Hlavní navigace

Last.fm: rádio, které se vám trefí do vkusu

13. 8. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Poslech rádia přes internet je stále populárnější. Díky dostupnému rychlému internetovému připojení není problém poslouchat rádio a zároveň nerušeně surfovat po webových stránkách, stahovat různé soubory a pracovat s elektronickou poštou. Internetové služby jsou stále propracovanější a jejich tvůrci přicházejí s mnoha zajímavými nápady, které usnadňují práci uživatelům nebo přinášejí ještě lepší zábavu.

Internetové rádio Last.fm je právě takovou službou. Obsahuje velkou databázi interpretů a různých skladeb. Stačí zadat jméno zpěváka nebo kapely a některá z jeho písní se ihned začne přehrávat. To však není vše. Last.fm se na základ vašeho výběru pokusí nabídnout další interprety stejného žánru a strefit se tak do vašeho hudebního vkusu.

Základní vyhledávání

Do webového prohlížeče zadejte adresu www.last.fm. Na úvodní stránce internetového rádia uvidíte výrazné vyhledávací políčko, do kterého zadejte název interpreta nebo skladby a klepněte na tlačítko Play. Last.fm ihned spustí přehrávání první písničky, která odpovídá vašemu zadání. Nepočítejte však s tím, že by Last.fm bylo hudební archiv, kde si vyberete jakoukoli písničku, kterou chcete, a zadarmo si ji poslechnete. V databázi je sice opravdu velké množství skladeb, některé jsou však jen úryvky a pro jejich celý poslech je nutné zaplatit.

Ovládání Last.fm

Základ rádia tvoří přehrávací panel s obrázkem alba, ze kterého skladba pochází, názvem skladby a jménem interpreta, informací o délce skladby a nastavením hlasitosti. Nechybí samozřejmě základní tlačítka ovládající přehrávání. Čtveřice barevných tlačítek umožňuje (zleva doprava) poslat odkaz na písničku někomu známému, přiložit k ní štítek s klíčovým slovem, označit ji jako oblíbenou, nebo rádiu říct, že ji nechcete již nikdy slyšet. Po skončení skladby Last.fm automaticky vybere něco podobného, takže stále budete slyšet váš oblíbený styl hudby.

V boxíku Related Stations najdete odkazy k poslechu podobných „stanic". Můžete tedy začít s nějakým interpretem a jemu podobným, po čase se však přepnete například na stanici nabízející klasické rockové písničky.

Pod přehrávačem je zobrazen seznam podobných interpretů. I ten je aktivní a přesune vás na jinou stanici v Last.fm. Pokud se zaregistrujete a přihlásíte, budete moci posílat své názory na danou skladbu.

Sekce Music

Klepněte na odkaz Music v horní části stránky. Last.fm vám zobrazí podrobnější vyhledávací políčko, kde se můžete pomocí odkazů nad ním přepnout na hledání podle interpreta, alba, skladby, štítku nebo jmenovky. Pomocí záložek se přepnete na nejlépe hodnocené videoklipy, písničky, umělce a další.

Registrace a přihlášení

Abyste maximálně využili všech funkcí, které Last.fm nabízí a rádio si tak zapamatovalo váš vkus, musíte se nejprve zaregistrovat a poté přihlásit. Klepněte na odkaz Sign up v pravém horním rohu a vyplňte registrační formulář. Zadejte přihlašovací jméno a tlačítkem Check availability zkontrolujte jeho dostupnost. Zadejte svou e-mailovou adresu, dvakrát zopakujte zadání hesla a do připravených políček opište text na obrázku. Aktivujte volbu I agree to the Terms and conditions a klepněte na tlačítko Sign up and create your profile. Od této chvíle jste přihlášeni. Pokud navštívíte stránky v budoucnu, budete se moci svými vytvořenými údaji přihlásit po klepnutí na odkaz Log in.

KL24

Hudba i s videem

Na Last.fm najdete nejenom hudbu, ale i videoklipy. Ty však nejsou přímo součástí Last.fm, rádio je přebírá z dalšího známého multimediálního webu - YouTube. I tak jsou ale vítaným zpestřením.

Není to jen o žánru

Last.fm je zajímavé v tom, že vám hudbu nenabízí jen podle určitého žánru, do kterého se řadí hledaný interpret. Všechny další nabízené skladby odpovídají zhruba také rychlostí, délkou a melodičností. Tím se Last.fm většinou přesně strefí do vaší nálady.

Byl pro vás článek přínosný?