Hlavní navigace

Lenovo IdeaPad U260: tenká kávová elegance

14. 2. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, vzhled, kvalita zpracování

Přestože Lenovo umí vyrobit hezký konzumní notebook a nabízí i několik ultramobilních minibooků, tenké "stylovky" jsme se od čínského výrobce nedočkali. Konkurence na tomto poli je velmi malá, budeme-li trochu náročnější, mezi počítači s Windows by nám pro jejich součet určitě stačily prsty jedné ruky. A tak přichází IdeaPad U260 ve snaze situaci změnit.

Mezi zbraně, které pro svůj úspěch určitě využije, patří unikátní design a kvalitní materiály. U260 je postavená na nové generaci CULV architektury od Intelu a přestože Lenovo nabízí konfigurace s procesory Core i7 a SSD disky, v České republice je k dostání jediná, levnější varianta s procesorem Core i3 a standardním (mechanickým) pevným diskem, která se prodává za cenu pod 20 000 Kč s DPH. Právě na té si dnes prověříme, zda se výrobce kromě designu nezapomněl zaměřit i na ostatní parametry správného přenosného společníka.

Vzhled

IdeaPad U260 se soustřeďuje především na nízkou hmotnost a tenký profil. Toho se nám tu dostává opravdu vrchovatě, protože díky 12,5" displeji notebook disponuje rozměry 318 × 204,5 mm, tloušťka zavřeného přístroje je pouhých 18 mm při velmi příjemné váze 1,35 kg včetně baterie.

Zavřený notebook vypadá elegantně a velice nápaditě - designéři se inspirovali knihou. Víko displeje, zadní hrana a rub notebooku jsou v mírně metalické, kávově hnědé (silikonové) barvě, která je velmi příjemná na dotyk. (Pozor je nutné dát pouze na oděrky, protože materiál pod vrstvičkou barvy je kovově šedý.) Tři hrany jsou v kontrastní černé barvě a víko i základna mají malý lem pro dovršení kýženého "knižního" efektu. Na tvrdé podložce sedí notebook měkce díky gumovým nožičkám tlumícím nárazy, které U260 převzala z profesionálních ThinkPadů.

Po otevření tenoučkého víka displeje už je notebook ale poněkud fádnější, nesází na barevné variace (povrch je černý), ale různé povrchy. Okolí klávesnice je matné, opěrky zápěstí jsou dokonce měkčené, imitující kůži (velmi příjemné pro ruce), rámeček displeje i podklad chiclet klávesnice je však z lesklého plastu, což sice dobře vypadá, ale od praktičnosti to má hodně daleko.

Všechny diodové ukazatele se uhnízdily nad klávesnicí, mají bílou barvu a prosvítají skrze bodově vytvořené piktogramy. V napájecím tlačítku najdeme indikaci zapnutí a spánku (problikává), následuje činnost pevného disku, signalizace napájení (při nabíjení tradičně problikává, nízký stav baterie změní barvu na oranžovou), indikace bezdrátových adaptérů a vypnutého touchpadu. Kvůli bodovému provedení je pouze nutné zmínit, že při pohledu z velkého vertikálního úhlu přestávají být vidět. Zamrzí absence jakékoliv indikace viditelné při zavřeném víku displeje.

Kvalita zpracování a konstrukce

Vzhledem k tomu, že až na pár výjimečných plastových prvků (rámeček displeje, podklad klávesnice a okolí diodových ukazatelů) je celá konstrukce notebooku kovová (známá a často používaná slitina hořčíku a hliníku), netrpí U260 žádnými konstrukčními problémy, tuhost základny je výborná, tenoučké víko displeje je také až překvapivě pevné, při tlaku nezaznamenáme vady v obraze. Notebook je možné zvednout za plně otevřené víko i jeho roh, přestože doporučit to nemohu; zvedání za rohy základny přirozeně nedělá konstrukci problém.

Lenovo IdeaPad U260
Cena 20 000 Kč vč. DPH (CZC.cz)
Zapůjčil Lenovo ČR
Hardwarová výbava
Procesor Intel Core i3-380UM
Frekvence 1,33 GHz
Max. frekvence (turbo) -
Operační paměť 4 GB (1×4 DDR3 800 MHz)
Pevný disk (velikost) 320 GB
Pevný disk (rychlost) 5 400 ot./min.
Pevný disk (typ připojení) SATA
Velikost displeje 12,5"
Rozlišení displeje 1366 × 768
Grafická karta Intel HD Graphics
Grafická paměť sdílená
Optická mechanika -
Wi-Fi a/b/g/n
Bluetooth 2.1 s EDR
Mobilní komunikace -
Konektory, sloty
Výstupy na monitory VGA, HDMI
Porty (s výjimkou USB) sdružený audio, ethernet
Počet portů USB 2.0 2
Počet portů USB 3.0 -
Čtečka paměťových karet -
Rozměry, baterie
Rozměry (š×d×h) mm 318 × 204,5 × 18 mm
Hmotnost 1,35 kg
Kapacita baterie (Wh) 39 Wh
Výkon napájecího adaptéru 40 W
Software
Operační systém Microsoft Windows 7 Home Premium x64
Další aplikace McAfee Internet Security (trial), Microsoft Office 2010 Starter, Lenovo Energy Management 5, Lenovo OneKey Recovery 7, Lenovo DirectShare 5, Lenovo Security Suite, Lenovo Active Protection System, Cyberlink YouCam 3, Lenovo VeriFace

Klávesnice, touchpad, porty

Klávesnice

Většina moderních IdeaPadů přešla na chiclet klávesnice, výjimkou proto není ani U260. Do 12,5" těla však Lenovo namísto běžné "netbookové" verze vsadilo plnohodnotnou variantu z 13" modelů, která má klasické šestiřadé rozložení, poměrně velké kurzorové šipky, nechybí jí ani vyhrazený sloupec kláves pro pohyb v textu napravo. Oproti zvyklostem Lenova je oranžová klávesa Fn na "správném" místě za Controlem, ovládá především vedlejší funkce v horní řadě kláves (vypnutí webové kamery, spánek, vypnutí displeje, přepínání zobrazovacích zařízení, změna rozlišení, přepínač bezdrátových sítí, ovládání multimédií), pár jich ale najdeme i na kurzorových šipkách (hlasitost a jas displeje).

Na klávesnici se velmi příjemně píše, ač je odpor kláves i zdvih mírně nižší. Plocha se v žádném případě neprohýbá, ať tlačíme sebevíc, k samovolnému prohýbání nebo rezonování nedochází vůbec. Zvuk kláves je rovněž příjemný - hluboký a dunivý. Jediným problémem (nazval bych to skoro zločinem) je lesklý podklad klávesnice. Otisky na něm ovšem naštěstí tak výrazně neulpívají a čistit lze.

Nad klávesnicí najdeme pouze dvě tlačítka - napájení a pod malým otvorem skryté OneKey Recovery, které otevře stejnojmennou zálohovací aplikaci, popř. počítač spustí v záchranném režimu obnovy. Dále se tu nachází ukazatele Caps a Num Locku, čímž veškerý výčet končí. Opravdu bych uvítal vyhrazené tlačítko vypnutí zvuku, na které od dob S12 marně čekám.

Touchpad

Tělo z hořčíkové slitiny, opěrky zápěstí imitující kůži‚Ķ Po tomto výčtu asi nepřekvapí, že plocha touchpadu je skleněná s černým matným povrchem, po kterém se příjemně pohybuje prstem. Dodavatelem je Synaptics, díky čemuž plocha podporuje multidotyková gesta a oplývá velmi dobrou citlivostí i přesností.

Pololesklá tlačítka pod touchpadem jsou naštěstí vyhrazená, poměrně velká, s měkkým chodem a docela příjemným zvukem. Touchpad lze kombinací Fn+F6 vypnout, diodová signalizace nechybí.

Porty

IdeaPad U260 ve svém malém těle nenabízí příliš prostoru pro konektory a porty, vzhledem k vnitřnímu uspořádání je ovšem tato nabídka ještě omezenější než obvykle. Přestože se to 12,5" stylovce asi vyčítat nedá, i na poměry minibooků či netbooků je konektorová výbava podprůměrná, na čtečky paměťových karet, ExpressCard slot či eSATA můžeme zapomenout. Přesto však konektivita pokrývá prakticky vše, co je nutně třeba.

Na levé straně najdeme kromě zdířky zámku Kensington pouze jeden USB 2.0 a sdružený audio konektor. Tím zastoupení "levice" končí. Pravá strana nabídne konektorů dvojnásobek - začínáme zdířkou napájení, vedle pokračujeme analogovým obrazovým VGA výstupem (rozlišení 1680 × 1050 bez vad v obraze), gigabitovým ethernetem (Atheros), digitálním HDMI (1080p se zvukem bez problému) a druhým USB 2.0 konektorem. Tím výčet končí.

Displej, zvukové možnosti, datové úložiště

Displej

Jak jsem zmínil, U260 je vybavená 12,5" displejem (B125XW01) se standardní TN maticí, LED podsvícením, poměrem stran 16:9 a rozlišením 1366 × 768 bodů. Povrchová úprava je netypicky polomatná, přitom poskytuje zhruba stejnou kvalitu obrazu jako lesklé varianty. Rozlišení je pro danou úhlopříčku celkem příjemné, obraz je jemný. Jas LCD panelu je možné nechat automaticky regulovat pomocí senzoru okolního osvětlení umístěného nad klávesnicí, nicméně jak je u Lenova zvykem, displej je stále příliš tmavý, a tak jsem funkci ve správci napájení zakázal.

Víko displeje je kvůli uložení pantů možné otevřít pouze do standardního úhlu 135¬∞. Chod pantů je veskrze plynulý, jejich tuhost je nadstandardní, displej netrpí výrazným kýváním. Otevírání je pohodlné rovněž díky "knižnímu" lemu.

V rámečku nad displejem najdeme VGA (640 × 480 pixelů) webovou kameru s poměrně slušnou kvalitou obrazu, sytými barvami a nadstandardní odezvou i za redukovaného světla. Činnost kamery je indikovaná diodou, kameru je možné klávesovou zkratkou zakázat.

webcamSnímek z webové kamery

Zvukové možnosti

O zvuková zařízení se stará v čipové sadě vestavěný HD kodek Realtek, který obstarává jak vestavěné reproduktory a analogové vstupy a výstupy, tak digitální vícekanálový zvuk skrze HDMI.

Miniaturní reproduktory za bodovou mřížkou v prostoru nad klávesnicí jsou skutečně pouze nejzákladnějšími "ozvučovadly". Jejich rozsah i hlasitost je velmi omezená, a tak jsou stěží dostatečné opravdu pouze pro běžný provoz a systémové zvuky.

Ve víku vestavěný mikrofon také neoslní, po aplikaci filtrů šumu a ruchů a mírném zvýšení hlasu je ale bez problému použitelný pro internetovou telefonii.

Datové úložiště

Ztenčený (7 mm) mechanický pevný disk Hitachi má kapacitu 320 GB, 5 400 otáček za minutu a 8 MB vyrovnávací paměti. Rychlost sekvenčního čtení (přes 71 MB/s) i přístupová doba (18 ms) jsou naprosto standardní.

Disk je z výroby rozdělený na dva uživatelsky přístupné oddíly (systémový C: o kapacitě 254 GB, D: s předinstalovanými ovladači hardware a výchozím mapováním záloh OneKey Recovery), zbylých 15 GB zabírá záchranné rozhraní OneKey Rescue a tovární záloha pevného disku.

Pevný disk je chráněn proti poškození gravitačním senzorem (Active Protection System), který při nebezpečí nárazu zaparkuje hlavičky pevného disku. Citlivost je možné nastavit ve třech krocích, popř. systém vypnout úplně.

Výkon, provozní hluk a chlazení

Výkon

Aby IdeaPad U260 mohl nabídnout rozumnou výdrž, ale zároveň dostatečný výkon, sáhlo Lenovo po nízkonapěťových (ULV) procesorech Arrandale. V naší konfiguraci se jedná o dvoujádrový Intel Core i3-380UM běžící na 1,33 GHz, díky Hyper Threadingu (dvě vlákna na jedno jádro) podává zhruba o polovinu vyšší výkon než minulá generace. Přesto se včetně vestavěného paměťového řadiče vejde TDP procesoru do 18 W (oproti 35 W "dospělého" i3). Turbo Boost však rodina i3 nepodporuje, a tak jej nenajdeme ani zde.

HD Tune - přenosová rychlost

Zbytek konfigurace je veskrze analogický - coby čipová sada posloužila samozřejmě známá QS57, notebook je vybavený 4 GB DDRIII operační paměti (nelze rozšířit, přítomen je pouze jeden slot), která však běží "pouze" na 800 MHz. O zobrazování se samozřejmě stará integrované grafické jádro v procesoru, Intel HD Graphics.

S notebookem se pohodlně pracuje, prostředí Windows 7 je plynulé, grafická karta dokáže akcelerovat HD video. IdeaPad U260 výkonnostně překonává dvoujádrové "atomové" netbooky i minulou generaci CULV, přestože na dospělé Core i3 mu skoro polovina hrubého výkonu chybí.

HD Tune - přístupová doba

Provozní hluk a chlazení

Tenké tělo si vyžádalo změny i zde. Chladicí systém je kompletně miniaturizovaný včetně ventilátoru, který nasává vzduch buď prostředkem spodní strany (poměrně rozumné) nebo skrze klávesnici. Ventilátor spíná nárazově, vydává nepříliš příjemný svištivý zvuk (připomíná fén či vysavač v dálce), otáčky také nejsou nejnižší. V běžném ruchu si jeho akustického projevu zřejmě nevšimnete, ale v tišší místnosti (či v noci) docela obtěžuje. Při nízké zátěži je naštěstí většinu času vypnutý, vždy jen po několik (desítek) sekund vyvětrá a zase se odmlčí. Čím delší je však zátěž, tím déle spíná, až běží v podstatě neustále. Ani při nejvyšším zatížení se však hlučnost v podstatě nemění.

Při běžném provozu se drží teploty komponent na standardní úrovni (čipy kolem 45¬∞C, pevný disk 35¬∞C), teploty lícní strany základny i klávesnice jsou povětšinou v pořádku (do 30¬∞C), pouze pravá čtvrtina se mírně zahřívá (obvykle do 34¬∞C). Rubové teploty pravé poloviny notebooku jsou o něco méně příjemné, protože se teplo přes kovové šasi snáze šíří, a tak se při provozu na měkké podložce (případně klíně) můžeme dostat přes 40¬∞C.

Cinebench R11.5

Teploty lícní strany v zátěži nijak výrazně nevzrostou (maximum pozorujeme lokálně zhruba uprostřed klávesnice kolem 40¬∞C, pravá opěrka má 37¬∞C), rub notebooku uprostřed dosáhne teplot pod 47¬∞C. Komponenty se drží na příznivých hodnotách, procesor se nevyšplhá ani k 60¬∞C. V plném vytížení je jednoznačně vítaný provoz na tvrdé podložce.

Konfigurace porovnávaných notebooků:

  • Lenovo L512: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i5-520M, 4 GB RAM, ATI Mobility Radeon 545v, HDD 500 GB, 7200 ot./min.
  • Lenovo B560: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i3-370M, 3 GB RAM, Intel HD graphics / Nvidia GeForce 310M, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • Acer Travemate 8172: 11,6", 1366 × 768, Intel Core i3-80UM, 4 GB RAM, Intel HD graphics, HDD 640 GB, 5400 ot. /min.
  • Samsung R540: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i3-370M, 4 GB RAM, ATI Mobility Radeon HD545v, HDD 640 GB, 5400 ot. /min.
  • Sony VAIO  F13: 16,4", 1920 x 1080 px, Intel Core i5-560M, 8 GB RAM, Nvidia GeForce GT 425M, HDD 500 GB/7200 ot. /min.
  • Acer Aspire 5745G: 15,4", 1366 x 768 px, Intel Core i7-740M, 6 GB RAM, Nvidia GeForce GT420, HDD 640 GB, 5400 ot. /min.
  • MSI GT660R: 16,6", 1920 x 1080 px, Intel Core i7-720QM, 12 GB RAM, Nvidia GeForce GTX 285M, HDD 640 GB, 7200 ot. /min.
  • Asus G73JW: 17,3", 1920 × 1080, Intel Core i7-720QM, 12 GB RAM, Nvidia GeForce GTX 460M, HDD 1000 GB, 7200 ot. /min.
  • Lenovo ThinkPad W701ds: 17", 1920 × 1200, Intel Core i7 920XM Extreme Edition, 4 GB RAM, Nvidia Quadro 3800, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • Acer TravelMate 8372G: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-450M, 4 GB RAM, Intel HD, Nvidia GeForce 310M, Cuda, HDD 160 GB, SSD
  • Sony VAIO F12: 16,4", 1920 × 1080, Intel Core i7-740M, 8 GB RAM, Nvidia GeForce GT 330M, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • MSI FX600: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i5-450M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT 325M, HDD 500 GB, 5400 ot./min.

Bezdrátová konektivita, napájení a výdrž

Bezdrátová konektivita

Bezdrátové připojení zajišťuje klasická dvojice adaptérů - Bluetooth 2.1 s EDR (anténa v základně pod plastovou krytkou na levoboku) a Wi-Fi standardů 802.11a/b/g/n. Oba moduly dodal Broadcom. Zařízení lze přepínat buď softwarově pomocí Fn+F5, k dispozici je také hardwarový přepínač na levoboku, se kterým se ovšem kvůli přílišnému zapuštění špatně manipuluje.

Napájení a výdrž

Vzhledem k minimalizaci tloušťky notebooku je baterie vestavěná. Najdeme ji v levé polovině notebooku a zabírá zhruba třetinu základny. Jedna se o Li-Pol baterii se čtyřmi články (Simplo) a nižší kapacitou 39 Wh. O její dobíjení, které za chodu trvá přibližně 3 hodiny, se stará standardní miniaturní 40 W napájecí adaptér (váha s kabeláží 279 g).

Papírově nižší kapacitě baterie pomáhá CULV architektura, a tak i přes mírně vyšší spotřebu v porovnání s minulou generací dosahuje notebook standardních hodnot výdrže (resp. základních "cestovatelských" hodnot), přestože minibookům se šestičlánky konkurovat nemůže. Při kancelářské práci bez Wi-Fi se můžeme spolehnout téměř na 4,5 hodiny výdrže při běžné spotřebě kolem 8 W. Náročnější surfování na internetu s občasným přehráváním YouTube videa si řekne o 9-10 W a U260 tak vydrží bezmála tři a tři čtvrtě hodiny. Sledování videa, aktivní Wi-Fi a vyšší jas spotřebuje baterii za 2,5 hodiny (13 W), takže celovečerní film zhlédneme.

Výdrž - multimédia

Jako většina nových konzumních notebooků Lenovo podporuje také IdeaPad U260 pokročilé funkce správce napájení Energy Management 5. Kromě běžných možností nabízí tato aplikace výběr mezi dvěma režimy dobíjení baterie (nejvyšší provozní doba - klasické nastavení; nejdelší životnost baterie - nabíjena pouze do 80% kapacity), přepínání inteligentní regulace ventilátoru (pokud funkci vypnete, stěží zaznamenáte změnu) a aktivaci automatické regulace podsvícení displeje v závislosti na okolním osvětlení.

Konfigurace porovnávaných notebooků:

  • Lenovo L512: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i5-520M, 4 GB RAM, ATI Mobility Radeon 545v, HDD 500 GB, 7200 ot./min.
  • Lenovo B560: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i3-370M, 3 GB RAM, Intel HD graphics / Nvidia GeForce 310M, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • Acer Travemate 8172: 11,6", 1366 × 768, Intel Core i3-80UM, 4 GB RAM, Intel HD graphics, HDD 640 GB, 5400 ot. /min.
  • Samsung R540: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i3-370M, 4 GB RAM, ATI Mobility Radeon HD545v, HDD 640 GB, 5400 ot. /min.
  • Sony VAIO  F13: 16,4", 1920 x 1080 px, Intel Core i5-560M, 8 GB RAM, Nvidia GeForce GT 425M, HDD 500 GB/7200 ot. /min.
  • Acer Aspire 5745G: 15,4", 1366 x 768 px, Intel Core i7-740M, 6 GB RAM, Nvidia GeForce GT420, HDD 640 GB, 5400 ot. /min.
  • MSI GT660R: 16,6", 1920 x 1080 px, Intel Core i7-720QM, 12 GB RAM, Nvidia GeForce GTX 285M, HDD 640 GB, 7200 ot. /min.
  • Asus G73JW: 17,3", 1920 × 1080, Intel Core i7-720QM, 12 GB RAM, Nvidia GeForce GTX 460M, HDD 1000 GB, 7200 ot. /min.
  • Lenovo ThinkPad W701ds: 17", 1920 × 1200, Intel Core i7 920XM Extreme Edition, 4 GB RAM, Nvidia Quadro 3800, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • Acer TravelMate 8372G: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-450M, 4 GB RAM, Intel HD, Nvidia GeForce 310M, Cuda, HDD 160 GB, SSD
  • Sony VAIO F12: 16,4", 1920 × 1080, Intel Core i7-740M, 8 GB RAM, Nvidia GeForce GT 330M, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • MSI FX600: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i5-450M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT 325M, HDD 500 GB, 5400 ot./min.

Linux, Dodávaný software, Zhodnocení

Linux

IdeaPad U260 nemá naprosto žádné problémy s kompatibilitou pod Linuxovou distribucí Ubuntu 10.10, jelikož veškerý hardware bez problému funguje. Je nutné pouze aktivovat proprietární ovladač Wi-Fi adaptéru Broadcom. Výtku bych měl pouze k horšímu ovladači touchpadu, ovšem to je evergreen.

Dodávaný software

Vybraným operačním systémem jsou přirozeně Microsoft Windows 7 Home Premium v 64bitové verzi, která si poradí s celými 4 GB paměti RAM.

Předinstalovaného software je sympatické množství, které obvykle neobtěžuje. Zvykem se už stala zkušební verze bezpečnostního balíku McAfee Internet Security, potěší přítomnost Microsoft Office 2010 Starter. Z aplikací přímo od výrobce zmíním především zálohovací systém OneKey Recovery, za zmínku určitě stojí také aplikace pro pokročilé sdílení DirectShare. Security Suite je v případě U260, která nedisponuje čtečkou otisků prstů, v podstatě redundantní aplikací (slučuje pouze do jednoho rozhraní nastavení hesla, popř. Active Protection Systemu či zálohování). Na závěr zmíním Cyberlink YouCam 3 pro snímání vestavěnou webovou kamerou s efekty a tradiční VeriFace pro přihlašování do Windows pomocí obličeje.

Zhodnocení

Lenovo IdeaPad U260 je jedním z mála opravdových stylových minibooků na trhu, a tak si minimálně ve světě Windows PC zaslouží náležitou pozornost. Zbraněmi, kterými se hodlá prodrat na výsluní, jsou malé rozměry, dostatečný výkon díky CULV procesoru Intel, tenký profil, ale především nápaditý vzhled, kterému nechybí velký kus elegance. Notebook už na první pohled úžasně vypadá, jakmile jej uchopíme do ruky, příjemné vjemy se díky solidní kovové konstrukci, nízké hmotnosti a příjemným povrchům ještě umocní. Kdekoliv notebook ukážete, jistě vzbudíte zájem (byl jsem až překvapený, jak pozitivní reakce v okolí, ale i ve mně vzbuzoval). Ústupky designu naštěstí neovlivnily kvalitu klávesnice ani touchpadu, a tak je s notebookem radost pracovat.

Plus a mínus  
+ Kvalitní zpracování a kovová konstrukce
+ Vybrané materiály, příjemné povrchy
+ Velmi dobrá chicklet klávesnice i touchpad
+ Polomatný displej
- Pomálu konektorů, žádný slot na karty
- Svištivý zvuk ventilátoru
- Zahřívání pravé poloviny základny
- Lesklý podklad klávesnice

 

Styl a minimální tloušťka si ale vyžádaly svou daň. Nepřekvapí pouze průměrná výdrž vestavěné baterie či slabá konektorová výbava. Odpustit designérům nemohu lesklý podklad klávesnice. Opravdovým neduhem U260 je ale hlučné chlazení, vytknout bych mohl i vyšší zahřívání pravé poloviny šasi.

Přesto přese všechno je IdeaPad U260 výjimečný notebook, který by mohl být pro své určení ideálem kategorie, nebýt onoho hlučnějšího chlazení. Člověku tento neduh připadá o to palčivější, když všechno ostatní je téměř perfektní - je to ta kaňka na čistém listu papíru, kaz v jinak perfektně vybroušeném diamantu‚Ķ Škoda!

Děkuji společnosti VOR, s.r.o. za zapůjčení ateliéru a fotografické techniky, jmenovitě panu Pavlu Skálovi.

Poznámky pod čarou

Popisované vlastnosti chlazení a provozního hluku se váží k aktualizovanému BIOSu 1.02 (leden 2011), který hlučnost v mnoha ohledech poměrně výrazně omezuje, subjektivně o polovinu. Doporučuji proto jeho instalaci. Dodám ovšem, že BIOS obsahuje chybu - po uspání a následném probuzení notebooku se ventilátor sepne a už nevypíná. Věřím však, že bude brzy zjednána náprava v nové verzi.

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

Výsledky benchmarků a testů výdrže

Výsledky testů  
3DMark2001SE (body) 4 789
3DMark06 (body) 1 148, SM2.0: 361, SM3.0: 458, CPU: 1 471
PC Mark Vantage 3 310, Memories: 1 948, TV and Movies: 2 293, Gaming: 2 290, Music: 3 434, Communications: 2 788, Productivity: 3 234, HDD: 2 866
HD Tune 2.55 (MB/s; ms] 35,4 - 77,3 MB/s, ~61,5 MB/s, Přístupová doba: 18,3 ms
AS SSD Copy-Benchmark ISO: 31,43 MB/s, 34,17 s, Program: 17,37 MB/s, 81,02 s, Game: 23,89 MB/s, 57,81 s
wPrime 2.00 32M 37,821 sec.
HWiNFO32 (Single- / Multi-threaded) CPU: 18 112 / 48 030, FPU: 8 164 / 30 299, MMX: 18 540 / 40 325, Paměť: 3 102 MB/s
SiSoft Sandra 2011 Aggregate Arithmetic Performance: 16,43 GOPS, Dhrystone: 19,52 GIPS, Whetstone: 13,83 GFLOPS, AES256-ECB ALU: 162 MB/s, Aggregate Memory Performance: 4,6 GB/s
Crystal Disk Mark 3 (MB/s) Seq: 72,48 / 71,65, 512K: 24,27 / 23,66, 4K: 0,284 / 0,752, 4K QD32: 0,570 / 0,754
Devil May Cry 4 (1280 × 720, DX9, Low) 8,57 / 7,40 / 9,21 / 8,14 FPS (D)
Cinebench R11.5 OpenGL: 0,76 FPS, CPU Single/Multi Core: 0,45 / 1,11 pts.
x264 BenchMark HD v3.0 (1 pass/2 pass) 23,33 / 6,36 FPS
Virtual Dub Mod (DivX) (čas) 2:52 min.
Virtual Dub Mod (Xvid) (čas) 4:26 min.
WM9 Encoder (čas) 5:50 min.
Windows 7 Experience Index Procesor: 4,7, Paměť RAM: 4,9, Grafika: 2,2, Herní grafika: 3,2, Pevný disk: 5,8
Výdrž web (čas) 3:43 (~9 W)
Výdrž kancelář (čas) 4:20 (~8 W)
Výdrž multimédia (čas) 2:36 (~13 W)

cpu-z

cpu-z

cpu-z

cpu-z

cpu-z

cpu-z

Crystal disk info

WT100

DXVA checker

HW monitor

Byl pro vás článek přínosný?