Hlavní navigace

Lenovo ThinkPad S230u Twist: ultrabook s otočným displejem (recenze)

17. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Konstrukce a displej

ThinkPad Twist patří pod řadu Edge. Na pohled se ani nijak významněji neliší, jen vzadu je vidět otočný kloub. V nabídce jej najdete s procesorem Core i5, nebo i7, slabší verze je k dostání i s klasickým diskem s 24GB SSD pro cache, další dvě varianty mají uvnitř 128GB SSD. Testovaný model měl 8 GB RAM, v eshopech uvádějí jen 4 GB.

Twist má velmi příjemný pogumovaný matný povrch ze všech stran. V logu ThinkPadu je zajímavá červená tečka na i obsahující LEDku, jež slouží jako indikátor zapnutí. Víko displeje nejde otevřít jen jednou rukou, musíte si trochu pomoct. Vzhledem ke své konstrukci se už Twist také nenechá držet pevně za roh displeje, při tomto úkonu už trochu lupe. Je však otevřít až do úhlu 180 °. Na základně vedle touchpadu je se opakuje logo ThinkPad opět s diodou, vypadá to velice hezky.

Lenovo ThinkPad S230u Twist
Cena s DPH 30 843 Kč (28 786 Kč za Core i5)
Zapůjčil Lenovo
Hardwarová výbava
Procesor Intel Core i7-3517U
Počet jader (virtuálních) 2 (4)
Frekvence 1,9 GHz
Max. frekvence (turbo) 2,4 GHz
Operační paměť 8 GB
Úložiště (velikost) 128 GB
Úložiště (typ, rychlost) SSD
Optická mechanika
Displej 12,5", 1366 × 768 px, IPS, lesklý
Grafická karta Intel HD 4000
Rozhraní
Výstupy na monitory miniHDMI, miniDisplayPort
Porty (s výjimkou USB) sluchátka, RJ-45 (LAN)
Počet portů USB 2.0 0
Počet portů USB 3.0 2
Čtečka paměťových karet SD/MMC
Bezdrátové sítě Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 4.0
Rozměry, baterie
Rozměry 313 × 236 × 20 mm
Hmotnost 1,6 kg
Baterie čtyřčlánková
Software
Operační systém Windows 8 Pro

Ač je celý ultrabook matný, kolem displeje a mezi klávesami se objevuje i lesklý plast. Konstrukce je povedená, jen v pravém horním rohu jsem objevil snad vadu kusu, špatně slícované plasty, které při zmáčknutí vydávají lupavý zvuk. Samotný disple je také bohužel lesklý, matný dotykový displej jsem ještě neviděl.

Konvertibilní ultrabooky jsou nyní na vzestupu, CES jich byl plný a rozhodně bude z čeho vybírat. Lenovo má ještě IdeaPad Yoga v podobné cenové hladině a obecně se tyto stroje liší hlavně v systému otočení či odpojení displeje.

Displej a zvuk

Displej má rozlišení pouze 1366 × 768 px, což je již dávno málo, a to i na úhlopříčku 12,5". V Metru to nepoznáte, ale na běžném desktopu a při procházení webu budete nadávat (stejně jako u většiny dnešních notebooků). Útěchou je panel IPS s dobrými barvami a pozorovacími úhly, při pohledu z boku však k mírnému barevnému posunu dochází. Zhruba stejně drahý Ideapad Yoga má již 1600 × 900 px také s IPS.


Dotykový displej umí pět dotyků současně, což u notebooku plně stačí. Jenže jak displej drží pouze na jediném kloubu, tak se pod prsty dost klepe. Na gesta dobré, na klikání prstem už moc ne. Pokud je ale displej kompletně otočený a leží na základně, problém zmizí. Vedle zapínacího tlačítka je ještě zámek rotace displeje, který není nutné používat v režimu tabletu – tehdy funguje otáčení displeje automaticky.

 

Pod displejem se nachází čidlo okolního osvětlení, které upravuje jas obrazovky. Nechybí ani tlačítko Start, tedy to hardwarové – klasické ve Windows 8 chybí stále a už se zřejmě nikdy nevrátí. Lenovo nicméně nabízí ke stažení svou aplikaci QuickLaunch, která vrátí nabídku Start do Windows 8, mezi nainstalovanými aplikacemi nám však opět vnucuje bloatware antiviru od Nortonu.

Displej je kryt odolným sklem Gorilla Glass a mezi rámečkem není žádný přechod. Gesto pro vyvolání šému (pravý pruh nástrojů ve Windows 8) je tak docela pohodlné.

 

Displej není odpojitelný, přesto se na něm nalézá ovládání hlasitosti a zapínací tlačítko. Se základnou drží na jediném otočném kloubu a jde otočit v jakékoliv pozici, i v zavřené. Tablet vytvoříte z ultrabooky během okamžiku. Při otočeném, ale zvednutém displeji máte tablet se stojánkem. Osobně se mi tento typ konstrukce velmi líbí, mnohem více, než Yoga, která má sice pevnější konstrukci, ale v tabletovém režimu je položená (v ten moment vypnutou) klávesnicí na stole. Dva jednowatové reproduktory hrají hodně nahlas a celkem čistě, zvuk však působí hodně ploše a do pěkného sterea má daleko.

Klávesnice, konektivita, výkon

Klávesnice

Ostrůvková klávesnice typu chiclet má spíše vyšší zdvih i vyšší tlačítka, píše se na ní však velmi dobře. Klávesy mají kolébkový tvar a čitelné popisky. Nejvíce mi vadily klávesy PgUp a PgDn umístěné vedle kurzorových šipek. Šipky mají být oddělené a ne takto nahuštěné, to kritizuji u všech notebooků.


Horní řada kláves je společná pro F klávesy a ovládání notebooku, které je upřednostňováno. Mezi oběma režimy se přepíná pomocí Fn+Esc. Tmavší popisek F kláves je podstatně hůře čitelný a v běžném režimu nefunguje ani alt+F4, které by nijak nenarušovalo původní funkce. Škoda, u jiných ultrabooků zkratky přes alt fungovaly.


 
Někomu může vadit umístění klávesy Fn vlevo od Ctrl, já si na to zvykl hned. V BIOSu to jde prohodit, stejně jako defaultní řada horních kláves – pokud máte raději F klávesy. Více mě mrzí absence podsvícení, které se u lepších notebooků stává standardem. U notebooku za téměř třicet tisíc to zamrzí. Mezi klávesami ještě najdete známý Trackpoint.

 

Touchpad není úplně klasický Lenovácký, chybí mu spodní sada tlačítek, kterou nahrazuje mačkání touchpadu v levé či pravé části. Jde vlastně o clickpad. Jeho povrch je hrubší, což trochu znesnadňuje gesta dvěma prsty; na které jinak Twist reaguje dobře. Nicméně Trackpoint funguje velmi svižně a uživatelé Lenova jsou na něj zvyklí, takže trochu slabší touchpad nemusí vadit.


 Mezi klávesami jsou zbytečné mezery, které mohou sloužit jako skladiště všeho, co vám na klávesnici spadne. Líbí se mi, že klávesy Ctrl a Alt jsou po obou stranách mezerníku.

Konektivita

Konektory jsou situovány po stranách. Na levé najdete slot pro SIM kartu, SD, LAN, microHDMI, USB 3.0 a sluchátka, na pravé potom výdech ventilátoru, další USB 3.0, miniDisplayPort a napájení.


 Na poměry ultrabooků tedy rozhodně nadprůměr. Dvojice rychlých USB 3.0 potěšila asi nejvíc, stejně jako plnohodnotná LAN a 3G modem od Ericssonu. Fyzické porty doplňuje Wi-Fi standardu 802.11n a Bluetooth 4.0.

Hardware

Pevný disk SSD o kapacitě 128 GB je spíše je pomalejší, ale je to SSD a to se počítá. Ocenil bych raději 256 GB. Procesor Core i7-3517U patří rozhodně k tomu lepšímu, cenový rozdíl proti verzi s Core i5 je pouze 2000 Kč. Grafický čip zůstal takový, jaký jej poskytl Intel, tedy HD 4000. Na práci dostatečný, na běžné hry také, náročnější detaily v nových hrách po něm už moc nechtějte. ThinkPad Twist ale rozhodně není herním strojem.

Souhrnné testy výkonu PC
Windows Index (nejslabší část) 4,4 (grafika)
PCMark Vantage (PCMark Vantage nepodporuje Windows 8)
PCMark 7 2901
3DMark Vantage neproběhl
3DMark 11 neproběhl
Testy výkonu procesoru
CineBench R11.5 2,79 / 1,25 bodů
x264 Benchmark FHD 14,66 fps
Testy výkonu SSD
CrystalDiskMark 3
 
HD Tune Pro 5.00
 
AS SSD copy benchmark
 
Testy výdrže
Výdrž web   (zapnutá WiFi, jas 1/2) 3:47 h
Výdrž video (vypnutá WiFi, jas 2/3) 4:01 h

Ventilátor bylo slyšet jen asi sekundu při startu a poté jen při vyšší zátěži, jinak je Twist tichý, což na něm musím ocenit. Přebytečné teplo odchází výdechem na pravé straně a během zátěže fouká horký vzduch občas na vaši pravou ruku. Pořád lepší, než kdyby jej foukal do klína.

Výdrž

Udávaná výdrž mezi čtyřmi a pěti hodinami odpovídá realitě. Prohlížení webu se zapnutou Wi-Fi a polovičním jasem vydržel Twist bez patnácti minut čtyři hodiny, přehrávat film s vypnutou Wi-Fi a jasem na dvou třetinách pak téměř přesně čytři hodiny. Ten samý test (provedený omylem se zapnutou Wi-Fi) zkrátil výdrž jen o šest minut.

Zhodnocení

ThinkPad Twist je rozhodně zajímavým konvertibilním ultrabookem, na kterém mi asi jako na prvním zařízení nevadil operační systém Windows 8. Je vidět, že u hybridů mezi notebookem a tabletem může jít o použitelný systém.

Plusy / mínusy
mechanismus otočení displeje nemá podsvícenou klávesnici
pohodlná klávesnice neoddělené šipky na klávesnici
bohatá konektorová výbava nízké rozlišení displeje
IPS displej vyšší cena
matné provedení notebooku  
Hodnocení 85 %

Hmotnost něco přes 1,5 kg je na pomezí běžného notebooku a lehkého přenosného zařízení. Vzhledem ke svým rozměrům mohl být klidně lehčí, ale zase je v rámci možností ThinkPadů celkem tenký. Otočení displeje na kloubu je dobrým řešením, líbí se mi více, než přetáčení displeje do záporného úhlu, ocenil bych však možnost otočení v obou směrech.


 Za poměrně vysokou cenu bych očekával lepší rozlišení displeje a podsvícenou klávesnici, nicméně ThinkPad patří mezi dobré konvertibilní ultrabooky.

Na konci musím uvést, že ThinkPad Twist má aktivní Secure Boot a nebudete tak schopni nainstalovat vlastní operační systém. Tato položka jde ale na další stránce v BIOSu uživatelsky vypnout – bod pro Lenovo.

MMF24

 

Galerie:

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.