Hlavní navigace

Lenovo ThinkPad Edge E520: univerzál domů i do práce

20. 6. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, vzhled, kvalita zpracování

Loni Lenovo překvapilo s novou řadou notebooků, které cílily do hluchého místa na pomezí ryze pracovních, střídmých ThinkPadů s čistě funkcionálním pojetím a zábavních IdeaPadů na doma. Možná i proto, že jejich pozice je opravdu hraniční, získaly název ThinkPad Edge ("hrana") - viz. naše recenze 13" a 11" modelu.

Notebooky slavily a stále slaví poměrně velký úspěch, protože nabídly celkem rozumné spojení povedených vlastností z obou táborů - kvalitní klávesnice a polohovadla a zároveň částečně barevné provedení a zajímavý výkon s rovněž zajímavou cenou. Není nutné dodávat, že právě toto jsou vlastnosti, na které zákazníci slyší.

Letos na jaře přišla druhá generace ThinkPadů Edge s modelovým označením E, což řadu mimochodem konečně rozumně odděluje a zjednodušuje orientaci v rámci nabídky. Už dříve jsme testovali model E420s, který však mezi běžné Edge nepatří - jedná se spolu s E220s o exkluzivnější model s přídomkem "s" s kovovou konstrukcí a tenčím, stylovějším designem.

Pro dnešní test jsme si už vybrali klasického a v současnosti často poptávaného zástupce, 15" model E520. Konfigurace, se kterou se v tomto testu setkáme, je jedna z nejzákladnějších možných - je vybavena dvoujádrovým procesorem a integrovanou grafickou kartou. Cena se pohybuje kolem 14 000 Kč s DPH. Jaký je nový Edge a jak si vede ve srovnání s předchozí generací?

Vzhled

Máme před sebou 15" notebook, čemuž odpovídají nejenom rozměry přístroje (380 × 248,5 × 29,3-33,7 mm), ale také jeho váha 2,44 kg i s 6článkovou baterií.

Design nových ThinkPadů Edge se oproti předchozí generaci posunul směrem k mírně větší praktičnosti. Ačkoliv bylo zachováno barevné víko displeje (v našem případě červené, je k dostání ale i černé, zcela matné s drobnými třpytkami), to je nyní mírně metalicky matné, s povrchovou úpravou příjemnou na dotyk; povrch mi trochu připomínal IdeaPad U260, zamrzí jen, že na něm ulpívají otisky prstů.

Kolem červené plochy najdeme tradiční matně stříbrný lem, u kterého mám opět pouze obavy ze škrábání (jedná se o naprášený černý plast) a špinění. Zbytek notebooku už vykazuje pouze černou barvu, a to obvykle v matném provedení, což je jednoznačně pozitivní. Také lícní strana základny byla obohacena příjemnou povrchovou úpravou.

Velmi rychle hotoví budeme, jak je u ThinkPadů Edge už zvykem, s diodovými ukazateli, protože s nimi Lenovo skutečně šetřilo. Ve své podstatě se jedná pouze o dvě, resp. tři diody - dvě červená světýlka v logách ThinkPad v pravé opěrce a víku signalizují základní stavy notebooku (diody svítí, je-li notebook zapnutý, pulzují, je-li uspaný, blikají, přechází-li počítač do hibernace), zbývá tak malá zelená dioda u napájecího konektoru, která svítí, je-li připojen adaptér.

Kvalita zpracování a konstrukce

Těší mě, že ke kvalitě zpracování ani konstrukce ThinkPadu Edge E520 nemůžu mít výrazných výtek, zvláště uvědomím-li si, že základní verze se prodává už za 12 000 Kč. Jsem rovněž rád, že na test jsme získali kus, který už (lidově řečeno) něco pamatuje - je z něj možné usuzovat na chování šasi v čase.

Tradičně musím notebook rozdělit na základnu a víko. Se základnou nemám žádný problém ani v jednom ohledu - lícování plastů je v pořádku, nikde nic nevrže, notebook je dostatečně pevný, neprohýbá se vůbec ochotně a je možné jej bez problému zvedat za rohy. Měkčí je přirozeně prostor optické mechaniky. Víko na tom tak dobře není - lícování plastů je v pořádku, pouze stříbrný lem má na horní hraně u webové kamery tendenci při silném stlačení vrzat a klapat, výjimečně se s povrzáváním setkáme i při manipulaci s ním.

Tuhost je jak při tlaku, tak v krutu pouze standardní (vady v obraze pozorujeme; lícní plast víka se kvůli mírně vypouklému tvaru poměrně ochotně prohýbá), přesto jsem si notebook dovolil zvednout za plně otevřené víko i jeho rohy několikrát a vše notebook přežil bez úhony - pravda, ne se zcela dokonalým pocitem.

Lenovo ThinkPad Edge E520
Cena 14 500 Kč vč. DPH (CZC.cz)
Zapůjčil Lenovo ČR
Hardwarová výbava
Procesor Intel Core i3-2310M
Frekvence 2,1 GHz
Max. frekvence (turbo) -
Operační paměť 4 GB (1×4 GB DDR3 1 333 MHz)
Pevný disk (velikost) 500 GB
Pevný disk (rychlost) 7 200 otáček/min.
Pevný disk (typ připojení) SATA
Velikost displeje 15,6
Rozlišení displeje 1 366 × 768
Grafická karta Intel HD 3000
Grafická paměť sdílená
Optická mechanika DVD¬±RW
Wi-Fi b/g/n
Bluetooth 3.0
Mobilní komunikace -
Konektory, sloty
Výstupy na monitory VGA, HDMI
Porty (s výjimkou USB) 1× sdružené audio, ethernet, eSATA/USB 2.0, ExpressCard/34
Počet portů USB 2.0 3 + eSATA/USB 2.0
Počet portů USB 3.0 -
Čtečka paměťových karet ano (4 v 1)
Rozměry, baterie
Rozměry (š×d×h) mm 380 × 248,5 × 29,3 - 33,7 mm
Hmotnost 2,44 kg
Kapacita baterie (Wh) 48 Wh
Výkon napájecího adaptéru 65 W
Software
Operační systém Microsoft Windows 7 Home Premium x64
Další aplikace Lenovo ThinkVantage Tools, Microsoft Office Starter 2010, Microsoft Windows Live Essentials 2011, Norton Online Security (trial), Corel WinDVD

Klávesnice, touchpad, porty

Klávesnice                         

Standardem ThinkPadů Edge je nepromokavá chiclet klávesnice s nepraktickým lesklým podkladem, naprosto stejnou najdeme na všech modelech, 15" varianta však přidává nově také numerický blok (není stísněný, má dokonce klasické uspořádání), který je v tomto segmentu vyloženě vhodný. Rozložení je klasicky šestiřadé, klávesy pro pohyb v textu jsou vyhrazené - Home a End najdeme v horní řadě, malé Page Up a Down s mělkým stiskem u rovněž malých kurzorových šipek.

 

Horní řada kláves má redukovanou výšku, ve výchozím nastavení je jejich primární funkcí ovládání hlasitosti, ztlumení mikrofonu, nastavení zařízení pro videohovory, přepínání zobrazení, ovládání jasu displeje, přepínání bezdrátových adaptérů a ovládání multimédií; klávesy F1-12 jsou až vedlejší funkcí, přístupnou pomocí klávesy Fn s červeným potiskem (za horšího osvětlení je tato barva neviditelná) v levém spodním rohu na pozici Controlu (v BIOSu je možné klávesy Fn a Ctrl zaměnit, jakož i obrátit pořadí funkcí horní řady). Nad numerickým blokem najdeme poměrně užitečnou čtveřici kláves pro spuštění kalkulačky, zamknutí počítače, hledání a otevření správce souborů.

Co se pocitu z psaní týče, klávesnice dělá Lenovu dobré jméno - jednotlivé klávesy jsou ergonomicky tvarované, mají standardní velikost. Stisk je měkčí (díky tomu je klávesnice velmi tichá), ovšem i tak velice pohodlný a pozitivní. Z mého úhlu pohledu se dlouhodobě jedná o nejlepší chiclet klávesnici na trhu. Dodám jen, že má notebook ostřejší hrany opěrek zápěstí, nicméně s problémy jsem se nesetkal.

Polohovadla

Pro ThinkPad tradičně je k dispozici dvojice polohovadel souhrnně nazývaná UltraNav. Jedná se o touchpad a TrackPoint. Běžné Edge ve 14 a 15" překvapí, že používají klasické touchpady s vyhrazenými tlačítky. To samozřejmě chválím a touchpad jako takový hodnotím velmi pozitivně - dotyková ploška je dostatečně velká, má příjemný matněný povrch pro lepší pohyb prstu, tradičně velmi dobrou odezvu i citlivost, podpora vícedotykových gest je samozřejmostí. Tlačítka jsou navíc tichá a lze je stisknout po celé ploše.

Ani k TrackPointu nemůžu mít sebemenší výtku - citlivost je výborná, rovněž provedení, tři vyhrazená tlačítka (levé, pravé a ve výchozím nastavení rolovací) mají příjemný a jistý stisk, jejich hlučnost je v pořádku.

Porty

Překvapení se u nového ThinkPadu Edge nedočkáme, a tak nabízí notebook pouze standardní sestavu konektorů, ovšem v poměrně rozumném rozložení. Na levoboku si své místo našel analogový VGA výstup bez aretace (1 680 × 1 050 bez vad v obraze), dále dva USB 2.0 porty, sdružený eSATA/USB 2.0, digitální HDMI (1 920 × 1 080 i se zvukem samozřejmě bez problému), sdružený 4pólový audio konektor a jako poslední čtečka paměťových karet SD. Pravá strana základny ukrývá kromě zdířky pro zámek Kensington a napájecího konektoru také optickou mechaniku, stále napájený USB 2.0 port a 34mm ExpressCard slot. Zbývá už pouze záď, kde se skrývá jen gigabitový ethernet (Realtek).

Displej, zvukové možnosti, datové úložiště

Displej

Ačkoliv jsou dnes běžně v nabídce ThinkPady Edge povětšinou s matným displejem, testovaný kus byl vybaven ještě displejem lesklým. V tomto případě se jednalo o známý 15,6" TN panel AUO B156XW02 V2 s LED podsvícením, standardním rozlišením "HD Ready" (1 366 × 768 bodů - víc levné ThinkPady neumí). Kvalita zobrazení zapadla do klasické šedi takových panelů, a tak displej ničím nevyniká, spíše naopak.

 

Víko displeje je možné díky uspořádání pantů (mimochodem v masivním kovovém pouzdře, které působí skutečně důvěryhodně) typickému pro pracovní notebooky otevřít do plného úhlu 180¬∞, a to díky jejich plynulému pohybu a chytře zkosené přední hraně jednou rukou.

V rámečku nad displejem najdeme ještě webovou kameru se zelenou diodovou indikací a HD rozlišením (1 280 × 720 bodů), která disponuje naprosto standardní kvalitou zobrazení, v plném rozlišení je obraz už pomalejší. Výrobce tvrdí, že má zvýšenou světelnou citlivost, nicméně obnovovací frekvence se tím ještě výrazně zhorší.

Zvukové možnosti

Zvuk jak interním, tak externím zařízením předává HD kodek Conexant integrovaný v čipové sadě. Vestavěné reproduktory se - dle zvyku - nachází na přední zkosené hraně, jejich zvukové podání neurazí, ale samozřejmě ani nenadchne. Nicméně zvuk je poměrně čistý, maximální hlasitost je na rozumné úrovni, a tak je s notebookem možné ozvučit menší místnost. Při provozování notebooku na měkké podložce budou ale reproduktory mírně dušeny.

Vedle webové kamery nad displejem najdeme ještě štěrbinu monofonního mikrofonu, který podával slušné výsledky - záznam byl poměrně čistý a zřetelný, bez nutnosti zasahovat do nastavení.

Datové úložiště

V testované konfiguraci E520 našel uplatnění 500GB mechanický pevný disk Seagate se 7 200 otáčkami za minutu a 16 MB vyrovnávací paměti. Díky vhodnému umístění nebyl disk hlučný, v testech dosahoval při přihlédnutí ke svým parametrům standardních výsledků.

CrystalDiskMark

Disk je z výroby rozdělený na dva uživatelsky přístupné oddíly - 452GB oddíl C: pro uživatelská data, 11GB oddíl Q: s tovární zálohou systému, dále si samozřejmě více než 1 GB ukusuje skrytý systémový oddíl obsahující rovněž obnovovací nástroje.

HDTune - přenosová rychlost

Pevný disk je tradičně chráněný gravitačním senzorem pomocí systému Active Protection System, který monitoruje polohu notebooku a v případě pádu či silných vibrací zaparkuje čtecí hlavičky, aby nedošlo k poškození disku a ztrátě dat.

HDTune - přístupová doba

Konfigurace porovnávaných notebooků:

  • MSI GE620: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i7-2630QM, 8 GB RAM, Nvidia GeForce GT 540M + Intel HD Graphics 3000, HDD 750 GB, 7200 ot. /min.
  • Dell Vostro 3350: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, AMD Radeon HD 6490M + Intel HD Graphics 3000, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • HP ProBook 4330s: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, Intel HD Graphics 3000, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • Fujitsu Lifebook NH570: 18,4", 1680 × 945, Intel Core i7-620M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT330M, HDD 500 GB, 5400 ot. /min.
  • HP Pavilion dv6-6030ec: 15,6", 1366 × 768, AMD Turion II P560, 4 GB RAM, AMD Radeon HD 6650M + AMD Mobility Radeon HD 4250, HDD 640 GB, 5400 ot. /min.
  • HP EliteBook 8560p: 15,6", 1600 × 900, Intel Core i7-2620M, 4 GB RAM, AMD Radeon HD 6470M, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • Acer Aspire TimelineX 5830TG: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT540M, HDD 750 GB, 5400 ot. /min.
  • Lenovo ThinkPad Edge E420s: 14", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, AMD Radeon HD 6630M, HDD 320 GB, 7200 ot. /min.

Výkon, provozní hluk a chlazení

Výkon

Jedna z nejnižších konfigurací ThinkPadu Edge E520 nabídla dvoujádrový procesor Sandy Bridge, Intel Core i3-2310M, s TDP 35 W, podporou Hyper Threadingu (dvě aplikační vlákna na jedno jádro), leč s absencí Turbo Boostu (zvýšení taktu při neúplném vytížení jader). V pouzdře procesoru najdeme ještě integrované grafické jádro Intel HD 3000. Celou architekturu Huron River zastřešuje čipová sada HM65, nesmíme zapomenout taky na 4 GB operační paměti DDRIII běžící na 1 333 MHz.

3DMark

Testovaná konfigurace E520 je vyloženě vhodná pro běžnou práci, prohlížení internetu a základní multimediální vyžití, které rozhodně nebude zdržovat, a to včetně přehrávání HD videa, jehož akceleraci grafický čip bez problému zvládá; zahrajeme si také případně některé starší a staré hry, protože Intel HD 3000 se výkonnostně pomalu ale jistě dotahuje na základní dedikovaná řešení (více napoví naše testy).

Cinebench

Provozní hluk a chlazení

Obecně vzato se chlazení v případě ThinkPadu Edge E520 povedlo - v levém zadním rohu umístěný ventilátor má k dispozici po jednom výdechu na obou hranách, navíc perforace napříč celou spodní stranou základny, a tak s přísunem čerstvého vzduchu nebude nikdy problém.

 

Při běžném využití - internet, kancelářská práce - není možné spolehlivě určit, zda ventilátor běží, nebo ne. Přestože se při provozu na napájecí adaptér točí prakticky neustále, funguje pouze na nejnižších otáčkách, a tak je tišší než pevný disk. Při chodu na baterii je schopný vypínat. Pouze při aktivaci, kdy se na necelou vteřinu roztočí na vyšší otáčky, můžeme jeho chod jednoznačně potvrdit. Zatížíme-li notebook, slyšíme pouze silnější, ale kultivované šumění.

Naměřené teploty komponent i šasi zcela odpovídají použitému hardware - při kancelářské práci a prohlížení internetu se drží teploty čipů kolem 45¬∞C, pevný disk u 35¬∞C. Šasi v žádném místě nepřesáhne ani zdaleka tělesnou teplotu. Po 5 minutách zátěže kombinací FurMarku a Prime95 čipy jen mírně přesáhly 70¬∞C, teplota pevného disku zůstala neovlivněna. Pro jistotu jsem zkusil i 10 a následně 60 minut této zátěže s velmi podobným výsledkem - čipy pod 80¬∞C, pevný disk 41¬∞C. Teploty šasi byly naprosto příkladné - pouze rub dosáhl uprostřed tělesné teploty (pod pevným diskem).

Konfigurace porovnávaných notebooků:

  • MSI GE620: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i7-2630QM, 8 GB RAM, Nvidia GeForce GT 540M + Intel HD Graphics 3000, HDD 750 GB, 7200 ot. /min.
  • Dell Vostro 3350: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, AMD Radeon HD 6490M + Intel HD Graphics 3000, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • HP ProBook 4330s: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, Intel HD Graphics 3000, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • Fujitsu Lifebook NH570: 18,4", 1680 × 945, Intel Core i7-620M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT330M, HDD 500 GB, 5400 ot. /min.
  • HP Pavilion dv6-6030ec: 15,6", 1366 × 768, AMD Turion II P560, 4 GB RAM, AMD Radeon HD 6650M + AMD Mobility Radeon HD 4250, HDD 640 GB, 5400 ot. /min.
  • HP EliteBook 8560p: 15,6", 1600 × 900, Intel Core i7-2620M, 4 GB RAM, AMD Radeon HD 6470M, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • Acer Aspire TimelineX 5830TG: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT540M, HDD 750 GB, 5400 ot. /min.
  • Lenovo ThinkPad Edge E420s: 14", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, AMD Radeon HD 6630M, HDD 320 GB, 7200 ot. /min.

Bezdrátová konektivita, Napájení a výdrž

Bezdrátová konektivita

Bezdrátově komunikuje se světem E520 tou nejklasičtější dvojicí cest - pomocí Wi-Fi standardů 802.11b/g/n (Intel WiFi Link 1000 BGN) s podporou Wireless Display i MyWiFi a Bluetooth  3.0 (tradičně od Broadcommu). Přestože je přítomna zdířka pro kartu SIM, notebook není vybaven 3G modemem, není jej ani možné doplnit kvůli absenci anténní přípravy.

 

Bezdrátové adaptéry ovládá dodávaná utilita pomocí klávesy na pozici F9. Hardwarovým přepínačem Edge nedisponují.

Napájení a výdrž

O napájení notebooku se stará běžně dodávaná 6článková Li-Ion baterie (Sanyo, 302 g) s pouze základní kapacitou 48 Wh, která v notebooku trochu klape. Pozitivní je, že 14 a 15" ThinkPady Edge používají standardní ThinkPad baterie, je proto bez problému možné dokoupit ještě silnější 9článkovou variantu, která přinese téměř dvojnásobnou výdrž. O její nabíjení se stará známý kompaktní (354 g i s kabeláží) 65W napájecí adaptér shodný pro všechny černé notebooky Lenovo. Ten dokáže za běhu počítače dobít baterii do 90 % za necelou hodinu a půl, za 2 hodiny se dostaneme do 100 %. Zahřeje se při tom na 53¬∞C.

Výdrž - web

Díky úsporné architektuře Huron River a integrované grafické kartě podával notebook slušné výsledky ve výdrži na baterii. Při nicnedělání (idle) padá spotřeba zhruba na 7-7,5 W, čímž stoupne výdrž na 5:43 hodin. Při reálné kancelářské zátěži (dle naší metodiky) se taky nenechá E520 příliš zahanbit a vydrží téměř 4,5 hodiny při běžné spotřebě mezi 9-10 W, při přehrávání flashového videa 12-14 W. Je-li notebook připojený k elektrické síti, v idle si řekne o 11 W, při běžné činnosti o 16-20 W a v nejvyšším zatížení maximálně o 51 W.

Výdrž - idle

Správce napájení ThinkVantage Power Manager dokáže měnit prahy nabíjení pro prodloužení životnosti baterie, a to jak manuálně, tak automaticky; nově umí také plánovat nastavení napájení (automaticky přepínat profily, jas displeje, časovače aj.).

Konfigurace porovnávaných notebooků:

  • MSI GE620: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i7-2630QM, 8 GB RAM, Nvidia GeForce GT 540M + Intel HD Graphics 3000, HDD 750 GB, 7200 ot. /min.
  • Dell Vostro 3350: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, AMD Radeon HD 6490M + Intel HD Graphics 3000, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • HP ProBook 4330s: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, Intel HD Graphics 3000, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • Fujitsu Lifebook NH570: 18,4", 1680 × 945, Intel Core i7-620M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT330M, HDD 500 GB, 5400 ot. /min.
  • HP Pavilion dv6-6030ec: 15,6", 1366 × 768, AMD Turion II P560, 4 GB RAM, AMD Radeon HD 6650M + AMD Mobility Radeon HD 4250, HDD 640 GB, 5400 ot. /min.
  • HP EliteBook 8560p: 15,6", 1600 × 900, Intel Core i7-2620M, 4 GB RAM, AMD Radeon HD 6470M, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • Acer Aspire TimelineX 5830TG: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT540M, HDD 750 GB, 5400 ot. /min.
  • Lenovo ThinkPad Edge E420s: 14", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, AMD Radeon HD 6630M, HDD 320 GB, 7200 ot. /min.

Linux, Dodávaný software, Zabezpečení a záruka, Zhodnocení

Linux

Z Live CD linuxové distribuce Ubuntu 11.04 fungoval systém na ThinkPadu Edge E520 téměř bez problému, což dokazuje tradičně slušnou podporu Linuxu pro ThinkPady; fungovaly veškeré funkce i speciální klávesy, bohužel notebook nenalezl žádné sítě Wi-Fi.

Dodávaný software

Jelikož jsme testovali konfiguraci určenou do domácností, předinstalovaným operačním systémem se staly 64bitové Windows 7 v edici Home Premium. Od letošního roku přichází ThinkPady s redukovaným množstvím předinstalovaného software, což vychází z vnitřní politiky a certifikace Enhanced Experience 2.0. Při zapnutí počítače je tak k dispozici pouze běžná sada aplikací, jako je Microsoft Office 2010 Starter a Windows Live Essentials 2011; při zavádění notebooku je možné doinstalovat také Norton Online Security. Ze známého balíku ThinkVantage Tools (viz. náš článek) je předinstalovaný pouze správce napájení, zbylé aplikace jsou ve formě instalačních souborů dostupné na pevném disku.

Zabezpečení a záruka

ThinkPady Edge nabízí pouze základní formy zabezpečení, mezi nimiž dominuje čtečka otisků prstů UPEK bez TPM čipu. Další bezpečnostní prvky už uživatel řeší prostřednictvím BIOSu, resp. UEFI (heslo počítače, pevného disku a podobně).

Po koupi přístroje získáte základní jednoletou záruku typu carry-in (nutné notebook zanést do servisu, který se nachází obvykle v každém větším městě). Tu je možné rozšířit na víceleté varianty s opravou doma u uživatele s reakcí následující pracovní den, včetně ochrany před náhodným poškozením.

Zhodnocení

Lenovo ThinkPad Edge E520 je dalším z notebooků určených pro práci a zábavu zároveň. To znamená, že se snaží nabídnout kompromis mezi výkonem, zajímavým designem, ale také ergonomií a rozumnou kvalitou. V neposlední řadě hraje roli cena. Má ale mezi množstvím notebooků s podobným určením E520 co nabídnout? Osobně věřím, že ano - E520 do sebe vstřebala spoustu nápadů z pracovních ThinkPadů, staví zároveň na úspěchu předešlé generace Edgů, kterou vylepšuje prakticky ve všech ohledech.

Snímek webové kamerySnímek webové kamery

Notebook nabídne velmi solidní zpracování a konstrukci (těší mě, že se výrobce neuchýlil k módním kovovým plochám a šetřil také s leskem), příjemnou klávesnici i kvalitní polohovadla, relativně tiché chlazení, potěší decentním vzhledem a ve vyšších konfiguracích rozumným výkonem a přepínatelnou grafickou kartou. Dokonce ani cena není nepřátelská, protože nejnižší konfigurace se blíží hranici 10 000 Kč.

Při takové konstelaci se pak jen těžko hledá konstruktivní kritika, a tak vynechám-li malichernosti (jako je např. pouze průměrný displej) a subjektivní záležitosti, kritizovat bych mohl pouze měkčí víko displeje, jehož stříbrný lem má navíc někdy snahu vrzat; pak snad ještě chlazení, které je sice tiché, leč s trochu nepochopitelně stále aktivním ventilátorem.

Plus a mínus  
+ Slušná konstrukce
+ Velmi dobrá klávesnice
+ Výborná polohovadla
+ Relativně tiché chlazení
- Povrzávající, měkčí víko displeje
- Stále běžící ventilátor

 

Děkuji společnosti VOR, s.r.o. za zapůjčení ateliéru a fotografické techniky, jmenovitě panu Pavlu Skálovi.

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

Výsledky testů  
3DMark2001SE (body) 9 640
3DMark06 (body) 3 052, SM2.0: 1 043, SM3.0: 1 201, CPU: 2 440
3DMark Vantage P1 421, GPU: 1 127, CPU: 6 561
PC Mark Vantage 5 157, Memories: 3 277, TV and Movies: 3 488, Gaming: 3 808, Music: 5 631, Communications: 4 557, Productivity: 4 949, HDD: 4 098
HD Tune 2.55 (MB/s; ms) 52,0 - 104,0 MB/s, ~81,8 MB/s, Přístupová doba: 16,9 ms
AS SSD Copy-Benchmark ISO: 34,22 MB/s, 31,38 s, Program: 27,22 MB/s, 51,69 s, Game: 31,34 MB/s, 44,07 s
SiSoft Sandra 2011 Aggregate Arithmetic Performance: 28,76 GOPS, Dhrystone: 33,23 GIPS, Whetstone: 24,9 GFLOPS, AES256-ECB ALU: 272 MB/s, Aggregate Memory Performance: 8,74 GB/s
Crystal Disk Mark 3 (MB/s) Seq: 87,18 / 85,91, 512K: 29,26 / 44,01, 4K: 0,352 / 0,887, 4K QD32: 0,781 / 0,898
Devil May Cry 4 11,87 / 9,07 / 14,47 / 10,27 FPS (D)
Cinebench R11.5 OpenGL: 7,34 FPS, CPU Single/Multi Core: 0,72 / 1,97 pts.
x264 BenchMark HD v3.0 (1 pass/2 pass) 40,79 / 10,86 FPS
Virtual Dub Mod (DivX) (čas) 1:30 min.
Virtual Dub Mod (Xvid) (čas) 2:38 min.
WM9 Encoder (čas) 3:20 min.
Windows 7 Experience Index Procesor: 6,4, Paměť RAM: 5,9, Grafika: 4,6, Herní grafika: 6,0, Pevný disk: 5,9
Výdrž web (čas) 4:18 (~9 - 14 W)
Výdrž idle (čas) 5:43 (~7,5 W)
Herní testy  
TM Nations Forever 8,13
FarCry 2 (Very High) 5,87 FPS (3,34 - 9,67)
World in Conflict demo 3 FPS (1 - 6)
Crysis demo GPU: 5,54 FPS (2,33 - 6,26)

 

CPU - Z 1

CPU - Z 2

CPU - Z 3

CPU - Z 4

CPU - Z 5

CPU - Z 6

DXVA

GPU - Z

HW info

Speccy

CPUID

KL24

CPUID

CPUID

Byl pro vás článek přínosný?