Hlavní navigace

Lenovo ThinkPad Edge E420s: práce a styl (test)

13. 5. 2011

Sdílet

 Autor: Redakce

Úvod, vzhled, kvalita zpracování

Když Lenovo před více než rokem s ThinkPady Edge začínalo, koncipovalo je jako klasické notebooky pro živnostníky a malé společnosti, případně běžné uživatele, kterým nestačí obyčejné konzumní stroje. Tyto cílové skupiny používají notebook jednak jako pracovní nástroj, ale zároveň jako prostředek zábavy. Vyžadována tak je vyšší kvalita a spolehlivost, částečné zaměření na business funkce, ale také vyšší výkon oproti ryze pracovním protějškům.

 

Druhá generace ThinkPadů Edge se však ještě trochu rozštěpila - kromě běžných Edge tu vznikla nová řada prémiových notebooků, do které patří modely s přídomkem "s", což u Lenova již tradičně znamená odlehčené a ztenčené notebooky. Tyto notebooky se vyznačují použitím lepších materiálů, především kovovým šasi, rafinovanými povrchy, nízkou vahou a několika dalšími vlastnostmi, které na běžných Edge nenajdeme.

 

V dnešní recenzi si prověříme 14" zástupce s modelovým označením E420s. Ten ve svých útrobách skrývá platformu Huron River s dvoujádrovým procesorem Intel Core i5 druhé generace a přepínatelnou dedikovanou grafickou kartu AMD střední třídy. Cena přitom jen mírně přesáhla 25 000 Kč s DPH.

Vzhled

Lenovo ThinkPad Edge E420s velikostí v podstatě odpovídá použité úhlopříčce (349 × 236 × 23,1 - 31,2 mm), ačkoliv místem nad a především pod displejem se rozhodně nešetřilo, je tak aspoň dostatek místa v okolí klávesnice a na opěrkách zápěstí. Váha stroje i s baterií je velmi příjemná - 2 kg.

Vzhled notebooku je jedním ze základních rysů, kterým se řada Edge odlišuje od klasických ThinkPadů - přestože základní rozpoznávací znaky byly zachovány, prémiové Edge přidávají velký punc elegance a stylu, kterým se do takové míry nemohou pyšnit ani klasické Edge bez přídomku "s". Lícní plochy notebooku získaly měkčenou povrchovou úpravu velmi příjemnou na dotyk, s temně zeleným nádechem, který působí v kombinaci s kouřově pokovenými lemy a dalšími detaily skutečně skvěle.

Lenovo se nemohlo vyhnout oživení lesklými plochami, a tak je bezrámečkový překryv displeje kompletně lesklý, stejně jako podklad chiclet klávesnice. Líbí se mi, že design působí jednolitě, vše do sebe příjemně zapadá, nikde se nesetkáme se zbytečným členěním povrchu - naopak. Takto si představuji elegantní (pracovní) notebook.

S diodovými indikátory budeme tradičně u ThinkPadu Edge velmi rychle hotoví, je jich totiž minimum. Signalizované jsou totiž pouze stavy napájení červenou diodou v logu ThinkPad (jak v základně, tak ve víku) - je-li notebook v provozu, dioda svítí; je-li uspaný, pulzuje. Druhou, zelenou diodou je na levém boku u napájecího konektoru signalizace připojeného adaptéru.

Kvalita zpracování a konstrukce

Z kvality zpracování mám převážně pozitivní dojmy, ovšem najdeme na notebooku pár ojedinělých míst, které mohl výrobce konstrukčně zvládnout lépe (v obou případech se jedná o velice subjektivní hodnocení). Tak především by u prémiového laptopu určitě nemělo povrzávat víko displeje - povrzávání je sice mírné a objevuje se pouze na horní hraně víka, ovšem do určité míry to kazí dojem, zvlášť uvážíme-li, že si notebook "vrzne" pokaždé, když s víkem manipulujeme (pozn.: upozorňuji, že se nejedná o vadu kusu - povrzávání jsem si všiml jak u předprodukčních, tak produkčních kusů). Druhou výtku, kterou ale nemusí vnímat jako problém všichni, mám ke spojům kovových lemů, do kterých se mohou zachytávat např. vlákna.

S konstrukcí E420s ovšem nemám jediný problém, protože je skutečně výborná, zvlášť na poli notebooků pro živnostníky a malé společnosti. Celá vana základny a víko displeje jsou z oblíbené slitiny hořčíku a hliníku. O zbytek se už starají plasty. Výsledkem je skálopevná základna a nadstandardně pevné víko displeje, které ovšem při silném tlaku vady v obrazu ukáže. Dodám jen, že zvedání za plně otevřené víko displeje notebooku nedělá příliš dobře, zvedání za jeho rohy už vůbec ne (kovový lem se bude uvolňovat, riskujete navíc výrazné zhoršení vrzání nebo utržení lemu).

Lenovo ThinkPad Edge E420s
Cena 25 500 Kč vč. DPH (CZC.cz)
Zapůjčil Lenovo ČR
Hardwarová výbava
Procesor Intel Core i5-2410M
Frekvence 2,3 GHz
Max. frekvence (turbo) 2,9 GHz
Operační paměť 4 GB (1×4 GB DDR3 1 333 MHz)
Pevný disk (velikost) 320 GB
Pevný disk (rychlost) 7 200 otáček/min.
Pevný disk (typ připojení) SATA
Velikost displeje 14
Rozlišení displeje 1 366 × 768
Grafická karta Intel HD 3000 + AMD Radeon HD 6630M
Grafická paměť 2 GB (GDDRIII 128bit)
Optická mechanika DVD¬±RW
Wi-Fi b/g/n
Bluetooth 3.0
Mobilní komunikace -
Konektory, sloty
Výstupy na monitory VGA, HDMI
Porty (s výjimkou USB) 1× sdružené audio, ethernet, eSATA/USB 2.0
Počet portů USB 2.0 2 + eSATA/USB 2.0
Počet portů USB 3.0 -
Čtečka paměťových karet ano (4 v 1)
Rozměry, baterie
Rozměry (š×d×h) mm 349 × 236 × 23,1 - 31,2 mm
Hmotnost 2,01 kg
Kapacita baterie (Wh) 48,8 Wh
Výkon napájecího adaptéru 90 W
Software
Operační systém Microsoft Windows 7 Professional x64
Další aplikace Lenovo ThinkVantage Tools, Microsoft Office Starter 2010, Microsoft Windows Live Essentials 2011, Norton Online Security (trial), Corel WinDVD

Klávesnice, polohovací zařízení, porty

Klávesnice

Jinou než chiclet klávesnici bychom ve stylovém ThinkPadu Edge čekali zbytečně. Ovšem vzhledem k faktu, že Lenovo nejenom tento druh klávesnic skutečně umí, není se čeho bát. Klávesnice zdědila všechny kvality po minulé generaci - ačkoliv je stisk měkčí a možná o něco hlubší, pocit ze psaní je velmi dobrý, na klávesnici se dobře zvyká a tiše píše; má standardní šestiřadé rozložení s velkým Enterem a klávesou Fn s tmavě červeným potiskem (potisk je v byť jen mírně zhoršených světelných podmínkách špatně čitelný) v levém spodním rohu namísto Controlu (klávesy je možné v BIOSu zaměnit).

 

Dodám jen, že klávesnice nedisponuje numerickým oddílem, a tak se ztratil i Num Lock; klávesy Page Up a Down najdeme v prostoru kurzorových šipek, mají velmi mělký, tužší chod; šipky jsou poměrně malé, leč stále celkem dobře použitelné. Poslední zajímavostí je umístění klávesy Print Screen mezi pravý Alt a Control namísto menu. Lenovo udává, že je klávesnice nepromokavá, odtokové kanálky ale nečekejme.

Běžnou vlastností ThinkPadů Edge je záměna kláves F1-F12 za vedlejší funkce, ve výchozím nastavení tak běžným stiskem používáte ovládání hlasitosti, vypínání mikrofonu, webové kamery, měníte režimy zobrazení, upravujete jas displeje, přepínáte bezdrátové sítě a ovládáte multimédia, až teprve v kombinaci s Fn aktivujete funkční klávesy. I toto je však v BIOSu možné přepnout. Zamrzí, že na klávesnici nenajdeme oproti ostatním ThinkPadům zkratku pro přepínání napájecích profilů. Novou funkcí v rodině Edge je na mezerníku umístěné přepínání lampičky ThinkLight, která z víka displeje osvětluje klávesnici.

Jediné tlačítko mimo klávesnici je v pravém horním rohu napájení.

Polohovací zařízení

ThinkPad bez dvojice polohovadel souhrnně nazývaných UltraNav a dodávaných Synapticsem by nebyl ThinkPad. Není proto divu, že také řada Edge tato zařízení zdědila, avšak v mírně inovované podobě - TrackPoint změn nedoznal, a tak se stále jedná o velmi pohodlné a citlivé polohovadlo s třemi vyhrazenými tlačítky (levé, pravé a rolovací; funkce se dají samozřejmě změnit).

Touchpad doznal změn - oproti klasickým Edge disponují Edge "s" clickpadem, tedy touchpadem s vestavěnými tlačítky. Clickpad je něco, na co si jako náročnější uživatel bohužel nikdy nezvyknu, protože vyhrazená tlačítka prostě jsou pohodlnější a není bohužel ani v silách Synapticsu vyrobit clickpad, který by byl alespoň z poloviny tak pohodlný (položíte-li si prst na "levé tlačítko", často se přihodí, že je toto rozpoznáno jako gesto dvěma prsty, naučit se je nutné také přesouvání souborů se stisknutým levým myšítkem‚Ķ).

Na druhou stranu ale musím říct, že z clickpadů byl tento jednoznačně jeden z těch lepších, se kterými jsem pracoval a zároveň musím uznat, že běžným uživatelům zvyklým na užívání gest může takový touchpad vyjít vstříc - je příjemně citlivý s povrchem pro lepší pohyb prstu a skutečně velkou plochou.

Porty

E420s sice nenabízí příliš rozsáhlou konektorovou výbavu, kvůli vnitřnímu uspořádání by to ani nebylo zcela možné, ovšem přesto pokrývá de facto všechny požadavky kladené na takový notebook. Na levoboku najdeme pouze zdířku napájení, slot-in optickou mechaniku a čtečku paměťových karet. Přední zkosená hrana je bez přípojek, ty nabídne až pravobok - dva USB 2.0 porty (jeden žlutý, stále napájený), digitální multimediální výstup HDMI (1080p i se zvukem bez problému, notebook zbytečně nezapíná dedikovaný čip), sdružený 4pólový audio konektor a za výdechem chlazení zámek Kensington.

Příjemné je, že některé konektory - podotýkám logicky vybrané - najdeme i na zadní straně základny. Jedná se o gigabitový ethernet (Realtek), kombinovaný eSATA/USB 2.0 konektor a analogový VGA výstup bez aretace (1 680 × 1 050 bodů bez vad v obraze).

K rozložení konektorů nemám větších výhrad, dokázal bych si jen představit opačné rozmístění, protože příjemnější by bylo mít konektory vlevo, aby nepřekážely, nikoliv vpravo. eSATA/USB 2.0 konektor bych také vyměnil s jedním běžným USB konektorem - vzadu je přípojka ideální pro myš, ovšem tím si zablokujeme rychlé eSATA.

Displej, zvukové možnosti, datové úložiště

Displej

14" širokoúhlý displej v E420s s poměrem stran 16:9, LED podsvícením a letákovým "HD Ready" rozlišením 1 366 × 768 bodů (B140XW03 V1) má bezrámečkovou úpravu, a tak je překrytý jednolitým průhledným plastem. Kromě toho, že takové řešení dobře vypadá a je do jisté míry praktické při čištění, přináší nějaký ten neduh. Displej bohužel sám o sobě neoslní ani kvalitou zobrazení (což je u prémiového notebooku určeného mimo jiné pro multimédia velká škoda), ani maximálním jasem; minimálně druhému jmenovanému právě překryv displeje škodí, zvlášť v jasných místnostech či dopravních prostředcích.

 

Víko displeje je spojeno se základnou dvojicí pantů v business uspořádání s vkusně pokovenými lůžky a plynulým chodem, díky čemuž je možné víko otevřít až do plného úhlu 180¬∞. To je u notebooku s tímto určením velmi příjemné překvapení. Otevírání víka usnadňuje také zkosená přední hrana. Nadšení trochu sráží mírný kyv v pantech.

Dodám jen, že nad displejem najdeme ještě čočku 720p webové kamery s velmi dobrou kvalitou obrazu a rovněž dobrou citlivostí při zhoršených světelných podmínkách. Indikována je zelenou diodou. Díky aplikaci ThinkVantage AutoLock umí kamera sledovat okolí notebooku a při absenci uživatele zamknout počítač. V nových ThinkPadech se navíc setkáme s druhou verzí ThinkVantage Communications Utility, která dovoluje detailně nastavit chování jak kamery, tak zvukových zařízení při videohovorech nebo potlačit zvuk psaní na klávesnici. Hned vedle kamery se nachází ještě lampička ThinkLight.

webcamSnímek webové kamery

Zvukové možnosti

O distribuci zvuku jak do vestavěných, tak externích analogových i digitálních výstupů se stará v čipové sadě integrovaný HD kodek Conexant.

Nad klávesnicí za perforovanou mřížkou najdeme dvojici skutečně malých stereofonních reproduktorů, které však hrají - uvážíme-li jejich velikost - poměrně slušně; střední a vyšší tóny jsou samozřejmě výraznější, což se hodí pro videokonference, hlasitost je dostačující.

V rámečku displeje se za titěrnou škvírkou samozřejmě nachází vestavěný monofonní mikrofon s velmi dobrou kvalitou záznamu, nebýt šumu na pozadí, který ale záznam neruší.

Datové úložiště

O uživatelská data se stará v naší konfiguraci 320GB mechanický pevný disk Hitachi se 7 200 otáčkami a 16 MB vyrovnávací paměti. Disk podával v testech velmi slušné výsledky, v útrobách notebooku se neprojevuje nijak hlasitě, naopak - oproti jiným 7 200otáčkovým diskům je relativně tichý. Přirozenou funkcí všech ThinkPadů je ochrana pevného disku proti poškození vibracemi či nárazem Active Protection System.

Z výroby je disk rozdělen na dva uživatelsky viditelné oddíly a jeden téměř 2GB servisní - uživatelský disk C:\ s 285 GB a 12GB Q:\ s tovární zálohou operačního systému.

Výkon, provozní hluk a chlazení

Výkon

Trendem doby je miniaturizace, a tak i v tomto případě bude zcela namístě použít rčení "v malém těle velký duch". 14" ThinkPad Edge E420s totiž ve svých kompaktních, temně zelených útrobách skrývá dvoujádrový procesor Intel Core i5-2410M (Sandy Bridge) se základní frekvencí 2,3 GHz, kterou díky Turbo Boostu může při nižším vytížení jader zvýšit až na 2,9 GHz. Procesor má základní 3MB vyrovnávací paměť a disponuje schopností zpracovávat dvě aplikační vlákna na jednom jádru (laicky řečeno "virtuální čtyřjádro"). Jako čipová sada posloužila "multimediální" HM65.

 

Do TDP 35 W se v procesoru vešel nejenom paměťový řadič, ale také inovované grafické jádro Intel HD Graphics 3000, které slouží jako úsporná jednotka vedle dedikovaného čipu střední třídy AMD Radeon HD 6630M s 2 GB vlastní paměti, které dle specifikací komunikují skrze 128bitovou sběrnici. Výkon čipu je velmi podobný staršímu a oblíbenému ATI Mobility Radeonu HD 5650, podporuje DirectX 11, takže obecně se dá tvrdit, že v nativním rozlišení notebooku si zahrajete se slušnými detaily (medium a výše) také nové hry.

 

3DMark

Oproti minulé generaci mezi sebou čipy přepínají automaticky, bez čekání či problikávání (stejně jako nVIDIA Optimus); v případě DirectX aplikací se běžně nesetkáte s problémem, s OpenGL si ale ovladač nerozumí, a tak využívá integrované jádro, což je celkem nemilé (viz. výsledky Cinebench). Dodám jen, že oba čipy akcelerují HD video.

Cinebench

Kdybychom měli výkon notebooku celkově zhodnotit, budeme mluvit určitě pozitivně - výkonný dvoujádrový procesor a adekvátně výkonná grafická karta si coby dva sehraní parťáci poradí bez větších problémů se všemi úkoly, které jim svěříme, a to kancelářskou činností počínaje a hraním her či převáděním videa konče.

Provozní hluk a chlazení

Přestože je E420s kompaktním 14" notebookem s relativně výkonným hardware, Lenovu se chlazení povedlo. Komponenty zbavují tepla pasivy a jedna heatpipe, které úspěšně podporuje speciální mnohalopatkový ventilátor se dvěma výdechy v pravém vzdálenějším rohu, nasávající vzduch perforacemi v základně, kterým se kupodivu Lenovo nijak nechlubí, ač by mohlo, protože má velmi kultivovaný chod.

Při běžné práci, když není sepnutý grafický čip AMD, umí být notebook zcela tichý, ventilátor je běžně vypnutý. Zvýšíme-li zátěž, o slovo se už větráček přihlásí, ovšem ani při nejvyšším zatížení se nejedná o nepříjemný hluk, spíše silnější šumění. Jedinou poznámku mám k umístění ventilátoru, který by mohl být spíše vlevo, avšak ani zde nevadí.

CrystalDiskMark

Při běžném zatížení v našem kancelářském testu se drží teploty čipů v klasickém rozmezí mezi 40-50¬∞C a notebook zůstává tichý. Povrchové teploty neobtěžují, naopak se drží v příkladných mezích - nejvyšší lícní teploty nepřesáhnou 34¬∞C, rub dosahuje místního maxima u pravé hrany 39¬∞C, což však stále neobtěžuje. Po 5 minutách výpočtů v Prime95 dosáhl procesor 80¬∞C, 2,5 hodiny hraní počítačové hry znamenaly mírně přes 90¬∞C na procesoru ve špičkách. Zajímavější jsou povrchové teploty, které příliš nevzrostly - lícní strana dosahuje v maximech 38¬∞C, rub 41¬∞C, přičemž opěrky se drží pod, nebo na teplotě lidského těla. Hry jsem občas hrál také v posteli na klíně.

Konfigurace porovnávaných notebooků:

  • MSI X370: 13,3", 1366 × 768, AMD E-350, 4 GB RAM, AMD Radeon HD 6310M, HDD 500 GB, 5400 ot. /min.
  • Acer Aspire 7750G: 17,3", 1600 × 900, Intel Core i7-2630QM, 4 GB RAM, AMD Radeon 6850M, HDD 750 GB, 5400 ot. /min. 
  • Lenovo T420: 14,1", 1600 × 900, Intel Core i5-2520M, 4 GB RAM, AMD Radeon HD 6850M, HDD 750 GB, 5400 ot. /min.
  • HP ProBook 6360b: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, Intel HD Graphics 3000, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • Asus N53SV: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i7-2630QM, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT550M, HDD 750 GB, 7200 ot. /min.
  • Asus U36JC: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-480M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce 310M, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • Acer Aspire 5253: 15,6", 1366 × 768, AMD E-350, 3 GB RAM, AMD Radeon HD 6310, HDD 500 GB, 5400 ot. /min.
  • Lenovo ThinkPad Edge:  11,6", 1366 × 768, Intel Core i3-380UM, 4 GB RAM, Intel HD graphics, HDD 320 GB, 5400 ot. /min.

Bezdrátová konektivita, napájení a výdrž

Bezdrátová konektivita

Notebook nabízí standardní dvojici cest pro komunikaci bez otravných drátů. Jednak je přítomen Wi-Fi adaptér Realtek standardů 802.11b/g/n a jednak Bluetooth 3.0 tradičně od Broadcomu. Přestože E420s může být vybavena 3G modemem, testovaná konfigurace jím osazená nebyla, ale slot pro SIM kartu za plastovou krytkou na zadní straně přítomen byl. Dle informací od Lenova však nebude běžně možné Edge "s" dodatečně vybavovat 3G modemy z důvodu náročnosti takového servisního zásahu.

 

Totožná konfigurace, jako je dnes testovaná E420s, ovšem s 3G modemem je v nabídce se zhruba o 2 000 Kč vyšší cenou.

Napájení a výdrž

Notebook v levé opěrce zápěstí ukrývá vestavěnou, čtyřčlánkovou, nevyměnitelnou Li-Pol baterii (výrobcem je SMP), jejíž kapacita je příjemných 48,8 Wh. O její nabíjení se stará standardní ThinkPad 90W napájecí adaptér (468 g i s kabeláží), který Lenovo k modelům s dedikovanými grafickými čipy dodává. Dobít baterii za chodu je schopen zhruba za 2,5 hodiny.

Výdrž - web

Nová architektura Intelu přinesla kromě mírně vyššího výkonu především velmi dobré vlastnosti, co se spotřeby energie týče. Při nicnedělání (idle), s 50% podsvícením a aktivní Wi-Fi se spotřeba drží těsně pod 7 W, což je moc pěkný výsledek. Notebook tak vydrží "stát" téměř 7 hodin. Při kancelářském zatížení se spotřeba běžně drží pod 11 W (přehrávání online videa 14,5 W), výdrž tak klesne na stále přijatelné necelé 4 hodiny.

V maximální zátěži si při běhu na baterii řekne notebook zhruba o 40 W, samozřejmě s automaticky redukovaným výkonem. Při běhu na adaptér a vysokém zatížení pomocí Prime95 spotřebovává ze sítě notebook 53 W, v zatížení počítačovou hrou do 70 W (plné vytížení pomocí Prime95 a FurMarku nebylo možné provést, FurMark ovladač grafické karty neumí poslat na čip AMD). Účinnost napájecího adaptéru se pohybovala přes 90 % (90-95 %).

Konfigurace porovnávaných notebooků:

  • MSI X370: 13,3", 1366 × 768, AMD E-350, 4 GB RAM, AMD Radeon HD 6310M, HDD 500 GB, 5400 ot. /min.
  • Acer Aspire 7750G: 17,3", 1600 × 900, Intel Core i7-2630QM, 4 GB RAM, AMD Radeon 6850M, HDD 750 GB, 5400 ot. /min. 
  • Lenovo T420: 14,1", 1600 × 900, Intel Core i5-2520M, 4 GB RAM, AMD Radeon HD 6850M, HDD 750 GB, 5400 ot. /min.
  • HP ProBook 6360b: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, Intel HD Graphics 3000, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • Asus N53SV: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i7-2630QM, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT550M, HDD 750 GB, 7200 ot. /min.
  • Asus U36JC: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-480M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce 310M, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.

Linux, Dodávaný software, zabezpečení a záruka, zhodnocení

Linux

Live CD linuxové distribuce Ubuntu 11.04 nemělo s ThinkPadem Edge E420s téměř žádné problémy, poměrně dobře pracoval i touchpad, ačkoliv hůře než na 10.10. Linux má stále problém s podporou přepínání grafických karet, a tak na použití dedikovaného čipu alespoň prozatím zapomeňte. V BIOSu (resp. UEFI) je však možné dedikovanou kartu zakázat.

Dodávaný software

Předinstalovaným operačním systémem je Microsoft Windows 7 Professional v 64bitové verzi. Lenovo přichází s novou politikou redukované tovární instalace, a tak byl ThinkPad Edge E420s po vybalení vybaven pouze základními součástmi ThinkVantage balíku (více v našem samostatném článku), většinu bylo nutné přes nabídku ThinkVantage Tools doinstalovat - pozitivní je to z toho pohledu, že si uživatel nainstaluje jen ty součásti, které chce využívat. Překvapením pro mě byla absence předinstalovaného ThinkVantage Rescue and Recovery, jakož i jeho záchranného rozhraní, ačkoliv tovární záloha k dispozici je a platí výše uvedené (je možné doinstalovat).

 

V notebooku se nevyskytoval téměř žádný zbytečný software. Microsoft Office 2010 Starter, Norton Internet Security (není nutné instalovat) či balík Windows Live Essentials 2011 s všudypřítomnou nástrojovou lištou beru za samozřejmost.

Zabezpečení a záruka

Zabezpečení notebooku odpovídá segmentu, pro který je E420s určena. O profesionálním zabezpečení profesionálních pracovních strojů samozřejmě mluvit nemůžeme, k dispozici je však čtečka otisků prstů, která může být použita pro přihlašování do Windows a správě hesel.

Základní záruka ThinkPadu Edge E420s čítá běžný 1 rok (pro fyzickou osobu zákonné 2 roky) s nutností notebook dopravit do servisu, jedná se však o ThinkPad, a tak je záruku možné rozšířit na víceleté varianty s nadstandardními podmínkami, jako je oprava doma u zákazníka či ochrana proti náhodnému poškození.

Zhodnocení

Lenovo ThinkPad Edge E420s z prémiové rodiny Edge "s" si získal mé sympatie, což musím (ač nerad) otevřeně přiznat. Tento 14" notebook, určený pro segment trhu živnostníků, malých firem a případně náročnějších domácích uživatelů, svého potenciálního uživatele nepotěší pouze elegantním vzhledem a nízko vahou, naopak přidává mnoho praktických vlastností, jako je kvalitní, kovová konstrukce, příjemná klávesnice a polohovadla (až na kontroverzní clickpad), slušný výkon, ale také velice povedené chlazení, které umí být tiché.

Přestože se designéři snažili, aby se notebook zalíbil, u návrhu opravdu přemýšleli, a tak si na komfort používání nemůžeme stěžovat. S čistým svědomím skutečně nemám problém Edge E420s nazvat ThinkPadem v modernějším a stylovějším provedení, protože zachovává spoustu vlastností svých plně profesionálních kolegů.

Těžko se mi hledají negativa, ale dokonalý není žádný notebook, a tak i zde se nějaká ta chybička vloudila. Dojem určité exkluzivity trošku kazí mírně povrzávající víko displeje. E420s by určitě taky potěšila svého majitele, kdyby disponovala displejem s vyšší svítivostí nebo viditelnějšími popisky funkčních tlačítek. Ale to už jsem možná příliš náročný‚Ķ

Děkuji společnosti VOR, s.r.o. za zapůjčení ateliéru a fotografické techniky, jmenovitě panu Pavlu Skálovi.

Plus a mínus  
+ Solidní konstrukce, kovové šasi
+ Tiché a účinné chlazení
+ Nadstandardní výkon
+ Kvalitní klávesnice a polohovadla
- Nižší svítivost displeje
- Povrzávající víko displeje

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

Výsledky testů  
3DMark2001SE (body) 11 161
3DMark06 (body) 6 407, SM2.0: 2 256, SM3.0: 2 693, CPU: 3 209
3DMark Vantage P3 608, GPU: 3 017, CPU: 8 738
3DMark 11 P945, Graphics: 844, Physics: 3 121, Combined: 823
PC Mark Vantage 6 757, Memories: 4 522, TV and Movies: 3 169, Gaming: 5 447, Music: 6 584, Communications: 5 876, Productivity: 6 038, HDD: 4 235
HD Tune 2.55 (MB/s; ms) 47,0 - 105,8 MB/s, ~83,3 MB/s, Přístupová doba: 16,8 ms
AS SSD Copy-Benchmark ISO: 43,60 MB/s, 24,53 s, Program: 32,26 MB/s, 43,61 s, Game: 41,39 MB/s, 33,37 s
SiSoft Sandra 2011 Aggregate Arithmetic Performance: 37 GOPS, Dhrystone: 42,7 GIPS, Whetstone: 32 GFLOPS, AES256-ECB ALU: 356 MB/s, Aggregate Memory Performance: 9 GB/s
Crystal Disk Mark 3 (MB/s) Seq: 91,97 / 91,52, 512K: 31,30 / 43,23, 4K: 0,381 / 1,108, 4K QD32: 0,885 / 1,093
Devil May Cry 4 39,62 / 29,60 / 48,91 / 31,76 FPS (D)
Cinebench R11.5 OpenGL: 8,09 FPS, CPU Single/Multi Core: 1,13 / 2,58 pts.
x264 BenchMark HD v3.0 (1 pass/2 pass) 51,70 / 14,17 FPS
Virtual Dub Mod (DivX) (čas) 1:08 min.
Virtual Dub Mod (Xvid) (čas) 1:57 min.
WM9 Encoder (čas) 2:36 min.
Windows 7 Experience Index Procesor: 6,9, Paměť RAM: 5,9, Grafika: 5,3, Herní grafika: 6,4, Pevný disk: 5,9
Výdrž web (čas) 3:51 (~11 - 14,5 W)
Výdrž idle (čas) 6:45 (~7 W)
Herní testy  
TM Nations Forever -
FarCry 2 17,52 FPS (12,53 - 27,79)
World in Conflict demo 13 FPS (7 - 23)
Crysis demo

GPU: 15,58 FPS (11,85 - 16,92)

 

CPU - Z 1

CPU - Z 2

CPU - Z 3

CPU - Z 4

CPU - Z 5

CPU - Z 6

CrystalDiskInfo

DXVA Intel

GPU - Z

ICTS24

GPU - Z

Speccy