Hlavní navigace

Lenovo ThinkPad Edge E120: minibook s trackpointem

26. 9. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, vzhled, kvalita zpracování

ThinkPady Edge, podobně jako IdeaPady B a V, představují v nabídce Lenova notebooky na pomezí konzumních a čistě pracovních strojů. Velmi jednoduše řečeno se jedná o počítače spojující zábavu s prací, pro náročné domácí uživatele, případně podnikatele a živnostníky. Zatímco IdeaPady B a V inklinují k multimediálním strojům, ThinkPady Edge se zase kloní ke klasickým pracovním ThinkPadům. Od těch se Edge neliší pouze designem a provedením, ale také (samozřejmě) nižší cenou a konfiguracemi - vedle modelů s komponentami Intel nabízí výrobce také AMD varianty.

 

Zatím byly v nabídce 15" a 14" modely (viz. naše recenze E520). Více se nejen o ThinkPadech Edge dočtete v našem průvodci o produktech Lenovo. Nedávno Lenovo doplnilo rodinu Edge uvedením 13" E320/325 a 11" E120/125. Právě menší ze dvou nových modelů jsme si vybrali pro dnešní test - jednak proto, že minulá generace si od nás získala doporučení a dále také proto, že E120 je na našem trhu náhradou za modely X120e a X121e (od kterého se fakticky liší jen absencí TPM čipu). V této recenzi zhodnotíme ThinkPad Edge E120 v konfiguraci s úsporným procesorem Sandy Bridge, který se prodává za poměrně vysokou cenu zhruba 14 500 Kč s DPH.

Vzhled

Edge E120 je už v zavřeném stavu příjemně tenký a malý notebook, zvlášť po otevření víka displeje působí základna díky chytrému plynulému zkosení útlým dojmem, ovšem půdorysné rozměry jsou na výšku výrazně větší, než bychom od 11,6" minibooku čekali (289 × 208 × 23,5 mm). To je dáno 6článkovou baterií, která z těla nevyčnívá, zato prodlužuje základnu směrem dozadu o dobré 4 centimetry, čímž zvětšuje spodní rámeček displeje i prostor nad klávesnicí. Přemýšlel jsem, zda tento krok hodnotit pozitivně, nebo negativně a nakonec jsem se přiklonil k první variantě - myslím si, že je to lepší řešení než vyčnívající baterie. S velkou baterií souvisí také hmotnost notebooku, která je tak pouze standardní (1,53 kg).

Vzhled notebooku se ve všech směrech pevně drží nového designu ThinkPadů Edge, kdy je celé šasi provedené v matné černé barvě, pouze tenký lem víka displeje je matně stříbrný (AMD varianty se běžně prodávají s červeným víkem). Okolí klávesnice má povrch velmi příjemný na dotyk, víko displeje má líc v "pogumovaném" soft-touch provedení. Zajímavé je, že na dotyk působí oba povrchy velmi podobně.

Co se diodových indikátorů týče, budeme - jak je u ThinkPadů Edge zvykem - prakticky hned hotoví: stav notebooku dává znát pouze jedna zdvojená červená dioda v logu ThinkPad (v opěrce a na víku) - je-li notebook zapnutý, tak svítí, v režimu spánku pulzuje. Připojený napájecí adaptér ještě indikuje zelená dioda u konektoru.

Kvalita zpracování a konstrukce

E120 působí i přes výhradně plastové provedení solidním a pevným dojmem, za což samozřejmě do jisté míry vděčí také kompaktním rozměrům. Tuhost šasi je jednoznačně vyšší než u běžných minibooků či netbooků, ačkoliv při velmi silném tlaku se tělo samozřejmě umí prohnout. Zvedání za rohy nedělá šasi problémy, na levé straně už prohnutí ale pozorujeme. Víko displeje má více než příkladnou tuhost, v krutu reaguje velmi dobře, tlak ukáže vady v obraze jen v levé třetině obrazovky. Celkově působí v ruce E120 jako velmi solidně zpracovaný minibook, který se uživatel určitě nemusí bát nosit s sebou.

Lenovo ThinkPad Edge E120
Cena 14 500 Kč s DPH (CZC.cz)
Zapůjčil Lenovo ČR
Hardwarová výbava
Procesor Intel Core i3-2357M
Frekvence 1,3 GHz
Max. frekvence (turbo) -
Operační paměť 4 GB (1×4 GB DDR3 1 333 MHz)
Pevný disk (velikost) 320 GB
Pevný disk (rychlost) 7 200 otáček/min.
Pevný disk (typ připojení) SATA
Velikost displeje 11,6"
Rozlišení displeje 1 366 × 768
Grafická karta Intel HD 3000
Grafická paměť sdílená
Optická mechanika -
Wi-Fi b/g/n
Bluetooth 3.0
Mobilní komunikace -
Konektory, sloty
Výstupy na monitory HDMI, VGA
Porty (s výjimkou USB) 1× sdružené audio, ethernet
Počet portů USB 2.0 3 (1 stále napájený)
Počet portů USB 3.0 -
Čtečka paměťových karet ano
Rozměry, baterie
Rozměry (š×d×h) mm 289 × 208 × 23,5 mm
Hmotnost 1,53 kg
Kapacita baterie (Wh) 63 Wh
Výkon napájecího adaptéru 65 W
Software
Operační systém Microsoft Windows 7 Professional x64
Další aplikace Lenovo ThinkVantage Tools, Microsoft Office Starter 2010, Microsoft Windows Live Essentials 2011, Norton Online Security (trial)

Klávesnice, polohovací zařízení, porty

Klávesnice

Jak káže tradice, v ThinkPadu Edge musíme najít šestiřadou chiclet klávesnici s lesklým podkladem (ten díky snadnému čištění mohu kritizovat pouze z pohledu narušení jinak výhradně matného provedení) a speciálním tvarem kláves s ergonomickým klenutím. Horní řada kláves má klasicky nadřazené vedlejší funkce (tj. hlasitost, ztlumení mikrofonu, nastavení komunikačních zařízení, přepínání obrazových výstupů, úprava jasu, přepínač bezdrátových sítí a ovládání multimédií) nad standardními F1-F12, které ovládáme přes klávesu Fn s rudým potiskem (v BIOSu je možné přepnout na klasické chování, kdy je F1-F12 hlavní funkcí, zároveň je možné zaměnit Fn s Controlem). V horších světelných podmínkách se tato barva stává neviditelnou. Na mezerníku najdeme zkratku pro osvětlení klávesnice, to u E120 přítomno není, potisk je zde pro E220s, která používá klávesnici shodnou a lampičkou disponuje; pro uživatele je to ale matoucí. Další (ovšem rovněž tradiční) odbočkou z normálu je klávesa Print Screen mezi pravým Altem a Controlem.

Jak jsem naznačil v předchozí kapitole, klávesnice je kvůli baterii odstrčená směrem dopředu. V souvislosti s tím bylo také nutné zhruba o 2 mm snížit vertikální velikost kláves. Jinak má klávesnice plnou velikost, pouze několik kláves po stranách bylo citlivě zúženo, aby se vešla do 11" těla, klávesa Enter má prakticky plnou velikost ve dvouřadém provedení. Klávesy Escape a Delete umístěné v rozích mají po vzoru ThinkPadu X1 (viz. naše recenze) zvětšenou velikost, Home a End najdeme vedle Escapu, Page Up a Down v bloku poměrně malých kurzorových šipek.

 

Na klávesnici se opravdu velmi pohodlně píše, notebook tím dokazuje jasnou příslušnost k ThinkPadům. Stisk kláves je jednoznačný, odpor zcela adekvátní, psát se dá poměrně tiše pouze s hlubokým, dunivým zvukem. Celkově se skutečně jedná o výbornou klávesnici s vysokou ergonomií. Tak dobrá se na minibooku nevidí. Dodám, že jediné tlačítko nad klávesnicí je to vypínací vpravo nahoře s lesklým provedením.

Polohovací zařízení

E120 by se nemohl řadit mezi ThinkPady, kdyby nedisponoval dvojicí polohovadel společně nazývaných UltraNav. Multidotykový touchpad je v beztlačítkovém provedení (nazývaný clickpad), dotyková ploška je kvůli posunutí klávesnice skutečně malá, její povrch je oproti ostatním Edgům vroubkovaný. Citlivost jako taková je velmi dobrá, ovšem občas můžete mít problémy s poklepáním, kdy kvůli redukované velikosti kurzor občas poskakuje. Clickpad zvládá i polohování s prstem položeným na levém tlačítku, nefungují potom ovšem gesta. Klikání není úplně pohodlné, jeho chod je hlubší, jistý stisk provedeme s prstem blíže středu. Pravým tlačítkem není možné přesouvat. TrackPoint je jako obvykle výborný, disponuje bezvadnou citlivostí a jeho tři tlačítka - levé, pravé a ve výchozím nastavení rolovací - mají jistý stisk a poměrně tichý chod.

Porty

Na levé straně tak najdeme analogový VGA výstup bez aretace, digitální HDMI, USB 2.0, gigabitový ethernet (Atheros) a sdružený audio konektor pro sluchátka s mikrofonem. Pravá strana nabídne pouze zdířku pro zámek Kensington, napájecí konektor, dvojici USB 2.0, z nichž jedno (žluté) je stále napájené a čtečku paměťových karet (po zasunutí karta zhruba o 5 mm vyčuhuje, není držená sámkem). Konektorová výbava ThinkPadu Edge E120 pokrývá nutný základ - mezi konektory celkem pochopitelně chybí rychlejší a modernější rozhraní jako USB 3.0 či eSATA, to je však možné minibooku, myslím, odpustit.

Displej, zvukové možnosti, datové úložiště

Displej

Jak jsem zmínil, v E120 najdeme 11,6" TN panel s LED podsvícením a standardním letákovým "HD Ready" rozlišením 1 366 × 768 bodů (testovaný kousek byl osazený panelem Samsung LTN116AT06402). Oproti minulé generaci velice potěší matná povrchová úprava. Pozorovací úhly jsou pro danou technologii naprosto standardní, displej má také naprosto běžné podání barev i kontrast (neurazí, ale rozhodně nenadchne).

 

Víko displeje je se základnou spojené dvojicí pantů v multimediálním uspořádání, a tak se otevírá za notebook v maximálním úhlu zhruba 140¬∞. Chod pantů je plynulý, víko drží velmi dobře, bez sebemenšího kyvu - chválím (také díky tomu působí víko tak dobrým dojmem). Jednou rukou však otevřít nelze.

V rámečku nad displejem najdeme webovou kameru se zelenou diodovou indikací. Její reálné rozlišení je VGA (640 × 480 bodů), dopočítané a výrazně pomalejší až 720p. I za zhoršených světelných podmínek je kamera použitelná jenom s rozlišením základním.

Zvukové možnosti

O všechny zvukové vstupy a výstupy se stará zvukový kodek Conexant integrovaný v čipové sadě. Vestavěné stereofonní reproduktory najdeme na zkosené čelní hraně základny, a tak je na měkké podložce či klíně budeme dusit. Zvukový projev je standardně plechový, s výraznými středy, ale ani při nejvyšší hlasitosti (která však samozřejmě není příliš vysoká a ozvučit místnost notebookem nedokýžeme) nerezonuje.

O záznam především při videohovorech se stará mikrofon vestavěný v levé opěrce zápěstí pod klávesnicí. Zvuk je zastřený, ovšem výrazný, dostatečně hlasitý, s mírným šumem na pozadí; pro internetovou telefonii bez problému.

Datové úložiště

Pro ukládání dat má uživatel k dispozici 320GB mechanický pevný disk Hitachi se 7 200 otáčkami za minutu a 16 MB vyrovnávací paměti. Plných 500 GB nenajdeme v E120 proto, že se kvůli tenkému tělu jedná o ztenčenou 7mm variantu. Disk se významně nezahřívá, ani netrpí výjimečnou hlučností, jeho výkon plně odpovídá specifikacím (viz. výsledky testů).

CrystalDiskMark

Z výroby je disk rozdělený 285GB oddíl C: pro uživatelská data, dále 12GB oddíl s tovární zálohou operačního systému a skrytý 1GB systémový oddíl s obnovovacími nástroji a záchranným rozhraním.

Pevný disk je samozřejmě chráněný proti poškození nárazem či vibracemi systémem aktivní ochrany Active Protection System. Ten zaparkuje hlavičky disku, zaznamená-li nebezpečí pádu. Je možné nastavovat citlivost detekce.

Konfigurace porovnávaných notebooků:

  • Lenovo ThinkPad X220: 12,5", 1366 × 768, Intel Core i5-2520M, 4 GB RAM, Intel HD 3000, 320 GB HDD, 7200 ot. /min.
  • Fujitsu Lifebook E751: 15,6", 1600 × 900, Intel Core i7-2620M, 4 GB RAM, Intel HD 3000, 500 GB HDD, 7200 ot. /min.
  • HP EliteBook 8460p: 14", 1600 × 900, Intel Core i7-2620M, 4 GB RAM, AMD Radeon HD6470M, 128 GB SSD
  • Toshiba Portégé R830: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-2520M, 4 GB RAM, Intel HD 3000, 500 GB HDD, 7200 ot. /min.
  • Acer TravelMate TimelineX 8481TG: 14", 1366 × 768, Intel Core i7-2637M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT 520M, 500 GB HDD, 7200 ot. /min.
  • Dell XPS 15z: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT525M + Intel HD Graphics 3000, 500 GB HDD, 7200 ot. /min.
  • Acer TravelMate TimelineX 8473TG: 14", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT540M, 500 GB HDD, 7200 ot. /min.
  • Asus U46E: 14", 1366 × 768, Intel Core i5-2520M, 4 GB RAM, Intel HD 3000, 500 GB HDD, 7200 ot. /min.
  • Sony VAIO SB2L1E/W: 13,4", 1366 × 768, Intel Core i3-2310M, 4 GB RAM, AMD Radeon HD6470M + Intel HD Graphics 3000, 500 GB HDD, 5400 ot. /min.

Výkon, provozní hluk a chlazení

Výkon

Srdcem testované konfigurace se stal základní úsporný procesor Intel Sandy Bridge, Core i3-2357M, který má dvě fyzická jádra a dokáže zpracovávat až čtyři aplikační vlákna najednou díky Hyper Threadingu. Oproti vyšším kolegům Core i5 mu chybí především Turbo Boost, a tak je jeho maximální frekvence 1,3 GHz, kterou snižuje až na 800 MHz při napětí 0,8 V v úsporném režimu. V pouzdře procesoru se nachází rovněž integrované grafické jádro Intel HD 3000. Spolu s proesorem je jeho maximální TDP 17 W (tedy polovina oproti běžným Core i3). Procesor doplňuje čipová sada HM65 a 4 GB DDR3 operační paměti na frekvenci 1 333 MHz v jednom slotu (druhý je tak volný).

Cinebench

Výkon E120 je v rámci svého určení více než dostatečný a je velmi sympatické, jaký krok vpřed udělaly úsporné procesory Sandy Bridge, protože oproti minulé generaci (Arrandale) je jasně viditelné zlepšení: s notebookem se dá pohodlně a plynuje pracovat i v úsporném režimu, vše je rozumně svižné a pakliže počítači nezadáme vyloženě náročné úlohy (kde už jasně poznáme dominanci ULV Core i5 s Turbo Boostem), ani zdaleka hned nepoznáme, že sedíme u zařízení s úsporným procesorem. Ačkoliv syntetické testy neukazují výrazný nárůst výkonu, subjektivně je situace znatelně lepší. Grafická karta navíc celkem obstojně akceleruje HD video a poskytne i základní výkon pro počítačové hry.

Provozní hluk a chlazení

O chlazení minibooku se stará malý ventilátor vydechující na levém bloku a nasávající skrze vícero perforací na rubu základny, i když jednu najdeme také klasicky pod ním. Ten je napojený na procesor pomocí jedné miniaturní trubice heatpipe, chlazení je přesto dostatečně účinné. Zvuk, který malý větráček vydává, není nepříjemný, naopak se jedná o nerušivý šum, ale v reálném provozu běží neustále. Za běžného okolního ruchu jej prakticky nepostřehnete, v tiché místnosti už ale neustálé mírné šumění uslyšíte. V maximální zátěži se hlučnost výrazně nezvyšuje, slyšet je opět pouze šumění.

Za běžného provozu se mírně zahřívá jen pravá část šasi v oblasti pevného disku, nepřekročí však tělesnou teplotu (maxima na rubu jsou necelých 36¬∞C), líc má naprosto příkladné teploty - maximum je na pravé opěrce 35¬∞C, zbytek se drží mezi 30-33¬∞C. Teplota procesoru se pohybuje kolem standardních 45¬∞C.

 

Po 20 minutách maximální zátěže (FurMark + Prime95) samozřejmě stouply teploty vnitřních komponent, byly však naprosto v pořádku - maximum na procesoru 75¬∞C, 38¬∞C na pevném disku. Rub šasi uprostřed dosáhl 43¬∞C (zbytek plochy kolem 40¬∞C), líc se držel na opěrkách i touchpadu pod tělesnou teplotou, pouze střed klávesnice se přiblížil 40¬∞C.

Konfigurace porovnávaných notebooků:

  • Lenovo ThinkPad X220: 12,5", 1366 × 768, Intel Core i5-2520M, 4 GB RAM, Intel HD 3000, 320 GB HDD, 7200 ot. /min.
  • Fujitsu Lifebook E751: 15,6", 1600 × 900, Intel Core i7-2620M, 4 GB RAM, Intel HD 3000, 500 GB HDD, 7200 ot. /min.
  • HP EliteBook 8460p: 14", 1600 × 900, Intel Core i7-2620M, 4 GB RAM, AMD Radeon HD6470M, 128 GB SSD
  • Toshiba Portégé R830: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-2520M, 4 GB RAM, Intel HD 3000, 500 GB HDD, 7200 ot. /min.
  • Acer TravelMate TimelineX 8481TG: 14", 1366 × 768, Intel Core i7-2637M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT 520M, 500 GB HDD, 7200 ot. /min.
  • Dell XPS 15z: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT525M + Intel HD Graphics 3000, 500 GB HDD, 7200 ot. /min.
  • Acer TravelMate TimelineX 8473TG: 14", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT540M, 500 GB HDD, 7200 ot. /min.
  • Asus U46E: 14", 1366 × 768, Intel Core i5-2520M, 4 GB RAM, Intel HD 3000, 500 GB HDD, 7200 ot. /min.
  • Sony VAIO SB2L1E/W: 13,4", 1366 × 768, Intel Core i3-2310M, 4 GB RAM, AMD Radeon HD6470M + Intel HD Graphics 3000, 500 GB HDD, 5400 ot. /min.

Bezdrátová konektivita, Napájení a výdrž

Bezdrátová konektivita

ThinkPad Edge E120 od Lenova nabídne standardní dvojici bezdrátových adaptérů, a sice Wi-Fi standardů 802.11b/g/n Intel WiFi Link 1000BGN a Bluetooth 3.0 od Broadcomu. Tím výčet končí, české konfigurace totiž nenabídnou 3G modem ani přípravu pro něj.

O přepínání bezdrátových zařízení se stará softwarový přepínač na klávesnici. Hardwarová verze tradičně u ThinkPadů Edge k dispozici není.

Napájení a výdrž

Bez elektrické energie drží notebook při životě 6článková Li-Ion baterie s nadstandardní kapacitou 63 Wh (články LG, 324 g), která - jak jsem zmínil v úvodu - z těla notebooku nevyčnívá. O její nabíjení se stará kompaktní 65W ThinkPad napájecí adaptér (347 g i s kabeláží), který baterii za chodu doplní do 80 % za 1 a čtvrt hodiny, do 90 % za 1,5 hodiny, stovky dosáhne po 2 a čtvrt hodinách.

Výdrž - idle

V našich standardních testech dosahoval ThinkPad Edge E120 poměrně slušných výsledků, za což vděčí úsporné architektuře. Náš standardní kancelářský test s 50% jasem a aktivní Wi-Fi vybil baterii až téměř za 6 hodin (spotřeba při přehrávání videa byla těsně pod 12 W, jinak necelých 10 W). V testu "nicnedělání" se stejným nastavením spotřebovával notebook pod 7,5 W a vydržel na jedno nabití 8 hodin.

Připojený na nabíječku spotřebovává notebook běžně 10-11 W, při maximálním zatížení (FurMark + Prime95) se dostaneme ve špičkách na 32 W.

Konfigurace porovnávaných notebooků:

  • Lenovo ThinkPad X220: 12,5", 1366 × 768, Intel Core i5-2520M, 4 GB RAM, Intel HD 3000, 320 GB HDD, 7200 ot. /min.
  • Fujitsu Lifebook E751: 15,6", 1600 × 900, Intel Core i7-2620M, 4 GB RAM, Intel HD 3000, 500 GB HDD, 7200 ot. /min.
  • HP EliteBook 8460p: 14", 1600 × 900, Intel Core i7-2620M, 4 GB RAM, AMD Radeon HD6470M, 128 GB SSD
  • Toshiba Portégé R830: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-2520M, 4 GB RAM, Intel HD 3000, 500 GB HDD, 7200 ot. /min.
  • Acer TravelMate TimelineX 8481TG: 14", 1366 × 768, Intel Core i7-2637M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT 520M, 500 GB HDD, 7200 ot. /min.
  • Dell XPS 15z: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT525M + Intel HD Graphics 3000, 500 GB HDD, 7200 ot. /min.
  • Acer TravelMate TimelineX 8473TG: 14", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT540M, 500 GB HDD, 7200 ot. /min.
  • Asus U46E: 14", 1366 × 768, Intel Core i5-2520M, 4 GB RAM, Intel HD 3000, 500 GB HDD, 7200 ot. /min.
  • Sony VAIO SB2L1E/W: 13,4", 1366 × 768, Intel Core i3-2310M, 4 GB RAM, AMD Radeon HD6470M + Intel HD Graphics 3000, 500 GB HDD, 5400 ot. /min.

Linux, Dodávaný software, Zabezpečení a záruka, Zhodnocení

Linux

ThinkPad Edge E120 neměl s linuxovou distribucí Ubuntu 11.04 nejmenší problém, veškerý hardware fungoval ihned po spuštění z Live CD, fungovaly bezchybně také všechny klávesové zkratky. Clickpad je však pod Linuxem prakticky nepoužitelný.

Dodávaný software

Předinstalovaným operačním systémem předurčujícím pracovní použití je Microsoft Windows 7 Professional v 64bitové verzi. Mimo aplikační balík ThinkVantage Tools (více v samostatném článku), který však dle politiky odlehčených preloadů pod taktovkou Enhanced Experience 2.0 pro rychlý start systému obsahuje pouze nejnutnější aplikace (především Power Manager), ostatní jsou přítomné jen jako instalační balíčky, najdeme v notebooku naštěstí jen malé množství předinstalovaného software. Kromě Office 2010 Starter a balíku Windows Live Essentials 2011 s nástrojovou lištou vyhledávače Bing stojí za zmínku snad jen trial verze Norton Internet Security (tu není nutné instalovat).

Zabezpečení a záruka

V oblasti zabezpečení nabídne ThinkPad Edge E120 naprostý základ. Vzhledem k tomu, že nenabídne čtečku otisků prstů ani TPM čip, v čipové sadě i procesoru absentuje podpora vzdálené správy vPro či urychlení šifrování, spokojit se musíme pouze s hesly po spuštění počítače a pevného disku. Ve Windows nechybí správce hesel ThinkVantage Password Manager, ten však bez čtečky otisků nenabídne takové pohodlí. Pro minibook je však úroveň zabezpečení dostatečná.

webcam 

Snímek webové kamery

 

Základní záruka trvá 1 rok (pro fyzické osoby samozřejmě dle zákona 2 roky) a je typu "carry-in", kdy uživatel dopraví notebook do servisu. Vzhledem k příslušnosti k rodině ThinkPad je možné záruku rozšířit ať už ve smyslu délky (až na 3 roky), tak služeb - dokoupit je možné až nejvyšší variantu v podobě odezvy následující pracovní den s opravou u zákazníka doma výjezdním technikem, záruka může krýt rovněž neúmyslné náhodné poškození pádem, tekutinou či elektrickým proudem.

Zhodnocení

Od předchozí generace ušel 11" ThinkPad Edge značný kus cesty, prodělal několik výrazných změn, z nichž je drtivá většina jednoznačným posunem vpřed, a tak můžu s klidným svědomím říct, že E120 od Lenova je opravdu velice povedený 11,6" minibook pro náročné (ne nutně ryze pracovní) uživatele, kteří ocení prakticky matné, decentní provedení včetně matného displeje, velmi dobré zpracování pro časté cestování, výbornou chiclet klávesnici s TrackPointem a v rámci kategorie nadstandardní výkon díky moderní architektuře a ULV procesoru Sandy Bridge, přesto s velmi slušnou výdrží na baterii. E120 je vysoce mobilní notebook, který posouvá vlastnosti a funkce běžných minibooků, mezi business stroje se ale tak úplně řadit nemůže, ať už kvůli absenci pokročilého zabezpečení či dokovacího konektoru. Jeho potenciální majitel musí ale počítat s relativně vysokou cenou, to ale není v případě 11" Edge tak úplně překvapením.

Přemýšlel jsem, co "é sto dvacítce" vytknout a něco se samozřejmě přeci jenom našlo. Zamrzí, že venilátor se za provozu nikdy nevypne. Ačkoliv nemá nepříjemný ani silný zvuk, je nutné upozornit na to, že tichého minibooku v tomto případě nedosáhnete. Touchpad, resp. clickpad, je spíš nouzová záležitost a potenciálnímu uživateli bych doporučil rychle přejít na špičkový TrackPoint. Malicherná výtka bude směřovat k velkému prázdnému prostoru nad klávesnicí a pod displejem kvůli velké baterii nevyčnívající z těla zařízení. Obdobně bude působit kritika vůči lesklému podkladu klávesnice.

Plus a mínus  
+ Matné provedení, matný displej
+ Kvalitní zpracování a konstrukce
+ Výborná klávesnice s TrackPointem
+ Slušný výkon na minibook
+ Velmi dobrá výdrž na baterii
- Stále běžící ventilátor
- Malý clickpad s dalšími výhradami
- Místo nad klávesnicí a pod displejem

Poznámky pod čarou

Pravá hrana displeje (zhruba 5mm pruh) měla výrazně nižší podsvícení - zřejmě problém s jeho rozvodem po panelu. Vzhledem k tomu, že na předprodukčním kusu, který jsem měl možnost v létě testovat, problém nebyl, přisuzuji to vadě kusu.

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

Výsledky testů  
3DMark2001SE (body) 8 411
PC Mark Vantage 4 155, Memories: 2 743, TV and Movies: 2 759, Gaming: 3 084, Music: 4 117, Communications: 3 552, Productivity: 3 904, HDD: 4 101
HD Tune 2.55 (MB/s; ms) 46,5 - 100,5 MB/s, ~79,7 MB/s, Přístupová doba: 17,2 ms
AS SSD Copy-Benchmark ISO: 48,88 MB/s, 21,97 s, Program: 24,33 MB/s, 57,82 s, Game: 37,76 MB/s, 36,58 s
SiSoft Sandra 2011 Aggregate Arithmetic Performance: 17,73 GOPS, Dhrystone: 20,53 GIPS, Whetstone: 15,32 GFLOPS, AES256-ECB ALU: 167 MB/s, Aggregate Memory Performance: 8,88 GB/s
Crystal Disk Mark 3 (MB/s) Seq: 98,37 / 98,75, 512K: 43,29 / 49,90, 4K: 0,606 / 1,190, 4K QD32: 1,041 / 1,203
Cinebench R11.5 OpenGL: 6,62 FPS, CPU Single/Multi Core: 0,49 / 1,23 pts.
x264 BenchMark HD v3.0 (1 pass/2 pass) 26,75 / 6,89 FPS
Virtual Dub Mod (DivX) (čas) 2:43 min.
Virtual Dub Mod (Xvid) (čas) 3:57 min.
WM9 Encoder (čas) 5:11 min.
Windows 7 Experience Index Procesor: 4,9, Paměť RAM: 5,9, Grafika: 4,7, Herní grafika: 6,1, Pevný disk: 5,9
Výdrž web (čas) 5:49 (~10 - 12 W)
Výdrž idle (čas) 8:04 (~7,5 W)

 

CPU - Z

CPU - Z

CPU - Z

CPU - Z

CPU - Z

CPU - Z

DXVA

GPU - Z

HWinfo

Speccy

KL24

Teploty FurMark

Teploty

Byl pro vás článek přínosný?