Hlavní navigace

Lenovo IdeaCentre A720: dotykový počítač naležato (recenze)

13. 12. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Počítač v monitoru, neboli All-in-one, nabízí ergonomii stolního počítače, ovšem výkon jen lepšího notebooku. A spolu s novými Windows 8 už konečně dává smysl dotykový displej. Přesto se u Lenova IdeaCentre A720 na první pohled neubráníte vzpomínce na iMac.

Lenovo IdeaCentre A720
Lenovo IdeaCentre A720

IdeaCentre A720 je velký 27" počítač s kapacitním displejem, ten je bohužel lesklý a odrazy jsou dost znát. Zvládne deset dotyků současně a rozlišení Full HD nabídne 1080 px na výšku; lepších 1200 px se až na výjimky bohužel u počítačů All-in-one nevyskytuje. Na 27" ale už mohlo být mnohem lepší rozlišení a matná úprava by Lenovo taky nezabila. Panel typu VA poskytne velmi dobré pozorovací úhly, TN bychom za tuto cenu ani nerecenzovali.

Parametry
Cena 39 990 Kč včetně DPH
Zapůjčil Lenovo
Lenovo IdeaCentre A720
Displej 27" 1920 × 1080 px, lesklý, LED
Procesor Intel Core i7-3610QM 2,3 GHz Ivy Bridge
Grafika GeForce GT 630M (Intel HD 4000)
Operační paměť 8 GB DDR3
Disk 1 TB, 5400 ot./min (za příplatek 64GB mSATA SSD)
Výbava WiFi, 2 × USB 3.0, 2 × USB 2.0, HDMI vstup, HDMI výstup, čtečka karet, HD webkamera, Bluetooth, LAN, Blu-ray mechanika
OS Windows 8 64b
Rozměry 66 × 49 × 22,5 cm, 11,6 kg
Příslušenství klávesnice a myš

Počítač je tenký především díky tomu, že komponenty umístěny v základně, nikoli v monitoru. Obě části jsou spojeny kloubem, jež jde trochu ztuha, ale zase je dobře vyvážen – displej můžete polohovat od nějakých −5 ° až po vodorovné umístění 90° typu surface, tedy úplně naležato. Základna je vyrobena z hliníku, zbytek je plastový.

Lesklý displej a pomalý disk pokročilé uživatele odradí

Do základny Lenovo osadilo procesor Intel Core i7-3610QM Ivy Bridge na frekvenci 2,3 GHz. Grafický čip HD4000 by většině uživatelů dostačoval, ale zde najdou výkonnější GeForce GT 630M. Procesoru sekunduje 8 GB operační paměti. Pro data je použit klasický 1TB 2,5" disk a v prodeji by měla být i varianta s doplňkovým mSATA SSD diskem. Bezdrátová síť Wi-Fi 802.11n je připojena přes USB uvnitř základny, jedno USB je však stejně zabrané donglem pro bezdrátovou klávesnici a myš.

Řeči o nutnosti lepších vlastnostech lesklého displeje jsou již ohrané (takto je IdeaCentre vyfocen schválně)

Lesklý displej – mor většiny dnešních zařízení
Lesklý displej – mor většiny dnešních zařízení

Přední strana základny obsahuje dva 3W reproduktory, jež hrají dostatečně nahlas, jen mají trochu plošší podání. Vzhledem k jejich velikosti je to normální. Levou stranu zabírá výdech ventilátoru, USB 3.0 a dva HDMI. Jedno HDMI pro vstup a druhé pro výstup – A720 může sloužit jako samotný displej pro jiný počítač, nebo k němu lze přidat druhý monitor. Napravo je ještě slot pro SD karty a štěrbinová Blu-ray mechanika.

Lenovo IdeaCentre A720
Lenovo IdeaCentre A720

Zadní porty vzadu doplňuje anténa pro vestavěný TV tuner, sluchátka a mikrofon a další tři USB porty, z nichž jeden je opět rychlý USB 3.0 (celkem tedy dva rychlé porty). Za kloubem se nachází ještě síť LAN a napájení. Adaptér o příkonu 150 W je skutečně obří – dávat k pěknému tenkému zařízení plastovou cihlu pro napájení, která se samozřejmě na produktových fotkách nevyskytuje, nepovažujeme za dobré řešení. Stačilo by udělat o kousek větší základnu a zdroj mohl být integrovaný. Jenže to je problém valné části dnešních supertenkých zařízení, ne jen Lenova.

Lenovo IdeaCentre A720Lenovo IdeaCentre A720

IdeaCentre A720 je jedním z prvních dotykových stolních počítačů s Windows 8. Displej má okolo asi 2,5 cm široký rámeček, který v horní části obsahuje webkameru s rozlišením 720p a mikrofon. V levé části dole jsou informační LEDky indikující činnost disku, stav bezdrátových sítí Bluetooth a Wi-Fi. Vpravo se nachází na první pohled stejné LEDky, ovšem tentokrát jde o dotyková tlačítka. Slouží pro ovládání hlasitosti, jasu a přepnutí obrazu na HDMI. Pouze hlavní zapínací tlačítko na boku je hardwarové.

Lenovo IdeaCentre A720
Lenovo IdeaCentre A720

Po zapnutí se ozve středně hlučný ventilátor, který by se dal tolerovat, ale nepříjemné cvakání Blu-ray mechaniky už tolik ne. V běžné místnosti se hluk ztratí. Procesorový výkon na většinu práce dostačuje, problémem je pomalejší disk. Rozhodně bych doporučil verzi s malým SSD pro cache, které by mělo podstatně pomoci, ale tento model se u nás zatím neprodává.

Lenovo IdeaCentre A720
Lenovo IdeaCentre A720

Za příslušenství se dá považovat i vestavěný TV tuner, ale hlavně myš a klávesnice. Klávesnice Lenovo umí a i na této se píše dobře. Výhrady mám ke zhuštěným tlačítkům bez oddělených šipek. Klávesnice designově ladí s počítačem, ovšem jde o plast. Kdyby šlo o notebook, tak klávesnici pochválím, ale u stolního zařízení jde o nemístné podřízení se designu. Myš je na tom hůře. Jde o obyčejného hlodavce SM-8861 a k počítači za 40 000 Kč by se hodil kvalitnější kousek.

Lenovo IdeaCentre A720
Lenovo IdeaCentre A720

Kromě základních Windows 8 má Lenovo předinstalováno spoustu aplikací, většinou jde o jednoduché hry pro malé děti. Třeba klávesy jsou efektní, ale učit se hrát na dotykovém displeji je špatně. Je to jen hračka pro ty, co už umí. Nepotěšila také předinstalovaná trial verze McAffee. Hry však nejsou aplikace pro Metro a při jejich spuštění vždy problikne plocha.

 

Co se skrývá uvnitř?

K hardware se zvídavější z vás dostanou zespodu po odšroubování šesti šroubů. Najdete notebookové SO-DIMM DDR3 paměti, pod krytkou 2,5" pevný disk, vedle nějž je konektor pro SSD orientovaný stejným směrem. Většinu základny zabírá Blu-ray mechanika, místo které by se klidně vešel větší disk, nebo interní zdroj. Reproduktory jsou odizolovány molitanem. Od procesoru vede mohutná heatpipe k ventilátoru.

Lenovo IdeaCentre A720 hardware
Lenovo IdeaCentre A720 hardware

Lenovo IdeaCentre A720 hardware Lenovo IdeaCentre A720 hardware

 

Naměřili jsme
benchmarky
PCMark 7 2 803 bodů
Cinebench R11.5 6,21 / 1,32 bodů
převod videa H.264 34 fps
propustnost USB 3.0 112 MB/s
Windows Index 5,9 bodů (nejslabší část: disk)
HD Tune průměr 83,5 MB/s
CrystalDiskMark sekvenční čtení 102 MB/s
CrystalDiskMark sekvenční zápis 98 MB/s
CrystalDiskMark 512K čtení 33 MB/s
CrystalDiskMark 512K čtení 48 MB/s
hry
Crysis (1920 × 1080) max. detaily 8 fps
World in Conflict (1920 × 1080) max. detaily 16 fps
Stalker: Call of Pripyat (1920 × 1080) max. detaily 15 fps
Trackmania (1920 × 1080) max. detaily 39 fps
spotřeba
Spotřeba bez zátěže 47 W
Spotřeba při vytížení CPU 91 W
Spotřeba při vytížení grafiky 102 W

 

Mobilní procesor Core i7-3610QM je výkonnější, než notebooková úsporná i7, ale pomalejší, než desktopová verze. Přesto má procesor dostatečný výkon. Mnohem hůře je na tom pevný disk. Klasický 2,5" Western Digital se svým nízkým výkonem do tohoto stroje moc nehodí, ovšem za příplatek lze dokoupit mSATA SSD. Grafický výkon je srovnatelný s dnešními ultrabooky.

MMF24

Počítač za 40 000 korun už musí být dokonalý a to IdeaCentre bohužel není. Téměř vše je podřízeno designu a například dotyková tlačítka jsou mnohem méně komfortní, než by byla hardwarová. Konstrukce je však kvalitní a kdo chce skutečně velký dotykový počítač, získá v IdeaCentre A720 dobrý stroj, který poslouží jako zábavní centrum domácnosti s dětmi. Vše co o něm tvrdí Lenovo je pravda: velký dotykový displej, moderní procesor i grafika, polohování… náhrada výkonného počítače to ale není.

Plusy / mínusy
kloub, polohování lesklý displej
kvalitní konstrukce pomalý disk
dostatečný výkon procesoru a grafiky zhuštěná klávesnice
ovládání na plocho velký adaptér
Hodnocení 85 %

 

Galerie

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.