Hlavní navigace

Lenovo ThinkPad T410: výkonný profesionál, který vydrží

5. 8. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, vzhled, kvalita zpracování, konstrukce

Plusy a mínusy

+ kvalitní zpracování a konstrukce
+ perfektní klávesnice a polohovadla
+ výborné možnosti zabezpečení
+ bohatá konektorová výbava
+ tiché chlazení
+ slušný výkon
+ dlouhá výdrž díky silné baterii
+ displej 16:10 s vyšším rozlišením

- grafická karta není přepínatelná
- standardně horší barvy displeje
- malá část opěrky zápěstí povrzává
- v zátěži není nejchladnější

Více než rok od představení nového designu ThinkPad 2010, který byl poprvé použit na ultramobilní T400s, přišla také nová generace "neodlehčených" Téček (ExtraNotebook informoval). S tou Lenovo čekalo až na uvedení platformy Intel Calpella. Nám se pro dnešní test podařilo získat nejvyšší konfiguraci 14" T410 s dvoujádrovým procesorem Core i7 a profesionální dedikovanou grafickou kartou nVIDIA, která se v současné době nabízí za cenu kolem 40 000 Kč s DPH. Abychom nové Téčko nemuseli šetřit, přidali jsme ještě horkou novinku - dodatečnou Slice baterii, se kterou výrobce slibuje až 20 hodin výdrže‚Ķ

Vzhled

14" modely řady T používají stále "nemoderní" poměr stran 16:10 (díky Bohu), rozměry novinky se tak od svého předchůdce liší jen minimálně, činí 335 × 239 × 27,6-31,9 mm při váze 2,44 kg s 9článkovou baterií.

Než otevřeme víko displeje, naskytne se nám pohled, který uživatelé ThinkPadů dobře znají - pohled na matný černý kvádr. Jak je tomu u vyšších řad zvykem, na povrchu víka displeje je nanesena vrstva příjemná na dotyk ("soft-touch"), která redukuje otisky prstů a škrábance. Nový trend brandingu Lenova prosazuje u profesionálních produktů značku Think, a tak logo výrobce z víka zmizelo, zbyl jen obligátní šikmý nápis ThinkPad.

Po otevření víka, které drží zámky v základně, už toho z nového vzhledu uvidíme podstatně víc. Předně je třeba pochválit chytře zkosené hrany základny, které notebook opticky zeštíhlují - přestože není T410 nijak výjimečně tenký notebook, působí opravdu útle a svěže. Prostor kolem klávesnice a opěrky rukou tvoří až na drobné klenutí rovinu, povrch je matný, hrubý, ovšem jemnější než u minulé generace. Nad klávesnicí žádný volný prostor nenajdeme, po stranách se za vkusnou kovovou mřížkou nachází malé reproduktory. V prostoru opěrek zápěstí se kromě dalšího a opět standardního loga ThinkPad uhnízdila čtečka otisku prstů, tentokrát hned vedle touchpadu (pod pravým Altem).

Víko displeje, které je se základnou spojené masivními nerezovými panty, má v horní části klasicky silnější profil jednak kvůli vestavěné webové kameře, jednak kvůli lampičce osvětlující klávesnici, ThinkLight a jednak kvůli zvýšení tuhosti víka.

Na závěr se budu věnovat mému oblíbenému tématu - indikátorům. Co se barev týče, není možné u ThinkPadů nic měnit, a tak jsou veškeré diody zelené. Změna se tedy nekonala v barvách, ale v počtu - podstatným způsobem se zredukovaly ukazatele pod displejem, kde po čistce zbyly pouhé tři - indikace bezdrátových sítí (WiFi, Bluetooth a případně WWAN) a činnost pevného disku. Na vnější straně víka (viditelné, i když je displej sklopený) zbyly ze tří jen dva - nabíjení baterie (při nízkém stavu nabití svítí oranžově, během nabíjení problikává) a režim spánku (blikáním indikuje probíhající přechod). S redukcí indikátorů úplně spokojený nejsem - většina změn nevadí, ovšem indikace stavu baterie viditelná při otevřeném displeji opravdu chybí, z mého úhlu pohledu se jedná o krok špatným směrem.

Kvalita zpracování, konstrukce

Základna notebooku je konstrukčně vyvedená ještě podle "staré školy" - základní deska je zasazená v tvrdém hořčíkovém rámu RollCage, kterým je celá základna doslova prošpikovaná. Ten je vsazený do spodní vany z plastu vyztuženého uhlíkovými vlákny (šachta UltraBay je mimochodem podstatně lépe vyztužená), z vrchu je na RollCage připnuté jednolité plastové okolí klávesnice. Nemusím asi dodávat, že základna je opravdu velice pevná, na prohýbání můžete okamžitě zapomenout. Na rubu tradičně najdeme gumové nožičky s výstupky tlumícími náraz. Máme před sebou ale profesionální pracovní notebook, proto mu nemohu odpustit drobné povrzávání opěrky zápěstí kolem levého zámku displeje (ač při běžném používání žádné vrzání neuslyšíte, protože se tohoto prostoru nedotýkáte).

Víko se ale konstrukčně změnilo - hořčíkový rám byl vypuštěn, u 14" modelu je použitý "pouze" vysoce ohebný plast (HEPC). Tuhost je sice řádově vyšší než u běžných notebooků, nicméně kvalit minulé generace samozřejmě nedosahuje - v krutu se víko chová příkladně, při tlaku výrazně reaguje až v prostoru mezi panty, kde je samozřejmě největší páka; drobnou deformaci obrazu pozorujeme jen v horní třetině displeje při opravdu velmi silném tlaku. Na obhajobu T410 však musím říct, že s příchodem LED podsvícení opravdu nemá hořčíkový RollCage ve víku valného smyslu (nehledě na to, že zvyšoval hmotnost a stínil anténám bezdrátových sítí), osobně jsem s provedením víka neměl problém.

Celkově hodnotím kvalitu zpracování a konstrukce na výbornou - vrzání (až na jedno zmíněné místečko) nehrozí, prohýbání jakbysmet, displej je chráněný víc než dostatečně - notebook je možné v plně otevřeném stavu za roh displeje zvednout, obavy jsem neměl. Opět tu máme notebook, se kterým nemusíte jednat v rukavičkách.

Klávesnice, polohovací zařízení, porty

Klávesnice

Výborné klávesnice k ThinkPadu patří, novinka samozřejmě přichází s novou verzí, jíž známe už z dob T400s - mezery mezi klávesami se zmenšily pro redukci zapadávání nečistot, chod tlačítek je nyní ještě kultivovanější s příjemnějším, hlubším zvukem. Zdvih kláves je optimální, odpor taktéž. Pozitivní informací je, že se klávesnice ani v nejmenším neprohýbá - její podpora ze strany hořčíkového rámu je bezproblémová. Odtokové kanálky pro odvod tekutin vylitých do klávesnice nechybí.

Co se rozložení týče, 7 řad je standardem plnokrevných ThinkPadů, ze kterého se neustupuje ani v tomto případě, klávesa Fn usazená v levém spodním rohu místo Ctrl je evergreen (lze softwarově v BIOSu zaměnit), dvouřádkový modrý enter nechybí. Nová generace klávesnice přinesla ještě zvětšený Escape a Delete, které jsou nyní dvojnásobné (výzkum, který uspořádalo Lenovo, prokázal, že jsou to jedny z nejpoužívanějších kláves, a tak musí být dostupnější).

Vedlejší funkce vyvolávané pomocí Fn se téměř výhradně nacházejí na horní řadě kláves, většina z nich je již po mnoho let neměnná - zámek systému, správa napájení, režim spánku, ovládání bezdrátových sítí, nově vlastnosti mikrofonu a webové kamery, přepínání zobrazovacích zařízení, vlastnosti polohovadel, hibernace a samozřejmě ovládání jasu displeje s aktivací lampičky ThinkLight. Na mezerníku ještě najdeme přiblížení zobrazení (pouze snížením rozlišení) a kurzorové šipky poslouží pro ovládání přehrávání multimédií.

V prostoru klávesnice je integrované i podsvícené vypínací tlačítko, klávesa ThinkVantage, ovládání zvuku (hlasitost a ztlumení jak reproduktorů, tak mikrofonu - obojí s diodovou indikací; vypínání zvuku funguje i mimo operační systém). Indikace Caps Locku se přemístila přímo do klávesy, Num Lock je už indikovaný pouze softwarově prostřednictvím obrazovkového menu.

Touchpad a TrackPoint = UltraNav

Základem kvalitního pracovního notebooku jsou kromě pohodlné klávesnice i kvalitní polohovadla. Dvojice polohovacích zařízení zvaná UltraNav, která se sestává z touchpadu a TrackPointu (dodává Synaptics), do této kategorie samozřejmě patří a i v tomto případě dělají ThinkPadu čest.

Touchpad má nadstandardní velikost (75 × 45 mm), vroubkovaný povrch a výbornou citlivost. Vyhrazená tlačítka se dobře mačkají, trpí ovšem lehce cvakavým zvukem, za ten ale může kovová kostra uvnitř těla. Dotyková ploška podporuje i multidotykové funkce (rolování dvěma prsty, přibližování, rotace, akce při přiložení více prstů apod.).

Ani k TrackPointu nemám sebemenší výtku - citlivost je výborná, netrpí žádnými neduhy nižších řad, jeho vyhrazená tlačítka (mimochodem s novým vzhledem, kdy jsou větší a mají původní barevný potisk) jsou opravdu velmi pohodlná s příjemně hlubokým, tichým zvukem.

Porty a konektivita

V čem mě nový ThinkPad překvapil, je konektorová výbava, která je opravdu široká. Uživatel si tak i bez dokovací stanice na cestách užije téměř neomezených možností rozšíření.

Na levé straně notebooku najdeme v poměrně povedeném bloku umístěnou čtveřici konektorů - tři z nich jsou USB 2.0, tím čtvrtým je v profesionální sféře oblíbený digitální obrazový výstup DisplayPort (dokáže vést i zvuk včetně ochrany standardu HDCP, po dokoupení jednoduché redukce je kompatibilní jak s HDMI, tak single-link DVI). Zbývá už jen gigabitový ethernet (Intel) a analogový grafický výstup D-Sub (i v tomto případě při jeho použití doporučím maximální rozlišení 1680 × 1050 bodů). Zbylý prostor zabírá výdech chlazení a šachta pevného disku.

Většinu pravé strany zase okupuje optická mechanika Matshita v univerzální výměnné šachtě UltraBay Slim (9,5 mm), místo které je možné vložit dokoupitelný adaptér s plnohodnotným 2,5" pevným SATA diskem, cestovní záslepka v balení bohužel tradičně chybí. Dále tu najdeme úzký ExpressCard/34 slot, eSATA konektor, sdružený 3,5 mm audio jack, FireWire, stále napájený USB 2.0 port (s dostatkem prostoru) a zdířku zámku Kensington.

Přední stranu obývá pouze chytře umístěná čtečka paměťových karet, na zádi své útočiště zase našel standardní 20 V napájecí ThinkPad konektor a přípojka starého dobrého modemu (RJ-11).

Podstatnou informací na závěr tohoto oddílu je samozřejmě přítomnost nového dokovacího konektoru na rubu základny. Notebook je tak kompatibilní pouze s třetí generací dokovacích stanic.

Displej, zvukové možnosti, datové úložiště

Displej

U 14" ThinkPadů platí, že displej obvykle extrémní kvalitou neoplývá, což se projevuje u modelů všech cenových relací. Co by to tedy bylo za "čtrnácktku", kdyby vybočila z řady. Použit je displej LG-Philips LP141WP3-TLA1 s LED podsvícením, horším barevným podáním a (přirozeně) matnou povrchovou úpravou a starým (dobrým) poměrem stran 16:10. Konfigurace s dedikovanou grafickou kartou osazuje Lenovo standardně displeji s vyšším rozlišením 1440 × 900 bodů.

Víko displeje drží zámky v základně, které otevřeme posuvníkem s ergonomickým vykrojením vpravo na přední hraně opěrek rukou. Mechanismus byl vylepšený o aretaci pro manipulaci jednou rukou. Víko je možné otevřít až do úhlu 180¬∞, panty jsou dostatečně tuhé, oproti minulé generaci mají ale mírně plynulejší chod.

Ve víku nad displejem se samozřejmě nachází VGA (640 × 480 bodů) webová kamera poměrně slušné kvality a citlivosti s diodovou indikací. V jejím prostoru se nachází i lampička klávesnice ThinkLight (osvětluje klávesnici podstatně lépe než u minulé generace, protože není stíněná špatně navrženou štěrbinou a je umístěna uprostřed víka).

Zvukové možnosti

O chod vestavěných zvukových zařízení se stará v čipové sadě integrovaný kodek Conexant. Digitální prostorový 7.1 výstup z DisplayPortu (s HDCP) už si obstarává včetně obrazu samotná nVIDIA.

Vestavěné 2 W stereofonní reproduktory jsou kvalitativně srovnatelné s těmi v Téčku minulé generace - mají naprosto dostatečnou hlasitost i pro ozvučení menšího prostoru, místo trochu plechového zvuku staršího modelu zase přichází s mírně zastřenějším podáním, ovšem s lepšími basy.

V rámečku pod displejem umístěné stereofonní mikrofony mají i bez hlubšího nastavování velmi dobrou kvalitu zvukového záznamu.

Datové úložiště

Na první pohled by se mohlo zdát, že na uživatelích profesionálního pracovního notebooku Lenovo šetří, tedy alespoň co se pevného disku týče - 250 GB od Hitachi rozhodně není v době standardních 320 a 500 GB disků mnoho. Do jisté míry nás ale může utěšit fakt, že se jedná o rychlejší, 7 200 otáčkový 2,5" SATA disk s 16 MB vyrovnávací paměti, a tak se rychlost sekvenčního čtení pohybuje kolem slušných 94 MB/s.

Nic z toho by ale nevysvětlovalo použití disku, který v uživatelských datech budí klaustrofobii. Podíváme-li se blíže na modelové označení, nalezneme na jeho konci magická písmenka FDE, která udávají, že se jedná o pevný disk s šifrováním dat (Full Disc Encryption). Takový pevný disk má na svém tištěném spoji umístěný dodatečný šifrovací čip, a tak všechna data na něm uložená jsou v součinnosti se zabezpečením pevného disku v reálném čase šifrována.

Jako u všech ThinkPadů je i v tomto případě disk chráněný proti poškození systémem aktivní ochrany (více v článku o technologiích ThinkPad). Dodám jen, že disk je příjemně tichý, vyšší zahřívání oproti 5 400 otáčkovým diskům jsem nepozoroval.

Výkon, provozní hluk a chlazení

Výkon

Konfigurace dnes testované T410 silně převyšuje kancelářské potřeby - obě fyzická (s Hyper Threadingem i všechna čtyři logická) jádra 32 nm procesoru Intel Core i7-620M za normální situace tikají na frekvenci 2,66 GHz, díky podpoře technologie Turbo Boost se však může takt při vytížení pouze jednoho jádra zvýšit až na 3,33 GHz. 4 GB paměti RAM typu DDRIII (1 066 MHz) nepřekvapí. Při výběru čipové sady výrobce samozřejmě sáhl po profesionálním modelu QM57.

Jako grafická karta posloužil druhý nejnižší profesionální model ze stáje nVIDIA, NVS 3100M s 256 MB vyhrazené GDDRIII (64bitová sběrnice) video paměti a 16 streamovacími procesory (podpora CUDA výpočtů a DirectCompute, DirectX 10.1 a SM 4.1 rovněž) - jedná se o stejný čip, který se v běžných noteboocích značí jako G210M/310M, tedy lowendový model, v tomto případě je ale obdařený jinými ovladači. Čip dle svého výrobce cílí především na práci s videem, potenciál pro vážnější činnosti s grafickými a návrhářskými nástroji tu není (což ostatně vyplývá i z naměřených hodnot testu SPECviewperf 11).

Zamrzí ovšem, že grafická karta není přepínatelná. Tento fakt mrzí o to víc, že minulá generace přepínání umožňovala. Navíc, jak už jsem se zmínil v sekci o displeji, vyšší rozlišení jsou běžně k dispozici pouze u modelů s dedikovanou grafickou kartou, Lenovo nás tak jinými slovy nutí do strohé volby.

Provozní hluk a chlazení

Další z disciplín, ve kterých ThinkPady vždy vynikaly, je i propracované, ale hlavně tiché chlazení. T410 používá malý ventilátor, jehož dva výdechy najdeme v levém vzdálenějším rohu základny. Vzduch je díky promyšlenému systému průduchů tradičně nasávaný v podstatě celou základnou notebooku, netrpí tak problémy, kdy byste ventilátor ucpali položením na klín. Hlučnost větráčku se pohybuje na úrovni tišších netbooků - jinými slovy, chlazení je opravdu velmi tiché.

Místo hliníkových pasivů, na které jsme zvyklí z levnějších přístrojů, využívá T410 služeb kvalitnějších měděných komponent, mezi kterými přenáší teplo dvě chladící trubice heatpipe - jedna (objemnější) na procesoru, druhá (útlejší) na grafickém čipu.

Díky počasí, které se v poslední době měnilo z pekelného vedra na příjemný chládek a zpět (teploty v místnosti 24-30¬∞C), jsem měl možnost vyzkoušet chování chlazení jak za běžných, tak mírně náročnějších podmínek. Teploty to zásadním způsobem neovlivnilo, horko se jen mírně podepsalo na hlučnosti - ventilátor běží na nízkých otáčkách prakticky neustále, při nižších okolních teplotách za mírné zátěže vypíná. (Stejně však nepoznáte, zda se jedná o šum disku, nebo ventilátoru.) Rozeběhne-li se na vyšší otáčky, stále je chod notebooku velmi tichý, až v případě maximálního výkonového vytížení o ventilátoru za úplného ticha jistě víte.

Pokud od notebooku nebudeme vyžadovat nejvyšší zátěž, není používání na klíně naprosto žádný problém - bylo to jen o něco méně pohodlné než ThinkPad s integrovanou grafickou kartou. Při kancelářské práci a prohlížení internetu dosáhne rub notebooku maximálně 36¬∞C (u ventilátoru), zbytek plochy se drží kolem 30¬∞C; ventilátor vyfukuje vzduch o teplotě nižší než 40¬∞C; opěrky zápěstí, touchpad a klávesnice se drží kolem 30-32¬∞C; procesor nedosáhne 40¬∞C, pevný disk kolísá kolem 36¬∞C. Teploty se zhruba o 1-2¬∞C zvýší při několikahodinovém sledování filmu.

Při teplotě v místnosti 27¬∞C jsem pustil můj oblíbený test zahřívání počítačovou hrou. Procesor se po dvou hodinách držel kolem 90¬∞C, pevný disk na 42¬∞C; klávesnice měla vlevo u ventilátoru 42¬∞C (na protější straně 31¬∞C), touchpad 39¬∞C, opěrky 31-36¬∞C, ventilátor vydechoval poměrně teplý vzduch o teplotě zhruba 58¬∞C. Spodní strana dosáhla u ventilátoru 46¬∞C (přímo na hraně u žebrování to bylo 52¬∞C). Notebook bylo možné položit na klín, opěrky, touchpad ani klávesnice nebyly nepříjemně teplé.

Bezdrátová konektivita, napájení a výdrž + test Slice baterie

Bezdrátová konektivita

Osvědčenou kombinaci WiFi a Bluetooth skrývá ve svých útrobách i testovaný ThinkPad, přesvědčuje nás ovšem, že i v tomto směru nabízí jen to nejlepší - v případě WiFi se jedná o nejvyšší adaptér od Intelu (Centrino Ultimate-N 6300) s podporou všech standardů 802.11a/b/g/n, bezdrátových technologií pro vzdálenou správu a zabezpečení (Intel vPro) a také Intel My WiFi. Bluetooth 2.1 s EDR dodává do ThinkPadů už léta Broadcom.

Hardwarový přepínač bezdrátových sítí se nachází na pravé straně notebooku, ovšem na zkosené hraně, proto se s ním neoperuje příliš pohodlně; softwarovou nabídku vyvoláme zkratkou Fn+F5.

V notebooku je přítomná anténní příprava, slot na kartu SIM (pod baterií) i volná patice miniPCIe pro dovybavení adaptérem na připojení do sítí mobilních operátorů.

Napájení a výdrž + test Slice baterie

Lenovo si uvědomuje, že ThinkPad je především mobilní počítač, u kterého se počítá s delší výdrží na baterii. Bez možnosti přepínat na integrovanou grafickou kartu se ovšem provoz bez napájecího adaptéru zkracuje. Jediným východiskem tak bylo standardně k vyšším konfiguracím dodávat 9článkovou Li-Ion 94 Wh baterii (491 g, články Sanyo), která z těla notebooku zhruba o 2 cm vyčnívá směrem dozadu; 6článek se do těla notebooku schová celý, nový 14" model ThinkPadu totiž konečně používá standardní baterie stejně jako jeho větší sourozenci. Do velké míry bylo dokonce redukováno pro ThinkPady negativně pověstné viklání baterie. K modelům s dedikovaným grafickým čipem výrobce přibaluje větší 90 W napájecí adaptér (456 g včetně kabeláže), ten se při nabíjení za plného vytížení docela výrazně zahřívá (až 65¬∞C), nabíjecí výkon pak klesne zhruba na polovinu.

Zmínil jsem, že šachta UltraBay v nových ThinkPadech přestala podporovat vkládání baterií (napájecí obvody byly odebrány), výrobce přišel s náhradou - zcela novou baterií Slice, kterou připnete zespodu přes dokovací konektor. Baterie obsadí celou zadní třetinu základny, notebook se zhruba o 4 cm nakloní. Slice baterie má 9 článků (616 g - notebook tak s oběma bateriemi váží 3,06 kg) a shodné parametry s 9článkem dodávaným s notebookem (94 Wh, články Sanyo). Baterii samozřejmě nemůžete použít spolu s dokovací stanicí, výrobce naštěstí na akumulátor umístil i bateriový konektor, a tak jej můžete nabít pomocí dokoupitelné externí nabíječky. Drobné negativum vzbuzuje fakt, že má notebook na klíně (resp. na všech nerovných površích) s připnutou Slice baterií mírnou tendenci převažovat se dozadu.

Vzhledem k tomu, že jsem měl v době příprav recenze k dispozici kromě 4článkové varianty kompletní sadu dokoupitelných baterií (6článek 55+, 9článek 55++ a Slice 27++), testy výdrže jsem provedl na všech. Naměřené hodnoty najdete v tabulce níže.

 

6článek 55+ (57 Wh)

9článek 55++ (94 Wh)

9článek 55++ a Slice 27++ (188 Wh)

Váha baterie / notebooku

322 g / 2 275 g

491 g / 2 444 g

491 + 616 g / 3 060 g

Kancelář (11-15 W)

4:19 hod.

7:06 hod.

14:01 hod.

Web (12-17 W, YouTube 26 W)

3:42 hod.

6:06 hod.

12:11 hod.

Multimédia (18-20 W)

2:29 hod.

4:33 hod.

9:07 hod.

Nabíjení za chodu

přes 2 hodiny

přes 3 hodiny

cca 6 hodin

 

Dodám jen, že za běžného provozu (vážnější práce, aktivní WiFi, maximální jas displeje) se můžete s kombinací 9článek + Slice spolehnout na příjemných 10 hodin výdrže, kdy si notebook řekne průměrně o 18-20 W (maximálně 26 W). Spotřeba T410 s dedikovanou grafikou nVIDIA se v klidu ustálí na necelých 10 W.

Zabezpečení, Linux, dodávaný software, záruky a příslušenství, zhodnocení

Zabezpečení

V oblasti zabezpečení není nejvyšší konfiguraci ThinkPadu T410 ani z profesionální stránky téměř co vytknout - přítomna je nová čtečka otisku prstů (UPEK s diodovou signalizací) včetně bezpečnostního TPM čipu, která přináší podporou predesktop autentizace - otisk prstu místo hesla při spuštění počítače a/nebo hesla pevného disku; čtečku je možné použít místo napájecího tlačítka - je-li otisk uživatele rozpoznán, notebook se zapne. Přidáme-li k tomu fakt, že je ThinkPad vybavený šifrovaným diskem, technologiemi Intel vPro, Anti-Theft a Computrace, mohli bychom si postesknout snad jen nad absencí čtečky karet SmartCard, která v našem modelu osazená nebyla.

Linux

ThinkPad T410 jsem s nejnovějším vydáním Ubuntu 10.04 (LTS) důkladně otestoval. Všechny funkce notebooku pracují, pouze dvě tlačítka a jedna vedlejší funkce nereagují - tlačítko ThinkVantage, ztlumení mikrofonu a kombinace Fn+F6 (nastavení komunikačních zařízení) - ve všech případech chybí speciální obslužný software. Chcete-li využívat DisplayPort, je nutné nainstalovat oficiální ovladače nVIDIA.

Dodávaný software

Za operační systém výrobce zvolil 64bitovou edici Microsoft Windows 7 Professional, která byla doplněna o několik aplikací ve zkušebních verzích (Microsoft Office 2007 či Norton Internet Security 2009) a Windows Live Essentials včetně nástrojové lišty pro Internet Explorer.

Přítomnost kompletního softwarového balíku ThinkVantage Tools je samozřejmostí, z důležitých aplikací zmíním propracovaného správce napájení Power Manager a pokročilou správu sítí Access Connections. Více o balíku ThinkVantage Tools najdete v našem článku.

Také T410 se pyšní certifikací Lenovo Enhanced Experience, která říká, že je notebook díky spolupráci s Microsoftem vyladěný pro co nejlepší běh Windows 7 už na úrovni BIOSu.

Záruky a příslušenství

Lenovo začalo vyšší ThinkPady standardně nabízet s 3letou carry-in (zákazník zanese do servisu) zárukou. Tu je možné rozšířit na typ NBD on-site (oprava u zákazníka následující pracovní den), popř. ještě o ochranu proti náhodnému poškození.

Pro ThinkPady výrobce nabízí velkou spoustu příslušenství. Za základ se samozřejmě považují různě vybavené dokovací stanice, přikoupit můžeme ale také přídavné baterie, univerzální nabíječky, UltraBay adaptér pro pevný disk, externí šifrované pevné disky, nepromokavou USB ThinkPad klávesnici s TrackPointem, různé druhy drátových i bezdrátových myší apod. - je, z čeho si eventuelně vybírat.

Zhodnocení

Lenovo ThinkPad T410 je výkonný a zároveň velmi tichý pracovní notebook vybavený nejnovějšími profesionálními technologiemi, na který se jeho uživatel může plně spolehnout ať už v oblasti zabezpečení, tak široké konektorové výbavy. Velké společnosti s centrální správou počítačů budou spokojené s podporou funkcí Intel vPro. T410 rovněž nabízí skvělou klávesnici i dvojici polohovacích zařízení pro co nejvyšší komfort při práci, vysoká kvalita zpracování i konstrukce zůstala nezměněna, notebook tak s přehledem ustojí i nevybíravé zacházení.

Za zapůjčení fotografické techniky a ateliéru děkujeme společnosti VOR, s.r.o.


Za zapůjčení Lenovo Slice baterie děkujeme internetovému obchodu Lenovo Shop.cz.

Kompletní fotogalerie

Kompletní fotogalerie

Specifikace, výsledky testů

Specifikace, výsledky testů

Lenovo ThinkPad T410

Cena

cca 40 000 Kč s DPH

Zapůjčil

Lenovo ČR (www.lenovo.cz)

 

Specifikace

Procesor

Intel Core i7 620M (2,66/3,33 GHz, 4 MB L3 cache)

Operační paměť (vestavěná)

4 GB (DDRIII, 1066 MHz)

Operační paměť (rozšiřitelná do)

8 GB

Pevný disk (velikost)

250 GB

Pevný disk (rychlost)

7 200 ot./min

Pevný disk (typ připojení)

SATA

Optická mechanika (typ)

DVD±RW (Matshita UJ892)

Optická mechanika (rychlost)

24×/8×

Velikost displeje (palců)

14,1

Rozlišení displeje

1440 × 900

Grafická karta

nVIDIA NVS 3100M

Grafická paměť

256 MB (GDDRIII 64 bitů)

Wi-Fi

a/b/g/n

Bluetooth

2.1 s EDR

Mobilní komunikace

ne (přítomna anténní příprava a slot na SIM)

Operační systém

Microsoft Windows 7 Professional 64bit

Porty (s výjimkou USB)

D-Sub, DisplayPort, ethernet, modem, eSATA, FireWire, audio, dokovací konektor

Počet USB portů

4 (jeden stále napájený)

Slot pro karty

ExpressCard/34, čtečka paměťových karet 5 v 1

Rozměry

335 × 239 × 27,6-31,9 mm

Hmotnost

2,44 kg

 

Výsledky testů

3DMark01 (body)

23 881

3DMark03 (body)

10 675 (CPU: 1 994)

3DMark05 (body)

7 112 (CPU: 17 687)

3DMark06 (body)

3 721 (SM 2.0: 1 382, SM 3.0: 1 351, CPU: 3 012)

PCMark05 (body)

7 165

HDTune (MB/s; ms)

81,3 / 16,4

CrystalDiskMark 3.0 (MB/s)

Seq: 94,25 / 93,97 MB/s
512k: 29,48 / 36,41 MB/s
4k: 0,329 / 0,641 MB/s

HWiNFO32

Procesor (single/multi-threaded)

CPU: 40 472 / 101 853
FPU: 21 377 / 69 528
MMX: 47 286 / 90 992

Paměť (MB/s)

5 387

Disk

Read Burst Rate: 171,81 MB/s
Random Read: 34,58 MB/s
Random Access: 15,90 ms

Cinebench 9.5 (body)

CPU

Single CPU: 589
Multi CPU: 1215
Multiprocessor Speedup: 2,06×

Grafika

Cinema 4D Shading: 692
OpenGL Software Lighting: 1 813
OpenGL Hardware Lighting: 2 747
OpenGL Speedup: 3,97×

Cinebench R10 (body)

CPU

Single CPU: 3 444
Multi CPU: 7 328
Multiprocessor Speedup: 2,13×

Grafika

OpenGL Standard: 3 394

Cinebench 11.5 (body)

CPU

2,31

Grafika (OpenGL)

8,25 FPS

SPECviewperf 11 (composite, 1440 × 900)

LightWave: 7,88
CATIA: 2,70
EnSight: -
Maya: 2,35
Pro/ENGINEER: 1,10
SolidWorks: 5,68
Siemens Teamcenter VM: 0,90
Siemens NX: 2,10

SiSoft Sandra 2010

CPU: 33,74 GOPS
Paměť: 9,8 GB/s

x264 BenchMark HD v3.0 (1 pass/2 pass)

48,81 / 13,27 fps

Windows 7 Experience Index

CPU: 6,5
RAM: 6,7
GPU: 5,0
Game GPU: 5,9
HDD: 5,9

wPrime 32M (sec.)

17,66

Výdrž web* 6- / 9- / 9článek + Slice(čas)

3:42 / 6:06 / 12:11 (12-17 W) hod.

Výdrž kancelář** 6- / 9- / 9článek + Slice (čas)

4:19 / 7:06 / 14:01 (11-15 W) hod.

Výdrž multimédia*** 6- / 9- / 9článek + Slice (čas)

2:29 / 4:33 / 9:07 (18-20 W) hod.

Poznámka:  * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní

KL24

Byl pro vás článek přínosný?