Hlavní navigace

Lenovo ThinkPad T420s: mobilní frajer pro byznys

10. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvodní představení


Úvodem

Pokud je vám stejně jako mně líto, že Lenovo ukončilo prodej modelu ThinkPad X301 a neuvedlo už jeho nástupce, nemusíte truchlit. Zůstala totiž ještě jedna alternativa, která nabízí takřka stejně nízkou hmotnost, tenké provedení, mechaniku a vysoké rozlišení displeje: T420s. Lenovo má v nabídce ještě jeden tenký a lehký model, který by se mohl zdát býti nástupcem X301, a sice nedávno testovaný ThinkPad X1.

Jenže ten má hned několik nevýhod, které mohou od koupě pravověrné "thinkpadisty" (to zní skoro jako sekta) odradit: nízké rozlišení displeje, pouze HD ready, zatímco X301 měl k dispozici 1440 × 900 bodů. Nemá mechaniku, a tudíž přichází o možnost přidat druhou baterii do ultrabay slotu, a konečně sklo Gorilla Glass, které překrývá sice matný displej, ale okolí s v něm přece jen částečně leskně. Navíc tu máme jinou klávesnici, podobnou té, kterou používá řada Edge, ostré hrany v místě, kde se opírá zápěstí o notebook, a také clickpad, který sice zvětšuje plochu touchpadu, ale na jeho používání si musíte zvyknout. Je to zkrátka notebook nové řady a je otázka, jestli se v nabídce Lenova ujme.

Poznámka 

Přestože má X1 pouze třináctipalcový displej, jeho základna je však až na pár milimetrů totožná s T420 - X1 má totiž poměrně široký rámeček displeje. Takže srovnání těchto dvou modelů je více než na místě.

 

Lenovo ThinkPad T420s
Cena s DPH 30 000 Kč (CZC.cz)
Zapůjčil Lenovo ČR
Hardwarová výbava
Procesor Intel Core i5-2520M 
Frekvence 2,5 GHz 
Max. frekvence (turbo) 3,2 GHz
Počet jader/vláken 2/4
Operační paměť 4 GB DDR3 (1333 MHz)
Pevný disk (velikost) 320 GB
Pevný disk (rychlost) 7 200 rpm 
Velikost displeje 14" 
Rozlišení displeje 1600 x 900, matný
Grafická karta Intel HD Graphics 3000 (integrovaná)
Konektory, sloty
Výstupy na monitory VGA, DisplayPort
Porty (s výjimkou USB) eSATA (kombinovaný s USB), LAN, ExpressCard 34, 3,5mm audio
Počet portů USB 2.0 2
Počet portů USB 3.0 1
Bezdrátové sítě Wi-Fi 802.11n, Bluetooth
Optická mechanika DVD¬±SuperMulti
Čtečka paměťových karet SD/MMC/SDHC/SDXC
Rozměry, baterie
Rozměry (š×d×h) mm 343 × 230 × 21,2-26 mm
Hmotnost 1,67 kg
Akumulátor 48 Wh (6 čl.)
Software
Operační systém Windows 7 Professional (64b)

 

 

 

Zpracování, vstupy a výstupy

Klasika, jen o něco tenčí

Model T420s je oproti tomu klasický ThinkPad se vším všudy - je v podstatě ztenčenou verzí běžné T420. Esko ale není v nabídce Lenova žádnou novinkou, existovalo již ve verzi T400s či T410s. Všechny tyto modely mají naprosto shodnou koncepci - baterie je umístěna pod klávesnicí a konektory jsou z větší části na zadní straně. To je zcela odlišené oproti klasickému provedení, u něhož je baterie umístěna vzadu, a konektory jsou rozesety na bocích. Toto řešení má výhodu v možnosti instalovat větší baterii - v T420s (a ve starších T400s a T410s) má baterie kapacitu jen 44 Wh a není možné ji vyměnit za větší.

  
  

Přesunutí konektorů vzad je naopak vítanou změnou, protože vám na stole nepřekáží všemožné kabely od externí klávesnice či monitoru. Na boku zůstalo jenom jedno USB, které využijte například pro flash disk. Konektory USB jsou ale jenom tři, zatímco T420 má o jeden více, přičemž jeden je kombinován s eSATA. Na druhou stranu má T420s jeden konektor USB 3.0, což se hodí pro rychlé flash disky a externí disky. Trochu nevýhodou je nemožnost použít současně slot pro paměťovou kartu a ExpressCard 34, musíte si vybrat, co budete v notebooku mít. Když chcete používat ExpressCard, musíte čtečku ze slotu vysunout.

 

Chybějící možnost výměny standardní baterie za jinou s vyšší kapacitou kompenzuje možnost vyjmout optickou mechaniku a vložit baterii do ultrabay slotu. Ta má kapacitu okolo 32 Wh, což znamená prodloužení výdrže o dvě až tři hodiny, v závislosti na typu práce. Celkem tak mají obě baterie kapacitu okolo 76 Wh, což už je přijatelné a celek pak dává výdrž okolo šesti hodin nenáročné práce. Na ultramobilní mobilní notebook, dovolím si tvrdit, je to ale přesto docela málo.

  

Když bude tma, rozsvítím si

T420s zachovává všechny přednosti standardního modelu, jako je displej, klávesnice, navigační prvky - touchpad a trackpoint, světélko nad displejem osvětlující klávesnici a podobně. Vše jsem popsal již v testu modelu T420 a nemá tedy smysl se opakovat. Také kvalita zpracování je příkladná, víko displeje se nekroutí, stejně jako základna, notebook klidně můžete vzít za roh a nebudete pozorovat ani náznak kroucení. Ale to je dnes už u byznysových notebooků této kategorie veskrze standard a v podstatě se nad tím ani nemá smysl podivovat. Jen mechanika DVD se v ultrabay trochu hýbe a trochu povrzává plastový spoj v pravé dolní části, což se dá "pořešit" troškou oleje (třou dva plasty o sebe).

  

Oproti spíše stylovému modelu X1 má T420s standardní konektor pro dokovací stanici, která rozšiřuje poněkud slabší konektorovou výbavu (oproti standardnímu "tlustému" modelu). Dokovací stanice se ale od dob T410 a T510 nezměnila, takže chybí vymoženost jako USB 3.0. Nabízí se ve dvou verzích, Mini Dock Series 3 a Plus Series 3, přičemž za příplatek okolo čtyř stovek získáte eSATA plus druhý DisplayPort a DVI, a tedy možnost připojit více monitorů. Už v základu tu je ale ještě VGA, DVI a DP, takže ani s levnějším modelem nebudete mít s monitory problém.

Výkon, výdrž a chlazení

Tři ceny, tři provedení

T420s se prodává celkem ve třech provedeních, přičemž všechny mají displej s rozlišením 1 600 × 900 bodů. Základní provedení T420si s procesorem Core i3 2,1 GHz, grafikou NVS 4200M (Optimus) a diskem 320 GB s 7 200 otáčkami stojí jen 29 tisíc korun s daní. Za tisícikorunový příplatek získáte výrazně výkonnější procesor Intel Core i5 s frekvencí 2,5 GHz (turbo až 3,2 GHz), přijdete však o dedikovanou grafiku Nvidia a budete se muset spokojit pouze s Intelem. Upřímně řečeno to ale u byznysového modelu není až taková tragédie - naopak, NVS 4200M není žádný zázrak, jde de facto o lowendovou grafiku této značky, která stejně dovolí hrát hry jen v nízkém rozlišení s minimálními detaily.

Čtete také:

A konečně nejvýše stojí model bez kompromisů: Core i7 s frekvencí 2,7 GHz, grafika NVS 4200M a diskem SSD s kapacitou 160 GB. Za něj už zaplatíte 44 tisíc a je to s velkým náskokem nejdražší model T420; druhý v pořadí, nejvýkonnější "obyčejný" T420 stojí o deset tisíc méně. Mimochodem, toto provedení T420 nabízí kombinaci SSD s kapacitou 80 GB a pevného disku s kapacitou 500 GB, což je možná ještě lepší varianta než dvojnásobně velký disk SSD v T420s, samozřejmě za cenu o něco vyšší spotřeby.

Přidejte si do notebooku SSD

Nicméně nemusíte zoufat, protože i T420s lze vybavit podobně, jenom ne z výroby. Všechny notebooky T420 a T420s mají totiž miniPCIe slot, kam lze připojit onen 80GB disk Intel 310 s rozhraním mSATA. V tuto chvíli je to zatím jediný disk v nabídce v českých obchodech, a tak je i patřičně drahý, stojí téměř čtyři tisíce korun. Kapacita 80 GB by ale pro systém a základní programy měla stačit, zbytek odložíte na pevný disk, který můžete rovněž nahradit za jiný s vyšší kapacitou (musí ale mít 7 mm, což je trochu omezující).

 

Problém může nastat při vytváření kopie disku, protože recovery oddíl je až na jeho konci a na menší disk se dle mého názoru a starších zkušeností nebude chtít systém zduplikovat. Řešením může být vypálení tohoto obnovovacího oddílu na optická média a provést čistou instalaci. Ale to budeme moci vyzkoušet, až budeme mít třistadesítku v redakci. Volné místo v miniPCIe slotu můžete ale zaplnit i jinak, například 3G modemem, kterým nedisponuje žádný z nabízených modelů T420s ani T420, právě kvůli případné možnosti instalovat mSATA pevný disk (některé modely se s ním prodávají přímo). Antény jsou již v notebooku osazeny.

  

Vyšší výdrž za příplatek

Nejslabším článkem notebooku je výdrž, což je u mobilního byznysového počítače tristní. Jak jsem už zmínil, na rozdíl od T420 má T420s baterii na jiném místě, které neumožňuje instalovat verzi s vyšší kapacitou. Musíte se proto spokojit pouze se 44 Wh, což v praxi znamená zhruba tři a půl hodiny výdrže při nenáročném používání (weby bez flashe, Word, Excel, maily). Spotřeba se v takovém případně pohybuje okolo 12 W. Jen v čistém idle se dostává k devíti wattům, ale tam se budete pohybovat jen výjimečně. Také při přehrávání filmů se dostanete na 12 W, což není s integrovanou grafikou a Sandy Bridge žádný zázrak. Pravdou je, že notebook musí živit displej s vysokým rozlišením a ten holt něco spolkne.

  

Ale co s tím? Tři hodiny nejsou pro terénního uživatele žádné terno. Větší baterii jako u T420 použít nelze, slice baterii T420s nepodporuje, takže jedinou možností zůstává starý dobrý ultrabay - tedy vyjmout mechaniku a zasunout baterii se stejným tvarem, která má kapacitu 32 Wh a přidá k výdrži nějaký dvě, dvě a půl hodiny v závislosti na užití. Celkem se tedy, dostáváte na šest hodin, případně na sedm, když zrovna příliš nebrouzdáte po náročných webech. Oproti T420 s "tlustou" baterií to sice není ono, ale už je to uspokojivé a umožní to pracovat mimo elektřinu téměř celou pracovní dobu. Počítejte ale s příplatkem okolo čtyř tisíc, což notebook zase o něco prodraží. 

Poznámka

Standardní modely T420 a T520 nepodporují baterii v ultrabay, ale dokážou připojit baterii typu "slice", která se nacvakne na konektor dokovací stanice. ThinkPad X1 tuto baterii podporuje rovněž, má ale pro ni speciální konektor, protože mu konektor pro dokinu chybí. 

Vzhledem k tomu, že notebook má poměrně velké tělo, je celkem slušně vyřešeno chlazení, respektive přenášení vnitřní teploty na šasi. Při psaní tak teplo neproniká do prostoru klávesnice, ani do prostoru, kde máte opřena zápěstí. Je to dáno i tím, že se tam nachází disk a baterie, tedy žádné na tepelnou produkci náročné komponenty. Ani na spodní stranu se teplo nedere nijak aktivně, a to ani při maximálním vytížení, kdy teploty jader přesahují 80 stupňů. Z toho je mimochodem znát, že větráček chladiče není příliš výkonný, na druhou stranu je i při zatížení notebook tichý a při běžné práci větráček jen tiše ševelí a sekunduje šustícímu disku.

Závěrečné zhodnocení

Kdo s koho?

Lenovo T420s je skvělý, relativně lehký a mobilní notebook s vysokým výkonem a velkým rozlišením. Můžete si jej pořídit hned v několika konfiguracích, přičemž ta nejvyšší je skutečně "must have" - nabízí kromě 3G modemu vše, co byste si mohli přát. Jenže nízká hmotnost a tenké tělo je o jednom velkém kompromisu: nízká kapacita baterie a tudíž slabší výdrž. Musíte se tedy rozhodnout, zda oželíte nějakých 400-500 gramů navíc a zvolíte T420 s vyšší výdrží a většími možnostmi rozšíření kapacity baterie, nebo stylovou a mobilnější T420s s nějakými 3-4 hodinami výdrže. A Esko je navíc dražší než T420, který ve stejné konfiguraci můžete pořídit o nějakých šest tisíc levněji.

Pokud byste se nakonec rozhodli pro T420s a ještě k tomu pro nejvýkonnější a nejdražší verzi s SSD, můžete ještě zvážit pořízení modelu X1. Ten stojí se 160GB diskem stejně a budete mít ještě stylovější produkt - displej překrytý Gorilla Glass, tenčí provedení, sto gramů hmotnosti dolů a přece jen o něco modernější design. Na druhou stranu je tu menší rozlišení displeje a horší rozšiřitelnost o další baterii či dokovací stanici. Zkrátka v top class nabízí Lenovo dostatek produktů, jen se správně rozhodnout. 

Tip

Tento článek je prvním ze série o T420s. Příště se budeme věnovat dodávaným nástrojům a zabezpečení dat a notebooku samotného, a posléze rozšíření notebooku o disk SSD.


+ tenké provedení, nízká hmotnost

+ vysoké rozlišení displeje
+ solidní výkon
+ layout klávesnice, trackpoint + touchpad
+ vysoká míra zabezpečení

- nízká výdrž baterie
- vyšší cena

 

 

Výsledky testů a screenshoty

Souhrnné testy výkonu PC
PCMark Vantage  
7082; Memories 4031; TV and Movies 4117; Gaming 4253; Music 7056; Communications 9459; Productivity 5980; HDD 4118
PCMark 7 2378; Lightweight 1968; Productivity 1514; Creativity 4340; Entertainment 2182; Computation 8532; System storage 1644 
Windows 7 Experience Index CPU 7,1; RAM 5,9; Grafika 4,7; Herní grafika 6,1; Disk 5,9
Herní testy
 
3DMark06 (body) 3319; SM 2.0 1105; HDR SM3.0 1289; CPU 3487
3DMark Vantage (body) P1713; GPU 1352; CPU 8585
Devil May Cry (low) 54,7 fps
Testy výkonu procesoru
Cinebench R11.5 OpenGL: 5,87 fps; více jader: 2,58; jedno jádro: 1,11
SiSoft Sandra 2011 CPU: 45,47 GOPS/58,41; GIPS/35,4 GFLOPS; Cryptography: 1,15 GB/s; AES256 3 GB/s; SHA 256 455 MB/s; Memory: 8,47 GB/s
x264 BenchMark HD v3.0 15,32 / 53,64 fps
Virtual Dub Mod (DivX) (čas) 1:04 min
Virtual Dub Mod (Xvid) (čas) 1:52 min
WM9 Encoder (čas) 2:26 min
Testy výkonu pevného disku
CrystalDiskMark 3 - čtení Seq: 105,3; 512k: 35,01; 4k: 0,401; 4kQD32: 0,683 MB/s
CrystalDiskMark 3 - zápis Seq: 103,6; 512k: 41,32; 4k: 0,898; 4kQD32: 0,924 MB/s
HD Tune 2.55 Průměr: 86,1 MB/s; Minimum: 50,5 MB/s; Maximum: 110,9 MB/s; Odezva: 16,8 ms
Testy výdrže
Výdrž (web) 2:30 h
Výdrž (filmy) 2:56 h

 


HWMonitor - maximální zátěž

CS24


HWMonitor - bez zátěže


HWMonitor - běžná práce (web, office)