Hlavní navigace

Lenovo IdeaPad Yoga 11S: konvertibl podruhé a lépe (recenze)

30. 9. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, konstrukce

Konvertibilita Yogy spočívá v upravených pantech, přes které otočíte displej. Yoga je tedy nejprve ultrabookem a až větším otevřením displeje o 360° získáte tablet, přičemž na spodní straně tabletu zůstane deaktivovaná klávesnice. Jiným úhlem otevření získáte třeba tablet se stojánkem.


 

Zmenšení těla na 11,6" konvertiblu Yoga prospělo, mj. nižší hmotnosti (z 1,54 na 1,35 kg). Matný lehce pogumovaný povrch působí bytelně i luxusně a nejde ani pořádně poznat, jestli jde o plast, nebo hliník.

Změny doznal také materiál kolem klávesnice a touchpadu. Oproti "kožence" z první Yogy má 11S velmi příjemný měkčený/broušený plast, jež je současně dostatečně odolný – předpokládá se u něj, že poloviny času bude tvořit spodní stranu tabletu.

parametry
cena   25 999 Kč
zapůjčil Lenovo www.lenovo.cz
operační systém Windows 8 64b
příslušenství nabíječka
rozměry / hmotnost 298 × 204 × 17,2 mm 1,35 kg
hardwarová výbava  
displej 11,6", 1366 × 768 px IPS, dotykový, lesklý
procesor Intel Core i7-3689Y@1,5 GHz 2(4) jádra, Ivy Bridge
operační paměť 8 GB DDR3 SO-DIMM, jeden modul
pevný disk 256 GB SSD Samsung MZMTD256HAGM-000L1
grafický čip Intel HD 4000
baterie 42 Wh 4 články
rozhraní  
klávesnice nepodsvícená, bez numerického bloku touchpad
USB / čtečka karet USB 3.0, USB 2.0 čtečka SD
výstupy na monitor HDMI
sítě Wi-Fi b/g/n, 2,4 GHz, Bluetooth 4.0  
další webkamera, jack na sluchátka

Yoga 13 měla plnou velikost šipek a psalo se na ní lépe, ovšem ani tato klávesnice není špatná a v kategorii 11,6" notebooků spíše nadprůměrná. V základu má na horní řadě aktivní funkční klávesy místo F-kláves, což jde změnit v BIOSu. Klávesnice není bohužel podsvícená, tedy kromě indikační diodky v klávese Caps Lock. I při neaktivních F-klávesách funguje například zkratka Alt+F4, což rozhodně není u jiných výrobců pravidlem.


 

Yoga má aplikaci pro ovládání několika málo aplikací gesty přes webovou kameru. Zajímavější je přepínání ekvalizéru například pro film, jenže to musíte udělat ručně, Yoga nepoužívá rozeznání přes aktivní overlay vrstvu videa.


 
 

 

 

Na pixelech se šetřilo

Slabinou Yogy je displej. Sice Lenovo chválíme za IPS panel, ovšem rozlišení 1366 × 768 px je u počítače za 26 000 Kč dost málo, a to i na malé úhlopříčce. Maximální jas uprostřed displeje jsme naměřili 188 nitů (cd/m2), což na přímém slunci dostačovat již nebude.


 

Masivní kovové klouby mají zpočátku lehký chod, takže displej nadzvednete jednou rukou. Po pár centimetrech ztuhne a je potřeba si pomoci druhou. Dvourychlostní kloub se občas objevuje, používá jej třeba Acer, zde mohla být hranice přechodu rozhodně dále. Nejlépe až mezi přechodem od notebooku k tabletu.


 
 
Testovali jsme Yogu 11S v provedení s procesorem Core i7 a 256GB SSD, přičemž právě rychlé SSD hodně pomáhá celkovému výkonu. Kapacita je ve skutečnosti 219 GB a s grafickým čipem HD 4000 není Yoga příliš dělaná na hry. Na akumulátor vydrží běžet kolem 4 až 5 hodin.


 


 

 


 

Lenovo IdeaPad Yoga 11S je povedenou evolucí kvalitního konvertibilního ultrabooku, který je více notebookem s dotykovou obrazovkou a pokud funkci tabletu zrovna nepotřebujete, nijak vám nepřekáží a konvertibilní funkce nejde ani poznat. V momentě, kdy tablet oceníte, jej získáte prostým otočením. Yoga je bytelná i hezká současně, s kvalitně provedenou klávesnicí a dostatečným aplikačním výkonem. Na kvalitních materiálech se však nešetřilo. A oranžová je fakt pěkná.

 

Hardwarové varianty, naměřeno, závěr

Yoga 11S se prodává i v šedé barvě a ve variantách s procesorem Intel Core i3 a i5 za ceny od 18 000 Kč, oba slabší modely ale mají jen 128GB SSD disk. Pod klávesnicí se snadno dostanete k jednomu paměťovému modulu SO-DIMM, kde můžete i profouknout jediný ventilátor. Po složitějším sundání šasi, u kterého je jeden šroubek přelepený pečetí, se objeví mSATA disk. Při šikovnosti je tedy možné kromě pamětí vyměnit i disk.

 

Popis recovery systému:


 

Yoga 11S má viditelný diskový oddíl s daty pro obnovu systému a uživatelsky můžete vytvářet i vlastní obrazy disku. Obnovení je možné spustit z Windows i přes speciální zapuštěné tlačítko vedle zapínacího tlačítka.

Výběr možností BIOSu

  • Přepnutí defaultní funkce horní řady kláves
  • Wireles on/off
  • Secureboot on/off
  • Intel Virtual Technology, VMM, Vanderpool

Možnosti uživatelské výměny hardwaru


 

Zajímá nás, co všechno si můžete s pomocí jednoho či dvou malých šroubováčků na notebooku časem vylepšit, hlavně co se týče pevného disku a beze ztráty záruky.

Šasi u Yogy 11S drží 11 šroubků a čtyři skryté. Pod klávesnicí se snadno dostanete k jednomu paměťovému modulu SO-DIMM, kde můžete i profouknout jediný ventilátor. Po složitějším sundání šasi, u kterého je jeden šroubek přelepený pečetí, se objeví mSATA disk. Při šikovnosti je tedy možné kromě pamětí vyměnit i disk.

 

Měření výkonu: komplexní testy

Používáme PCMark 8 (dva scénáře pro běžné domácí a multimediální použití) a PCMark 7. U notebooků testujeme výkon "na zásuvku" i na baterii, u které může být notebook pro vyšší výdrž podtaktován.

 

komplexní testy napájení z akumulátoru napájení ze sítě
PCMark 8 (home) 1787 bodů 2538 bodů
PCMark 8 (creative) 1583 bodů 2135 bodů
PCMark 7 (performance) 3254 bodů 4039 bodů

 

Měření výkonu: testy systémového disku

Používáme aplikační test PCMark 8 Storage a syntetický test AS SSD Benchmark, ze kterého nás zajímá sekvenční rychlost, rychlost u malých 4K souborů a (většinou pouze u SSD) celkové skóre. Pro ilustraci rychlosti disku po celé jeho kapacitě přidáváme screenshot z programu HD Tune Pro. Skutečná kapacita disku či oddílu závisí na přepočtu výrobců či zabraném místu pro obnovu.

testy systémového disku

napájení ze sítě

PCMark 8 (storage)

4 920 bodů

AS SSD Benchmark (sekvenční čtení/zápis)

500/250 MB/s

AS SSD Benchmark (4K čtení/zápis)

15/30 MB/s

AS SSD Benchmark (skóre)

872 bodů

Skutečná kapacita systémového / datového disku

219 GB / –

HDTune Benchmark screenshot

 

Měření výkonu: testy procesoru

Procesor se projeví v komplexních testech, ovšem například pro střih videa se hodí vědět i výkon samotného procesoru. Měříme výkon jednoho jádra i všech jader v programu Cinebench R11.5, opět při provozu na zásuvku i na baterii.

testy procesoru

napájení z akumulátoru

napájení ze sítě

Cinebench R11.5 (xCPU)

2,22 bodů

2,22 bodů

Cinebench R11.5 (1CPU)

0,58 bodů

1,05 bodů

 

Měření výkonu: testy grafiky

Pro výkon grafického čipy využíváme 3DMark (Cloud Gate) a 3DMark11 (Performance). U počítačů a notebooků, které by se daly označit jako herní, přidáváme 3DMark (Fire Strike) a čtveřici her: Crysis, World in Conflict, Stalker a Trackmania, vše na maximální detaily v rozlišení Full HD.

testy grafiky

napájení z akumulátoru

napájení ze sítě

3DMark (Cloud Gate)

2942 bodů

2952 bodů

3DMark 11 (Performance)

505 bodů

506 bodů

 

 

 

Měření spotřeby a výdrže na baterii

Měříme nejen výdrž na akumulátor, ale i spotřebu notebooku či počítače připojeného do zásuvky ve dvou stavech: v klidu v operačním systému a při vytížení procesoru/grafického čipu programem CineBench a Furmark. Zajímá nás vyšší hodnota, což je většinou vytížení grafiky. U notebooků je při odečtu hodnoty plně nabitá baterie a spotřeba tak určuje stejné hodnoty, jako když pracujete u desktopu. Je díky tomu hezky vidět nižší spotřeba notebooků.

testy výdrže / spotřeby (při 100% baterii)  
Powermark (Balanced) 3:46 h
Powermark (Productivity) 5:35 h
Spotřeba v klidu 8 W
Spotřeba v max. zátěži 24 W

Pro změření výdrže na akumulátor (u notebooků) používáme dva scénáře z programu Powermark: Balanced spouští domácí test prohlížení webu, psaní ve Wordu, přehrávání videa a občasné hraní. Productivity spouští jen prohlížení webu a psaní ve Wordu, což simuluje pracovní využití. Oba testy doplňujeme vlastním, kdy ve smyčce přehráváme 720p video měříme čas výdrže až do 5% stavu baterie. Video přehráváme v programu VLC media player s pomocí kodeků CCCP pack.

Displej a zvuk

Nejdůležitějšími hodnotami u displeje je rozlišení a typ panelu (TN, IPS). Kromě toho měříme pomocí optické sondy maximální jas a kontrast dosažený při středním jasu 110 cd/m2. Při tomto jasu také probíhají předchozí testy výdrže na akumulátor a spotřeby. Zajímá nás, kolik displejů připojené do grafických výstupů je možné provozovat současně. U zvuku hodnotíme subjektivní dojem a případné přepínání (nejlépe automatické) ekvalizérů pro filmy.

displej    
maximální jas  / kontrast při 110 cd/m2 188 cd/m2 970:1
max. počet displejů 2 interní, HDMI

 

Hodnocení

Lenovo IdeaPad Yoga 11S je povedenou evolucí kvalitního konvertibilního ultrabooku, který je více notebookem s dotykovou obrazovkou a pokud funkci tabletu zrovna nepotřebujete, nijak vám nepřekáží a konvertibilní funkce nejde ani poznat. V momentě kdy tablet oceníte, jej získáte prostým otočením.

MMF24


 
 

Yoga je bytelná i hezká současně, s kvalitně provedenou klávesnicí a dostatečným výkonem. Přesto je poměrně drahá a jak jsem už psal, levnější model s větším diskem by se vyplatil více. Na kvalitních materiálech se však nešetřilo

Plusy / mínusy
kvalitně provedené tělo nízké rozlišení
IPS displej
slušná klávesnice
konvertibilní mechanismus  
Hodnocení 90 %

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.