Hlavní navigace

Legenda se vrací. Atari po více než 20 letech uvede novou herní konzoli

20. 6. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Šéf Atari Fred Chesnais řekl magazínu GamesBeat, že jeho firma se vrací do hardwarového byznysu. Na veletrhu E3 sice novou konzoli nepředstavil, ale prý ji už roky chystají. Založen bude na stejném železe jako dnešní počítače. To není zase takové překvapení, Xbox One i PS4 jsou také jen upravená „písíčka“. Více však Chesnais zatím sdělit nechtěl. Snad jen to, že firma se už po finančních problémech vzpamatovala a je opět zisková.

Konzole by se mohla jmenovat Ataribox, odpovídal by tomu adresa nově zaregistrovaného webu. Na něm zatím vidíme jen kontakty a teaser. Ten naznačuje, že by na Atariboxu mohl být dřevěný dekor a vroubky podobně jako na nejslavnější konzoli výrobce – Atari 2600 z roku 1977.

Firma svou poslední konzoli uvedla v roce 1993, šlo o Atari Jaguar. Celkově se jí prodalo pod 250 000 kusů, takže výroba za tři roky skončila. Proti konkurenci neměla šanci. Sega prodala asi 9 milionů Saturnů, Nintendo bezmála 33 milionů N64 a nově příchozí hráč Sony všem vypálil rybník, PlayStationu se prodalo přes 100 milionů.

KL24

Zatím můžeme jen spekulovat, co nová konzole přinese. Na alternativu pro Nintendo Classic Mini to nevypadá, na to by Atari nepotřebovalo PC hardware. Obyčejný herní počítač s Windows firma nemusí vyvíjet několik let a hlavně je na tomto hřišti spousta soupeřů. Konzole se Steam OS bude omezená co do počtu her. A úplně nový systém Atari nejspíš neuvede, protože by pro něj nemělo žádné hry. Kterou cestu si legenda nakonec zvolí?

Byl pro vás článek přínosný?