Hlavní navigace

LED lampičky do USB: šetřete si svoje oči

4. 6. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Také se vám stává, že sedíte u práce dlouho do večera, když se už ostatní baví či dokonce spí? Nebo patříte do skupiny těch, kteří se snaží pracovat co nejvíce efektivněji - tedy třeba i na cestách vlakem? Tak či tak, pro všechny je společné jedno: málokdy máme ideální podmínky na svou práci. Buď někoho rušíme, nebo máme například málo světla. Ne vždy můžeme pracovat při rozsvíceném světle, nebo ho máme dostatek. Zvláště při práci s notebookem jsou oči vysoce namáhány častými přechody z osvětlené plochy na potemnělou klávesnici.

Toto dlouhodobé namáhání má ve většině případů negativní následky. Od těch akutních, jako jsou bolesti hlavy, až po závažné - degradaci zraku. A pokud se podíváte, na kolik vás dnes vyjdou slušné dioptrické brýle, napadne vás spousta možností, jak tyto prostředky utratit po hardwarové či softwarové stránce.

Pružnost díky "husímu krku"

Odpovědí může být pořízení lampičky. Malého, výkoného společníka s mizivou spotřebou a nízkou cenou. Toto příslušenství je často neoprávněně opomíjeno, avšak jeho nepřítomnost v době potřeby osvětlení se časem projeví.

Ilustrák

Pravděpodobně nejčastěji používané jsou USB lampičky s bílými LED diodami. Práce s nimi je jednoduchá - zapojíte je do volného USB portu, nastavíte do požadovaného úhlu pomocí tzv. ,,husího krku" a zapnete. Vzhledem k použité technologii svícení pomocí LED diod je spotřeba i údržba zanedbatelná. Životnost diod je silnou stránkou tohoto příslušenství. Tyto produkty se liší de facto jen počtem diod a tedy svítícím výkonem, a to v přímé úměře. Hlavními výhodami jsou maximální flexibilita díky ,,husímu krku" a široké možnosti výběru konkrétního produktu. Jako nevýhodu můžeme brát fakt, že při méně kvalitním zpracování je citlivost na otřesy a celková stabilita polohy nedostačující.

Lampičky s podstavcem, klipsové...

Dalším druhem jsou LED lampičky s podstavcem. Ty jsou vhodnější tam, kde již můžeme hovořit o pracovišti. Vzhledem k jejich větším rozměrům a často i vyššímu výkonu jsou taktéž vhodné pro stolní PC. Ostatní parametry a použití jsou identické s předchozím typem. Jejich výhodou bývá možnost osvětlit větší plochu díky přítomnosti většího počtu diod. To je však na druhou stranu i jejich částečná nevýhoda. Díky větším rozměrům a nutnosti rovné, stabilní plochy nejsou tyto modely vhodné pro práci na cestách, když máte notebook třeba na kolenou. Jsou tedy určeny spíše pro stolní počítače nebo na pracovní stůl, kde odvedou více práce než jiná řešení.

LED lampička

V neposlední řadě máme možnost využít klipsové  USB LED lampičky. Tyto se také připojují skrze USB, ale již nemají onen ,,husí krk", namísto něj je tělo lampičky propojeno s USB konektorem pomocí vinutého kabelu, jaký mají např. sluchátka od pevných telefonů. Tělo lampičky pak jednoduše pomocí klipsu nasadíme na okraj monitoru v požadované výšce a finální pozici a úhel osvětlení nastavíme malým kloubem. Toto řešení se jeví jako ideální. Stabilita je zaručena pevným uchycením, flexibilitu nám garantuje vinutý kabel spolu s kloubem. Za nevýhodu můžeme považovat to, že nám při prudších změnách pozice notebooku kabel naráží do monitoru a po čase nám (potažmo i našemu okolí) může tento zvuk začít vadit.

Garantovaná životnost: až 8000 hodin svícení

Nebudu zde jmenovat vše, co je na trhu k dostání, jen nastíním další možnosti. Jako alternativa k LED osvětlení existují zářivkové lampičky, kde je jako osvětlovací těleso použita nízkotlaká výbojka, tedy klasická zářivka. Další možností jsou lampičky napájené pomocí AAA baterií (tedy mikrotužkových), opět s LED světlem. Tyto jsou spíše určeny pro elektronické knihy. Existují také LED lampičky, které se do USB nepřipojují, ale jsou napájeny taktéž pomocí tužkových baterií ukrytých v podstavci.

LED lampička

Pokud například pracujete večer a máte z blížícího se termínu či uzávěrky pot na čele, mohla by vás oslovit USB LED lampička s dvěma ,,husími krky". Na jednom je umístěn panel se světlem a na druhém mini větráček. Zajímavé řešení, ale velký kompromis vyplývající z konstrukce.

Pro základní představu o spotřebě energie poslouží informace, že USB LED lampičky při vstupním napětí 5 V spotřebovávají typicky pod 100 mA, takže dostatečně šetří baterii notebooku. Garantovaná životnost diod bývá zpravidla 8000 hodin svícení, u dražších modelů ale i 20 000 hodin.

Produkty na trhu

Na trhu můžeme vybírat lampičky například od výrobců Belkin, Aerocool, i-Tec a dalších. Některé produkty nabízí společnost HAMA, například:

  • S "husím krkem". Rozměry: 4,1 × 14,3 × 23,3 cm. Hmotnost: 81 g

HAMA

  • S klipsem. Rozměry: 6,5 × 14,0 × 23,0 cm. Hmotnost: 111 g

HAMA

Mezi počítačovými nadšenci bude je spíše známá značka Acutake, která nabízí např. tyto produkty

  • Acutake ACU-DarkLight 1

Acu Darklight

  • Acutake ACU-DarkLamp 1

Acu Darklight

CS24

Závěr

Finální výběr je na každém, ať už se bude rozhodovat podle praktičnosti, výrobce, designu, ceny či konkrétní situace. Ceny těchto produktů se pohybují v řádu několika desítek až stovek korun. Z mého pohledu se jako nejvhodnější varianta jeví lampička s klipsem. Nabízí nejvšestranější použití díky promyšlené konstrukci, je vhodná jak pro notebooky, tak i pro stolní PC a jako bonus ji můžeme připevnit dokonce i na knihu. Musíme mít však po ruce zdroj energie.

Jak jsem zmínil na začátku, oči jsou pro náš život velmi důležité, a proto je třeba se o ně starat. Prevence je lepší než řešení následků, oční vady nás zpravidla provázejí po celý život (pokud tedy nepatříte mezi ty, kteří si mohou dovolit laserovou operaci v řádu desítek tisíc korun), podle mého názoru je tedy koupě USB LED lampičky za cca 250 korun dobrou investicí. A má to ještě jednu výhodu a to, že už nebudete muset slýchat věty typu: ,,rozsviť si, vždyť na to nevidíš..." nebo ,,zhasni to velké světlo, já chci spát.."