Hlavní navigace

Leadtek WinFast HPVC1111: SpursEngine na HD akceleraci

6. 9. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dnes představená přídavná karta rozhodně není běžnou záležitostí, kterou byste našli v každém druhém počítači. Na jejím plošném spoji totiž naleznete po čtveřici úzce specializovaných SPE (Synergistic Processing Elements) jednotek, za jejichž vývojem stojí známá firma Toshiba a které možná znají i majitelé herní konzole Sony PlayStation 3 (v podobě procesoru Cell).

Celá platforma se nazývá SpursEngine a jejím hlavním úkolem je urychlení práce s kodeky H.264 a MPEG-2. Kartě stačí k provozu rozhraní PCIe ×4 a jeden šestipinový konektor, jak můžete vidět, každá funkční jednotka si vyžádala vlastní ventilátor (otázkou je, proč výrobce nezvolil nějakou formu heatspreaderu a víceméně standardní chladič – prezentované řešení nebude tiché ani náhodou).

MMF24

Princip fungování této kartičky je dobře pochopitelný, zajímavostí je, že v případě přítomnosti GeForce karty s podporou CUDA mohou oba kusy hardwaru pracovat společně a tak ještě více urychlit zpracování HD obsahu (záleží pochopitelně i na podpoře softwaru). Nezapomeňte také na výrazné snížení zátěže procesoru, který se tak může věnovat jiným věcem. Ve vcelku nedávné novince Mirka Jahody stál model WinFast PxVC1100 přibližně 4500 Kč, o ceně dnes představené novinky nepadlo ani slovo. Nezapomeňte si přečíst ani starší pojednání Lukáše Václavíka, jenž vás ve svém díle odkáže i na zajímavé testy výkonu.

Zdroj: TC Magazine

Autor článku