náročné hry a aplikace, přičemž měří vyzařované teplo pomocí termokamery. Pokud zjistí problém, vrací prototyp na změnu designu (myšleno uspořádání hardwaru).

4. Výdrž při pádu

Speciální zařízení pouští telefon z různé výšky a pod různými úhly na různé typy povrchů, a to všechno několikrát. Celé to natáčejí na vysokorychlostní kameru, aby bylo poté možné analyzovat, co se při pádu vlastně stalo. Nejčastějším problémem bývá právě úhel dopadu.

5. Dlouhodobá odolnost

Několik testů, které mají simulovat dlouhodobější užívání. V jakési pomalé pračce telefon neustále padá z malé výšky, jiný stroj zase neustále mačká tlačítka, zasouvá sluchátkový jack a otevírá šuplík se paměťovou kartou. Samsung používá i test, kdy umístí telefon do kapsy ve vycpaných džínách oblého tvaru a tento „dummy“ si na něj neustále sedá.

6. Vodotěsnost

Voděodolnost se testuje podle standardu IPx8. Telefon je umístěný ve sprše, kde na něj prostě prší, poté stříká z více stran a nakonec je potopen do hloubky 1,5 metrů na dobu 30 minut. Hodinek Galaxy Watch a dalších, kterých se týká i fungování během plavání, jsou testovány ještě o něco více. Musí vydržet tlak pěti atmosfér.

KL24

7. Testování pro různá prostředí

V různých státech světa jsou jiné podmínky, někde je zima, jinde třeba vysoká vlhkost. Samsung používá několik komor, ve kterých simuluje různou vlhkost a teplotu tak, aby odpovídala klimatu všude na planetě (snad s výjimkou arktických oblastí). Zkouší, jestli telefon stále funguje ve všech těchto podmínkách. Zaměstnanci v nich být spolu s telefonem naštěstí nemusí, používají rukavice jako v inkubátoru.

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.