Hlavní navigace

Lenovo ThinkPad SL 300: je to ještě ThinkPad? (test)

27. 4. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Provedení, vzhled

 Plusy a mínusy
 + ovládání trackpointem
 + dobrá klávesnice
 + HDMI výstup

 - špatně použitelné USB porty
 - lesklý povrch i displej
 - mezery v kvalitě zpracování

Rychlé parametry (přejít na podrobné)
Procesor Intel Core 2 Duo P8600 (2,4 GHz)
Paměť/Rozšiřitelná do 2 GB / 4 GB
Pevný disk/rychlost 250 GB / 5 400 ot./min
Displej rozměry/rozlišení 13,3" / 1 280 x 800
Rozměry 318 x 238 x 32 mm
Hmotnost 2 kg
Cena 21 900 Kč

Řada ThinkPad SL patří k levnějším notebookům Lenova, i přesto, že značka ThinkPad vždy označovala vyšší třídu. Od loňského roku je však modelová nabídka této značky rozdělena nikoliv řadou 3000 a ThinkPad, ale levnější řadu tvoří ThinkPad SL a dražší ThinkPad R/T/X. Jednotlivé modely těchto řad se ale spíše než výbavou odlišují provedením. Odlišné je provedení víka, které je u řady SL z lesklého černého plastu (piano black), lesklý je u SL i displej a odlišené je i rozmístění tlačítek na klávesnici - provedení tlačítek je však totožné. U řady SL také absentuje zámek víka, takže víko přiléhá k tělu notebooku jen "silou".

 

Rozdíl je i v provedení těla notebooku - ne v materiálech, ale v jeho tvaru. Zatímco řada SL má boky i přední část zkosenou, řada R/T/X nikoliv. Jiné je i umístění displeje - zatímco u SL je displej ve víku vycentrován, u R/T/X je posunut lehce doleva. Jinak jsou si notebooky obou řad velmi podobné - i proto se obě nazývají ThinkPad. Právě toto označení může být trochu matoucí. V rámci jedné značky má Lenovo čtyři modelové řady, SL, R, T a X, ovšem SL se od R/T/X liší více, než R, T a X mezi sebou. I proto výše píšu o dvou řadách, nikoliv o čtyřech.

Řada SL má celkem tři zástupce - začíná na třináctipalcovém modelu SL 300, pokračuje přes čtrnáctku SL 400 a končí na SL 500 s patnáctipalcovým displejem. Všechno jsou to širokoúhlé modely s lesklou obrazovkou a poměrem stran 16:10. Model SL 300 má rozlišení 1 280 x 800 bodů, což je pro třináctku naprosté optimum, pro čtrnáctku ale už přece jen málo. Dražší model X300 má rozlišení vyšší, 1 440 x 900 bodů, používá LED podsvícení, je tenčí, má nižší hmotnost a místo běžnéhodisku používá SSD - to je hlavní důvod, proč stojí o tolik více než SL 300. Ve výbavě samotné tolik rozdílů není, SL 300 je dokonce výrazně výkonnější, protože X300 používá procesor s nižší spotřebou a tedy i nižší frekvencí.

Tak trochu loď

Jak jsem napsal výše, má SL 300 zkosené boky a předek směrem dolů, takže z profilu vypadá trochu jako loď. Je to spíše designová záležitost než funkční; z hlediska funkce je to spíše nevýhoda než naopak. U zařízení USB a kabelu HDMI totiž nesmíte mít moc tlusté konektory, jinak je do notebooku nezapojíte. Například svůj flash disk nebo MP3 přehrávač nemohu zapojit do levého USB konektoru, protože se zkrátka nevejde. Notebook má standardní provedení ThinkPad, nijak zvlášť se tak neliší oproti řadám R, T a X, a to ani použitými materiály. Jediným rozdílem je lesklý povrch víka.

Trochu výhrady mohu mít oproti kvalitě zpracování, které v některých detailech trochu kulhá. Vím, že se jedná o nejlevnější řadu Lenova, nicméně při ceně jdoucí přes dvacet tisíc by si už výrobce přece jen měl dát více záležet. Například levý kloub oka při otvírání cvaká, klouby jsou docela "měkké", takže při prudším pohybu se víko propadne dolů, a plast kryjící chladič při promáčknutí nehezky zapraská. Trochu mne trápí ještě prohýbání klávesnice v pravém horním rohu, kde klávesy při stisknutí hlasitě lupnou. Jsou to ale naštěstí spíše detaily, které pozitivní dojem z notebooku až tak nekazí.

Klávesnice, touchpad, konektory

Stará dobrá klávesnice

Velmi dobrá je klávesnice, je totiž stejná jako u dražších modelových řad - tlačítka jsou rozměrná, mají příjemný povrch i dobrý stisk. Jen rozvržení tlačítek vychází ze starší řady 3000, nikoliv z ThinkPadu. Klávesnici tak tvoří jediný blok - oproti dražším ThinkPadům tak není samostatný blok funkčních kláves, který usnadňoval přechod z běžné stolí klávesnice. Řada funkcí je tak dostupná jen přes Fn a klávesy PgUp a PgDown jsou vedle kurzorových tlačítek; naštěstí nejsou dostupné přes Fn, ale přímo, což ovládání aplikací do značné míry usnadňuje. Také Enter je menší, jednořádkový. Je to ale jen o zvyku, prvotní "zmatení" brzy zmizí. Chybí také osvětlení klávesnic pomocí diody nad displejem - to je doména vyšších řad R, T a X.

Oproti staré řadě 3000 má SL kromě touchpadu také trackpoint, který je standardní výbavou všech ThinkPadů. Touchpad je sice kvůli tlačítkům trackpointu menší, ale pro ovládání to bohatě stačí. Podporuje standardní funkce poklepání a posunu stránky svisle i vodorovně. Trackpoint je ale přece jen prokládání ukazatele myši lepší a pohodlnější, zejména když máte notebook v klíně a kvůli touchpadu byste museli příliš zalamovat zápěstí. U touchpadu mi navíc vadilo, že ukazatel myši měl jakousi setrvačnost, kvůli které jsem občas přejel "cílovou stanici".

Stejně jako u dalších ThinkPadů je ovládání hlasitosti zvuku na zvláštních klávesách, stejně jako ThinkVantage, které spustí aplikaci Lenovo Care. Tato tlačítka však nejsou umístěna nad klávesnicí, ale po jejím levém boku. Zajímavé je také umístění stavových diod Wi-Fi, Bluetooth, baterie, power, sleep režim) - pod tlačítky touchpadu. Na diody tak při práci takřka nevidíte, za to jsou však dobře viditelné, když je zavřeno víko. Další diody - disk, paměťová karta, Caps Lock a Num Lock jsou pak po pravé straně klávesnice, přesně naproti tlačítkům pro ovládání hlasitosti.

Pozor na USB

Notebook je vybaven třemi konektory USB, dva na pravé straně a jeden na straně levé. Už jsem psal, že konektory jsou kvůli zkosení bočnic poněkud zapuštěné, takže není možné zasunout "tlustá" USB zařízení bez prodlužky nebo redukce. Vzhledem k tomu, že USB konektory jsou nejvíce používanými, je toto počínání poněkud nepochopitelné - běžně připojujete myš, klávesnici, USB flash disk, MP3 přehrávač, externí disk, GPS, telefon či USB tuner a nedokážu si moc představit, že kvůli každému trochu tlustšímu USB zařízení budete připojovat prodlužku‚Ķ

Pro připojení monitoru je k dispozici jak analogový VGA konektor, tak digitální HDMI, který ale neumožňuje přenášet zvuk. Pokud připojujete televizi, musíte si vystačit s analogovým zvukem. Konektory pro sluchátka nebo externí reproduktory a mikrofon jsou ale umístěny vpředu, což je poněkud nepraktické. Vzhledem k velikosti notebooku a omezeným možnostem rozmístění jednotlivých konektorů je to však pochopitelné. Slot pro karty SD a MMC a konektor FireWire je umístěn na levé straně, vpravo je pak ještě slot pro ExpressCard a připojení počítačové sítě. Zdířka pro modem je stejně jako VGA konektor na zadní straně a napájení najdete vpravo. Osobně si dokážu představit optimálnější rozmístění jednotlivých konektorů.

Displej, zvuk, hardwarová výbava

Lesklý na filmy

Třináctipalcový širokoúhlý displej s ještě "staromódním" poměrem stran 16:10 má okolo sebe dost velký rámeček, což dost zvětšuje základnu notebooku. Ta by ale stejně nemohla být o mnoho menší, jinak by se pod klávesnici nedostal rozumně velký touchpad. Displej má lesklé provedení, jehož výhody a nevýhody jsou dostatečně dobře známé. Za jasného dne jde o zrcátko, večer zase o skvělého filmového společníka. Osobně preferuji provedení matné, které zvyšuje použitelnost v běžně osvětlené kanceláři i venku, móda však diktuje výrobcům jinak. Matné displeje tak zůstávají doménou takřka už jen profi byznysových modelů.

Pod displejem jsou umístěny pod mřížkou dva reproduktory zajišťující stereozvuk "rozumné" kvality. To znamená, že se na notebooku dá sledovat film, ale na poslech hudby už to není. Zvuk je výškový, chybí spodní středy a basy nejsou slyšet takřka vůbec.

Horlivý pracant

Výkon notebooku je veskrze standardní vzhledem k použití standardních komponent - Centrino 2 s čipovou sadou Intel GM45 s integrovanou grafikou Intel X4500HD. Na pamětech Lenovo trochu ušetřilo, použity jsou levné DDR2 s frekvencí 667 MHz. Přitom tato platforma zvládne paměti DD3 až do frekvence 1,06 GHz. Na výkonu paměťového subsystému to ale nebylo příliš znát, jak propustnost pamětí, tak rychlost grafiky (která je na pamětech závislá), je v podstatě shodná jako na počítačích s DDR3. Velikost paměti je pouze 2 GB, zatímco běžně se dnes dávají rovnou tři megabajty, které ještě dokáže bez problému obsloužit 32bitový systém.

Procesor je pro běžnou práci naprosto dostačující, skoro bych řekl až přebytečně výkonný - Intel Core2 Duo P8600 s frekvencí 2,4 GHz. Frekvence sběrnice je nastavena na 1,06 GHz, což znamená násobič na úrovni 9. Pokud není potřeba výkon, klesá na 6, a tedy frekvenci 1,6 GHz, a frekvence sběrnice pak na 133 MHz (667 MHz) - výsledná frekvence procesoru je pak 800 MHz a napětí jen 1,04 V. Díky tomu má celá platforma nízkou spotřebu a málo se zahřívá, na druhou stranu dokáže na požádání pořádně zvednout výkon.

Disk má standardní velikost 250 GB a je rozdělen na tři oddíly. Jeden servisní o velikosti 1,5 GB, jeden recovery, kde je uložena záloha operačního systému o velikosti 20 GB a uživatelský o velikosti 212 GB s operačním systémem Windows Vista Business. Uživatel se může cítit poněkud ošizen, ale Lenovo to zkrátka jinak nedělá. Vypalovačka je v notebooku zabudovaná napevno, zatímco u vyšších modelů R a T ji lze vyměnit za jinou, případně za druhou baterii, což pak zvýší výdrž při běhu bez elektrické sítě. Vzhledem k tomu, že na baterii vydrží notebook docela dlouho, to naštěstí není tak nutné.

Akumulátor a výdrž, zhodnocení

Baterie s nižší kapacitou

To, že je notebook z levnější kategorie, dokládá jeho hmotnost - ta i přes velikost displeje pouhých 13,3" dosahuje na dva kilogramy; přitom "bratříček" X300 váží při stejných rozměrech jen 1,4 kg. Na druhou stranu žádný notebook z této cenové kategorie není lehčí, snad jen Acer Aspire Timeline, který ovšem ještě nebyl uveden na trh. A hmotnost notebooku by se jistě ještě zvýšila, kdyby výrobce použil baterii s vyšší kapacitou. Ta dodávaná má jenom 37 Wh, zatímco konkurenční Dell XPS má 56 Wh.

Naštěstí mají použití komponenty - standardní platforma Centrino 2 - natolik nízkou spotřebu, že i s tou baterií vydrží notebook při kancelářské práci bez internetu tři a půl hodiny. Spotřeba totiž v takovém případě klesá pod 10 W, při obyčejném psaní ve Wordu i pod 8 W. Díky nízké spotřebě a integrované grafice také notebook téměř netopí - není tedy problém s ním dlouhodobě vydržet v klíně. Je to také tím, že větrák má velký výdech a hlavně zapíná velmi často, takže procesor a čipset se nemají čas ani ohřát. Teplota vnitřku tak nepřesahuje při běžné práci přes 40 stupňů. Výhodou je, že notebook nemá nasávací otvor pod větráčkem, takže když máte notebook v klíně, nemůžete jej ucpat stehny.

Levná třináctka

Notebook SL 300 posunuje řadu ThinkPad ještě o kousek níže, než byla řada R, dříve nejlevnější model nabídky. ThinkPad SL je sice o pár věcí ochuzen, ale na druhou stranu Erko nenabízí třináctipalcový model - pokud tedy toužíte po relativně malém notebooku a chcete mít ThinkPad, je SL 300 jednoznačnou volbou. Budete jen muset oželet osvětlení klávesnice a zvyknout si na to, že povrch víka budete mít neustále ušmatlaný otisky prstů a bude se na něj chytat prach. Jinak notebook nemá žádné výrazné vady, naopak, nabízí téměř všechny výhody starých ThinkPadů. A stojí jen něco přes dvacet tisíc.

Kompletní fotogalerie

MMF24

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

Lenovo ThinkPad SL 300

Cena 21 900 Kč
Zapůjčil Lenovo (www.lenovo.cz)
 
Redakce při testovaní notebooků používá paměťové produkty od společnosti Kingston.
 

Specifikace

 Procesor Intel Core 2 Duo P8600 (2,4 GHz)
 Operační paměť (vestavěná) 2 GB (DDR2)
 Operační paměť (rozšiřitelná do) 4 GB
 Pevný disk (velikost) 250 GB
 Pevný disk (rychlost) 5 400 ot./min
 Pevný disk (typ připojení) SATA
 Optická mechanika (typ) DVD¬±RW
 Optická mechanika (rychlost) 8x
 Velikost displeje (palců) 13,3
 Rozlišení displeje (bodů) 1 280 x 800 (lesklý)
 Grafická karta Intel X4500HD
 Grafická paměť sdílená, min. 32 MB
 Wi-Fi b/g/n
 Bluetooth 2.0
 Mobilní komunikace není
 Operační systém Windows Vista Business
 Porty (s výjimkou USB) 1x D-Sub, 1x RJ-45, 2x audio, 1x HDMI
 Počet USB portů 3
 Slot pro karty 1x SD/MMC
 Rozměry 318 x 238 x 32 mm
 Hmotnost 2 042g (včetně akumulátoru)

Výsledky testů

3DMark01 (body) 5 963
3DMark03 (body) 2 536
3DMark05 (body) 1 542
3DMark06 (body) 960
PCMark05 (body) 4 960
HDTune (MB/s; ms) 45,7; 17,2
CrystalDiskMark (MB/s) 44,2 (čtení); 41,57 (zápis)
SuperPI 1M (čas) 0:34
Cinebench R10 (body) 2 639 / 4 876
Sandra 2009 (procesor, body) 18 213
Sandra 2009 (multimédia, body) 33 973
Sandra 2009 (paměť, GB/s) 5,17 GB/s
Výdrž web* (čas) 2:48
Výdrž kancelář** (čas) 3:25
Výdrž multimédia*** (čas) 3:12

Poznámka: * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní