Hlavní navigace

Lenovo ThinkPad Edge 13": na hraně

13. 3. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Plusy a mínusy

+ Dlouhá výdrž na baterii
+ Kvalitní klávesnice a polohovadla

- Nepříjemný zvuk ventilátoru
- Pouze jeden diodový indikátor

Úvod, vzhled, kvalita zpracování

ThinkPad Edge je dalším z cenově dostupných notebooků v portfoliu Lenovo, ovšem k řadě SL jej z mnoha důvodů přirovnat nelze, spíš má blíž ke konzumním IdeaPadům. Předně, Edge přináší naprosto odlišný vzhled, jenž by měl vyhovovat malým živnostníkům a dalším uživatelům, kteří potřebují jeden notebook "na všechno". Výrobce dává kvůli snížení ceny možnost volby mezi modely postavenými jak na dražší platformě od Intelu, tak levnější AMD. V obou případech je notebook osazen úsporným ULV procesorem. My jsme na test dostali variantu první, vybavenou základem od Intelu, v ceně zhruba 20 000 Kč s DPH.

Situace kolem ThinkPadu Edge je už od prvních informací složitá - konzervativní uživatelé těchto ryze pracovních strojů procházejí určitým rozčarováním, protože "ThinkPad Edge přece není ThinkPad!" a mají pravdu - ThinkPad Edge vážně není ThinkPad. ThinkPad Edge je ThinkPad Edge, zcela nová řada, zcela nový koncept pro naprosto odlišného zákazníka. Jinak řečeno - v nabídce Lenovo už nejsou pouze IdeaPady a ThinkPady, ještě si mezi těmito dvěma silně odlišnými tábory našel místo právě ThinkPad Edge, ten na pomezí, na hraně. Otázka ale zní, zda bylo nutné použít nálepku ThinkPad, zda nemá ThinkPad Edge blíž právě k IdeaPadům, ale na to už odpoví dnešní recenze‚Ķ

Vzhled

Pokud zahlédnete zavřený ThinkPad Edge ležící na stole a vaše oko náhodou právě ono stříbrné "ThinkPad" nezaregistruje (což by mě překvapilo, jelikož je opravdu velké), asi dojdete k závěru, že na stole leží konzervativnější multimediální notebook, rozhodně byste jej ale netipli na ThinkPad. Vzhled se, usuzuji z reakcí okolí, celkem povedl a určitě může směle útočit na běžné uživatele.

 

Velikost zařízení je dána úhlopříčkou displeje, která činí zmíněných 13,3" a disponuje poměrem stran 16:9. Paradoxně se ale poměr stran obrazovky na velikosti těla notebooku nijak zásadněji nepodepsal, a tak můžeme počítat s celkem příjemnými rozměry 332 × 228 × 17-31,3 mm při (také příjemné) váze 1,77 kg s šestičlánkovou baterií.

Matně stříbrná plocha lemující jak základnu, tak víko displeje, je jednoznačně to první, co váš pohled upoutá. Přestože se mi tento prvek na oko líbí, o jeho praktičnosti nejsem zcela přesvědčený - jedná se pouze o naprášený černý plast, a tak si nedělám iluze o jeho trvanlivosti či době, po kterou vydrží čistý. Následuje lesklé víko, které může mít jak černou, tak červenou barvu a v kombinaci se stříbrným lemem působí jednoznačně velmi pěkně - přiznávám ale, že červená mi k tomuto notebooku přijde vhodnější, my jsme však na test dostali fádnější černou verzi. I k lesklému povrchu víka bych ale měl poznámku, neřknu-li výtku - jak je u takových materiálů zvykem, škrábe se, a to i při velmi šetrném užívání. Jen doplním, že v pravém spodním rohu najdeme "nahnuté" logo ThinkPad, které je prostě nutností. Vzhledem k tomu, že nic dalšího v zavřeném stavu vidět není, hbitě notebook otevřeme‚Ķ

 

Začneme displejem - ten má samozřejmě lesklou povrchovou úpravu a upřímně se ani nic jiného nedalo čekat. Rámeček kolem něho je černý, s hrubším, ale stále dostatečně jemným povrchem. Po levé a pravé straně má tento šířku zhruba centimetr, ovšem nad a pod displejem je značně rozšířený (cca 4 cm), což je důvod, proč se jiný poměr stran displeje neodrazil na rozměrech notebooku - Lenovo to prostě dohnalo plochou navíc. Jelikož přidaný prostor není extrémně rozměrný, nápad je to docela rozumný a nic proti němu nemám. Víko dosedá na základnu poměrně těsně a pomáhá mu k tomu hned 9 distančních gumových plošek. Nad displejem ještě najdeme nenápadnou webovou kameru se signalizací, vespod už jen logo Lenovo a dva kovové, černé panty.

 

O mnoho zajímavější je základna notebooku, kde nás jako první uchváltí/vyděsí (to už je na vás) viditelně zapuštěná chiclet klávesnice, ve středu sedí červený TrackPoint. Její okolí je stále černé, stejně jako u ThinkPadů SL má matný, avšak hladký povrch. V pravém horním rohu nad klávesnicí se nachází nenápadné lesklé tlačítko napájení, které neoplývá indikací. Pod klávesnicí už následují pouze rozměrná tlačítka TrackPointu a (taktéž rozměrný) touchpad s tlačítky. Na pravé opěrce, stejně jako na víku, přirozeně nesmí chybět logo ThinkPad, tentokrát s vylisovaným dodatkem "Edge", který ale na víku dle mého názoru chybí.

 

Jistě jste zaregistrovali, že jsem se nezmínil ani o jediném diodovém indikátoru, přitom se tomuto tématu věnuji vyloženě rád. V tomto směru je s ThinkPadem Edge maličko problém - má pouze dva (počítáme-li indikaci webové kamery, pak tři). První z nich se shodně s prvními modely SL uhnízdil v logu ThinkPad (červená dioda v tečce nad písmenem "i"), a to jak ve víku displeje, tak na opěrce zápěstí. Tyto dvě diody jsou sdružené a dávají uživateli najevo, zda je notebook zapnutý, či zda spí, nebo přechází do režimu spánku, popř. hibernace. Druhá, zelená dioda vedle konektoru napájení zase svítí v případě, že je zařízení připojené k napájecímu adaptéru. Na indikaci aktivity disku, nabíjení, Bluetooth, WiFi či Caps Locku a Num Locku tedy můžete zapomenout. Nedočkáme se ani hardwarového přepínače bezdrátových připojení.

 

Kvalita zpracování

Co se kvality zpracování týče, nemám s ThinkPadem Edge žádný závažnější problém. Víko displeje je sice měkčí jak v krutu, tak ohybu, ze standardu ale nijak nevybočuje; vlnění v obraze se objevuje až při silnějším tlaku. Notebook se dá za roh víka v plně otevřeném stavu zvednout, aniž by došlo k neúměrnému prohýbání, úplný pocit bezpečí jsem ale neměl. To vše je ale možné omluvit jeho celkem nízkou tloušťkou.

Základna je na tom lépe - při silném tlaku dochází k viditelnému prohýbání jen v okolí TrackPointu. Na lehké povrzávání při silném úchopu narazíte pouze u baterie, která je do těla zasazená poměrně těsně, na druhou stranu nedochází k viklání. Podtrženo, sečteno - při běžné činnosti na prohýbání ani povrzávání narazit nemůžete, notebook je dostatečně pevný.

Klávesnice, porty

Klávesnice

ThinkPad Edge je jedním z prvních notebooků Lenovo, které přišly s novou chiclet klávesnicí podobnou té z MacBooků. Přestože tato novinka vyvolala paniku, není k ní naprosto žádný důvod, klávesnice se totiž opravdu velice povedla. Stisk je jistý, odpor optimální, jednotlivé klávesy mají ergonomický profil, na klávesnici se dá psát relativně tiše. Osm řad kláves jako na vyšších ThinkPadech čekat nemůžeme, vystačit si tedy musíme se standardními šesti, trochu zamrzí i zmenšení kurzorového bloku a mírně necitlivé klávesy PgUp a PgDn, na celkových kvalitách klávesnice to však výrazně neubírá.

Stejnou kontroverzi, které jsme byli svědky u indikačních diod, přináší Lenovo i u klávesnice - po vzoru např. některých Dellů upřednostnil výrobce funkční klávesy nad klávesami F1-F12, k těm se tak dostaneme pouze přes tlačítko Fn (nyní s červeným popiskem, který se v horších světelných podmínkách ztrácí). Záměrně jsem toto nastavení v BIOSu neměnil a snažil se s výchozím nastavením sžít. ThinkPad Edge bohužel nepamatuje ani na základní Alt+F4, takže opravdu naprosto jakékoliv použití F1-F12 vyžaduje stisk Fn. Po týdnu se má situace tak, že o této vlastnosti vím, téměř na ni nezapomínám ani při rychlých reakcích, ovšem z těchto rychlých reakcí se stávají reakce pomalé, marná sláva. Jen na doplněnou - žádné další využití klávesa Fn nemá. Kdo by hledal klávesu Print Screen, najde ji místo klávesy "menu" mezi pravým Altem a Ctrl.

Další poměrně nepříjemnou záležitostí je, že na klávesnici ThinkPadu Edge nenajdeme některé funkce z ostatních ThinkPadů, naopak velmi nápadně v tomto ohledu kopíruje ty z řady IdeaPad (také piktogramy jsou stejné) - chybí tlačítko ThinkVantage, zámek, spánek, nastavení UltraNav, hibernace a dokonce i rychlá změna napájecích profilů, což je pro mě osobně vyloženě fatální chyba. Co na klávesnici naopak najdeme, je úprava hlasitosti a vypínání mikrofonu, vypínání webové kamery, přepínání zobrazení, změnu jasu displeje, přepínač bezdrátových sítí (pouze softwarový) a tři klávesy ovládající multimédia.

Upozorňuji jen, že testovací kus měl anglické rozložení kláves. U nás prodávané notebooky mají samozřejmě dvouřadový Enter a menší levý Shift kvůli dodatečné klávese.

Polohovací zařízení

Notebook bez kompletní nabídky polohovacích zařízení v podobě Synapticsem dodávaného systému UltraNav by na sobě logo ThinkPad mít nemohl a alespoň toho se Lenovo stále drží. ThinkPad Edge samozřejmě není výjimkou.

 

Touchpad má plochu uzpůsobenou pro širokoúhlý displej, je dostatečně citlivý, také reakční doba je naprosto v pořádku. Podporuje navíc multidotyková gesta jak v podobě rolování dvěma prsty, otáčení či přibližování. Červený TrackPoint už tak dokonalý není, objevuje se u něj známý neduh - pohyb kurzoru není zcela plynulý. Co se tlačítek týče, tak ta jsou povedená jak u touchpadu, tak u TrackPointu - nevydávají nepříjemné zvuky ani rezonanci a příjemně se mačkají. Doplním jen, že tlačítka TrackPointu zachovávají barevné i hmatové rozlišení (červené proužky na levém a pravém, modré výstupky na prostředním), jen jejich tvar se přizpůsobil tvaru opěrek zápěstí.

Konektorová výbava a porty

Na třináctipalcovém těle ThinkPadu Edge najdeme konektorovou výbavu podobnou netbookům, takže budeme s výčtem velmi rychle hotoví. Na zádi a přední hraně se nenachází nic, vše se s přehledem vtěsnalo na boky přístroje. Konkrétně na levé straně mají své místo otvor pro zámek Kensington, analogový VGA výstup bez aretace (testován při rozlišení 1680 × 1050 bez problémů s obrazem), digitální HDMI výstup přenášející i zvuk (výstup ve Full HD bez sebemenšího problému včetně automatického nastavení a přepnutí zvuku), přípojku gigabitového ethernetu RJ-45 (Realtek; přestože je otočená směrem dolů, odpojování kabelu nečiní potíže) a jeden stále napájený (žlutý) USB 2.0 port. Pravobok ukrývá kromě napájecího konektoru pouze dva USB 2.0 porty, sdružený audio jack a čtečku paměťových karet. Absenci optické mechaniky vidím jako výhodu z pohledu úspory energie i místa, nepřítomnost ExpressCard slotu ale může zamrzet. Doplním jen, že notebook nemá dokovací konektor, je však možné dokoupit USB replikátor portů designem ladící s notebookem.

Rozložení USB portů není úplně nejšťastnější - myš logicky připojíte do jediného na levé straně, ten je bohužel stále napájený, a tak uspíte-li notebook, i sebemenší pohyb myši jej probudí. Na pravé straně by ovšem její konektor zavázel.

Displej, zvukové možnosti, datové úložiště

Displej, zvukové možnosti

Jak už v úvodu zaznělo, disponuje ThinkPad Edge 13" logicky třináctipalcovým (konkrétně 13,3") TN displejem s "filmovým" poměrem stran 16:9. Rozlišení je standardní "HD Ready", tedy 1366 × 768 obrazových bodů, které se mi vzhledem k úhlopříčce zdá vhodné (v testovaném kuse se jednalo o displej B133XW01 V0). Lesklá povrchová úprava v kombinaci s LED podsvícením mírně pomáhá lepšímu kontrastu a podání barev. Displej ze standardu intenzitou podsvícení ani pozorovacími úhly nevybočuje.

Víko displeje má dva malé, zato však poměrně tuhé panty, otevřít jej je možné až do úhlu 180¬∞. Základna notebooku bohužel neoplývá žádnou formou vykrojení, aby bylo uživateli ulehčeno displej otevírat. Ten má na své hraně pouze tenký výstupek, který člověku ale v otevírání příliš nepomůže. Víko v sobě zahrnuje i VGA (0,3 MPx) webovou kameru s diodovou indikací aktivity. Její všudypřítomný partner, vestavěný mikrofon, své místo našel v levé opěrce zápěstí hned pod tlačítkem Fn. Mikrofon (zřejmě kvůli ruchům uvnitř šasi) zaznamenává šum na pozadí, pokud ale v nastavení mikrofonu povolíte redukci šumu a další podobné vymoženosti, kvalita zvuku se zhorší.

O zvukový výstup do reproduktorů a sluchátek se stará kodek Conexant, HDMI obstarává i s obrazem Intel. Vestavěné 1,5 W stereofonní reproduktory se, stejně jako např. u netbooků, ukrývají na spodní straně základny vepředu. To s sebou přináší jisté nevýhody - nemíří do volného prostoru směrem k uživateli, je tedy nutné mít nastavenou vyšší hlasitost. Co se jejich zvukového podání týče, mají standardně zkreslený zvuk s přebuzenými středy, v hlasitosti nezaostávají.

Datové úložiště

Na čem ale Lenovo nešetřilo, je pevný disk. ThinkPad Edge 13" vybavilo hned 500 GB úložným prostorem od Fujistu standardních vlastností - 8 MB vyrovnávací paměti, 5 400 otáček za minutu, průměrná přenosová rychlost 64,5 MB/s. Na nedostatek místa si tak uživatel stěžovat určitě nebude. Disk se díky umístění na pravé straně, tedy mimo tepelně vytíženou část notebooku, výrazně nezahříval, jeho teplota ani zdaleka nepřesáhla 40¬∞C, ani na hluk si nemohu stěžovat - při práci patří spíše k těm tišším.

Disk je chráněný proti poškození při pádu vestavěným senzorem gravitačního zrychlení pomocí aplikace ThinkVantage Active Protection System.

Výkon, provozní hluk a chlazení

Výkon

Lenovo ThinkPad Edge 13" se zaměřuje především na mobilitu a výdrž na baterii, čemuž musel být hardware samozřejmě přizpůsoben. Najdeme zde proto starou, dobrou kombinaci úsporného dvoujádrového CULV procesoru Intel Core 2 Duo SU7300 (1,3 GHz, 800 MHz FSB, 3 MB L2 cache) a čipové sady Intel GM45 (severní můstek ICH9M) s integrovaným grafickým jádrem GMA X4500MHD, které zvládá akceleraci HD videa. Operační paměť DDRIII čítá 4 GB a běží kvůli omezením procesoru na frekvenci 800 MHz.

V praxi to znamená naprosto dostatečný výkon pro jakoukoliv kancelářskou činnost, prohlížení webových stránek, sledování filmů v HD rozlišení, videí na YouTube či poslech hudby. Procesor podporuje hardwarovou virtualizaci, proto nemá problém ani s XP Mode. To vše bez přílišného zdržování. Pokud bych měl výkon srovnat, nacházíme se znatelně nad netbooky a zhruba o 20% pod levnými "neúspornými" Core 2 Duo procesory.

Provozní hluk a chlazení

Nízkonapěťový procesor v kombinaci s integrovaným grafickým jádrem těžké uchladit rozhodně není, takže nemůže být pochyb o tom, že by v tomto ohledu ThinkPad Edge byť jen zaváhal. Cirkulaci vzduchu zajišťuje malý ventilátor, jehož výdech najdeme na levé straně. Vzhledem k dobrým zkušenostem s Lenovem pro mě byl ale zklamáním, jelikož má celkem nepříjemný bzučivý zvuk už při nízkých otáčkách. Při běžném pracovním ruchu si jej samozřejmě ani nevšimnete, jakmile se však okolí uklidní, pokaždé budete stoprocentně vědět, že došlo k jeho aktivaci. Pozitivní ovšem je, že k vyšším rychlostem se běžně nedostane.

Obecně se dá říci, že se teploty povrchu notebooku drží v naprosto příkladných mezích, klávesnice a její okolí se prakticky za žádných okolností nezahřívají. Přejděme ale ke konkrétním hodnotám - při maximálním vytížení se nejteplejší místo spodní strany notebooku - okolí ventilátoru - ani nepřiblíží 40¬∞C, vydechovaný vzduch se drží pod 45¬∞C, teplotní čidlo procesoru v takovém případě ukazuje necelých 50¬∞C. Ventilátor při plném vytížení běží samozřejmě neustále. Při ryze kancelářské práci se pohybuje teplota rubu notebooku kolem 36¬∞C a procesor ukazuje necelých 40¬∞C, notebook je zcela tichý, protože větráček se hlásí o slovo jen velmi výjimečně. Při prohlížení internetu i sledování filmů jsou teploty velmi podobné, avšak ventilátor je nucen zapojit se do práce častěji - v případě brouzdání po webu jen nárazově za delšího vytížení např. flashovým videem, při sledování filmu běží po zahřátí na "provozní teplotu" téměř neustále.

Máte-li rádi neoficiální aplikaci TPFanControl na uživatelskou regulaci otáček ventilátoru ThinkPadů, vaše srdce určitě zaplesá, neboť s ThinkPadem Edge 13" příkladně spolupracuje.

Bezdrátová konektivita, Napájení a výdrž

Bezdrátová konektivita

Co se možností bezdrátového připojení týče, nechybí ThinkPadu Edge nic podstatného. K dispozici je uživateli jak Wi-Fi z dílen Realteku podporující standardy 802.11 b/g/n, tak klasické ThinkPadí Bluetooth dodávané Broadcomem.

Počítalo se také s volitelným osazením 3G a GPS adaptéru Qualcomm Gobi, nicméně testovaný kus jej instalovaný neměl, nebyla přítomná ani viditelná anténní příprava, slot na kartu SIM ale nechybí.

Napájení a výdrž

O dostatečný přísun energie se stará šestičlánková Li-Ion baterie s kapacitou 63 Wh, která z těla přístroje o zhruba 1,5 cm vyčnívá směrem dolů, váha samotného akumulátoru je 349 g. Pro ThinkPady je standardem, že v balení spolu s notebookem a baterií najdeme i kompaktní 65 W napájecí adaptér (363 g včetně kabeláže), který je za chodu schopen dobít baterii zhruba za 3 hodiny.

 

Konfigurace s úsporným procesorem má velký potenciál na dlouhou výdrž, ThinkPad Edge v tomto směru rozhodně nezklamal. Chceme-li na notebooku provádět pouze kancelářské činnosti, můžeme odložit napájecí adaptér téměř na 8 hodin (spotřeba se pohybuje kolem 7,5 W), od internetu nemusíme odejít až 6 hodin a filmy na jednu baterii zhlédneme téměř tři.

Linux, Dodávaný software, Záruky, Zhodnocení

Linux

Nejoblíbenější Linuxová distribuce Ubuntu ve verzi 9.10 si s ThinkPadem Edge 13" z velké části sama poradila, nefungovaly však bezdrátové sítě (hardware nenalezen) ani jejich softwarový přepínač. Stačí buď aktualizovat jádro, nebo prostě počkat do dubna na verzi 10.4 a vše by mělo fungovat.

Dodávaný software

Jsem rád, že Lenovo konečně začalo dodávat i 64bitový operační systém, a tak najdeme v ThinkPadu Edge předinstalovanou právě 64bitovou verzi Windows 7 Professional. Jasným pozitivem tohoto kroku je možnost konečně využít plné 4 GB vestavěné operační paměti.

Co dále odlišuje ThinkPady od ostatních notebooků nejen z vlastní stáje, je Lenovem vyvinutý balík aplikací zvaný ThinkVantage Tools. Stěžejními programy jsou Power Manager, který se velmi dobře stará o správu energie a poskytuje uživateli její podrobná nastavení, a Access Connections pro správu a automatické přepínání komunikačních profilů. Přestože se jedná o totožné aplikace, které najdeme i v ostatních ThinkPadech, některé z nich byly na Edge naroubovány horkou jehlou. Jelikož na jeho klávesnici nenajdeme tlačítko vyvolávající rychlou nabídku přepínání profilů napájení, musíme pokaždé, chceme-li změnit napájecí profil, spustit samotný Power Manager, což je v lepším případě otázka "pouhých" 15 vteřin. Když už není vyhrazená klávesa, bylo by opravdu tak těžké doplnit panel nástrojů aplikace o vyskakovací nabídku aktivovanou pravým tlačítkem myši? Dohnalo mě to k jednoduchému řešení - používám jen jeden napájecí profil.

Bezdrátová připojení už sice vyhrazené tlačítko mají, ovšem aplikace, která se o přepínání stará, se chová přinejmenším prapodivně - při prvním spuštění notebooku se zdálo, že WiFi zapnout prostě nepůjde, jindy zas nejde vypnout a naopak (nakonec jsem zjistil, že si s tímto spolehlivě poradí pouze ikona Access Connections v oblasti oznámení, která ale standardně ve Windows 7 aktivní není). I Bluetooth se chová zvláštně - probudíte-li notebook z režimu spánku, vždy se aktivuje Bluetooth, bez ohledu na to, zda máte bezdrátová připojení zapnutá či nikoliv, nehledě na to, že přepínač jej vidí stále vypnuté. Jistě, věřím, že se jedná pouze o softwarové chyby, které budou dříve či později opraveny, ale ptám se sám sebe, zda by se tohle mělo stávat uznávanému výrobci‚Ķ

Zmíním konkrétně ještě jednu aplikaci z balíku ThinkVantage, a to Password Manager, což je zabezpečený trezor hesel, která si můžete automaticky nechat vyplňovat např. ve webových formulářích či v aplikacích ve Windows. Ostatní ThinkPady mají čtečku otisku prstů, člověk si tedy nastaví dlouhé, bezpečné heslo jak do Windows, tak do správce hesel (v ideálním případě i pro spuštění počítače), zaregistruje otisk prstu a dál už řeší jenom ten. Třináctipalcová verze ThinkPadu Edge čtečkou otisku prstů nedisponuje, což mi u tohoto typu notebooku nikterak nevadí. Uživatel tak musí zadávat dlouhé heslo jak při startu notebooku (pokud jej má aktivní), tak při přihlašování do Windows a samozřejmě také při spuštění Password Manageru, což je sice stále bezpečné, ale zdlouhavé a krajně nepraktické. Z mého úhlu pohledu tím správce hesel pozbývá funkčnosti.

Z dalších ThinkVantage aplikací už jen rychle zmíním Rescue and Recovery, což je software určený k zálohování dat, obsahuje i vlastní prostředí, pokud selže operační systém, ze kterého se dokonce můžete připojit k internetu. System Update je zase utilita udržující aplikace a ovladače od výrobce aktuální, Toolbox, založený na oblíbeném PC-Doctoru, spravuje a kontroluje správný chod počítače včetně pravidelných testů hardwaru.

Aplikací třetích stran, které Lenovo předinstalovává, naštěstí mnoho není a jedná se opravdu jen o ty nejzákladnější, jako je zkušební verze Norton Internet Security, šedesátidenní Microsoft Office 2007 a balík aplikací Windows Live včetně nástrojové lišty internetového prohlížeče.

Jistě jste si na levé opěrce zápěstí všimli docela velké nálepky Lenovo Enhanced Experience. Oč jde? Lenovo tímto štítkem označuje počítače, které prošly ve spolupráci s Microsoftem softwarovými úpravami pro co nejlepší a nejrychlejší chod Windows 7.

Záruky

ThinkPady se obecně hlásí do ryze business segmentu, eventuelně do segmentu malých a středních firem, což je dnešní případ. Od takových notebooků se přirozeně očekává možnost rozšíření záruky a servisních podmínek. ThinkPad Edge v tomto směru nezahálí a nabízí kompletní nabídku výrobce - společně s koupí získáte automaticky celosvětovou roční záruku, kterou je možné za poměrně rozumné částky rozšířit až na tři roky s opravou notebooku technikem u vás doma.

Zhodnocení

Třináctipalcová varianta nové řady notebooků Lenovo ThinkPad Edge je opravdu jakýmsi hybridem mezi ThinkPady a IdeaPady. Bylo by velice složité notebook zařadit do jedné z těchto škatulek, proto je "Edge" vyloženě výstižný název. Nemůžu se však zbavit dojmu, že z ThinkPadu toho v Edgi příliš nezbylo a nebýt TrackPointu, asi i Lenovo by zvažovalo trochu jiný název.

Nic to však nemění na faktu, že se jedná o nadprůměrný notebook s velmi dobrou výdrží na baterii, nadstandardním dílenským zpracováním, opravdu dobrými polohovadly a výbornou klávesnicí, na které je radost psát. Má pár neblahých vlastností, ty ale cílové skupině, myslím, příliš vadit nebudou. Pokud nejste radikálně technicky založení a nelíbí se vám klasický ThinkPad, Edge určitě není špatná volba.

Děkujeme společnosti VOR, s.r.o. za zapůjčení fotografické techniky a ateliéru, zvláště pak panu Pavlu Skálovi.

Kompletní fotogalerie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

Lenovo ThinkPad Edge 13"

Cena

20 000 Kč s DPH

Zapůjčil

Lenovo ČR, www.lenovo.cz

 

Specifikace

Procesor

Intel Core 2 Duo SU7300 (1,3 GHz, 3MB L2 cache)

Operační paměť (vestavěná)

4 GB (DDRIII 800 MHz)

Operační paměť (rozšiřitelná do)

4 GB

Pevný disk (velikost)

500 GB

Pevný disk (rychlost)

5 400 otáček/min.

Pevný disk (typ připojení)

SATA

Optická mechanika (typ)

-

Optická mechanika (rychlost)

-

Velikost displeje (palců)

13,3

Rozlišení displeje

1366 × 768

Grafická karta

Integrovaná Intel GMA X4500MHD

Grafická paměť

až 748 MB (sdílená)

Wi-Fi

b/g/n

Bluetooth

Ano, 2.0

Mobilní komunikace

-

Operační systém

Microsoft Windows 7 Professional 64bit

Porty (s výjimkou USB)

D-Sub, HDMI, ethernet, audio

Počet USB portů

3

Slot pro karty

Čtečka paměťových karet 5 v 1

Rozměry

332 × 228 × 17 - 31,3 mm

Hmotnost

1,77 kg

 

Výsledky testů

3DMark01 (body)

5 049

3DMark03 (body)

2 351

3DMark05 (body)

1 624 (CPU: 5 134)

3DMark06 (body)

905 (SM2.0: 288, SM3.0: 359, CPU: 1 102)

PCMark05 (body)

3 148

HDTune (MB/s; ms)

64,5; 18,1

HD Tach 32M Burst (MB/s)

202,7

HWiNFO32

 

Procesor

CPU: 32 025
FPU: 20 392
MMX: 12 153

Paměť (MB/s)

2 487

Disk

Burst: 126,44 MB/s
Random: 21,47 MB/s; 17,70 ms

wPrime 32M (sec.)

64,382

Výdrž web* (čas)

6:00 hod.

Výdrž kancelář** (čas)

7:51 hod.

Výdrž multimédia*** (čas)

5:10 hod.

Poznámka:  * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní

 

KL24

 

Byl pro vás článek přínosný?