Hlavní navigace

Lenovo ThinkCentre A70z: Kancelářská krysa v LCD

22. 8. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

První dojmy, vnější pohled

Už když ThinkCentre A70z vybalujete z krabice, neubráníte se dojmu, že držíte poctivý kus hardwaru. Pevné plasty pěkně lícují a ani při přenášení nikdenic nevrže. Navíc máte ku pomoci praktické ucho na zadní straně,které manipulaci s počítačem ještě usnadňuje. Jakmile dosedne A70z na stůl, vynikne strohý design, jímž je Lenovo (a především jeho předchůdce IBM) pověstné. Nikde žádné vlnky, prosklení, dokonce i lesklé plochy se této sestavě vyhnuly obloukem. A světe div se, ono to ničemu nevadí, spíš naopak a oku to lahodí.

Celému počítači vévodí 19" LCD panel s dnes již trochu netypickým rozlišením 1440 × 900 px. K dané úhlopříčce je to ale dobrá volba, protože Full HD rozlišení by již bylo příliš titěrné. U verze A70z displej není dotykový. Kdo by toužil Lenovo ručně polaskat, musí se poohlédnout po modelu M90z, který nabízí silnější konfigurace a hlavně 23" Full HD multitouch displej. Cena je ale o poznání vyšší – kolem 25 000 Kč. 

Vraťme se ale k našemu modelu A70z. Ten je určen především do podniků a kanceláří, čemuž odpovídá i nabídka konfigurací. Naštěstí se Lenovo oprostilo od variant s procesorem Intel Atom a řadu A70z vybavilo procesory Pentium DualCore nebo Core 2 Duo, což byl i náš případ. Procesoru sekundují 2 GB operační paměti DDR2-800 a 320GB pevný disk. Ostatní výbava je celkem spartánská – jedna gigbitová síťovka a jednoduchá zvukovka.

 

Design je skutečně velmi jednoduchý, přičemž přední stranu obohacuje pouze malé oko integrované webkamery, štěrbina pro mikrofon a na spodní hraně spouštěcí tlačítko s ukazatelem práce pevného disku. Ve spodní liště jsou pak integrované dva reprouktory, o jejichž výkonu a kvalitě zvukového projevu si raději neděljte příliš velké iluze.

 

Co se týče flexibility, tak se budete muset spokojit pouze s naklápěním. To je řešeno pomocí zadní vzpěry, jejímž větším odkloněním zvětšíte náklon monitoru. Vzhledem ke konstrukci musí být monitor vždy nakloněn alespoň mírně dozadu, což může být v některých případech trochu limitující.

 

Příslušenství, možnosti připojení, parametry

Příslušenství

S příslušenstvím je to trochu zapeklitější, než se může na první pohled zdát. Pokud se podíváte na stránky Lenova, najdete zde počítač vyobrazen s nádhernou bezdrátovou klávesnicí i myší. Realita pak působí trochu jako studená sprcha – z krabice totiž vytáhnete tu nejobyčejnější (byť kvalitní) drátovou klávesnici s optickou myší, jakou si lze jen představit.

Když pomine studená sprcha v podobě jiné než slibované klávesnice a myši, je třeba říct, že svojí kvalitou je klávesnice zcela dostatečná. Píše tiše a má velmi měkký dohmat. Pokud máte rádi vyšší zdvih kláves, určitě si na ni velmi rychle zvyknete. Pro administrátory má společně s myší pak také jednu podstatnou výhodu – nepotřebuje baterie, kvůli nimž by byli admini neustále bombardováni. V podobném duchu se nesi i myš, která je sice kvalitní, ale zcela obyčejná. Jedinným zpestřením je črvrvrné kolečko.

Možnosti připojení

Pokud se zadíváte na možnosti připojení periférií, tak zjistíte, že Lenovo vsadilo v podstatě všechny trumfy na USB porty. Ty jsou ale standardu jen USB 2.0. Tři z nich najdete společně s audiokonektory na pravém boku, další tři společně se stařičkým sériovým portem pak vzadu. Tam samozřejmě nesmí chybět ani připojení do sítě. Podpora Wi-Fi je v tomto případě za příplatek. Do poměrně tlustého těla se vešla i optická mechanika, v tomto případě DVD+-RW.

Aplikační výkon

Aplikační výkon

Lenovo ThinkCentre A72z se dodává standardně v několika konfiguracích, které začínají od Pentia DualCore až po modely s procesory Intel Core 2 Duo. Ty sice nejsou žádnou novinkou, nicméně výkonově hravě předčí dvoujádrové Atomy, které se do podobných zařízení dnes často osazují. My jsme obdrželi téměř nejvyšší konfiguraci s procesorem C2D E7500, který běží na 2,93 GHz. Z toho plyne poměrně vysoký výkon v jednovláknových aplikacích. Pokud se ale podíváte na výsledky vícejádových testů, zde již tento procesor za Core i5-750 zaostává téměř o polovinu. Nicméně na kancelářské aplikace, kam tato sestava bezesporu míří, má síly více než dost.

Nyní s emůžete podívat na souhrné hodnocení aplikačního výkonu.

Herní výkon

Herní výkon

Sestavy
testujeme v několika hrách i syntetickém 3DMarku Vantage. Hry jsou testovány při
rozlišení 1680 × 1050 px, které je nativním pro často prodávané 20 až
22palcové monitory. V prvním průchodu jsou hry testovány bez
anti-aliasingu, v druhém průchodu se zapnutým čtyřnásobným vyhlazováním
hran (MSAA). V případě hry World in Conflict testujeme ve dvou
nastaveních kvality, přičemž ta vyšší již obsahuje i čtyřnásobný
anti-aliasing. Součástí nové metodiky se staly hry Stalker: Clear Sky a ArmA II.

V tomto případě se ale testování her trochu vyhneme a ukážeme si vše jen na hře Call of Duty 4. Hned při pohledu na graf vám totiž musí být jasné, že na hraní her integrovaná grafika Intel GMA 4500 skutečně není. Na tuto činnost Lenovo tedy doporučit rozhodně nelze.

Poznámka: Testy Lenovo Thinkce ntre A70z v testech grafického výkonu nejsou prováděny v 1680 × 1050 px, ale v 1440 × 900 px.

Nyní se můžete podívat na souhrné hodnocení herního výkonu.

Práce s multimédii

Práce s multimédii

Do těchto testů patří kódování videa do DivX 6.8, převod HD videa do H.264 pomocí X.264 benchmarku, kódování 200MB WAV souboru do MP3 pomocí lame 3.97 a úprava fotek v Paint.NET.

V praxi se ukázala u vícejádrových aplikací nevýhoda v podobě pouze dvou jader procesoru Core 2 Duo oproti čtyřjádrovým Core i5 a Phenom II X4. Naopak u jednovláknových, kde rozhoduje hodně frekvence procesoru (převod do MP3), se tento procesor silnějším konkurentům zcela vyrovnal. Vždy zkrátka záleží, jaké aplikace budete provozovat.

Na závěr nechybí souhrnné hodnocení práce s multimediálním obsahem.

Spotřeba a zahřívání

Spotřeba a zahřívání

Co se týče měření teploty, tak zde měříme teplotu procesoru pomocí aplikace CoreTemp. Teplota je měřena bez zátěže i v ní, což simuluje zátěžový test Prime95 spuštěný na všechna jádra.

Při měření teploty předvedlo Lenovo průměrný výsledek, k přehřátí ale nedošlo ani při dlouhodobé zátěži. Velký pasiv na procesoru a s ním spojený větráček dokázali procesor i čipset bez problémů uchladit.

Měření spotřeby probíhá zásuvkovým wattmetrem, který měří spotřebu celé sestavy (bez monitoru). Spotřebu sestavy měříme bez zátěže, v plné zátěži, kterou simulujeme spuštěným Prime95 v kombinaci s fur renderingem z GPU Caps Viewer. Dále se také díváme na spotřebu sestavy v režimu spánku i při vypnutí.

Při pohledu na graf spotřeby bez zátěže vás asi napadne, že Lenovo zrovna z nejůspornějších počítačů není. Opak je ale pravdou. Nesmíte totiž zapomínat, že do spotřeby se zde započítává i monitor, který si minimálně o 18-20 W určitě řekne. Při snížení jasu na minimum navíc byla spotřeba jen 40 W. Při zátěži se pak u ostatních sestav projevily hlavně dedikované grafické karty a výkonné čtyřjádrové procesory.

Na závěr nechybí souhrnné hodnocení teplot a spotřeby.

Závěrečné hodnocení

Závěrečné hodnocení

Jednou z mála věcí, které jsme u nového Lenova zatím ještě neprobrali, je hlučnost. Ta se drží na velmi nízké úrovni a ani v zátěži se výrazně nezvyšuje. V tichém prostředí větráček sice uslyšíte, neprojevuje ale žádnými přehnanými pazvuky nebo pištěním. Více o sobě dává vědět jen prvních pět sekund po spuštění, kdy se při startu roztočí na plné otáčky.

Po konstrukční stránce je Lenovo poctivým kusem hardwaru, z nějž na první pohled nekoukají levné nablýskané vrzající plasty jako u některých konkurentů. Konfigurace je s ohledem na zaměření na kancelářskou práci vyvážená, i když o trochu silnější grafika s hardwarovou akcelerací videa by jí určitě neublížila. Osazené 2 GB paměti v podobě jednoho modulu můžete navíc kdykoli rozšířit.

I když graf hodnocení výkonu pro Lenovo příliš pozitivně nevypadá, rozhodně se nejedná o propadák. Vždyť sestavy v porovnání jsou převážně herní počítače s neporovnatelně vyšší cenou. Naopak dvoujádrový procesor Core 2 Duo E7500 předčí veškerou konkurenci, která používá procesory Intel Atom.

Cena 17 990 Kč sice není za podobný All-In-One počítač přehnaně vysoká, nicméně konkurence nespí. Lenovo sice sází na dobrou pověst a vynikající servis, nicméně např. Asus za podobné prostředky nabízí model EeeTop PC ET2203, který obsahuje větší 21,6" displej s rozlišením Full HD, větší pevný disk i operační paměť a podstatně výkonnější grafiku – Radeon HD 5470.

CS24

Pokud byste zatoužili po obdobně silné konfiguraci s Nvidia Ion, můžete se zkusit podívat po MSI Wind Top AE2220-219CZ. Oba konkurenti samozřejmě své počítače dodávají i s bezdrátovou klávesnicí a myší. Lenovo tak bude mít cestu do domácností velmi těžkou. Jiná situace je ale u firemního nasazení, kde bude mít pro svoji stálost konfigurací, vzdálenou správu a další administrátorské nástroje cestu naopak otevřenou.

+ jednoduchý a povedený design
+ tichý chod
+ dostatečný výkon procesoru
+ nízká spotřeba
+ servis

- výkon a možnosti integrované grafiky
- v porovnání s konkurencí vyšší cena
- chybí čtečka karet
- drátová myš i klávesnice