Hlavní navigace

Lenovo IdeaPad U300s: Ultrabook jako kniha (recenze)

9. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, vzhled, kvalita zpracování

Téměř na konci loňského roku začaly konečně spatřovat světlo světa první zástupci Ultrabooků, nové kategorie notebooků, se kterou přišel v listopadu Intel, injekcí ve výši 300 milionů dolarů podpořil vývoj potřebných komponent a také ji konkrétně specifikoval jak hardwarovými, tak fyzickými parametry. Ultrabook je tedy nový notebookový standard, který zastřešuje lehké a tenké přenosné počítače rozličných úhlopříček s dlouhou výdrží na baterii a plnohodnotným výkonem díky CULV procesorům Intel (více o Ultraboocích v našem samostatném článku).

Vzhledem k tomu, že má Intel s Ultrabooky velké plány (v roce 2013 chce dosáhnout 40% podílu Ultrabooků na všech prodaných noteboocích), všichni přední výrobci notebooků je zařadili do svého portfolia a nejinak se tomu stalo také v případě Lenova, které přichází s IdeaPadem U300s: v 13" hliníkovém těle s tloušťkou pouhých 15 mm se ukrývá CULV procesor Intel Core i5, rychlý SSD disk i baterie s nadstandardní kapacitou. Cena testované (zatím jediné české) konfigurace se drží pod 21 000 Kč s DPH. Pojďme se na Ultrabook od Lenova podívat!

Vzhled

Už první pohled na zavřený IdeaPad U300s prozradí, že se notebook může hrdě hlásit mezi Ultrabooky: půdorysné rozměry notebooku jsou 324 × 216 mm (což je v kategorii 13" počítačů zcela adekvátní hodnota), "tloušťka" pouhých 14,9 mm, přičemž váží pouze 1 327 g i s vestavěnou baterií.

Přestože obecně všechny Ultrabooky připomínají MacBooky od Applu (ať už Air, nebo Pro), což na druhou stranu výrobcům nemůžeme až tolik zazlívat právě proto, že Ultrabook musí splňovat pevně dané parametry Intelu a navíc se výrobci připravují na příchod Windows 8, které v určitých směrech design ovlivňují také, vydalo se Lenovo i v tomto případě do jisté míry vlastní cestou a navázalo tak na předešlý model U260 - U300s v zavřeném stavu připomíná knihu díky přesahujícímu lemu a odlišné barvě vnějších částí oproti bokům a vnitřku. Hliníkové šasi však nemá žádnou dodatečnou povrchovou vrstvu, pouze kovové zbarvení. Pro náš test jsme získali variantu kombinující tmavě šedý vnějšek se světlejším vnitřkem, za určitých světelných podmínek má šasi nádech do fialova, k dispozici by však časem měla být ještě extravagantnější verze s oranžovým vnějškem a černým vnitřkem (po vzoru U260). Dál už je obtížné design U300s popisovat: je elegantní, naprosto čistý, s jasnými geometrickými hranami a velice jednoduchými tvary. Na někoho může působit nudně, mně se naopak líbil.

  

Systémové diodové indikátory jsou na celém notebooku pouze dva v elegantní bíle barvě - na čelní hraně najdeme ukazatel napájení a stavu baterie (nízký stav indikován červeně, nabíjení problikáváním, za připojeného adaptéru svítí), po vzoru U260 jsou prosvětlené piktogramy v bodovém provedení, což však omezuje jejich viditelnost při ostřejších úhlech pohledu.

Kvalita zpracování a konstrukce

Vzhledem k faktu, že celé šasi notebooku - od základny až po rámeček displeje - je z velkých, jednolitých hliníkových dílců a vzhledem k rozměrům zařízení, je zcela bezpředmětné pochybovat o kvalitě provedení nebo snad myslet na prohýbání či nelibé zvuky. Stručně a jasně: základna vyniká špičkovou tuhostí, samozřejmě jí nedělá problém zvedání za rohy, extrémně tenké víko displeje se samozřejmě prohýbá, na displeji vidíme vlnění, nicméně notebook je bez újmy za plně otevřené víko možné zvedat, a to včetně jeho rohů.

 

Kdybych chtěl vyloženě rýpat, drobné prohýbání můžeme zaznamenat na čelní hraně v oblasti touchpadu. Celohliníkové tělo má navíc svá tepelná specifika a je celkem nepříjemné v zimě (studí).

Lenovo IdeaPad U300s
Cena s DPH 21 000 Kč (CZC.cz)
Zapůjčil Lenovo ČR
Hardwarová výbava
Procesor Intel Core i5-2467M
Počet jader (virtuálních) 2 (4)
Frekvence 1,6 GHz
Max. frekvence (turbo) 2,3 GHz
Operační paměť 4 GB DDR3, 1333 MHz (1 x 4 GB)
Pevný disk (velikost) 128 GB
Pevný disk (typ) SSD, SATA
Optická mechanika ne
Úhlopříčka displeje 13,3", 1 366 × 768 px., lesklý
Grafika Intel HD 3000 (integrovaná)
Konektory, sloty
Výstupy na monitory HDMI
Porty (s výjimkou USB) 3,5mm audio
Počet portů USB 2.0 1
Počet portů USB 3.0 1
Čtečka paměťových karet ne
Bezdrátové sítě Wi-Fi 802.11b/g/n, Bluetooth 3.0
Rozměry, baterie
Rozměry (š×d×h) mm 324 × 216 × 14,9 mm
Hmotnost 1,32 kg
Baterie 55,5 Wh
Výkon napájecího adaptéru 65 W
Software
Operační systém Windows 7 Home Premium SP1 (64 bitů)
Další aplikace Microsoft Office 2010 Starter, Microsoft Windows Live Essentials 2011, Microsoft Security Essentials, Lenovo Energy Management, Lenovo OneKey Recovery, Lenovo YouCam

Klávesnice, touchpad, porty

Klávesnice

V IdeaPadu U300s si našla místo ostrůvková (chiclet) klávesnice s mechanikou, kterou Lenovo používá kvůli nízkému profilu také v netboocích - klávesy mají plnou velikost, pouze okrajové sloupce mají menší šířku (čímž trpí především levý Shift a dvouřadý Enter), avšak redukované ergonomické klenutí, velmi nízký zdvih a jemný stisk, díky čemuž je klávesnice velmi tichá. Není to nic neobvyklého a překvapivě rychle se na takovou klávesnici zvyká. Nakonec se mi na ní psalo velmi pohodlně. Dokonce mi ani nevadily ostré hrany opěrek zápěstí, které totiž eliminuje extrémně nízká výška základny.

Rozložení je klasicky šestiřadé, první řada kláves má poloviční výšku, kromě Escape, Print Screenu a Delete mají klávesy primárně vedlejší funkce (hlasitost, stop a obnovení v prohlížeči, vypínání touchpadu, přepínač bezdrátových sítí, vypnutí mikrofonu, vypnutí webové kamery, přepínání zobrazovacích zařízení, regulace jasu) a původní F1-F12 jsou dostupné přes oranžové Fn mezi levým Controlem a klávesou Windows. Klávesnice však při stisku Altu automaticky použije F klávesy, což je velmi praktické (pro běžné zkratky jako Alt+F4 není nutné držet Fn). Na pravé straně najdeme kurzorové šipky, které však nejsou předsazené, alespoň mají hmatové rozlišení, a vyhrazený sloupec kláves pro pohyb v textu. Dodám ještě, že klávesnice není podsvícená ani nedisponuje žádnou formou nasvícení.

  

Mimo klávesnici najdeme pouze v levém horním rohu vypínací tlačítko, na levé hraně základny tlačítko OneKey Recovery (spouštějící stejnojmennou aplikaci pro zálohování, případně zapínající notebook v záchranném režimu OneKey Rescue). Dodám ještě, že Caps Lock je indikovaný bílou diodou v klávese.

Touchpad

Beztlačítkový touchpad, resp. TrackPad, je skutečně obrovský. Jeho dodavatelem je Cypress a celkově na mě udělal pozitivní dojem. Polohování je plynulé a citlivé, čemuž dopomáhá matný povrch, stlačit jej lze téměř po celé ploše (z konstrukčních důvodů čím dále od horního okraje, tím lépe) a nedělá mu problém ani prst položený na levém tlačítku, ani přesouvání tlačítkem pravým, přičemž tyto akce nijak neomezují polohování či gesta. Citlivější by mohlo být poklepání jedním prstem a v dalších verzích ovladače bych doporučil přijít s obdobou startovacích zón, případně s lepší eliminací náhodných stisků při psaní.

 

Na gesta je tento TrackPad zaměřený především - rolování funguje pouze dvěma prsty (není však příliš citlivé a v některých případech je rozpoznáno jako přiblížení, což zamrzí), k dispozici je gesto sevřením či tažení třemi prsty pro přepínání mezi běžícími aplikacemi.

Porty

Portová výbava je v souvislosti s rozměry, velmi nízkou tloušťkou i určením silně omezená, ovšem nevybočuje z řady ostatních Ultrabooků s podobnou cenovkou: U300s nenabízí ethernet, analogový obrazový výstup ani čtečku paměťových karet. Notebook logicky nenabízí ani optickou mechaniku. Na levém boku tak kromě výdechu chlazení najdeme pouze jeden USB 2.0 konektor, na pravé straně sdružený audio konektor, USB 3.0 port (Renesas), HDMI a napájecí konektor. Tím výčet končí.

  

Tak, jak 13" Ultrabook vnímám já (tedy jako vysoce mobilní zařízení na cesty pro běžného uživatele), si osobně myslím, že zamrzet může pouze absence čtečky paměťových karet, protože připojení k síti LAN běžný uživatel U300s, myslím, potřebovat nebude (má k dispozici Wi-Fi, případně dokoupí USB adaptér; nehledě na to, že LAN konektor by se do těla nevešel), přímý analogový obrazový výstup rovněž není vyloženě třeba, pokud je k dispozici HDMI (k televizi pro večerní sledování videa notebook připojíme).

Displej, zvukové možnosti, webová kamera, datové úložiště

Displej

Displej v U300s má úhlopříčku 13,3", lesklou povrchovou úpravu, samozřejmě disponuje LED podsvícením, poměrem stran 16:9 a základním, avšak z mého úhlu pohledu pro 13" úhlopříčku ideálním rozlišením 1 366 × 768 bodů (alias letákové "HD Ready"). Kvalita zobrazení je vzhledem k TN technologii průměrná, oproti matným displejům jsou barvy trochu živější a kontrast vyšší, pozorovací úhly jsou standardně horší. Podsvícení je možné regulovat v 15 krocích, vzhledem k tomu, že nepřekypuje svítivostí, už poloviční jas je dostatečně nízký i pro práci v úplné tmě.

  

Víko je extrémně tenké, díky gumovému lemu dosedá na základnu měkce. Vzhledem k provedení pantu, který se otevírá za základnu a zabírá téměř celou zadní stranu, je víko možné otevřít pouze do úhlu cca 140¬∞. Jeho chod je jemný, víko je proto možné také díky přesahujícímu lemu otevřít pohodlně jednou rukou, přesto i při cestování vlakem zůstává displej ve stejné poloze.

Zvukové možnosti, webová kamera

O veškeré zvukové operace (ať už vestavěných, nebo externích zařízení) se stará v čipové sadě vestavěný zvukový HD kodek Conexant. Stereofonní reproduktory najdeme pod klávesnicí a upřímně v tak malém zařízení mě překvapila jejich kvalita i hlasitost - oba parametry odpovídají běžným multimediálním notebookům. Své v tom samozřejmě udělala také standardní aplikace pro vylepšení zvuku SRS Premium Sound.

 

Ve víku nad displejem najdeme webovou kameru s maximálním HD rozlišením 720p (1 280 × 720 bodů), která běžně operuje v rozlišení VGA. Její záznam je poměrně kvalitní a plynulý i za zhoršených světelných podmínek. Partnerem webové kamery je mikrofon umístěný na pravé straně základny za pěti body (hned vedle audio konektoru). Záznam zvuku je velmi čistý, ovšem zastřený.

Datové úložiště

I přes poměrně příznivou cenu si v IdeaPadu U300s našel místo 128GB SSD disk JMicron 616, který v testech vykazoval na poměry SSD disků průměrné hodnoty - trochu zamrzí nižší rychlost sekvenčního zápisu, ovšem v práci s malými bloky je samozřejmě rychlost více než dobrá. Co se dostupného místa týče, po odečtení skrytých systémových oddílů pro obnovu systému a oddílu D: zbývá pro uživatele na disku C: pouze 75 GB prostoru, což věru není mnoho.

Výkon, rychlost startu, provozní hluk a chlazení

Výkon, rychlost startu

Bavit se o výkonu Ultrabooku z pohledu benchmarků samozřejmě nemá valný smysl. Rozhodl jsem se proto, pro tentokrát tento oddíl pojmou trochu jinak, spíše subjektivně. Začnu však standardně: základem sestavy je přirozeně dvoujádrový nízkonapěťový procesor Intel Sandy Bridge, Core i5-2467M se standardní frekvencí 1,6 GHz, která díky Turbo Boostu může vyšplhat až na 2,3 GHz. Procesor zpracovává dvě vlákna na každém jádře ("virtuální dvoujádro"), má podporu hardwarové virtualizace i urychlení šifrování díky AES-NI. Doplněn je o čipovou sadu QS67, 4 GB DDR3 RAM na 1 333 MHz. V pouzdře procesoru se přirozeně ukrývá také integrované grafické jádro Intel HD 3000.

Nebudeme-li dramaticky omezovat výkon procesoru, tedy budeme-li běžně fungovat v napájecím režimu rovnováhy, je výkon sestavy zcela dostatečný pro veškeré činnosti od kancelářské práce, přes prohlížení webu, až po přehrávání filmů ve vysokém rozlišení na velké obrazovce či hraní nenáročných her. Svižnosti navíc nahrává SSD disk, proto jsem během testování v žádném případě nezaznamenal nedostatek výkonu.

Díky přítomnosti SSD disku, malému množství komponent a úložisť, možnosti volby zrychleného bootu (kdy se prakticky vůbec nezobrazí POST) a technologii Intel Rapid Start (vše možné nastavit v BIOSu) je délka studeného startu od stisknutí tlačítka napájení po zobrazení Plochy Windows při běhu na baterii, v provozním stavu systému pouhých 15 vteřin.

Provozní hluk a chlazení

Teplý vzduch z těla notebooku odvádí miniaturní ventilátor, jehož výdech najdeme na levé straně. Jelikož je rub přístroje zcela bez jakýchkoliv průduchů či perforací, nasává čerstvý vzduch skrze klávesnici ("dýchající klávesnice") a perforace ukryté v kloubu víka displeje, což je známé elegantní řešení. Vzhledem k tomu, že díky SSD disku v U300s není jiný pohyblivý prvek, je zvukový projev ventilátoru kritický. Přestože se větráček točí neustále, jedná se pouze o velmi jemné šumění, a to při jeho jakékoliv rychlosti. Díky tomu je U300s příjemně tichým notebookem.

 

Jak je na tom ale účinnost chlazení ve spojení s kovovým tělem? Komponenty vyzařující teplo najdeme především ve střední části šasi vzadu, což je vhodné pro provoz notebooku na klíně. Za běžného provozu procesor osciluje kolem klasických 45 ¬∞C, vydechovaný vzduch chlazením se sotva zahřeje a žádná část šasi nedosáhne ani tělesné teploty, obvykle se drží kolem 30 ¬∞C. Po 20 minutách extrémní zátěže FurMarkem a Prime95 se drží teplota procesoru pod 80 ¬∞C, hliníkové tělo se zahřeje pouze na rubu (běžně kolem 40 ¬∞C, uprostřed vzadu těsně pod 50 ¬∞C, což už je ve spojení s kovem krajně nepříjemná teplota), líc však zůstává příkladně chladný, dokonce výrazně pod tělesnou teplotou (pouze střed lícní strany vzadu lokálně přesáhne 40 ¬∞C). S chlazením jsem proto spokojený.

Bezdrátová konektivita, Napájení a výdrž

Bezdrátová konektivita

Testovaný IdeaPad U300s byl vybavený standardní dvojicí bezdrátových adaptérů: Wi-Fi standardů 802.11b/g/n s podporou vlastní technologie Wireless Display (Intel Centrino Wireless-N 1030) s Bluetooth 3.0 modulem. Mezi adaptéry uživatel přepíná pomocí vyhrazené softwarové funkce na klávese F7. Hardwarový přepínač chybí.

Napájení a výdrž

O napájení notebooku se stará vestavěná, uživatelsky nevyměnitelná čtyřčlánková Li-Pol baterie s nadstandardní kapacitou 55,5 Wh. Její dobíjení má na starosti lehký (271 g i s kabeláží) 65W vzhledný napájecí adaptér - Lenovo tak řadu U vybavilo konečně adekvátně vypadajícím adaptérem. Nabíječka baterii za provozu doplní do 80 % za hodinu, 90 % dosáhne zhruba za dalších 15 minut a 100 % zahlásí až po dalších 50 minutách.

 

Vzhledem k úspornému procesoru, SSD disku a nadstandardní baterii jsem předpokládal, že by mohl IdeaPad U300s nabídnout zajímavé hodnoty výdrže na baterii. V našich standardních testech však prokázal, že se jeho výdrž pohybuje na stejných hodnotách jako u podobné konkurence - přehrávat HD video dokáže 4,5 hodiny (spotřeba mezi 11-12 W), náročnější prohlížení internetu vybije baterii za 5 hodin (spotřeba dle aktivity a zobrazeného obsahu 8-17 W), v obou případech 50% jas, aktivní Wi-Fi a napájecí režim rovnováha. Výdrž je tedy dostatečná, ale očekával bych o hodinu více. Pokud budeme U300s zatěžovat méně (např. kancelářskou prací), vypneme Wi-Fi, ale podsvícení necháme na 100 %, můžeme dosáhnout výdrže i přes 6 hodin. Spotřeba při provozu na nabíječku je 9 W při "nicnedělání" (idle), běžný provoz si řekne o 10-13 W (ve špičkách až o 17 W), maximální spotřeba při plném vytížení je pak 39 W.

 

Také v IdeaPadu U300s je předinstalovaný správce napájení Energy Management v šesté verzi, který kromě běžných nastavení, jež najdeme i v samotném operačním systému, dokáže přepínat dva režimy nabíjení baterie: první, kdy je baterie nabíjena do 100 % a druhý, kdy nabíjení probíhá pouze do 50 %. Druhý režim šetří baterii, pokud je notebook připojený dlouhodobě k elektrické síti. U Ultrabooku určeného pro časté a intenzivní přenášení může tato funkce přijít vhod maximálně čas od času.

Dodávaný software, Zhodnocení

Dodávaný software

Předinstalovaným operačním systémem je samozřejmě Microsoft Windows 7 edice Home Premium v 64bitové verzi. Potěšilo mě, že Lenovo svůj Ultrabook (a svého zákazníka) nepřehltilo velkým množstvím zbytečného předinstalovaného software. Kromě ovladačů, správce napájení a zálohovací aplikace OneKey Recovery najdeme na pevném disku pouze kancelářský balík Microsoft Office 2010 Starter, Microsoft Windows Live Essentials 2011, bezpečnostní aplikaci Microsoft Security Essentials, Google Chrome a Toolbar, aplikaci pro snímání webovou kamerou Lenovo YouCam (od Cyberlinku) a elektronickou verzi návodu k použití. To si zaslouží pochvalu - tak čistý notebook jsem už dlouho neviděl.

Zhodnocení

IdeaPad U300s je prvním Ultrabookem z produkce Lenova a už v tomto bodě musím poznamenat, že se ve výsledku skutečně povedl. Má pouze několik chyb, které však ztrácí na významnosti, vezmeme-li v úvahu základní cenovou hladinu, kdy je U300s pouze o 1 000 Kč dražší než nejlevnější Ultrabook. Každopádně bez chyb není: vyčítat slabou konektorovou výbavu by nebylo zcela objektivní, co se výdrže na baterii, situace je podobná - v obou případech nevybočuje ze standardu současných Ultrabooků. Někomu může vadit hliníkové šasi, které v zimě studí či klávesnice bez podsvícení. Má jediná relevantní výtka bude směřovat k TrackPadu, který občas irituje nedokonalou eliminací náhodných dotyků při psaní. Doufejme, že nové ovladače toto napraví.

Klady však jasně převažují - U300s se může pochlubit vynikajícím zpracováním a pevnou konstrukcí, které jdou ruku v ruce. Velmi pozitivně hodnotím hardwarovou výbavu, ve které kromě standardu v podobě CULV procesoru Core i5 nechybí ani poměrně prostorný SSD disk, díky kterému se s notebookem pracuje svižně a rychle startuje. Pozitivně hodnotím také chlazení, které je relativně tiché a dostatečně účinné. Překvapila mě kvalita zvukového projevu tak malého zařízení a velmi dobře se mi psalo na ostrůvkové chiclet klávesnici.

+ Výborné zpracování a kovová konstrukce
+ Hardwarová výbava s SSD diskem
+ Povedené a tiché chlazení
+ Velmi dobrá klávesnice

- Slabší konektorová výbava
- Výdrž na baterii pouze 5 hodin
- TrackPad občas nerozpozná dotyky

 

Děkuji společnosti VOR, s.r.o. za zapůjčení ateliéru a fotografické techniky, jmenovitě panu Pavlu Skálovi.

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

Souhrnné testy výkonu PC
PCMark Vantage  
8 289, Memories: 4 843, TV and Movies: 3 630, Gaming: 6 817, Music: 10 140, Communications: 9 135, Productivity: 10 875, HDD: 20 668
Windows 7 Experience Index Procesor: 6,3, Paměť RAM: 5,9, Grafika: 4,3, Herní grafika: 6,1, Pevný disk: 7,1
Testy výkonu procesoru
Cinebench R11.5 OpenGL: 8,16 fps, CPU Single/Multi Core: 0,86 / 1,88 pts.
x264 BenchMark HD v3.0
39,53 / 10,45 fps
WM9 Encoder (čas) 3:22 min.
Virtual Dub Mod (DivX) (čas) 1:27 min.
Virtual Dub Mod (Xvid) (čas) 2:26 min.
SiSoft Sandra 2011 Aggregate Arithmetic Performance: 27,23 GOPS, Dhrystone: 31,37 GIPS, Whetstone: 23,64 GFLOPS, AES256-ECB ALU: 3 GB/s, Aggregate Memory Performance: 8,85 GB/s
Testy výkonu pevného disku
CrystalDiskMark 3 (čtení/zápis)
Seq: 245,2 / 73,28 512K: 184,4 / 99,00, 4K: 16,14 / 25,39, 4K QD32: 44,67 / 25,21
AS SSD Benchmark Seq: 235,66 / 73,25 MB/s, 4K: 13,78 / 22,97 MB/s, 4K-64Thrd: 42,49 / 12,21 MB/s, Acc.time: 0,272 / 0,208 ms
AS SSD Copy Benchmark Copy-Benchmark: ISO: 91,49 MB/s, 11,74 s, Program: 27,07 MB/s, 51,97 s, Game: 41,40 MB/s, 33,36 s
HD Tune 2.55 160,8 - 204,1 MB/s, ~120,8 MB/s, Přístupová doba: 0,2 ms
Testy výdrže
Výdrž (web) 4:59 hod. (~8 - 12 W)
Výdrž (video) 4:28 hod. (~11 - 12 W)

¨

KL24

Byl pro vás článek přínosný?