Hlavní navigace

Lenovo představuje: tablet, nástupce G550 a novou Y550P

15. 2. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

IdeaPad S10-3t - netbook tablet

Zajímavou novinkou, o které se už delší dobu mluví, je nový malý tablet IdeaPad S10-3t. Už název napovídá, že se jedná o 10,1" netbook s otočným multidotykovým displejem s poměrem stran 16:9 s rozlišením 1024 × 600 bodů. Podsvícení je samozřejmě LED diodové.

Výkon je postavený, jak už to tak v současné době bývá, na novém Intel Atomu N450 (1,66 GHz) a integrovaném grafickém jádře Intel GMA 3150. Sekundují 2 GB DDRII RAM a 250 GB pevný disk. I v tomto modelu řady S10 nalezneme reproduktory s certifikací Dolby Headphone, 1,3 MPx webkamru, gigabitový ethernet, WiFi standardů b/g/n a Bluetooth 2.1 s EDR. Z portů nechybí obligátní dvě USB 2.0, 6v1 čtečka paměťových karet, analogový výstup na monitor (D-Sub) a audio konektory.

Váha se čtyřčlánkem, na který notebook vydrží až udávané 4 hodiny, je pěkných 1,25 kg při rozměrech 280 × 15-20,2 × 174 mm.

Lenovo předinstalované Windows 7 Home Premium nastavuje dávkou vlastních aplikací a utilit. Kromě známých Lenovo OneKey Recovery (včetně záchranné funkce Rescue), Energy Management, VeriFace, ReadyComm či Active Protection System. Vestavěný senzor gravitačního zrychlení získal ovšem kromě ochrany disku i další využití - jak jsme viděli na videích z CESu, jako u fotoaparátů či mobilních telefonů otáčí obraz displeje podle naklonění zařízení. Přibyly aplikace využívající dotykový displej. Mezi nimi Lenovo NaturalTouch, VeriTouch (přihlašování do systému pomocí dotyku prstů). Za zmínku stojí také aplikace DirectShare pro sdílení dat mezi počítači bez připojení k internetu a nová verze QuickStart 2.0, což je odlehčená linuxová distribuce Splashtop pro základní funkce s internetem, online komunikací a multimédii startující během několika sekund.

Doporučená koncová cena je docela zajímavá - 10 990 Kč bez DPH, a to včetně neoprenového pouzdra v balení.

IdeaPad G560 - nástupce legendy

Velmi populární notebook pro běžné spotřebitele G550 získává nástupce v podobě modelu G560. Přestože jej Lenovo ve svých marketingových materiálech označuje za IdeaPad, mělo by se stále jednat o zástupce Value Line, resp. dle nového značení řady "Essential".

Jaké se udály změny? Předně se změnilo šasi, které nyní imituje broušený kov, takže notebook už není tak lesklý (a osobně se mi z renderů velice líbí). Základní vlastnosti a zaměření se ale nezměnily - stále se jedná o 15,6" notebook pro nejširší spektrum uživatelů, rozlišení displeje zůstává na nejrozšířenějších 1366 × 768 pixelů s LED podsvícením a lesklou povrchovou úpravou. Klávesnice se i nadále pyšní numerickým blokem.

Jak jsem již uvedl, jedná se "pouze" o refresh, takže výbava i cenová hladina zůstává zhruba stejná jako u stávajících modelů, jen jsou použity nové komponenty jako procesory Intel Core i3 či dedikovaný grafický čip nVIDIA GeForce G310M s HDMI výstupem (k dispozici by měly být i modely s integrovanou grafikou od Intelu), 4 GB DDRIII RAM samozřejmě nechybí.

Softwarová výbava je opět pro Lenovo typická, nový Energy Management prý zaručuje lepší regulaci otáček ventilátoru.

Cena je na stejné úrovni jako u obdobně vybavené G550, tedy 15 490 Kč bez DPH, tentokrát v balení nenajdeme neoprenové pouzdro, ale stylovou IdeaPad brašnu.

IdeaPad Y550P - "jen" nové komponenty

Výše postavený multimediální a herní notebook IdeaPad Y550 se také dočkal refreshe a přechází na nové komponenty od Intelu, vzhled se tentokrát nijak nemění.

Základní parametr, tedy 15,6" displej s rozlišením 1366 × 768 bodů a LED podsvícením, zůstává beze změn. U nižších variant (na úrovni nejvyšší G560) najdeme procesory Intel Core i3, ty vyšší nabídnou jak i5, tak i7 s technologií Intel Turbo Boost, která automaticky zvyšuje výkon procesoru, když je jeho výpočetní síla nejvíce potřeba. Mainstreamový dedikovaný grafický čip nVIDIA GeForce GT 240M by měl být zachován.

KL24

Z dalších "vychytávek" nabízí Y550P stále prostorový zvuk Dolby Home Theatre a SlideNav, což je dotykový panel nad klávesnicí, který slouží pro rychlé procházení programů, dokumentů či změnu pozadí pracovní plochy.

Doporučená koncová cena IdeaPadu Y550P je 19 990 Kč bez DPH.

Byl pro vás článek přínosný?