Hlavní navigace

Lenovo ThinkPad T430s: drobná vylepšení za stejné peníze

16. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Představení, parametry a konfigurace

Novou generaci ThinkPadů jsme na Cnews.cz již testovali, a to v modelu T430 – tedy v základním, „tlustém“ provedení. T430s je oproti tomuto modelu ztenčený, lehčí a tedy mobilnější. Na váze ubírá nějakých 350 gramů a na tloušťce necelý centimetr. Oproti tomuto modelu je odlišné rozložení portů a také umístění a kapacita baterie; jinak se žádné významné změny nekonají.

Lenovo ThinkPad T430s
Lenovo ThinkPad T430s

Tip: Lenovo ThinkPad T430: Ivy Bridge a svítící klávesnice (recenze) 

Lepší klávesnice s podsvícením

Oproti předchozí generaci T420s najdete na notebooku jen několik změn, z nichž tou nejvýznamnější je nová klávesnice v provedení chiclet. Ta se změnila po nějakých desíti letech a byla jedním z důvodů, proč uživatelé preferovali ThinkPady před jinými značkami a modely. Jak jsem už psal v minulé recenzi T430, nová klávesnice je lepší než ta dosavadní, a to zejména díky lepší mechanice kláves, širším tlačítkům a lepší odezvě. Jediné, co vadí, je nové rozložení, na které si zkrátka ani po týdnu používání (jako majitel T420s) nemůžu zvyknout.

Lenovo ThinkPad T430s
Cena s DPH 31 188 Kč
Zapůjčil Lenovo
Hardwarová výbava
Procesor Intel Core i5-3320M
Počet jader (virtuálních) 2 (4)
Frekvence 2,6 GHz
Max. frekvence (turbo) 3,1 GHz
Operační paměť 4 GB (DDR3 1600 MHz)
Pevný disk (velikost) 500 GB
Optická mechanika DVD±RW
Displej 14", 1 600 × 900 px, LED, antireflexní
Grafická karta Intel HD Graphics 4000 (integrovaná)
Rozhraní
Výstupy na monitory VGA, miniDP
Porty (s výjimkou USB) 1 Gb/s LAN, mikrofon, sluchátka, ExpressCard 34, čtečka SMART, dokovací konektor
Počet portů USB 3.0 2
Počet portů USB 2.0 1
Čtečka paměťových karet SD/MMC/SDHC/SDXC
Bezdrátové sítě Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 4.0 
Rozměry, baterie
Rozměry 343 × 230 × 26 mm
Hmotnost 1,81 kg
Baterie 44 Wh, 6 článků
Software
Operační systém Windows 7 Professional (64b)

Novinkou je také podsvícení tlačítek, a to dokonce ve dvou úrovních. Zůstalo ale i staré dobré osvětlení lampičkou, které mimochodem preferuji – jednak osvítí klávesnici a jednak vytvoří jakési ambientní světlo, takže vám displej v noci tolik neunavuje oči a současně trochu vidíte kolem sebe. Touchpad a trackpoint zůstal stejný, plocha touchpadu se nijak nezměnila. Oceňuji ale lepší odezvu trackpointu, není tak tuhý a je citlivější než na T420s – snadněji se ovládá. Tlačítka trackpointu jsou svou odezvou a mechanikou lepší než tlačítka touchpadu, která se mimochodem na T420s zhruba po půl roce rozvrzala.

Oproti T420s není T430s nabízen s nižším rozlišením HD ready, ale jen vyšší HD+, které se pro čtrnáctku perfektně hodí. Windows 7 tak mají optimální velikost ikon, fontů a i oken a písmo je pěkně vyhlazeno. Tomu ale odpovídá i vyšší cena – zatímco T420si začínal někde na 25 tisících, nejlevnější T430s stojí docela závratných 32 tisíc – a to jen s pevným diskem, SSD nabízí až model za 43 600 Kč.

Za zhruba 34 tisíc pak je nabízen model se stejnou výbavou jako základní, jen má navíc dedikovanou grafiku NVS 5200M, která je odvozena z GT 620M. Jen je škoda, že Lenovo u žádného modelu nenabízí IPS displej, když už ho má i některá levnější konkurence (a přitom menší model X230 ho má).

Nepatrně rychlejší, nativní USB 3.0

Druhým zásadním rozdílem je nová platforma Ivy Bridge, která nepatrně navyšuje výkon procesoru, výrazněji zvyšuje výkon grafiky a celkem výrazně snižuje spotřebu. Testovaný model byl vybaven procesorem Core i5-3320M 2,6 GHz, který byl v testech jen nepatrně rychlejší než model Core i5-2520M s frekvencí 2,5 GHz – v praxi žádný růst výkonu nemáte šanci pozorovat. To HD 4000 je výkonnější zhruba o 50 % a v podstatě dělá z grafiky NVS 5200M zbytnou investici, tedy pokud vyloženě nechcete hrát náročnější hry; na druhou stranu ani s touto grafikou si nemůžete nikterak vyskakovat.

Lenovo ThinkPad T430s
Lenovo ThinkPad T430s

Lenovo ThinkPad T430sLenovo ThinkPad T430sLenovo ThinkPad T430s

Rozložení portů zůstalo stejné, jeden port USB najdete vlevo, dva vzadu – oproti T420s jsou ale dva typu USB 3.0 a jeden USB 2.0, zatímco u předchozího modelu to bylo naopak. USB 3.0 je zapojeno již nativně přímo v čipsetu a nepoužívá řešení třetí strany, které u T420s nefungovalo úplně spolehlivě. Místo klasického DP pak najdete vzadu jen miniDP, VGA konektor zůstává stejný. Na levoboku je pak opět slot na ExpressCard s vloženou čtečkou paměťových karet.

Lenovo ThinkPad T430s
Lenovo ThinkPad T430s

Spodní strana nepřekvapí dokovacím konektorem, který je kompatibilní se staršími modely; máte-li dokovací stanici pro T4x0/T4x0s, pak ji s klidem můžete používat i nadále. Je na ni nebudete mít konektory USB 3.0. Lenovo samozřejmě nabízí modernější verzi s USB 3.0, jinak se ale ničím jiným neliší. Můžete si ji pořídit bez zdroje i se zdrojem a ten stávající mít jako cestovní. Kromě toho je k dispozici také USB 3.0 dokovací stanice s digitálním výstupem – tu lze použít i pro X1 Carbon, která běžný dokovací konektor nemá.

Stejné, ale přesto jiné baterie

Poslední zásadní změnou je baterie. Ačkoliv má stejné rozměry a parametry jako ta v T420s, dostala navíc „čip originality“. Jednoduše řečeno, do T430s (a všech nových ThinkPadů) nepasují žádné neoriginální baterie a dokonce ani baterie ze starších modelů. Když jsem do T430s vložil baterii z T420s, sice fungovala, ale odmítla se nabíjet – a při restartu vám Bios dá celkem jasně najevo, že takto tedy ne. U hlavní baterie to není problém, tu dostanete s notebookem. Jenže T430s stále podporuje přídavnou baterii do UltraBay a tu si budete muset pořídit novou, i když ji už máte z nějakého staršího modelu. A v případě T430s je tato baterie docela potřeba.

Základní baterie má totiž kapacitu jen 44 Wh, oproti 56 W u „tlustého“ modelu T430. Přestože byla výdrž notebooku díky Ivy Bridge prodloužena, stále máte k dispozici maximálně čtyři hodiny práce na baterii. Na druhou stranu je to výrazně lepší než u T420s, který běžně vydrží o hodinu méně – zvládá jen tři hodiny. Zatímco u T420s se spotřeba nedostane ani v idle pod 10 W, T430s umí jít až na 7 W, a to i v provedení s dedikovanou grafikou. Při nicnedělání tak dokáže notebook přežít i pět hodin, což je u T420s nemyslitelné.

Ovšem při větším vytížení, například při čtení webů s větší náloží grafiky, pak notebook vydrží jen něco přes dvě a půl hodiny, tedy téměř shodně s T420s. Jednoduše řečeno, při nenáročném využívání je spotřeba podstatně nižší, při vyšší zátěži se s T420s téměř srovnává. Multimédia pak zvládne přehrávat tři a půl hodiny, o půl hodiny déle než starší model. To je také hodnota, na které se ustálil ukazatel BatteryBar, který počítá dlouhodobý průměr výdrže a lze se na něj velmi dobře spolehnout.

Dobíjení baterie je velmi rychlé – s dodávaným 90W zdroje se za půl hodiny nabije již 80 % baterie, do hodiny je plno; podobně jako u X1 Carbon. S 65W zdrojem, který používám s T420s, trvá dobíjení něco přes dvě hodiny. Dobíjení baterie do UltraBay jsem nemohl vyzkoušet, protože jsem měl k dispozici jen verzi do T420s a tu testovaný notebook nedobíjí (jak už bylo zmíněno).

Pevnější provedení, zhodnocení

Samotná konstrukce notebooku je shodná s T420s, jen se mi zdála poněkud dotaženější. Notebook má stejné tvary, stejné rozměry i hmotnost – ta se liší jen o pár gramů v neprospěch T430s; ten váží 1,84 kg s baterií a DVD mechanikou. Na kovové konstrukci jsou již tradičně „nataženy“ plasty a pánové z Lenova tentokrát odvedli lepší práci než u T420s. Tam již od začátku plasty připevněné na vnitřní konstrukci trochu povrzávají, což se ozývá zejména při přenášení jednou rukou. T430s se těchto parazitních zvuků úplně nezbavil, je jich ale naprosté minimum; mohu s klidným svědomím říci, že toto je asi nejméně rozvrzaný ThinkPad T od Lenova, jaký jsem měl v ruce.

Pevnější jsou také klouby, u mé T420s jsou měkčí a při prudkém pohybu se displej vyklání vzad. I přesto, že spodní část notebooku není z jednoho kusu, jak je dnes moderní u ultrabooků se zabudovanou baterií, je notebook velmi pevný, nevrže, neskřípe a celkově působí velmi hodnotně. Jediné, co je už dlouhou bolestí ThinkPadů T, je povrch víka. Měkčený materiál je sice příjemný na dotek a u nového notebooku vypadá luxusně, po čase se poškrábe, jsou na něm vidět otisky prstů a těchto „efektů“ se již nezbavíte. Po ročním používání je pak víko zvrásněno jako povrch Marsu.

Lenovo ThinkPad T430s
Lenovo ThinkPad T430s

Notebook je velmi tichý, jen slyšíte lehce disk, jinak nic – a pokud si pořídíte model s SSD, budete mít na stole naprosté ticho. Při běžné práci větráček fouká velmi jemně a v podstatě ho nevnímáte. Ani parazitní zvuky elektroniky v místě procesoru, které jsou někdy slyšet na T420s, zde nemáte šanci postřehnout. Jen v případě maximálního vytížení se větrák rozjede naplno, stále ale vytváří minimální hluk. Teplota procesoru sice stoupá téměř k 90 stupňům, notebook je však tichý a na vrchní straně perfektně chladný. I přesto, že je T430s ztenčený, je stále dostatečně prostorný na to, aby se vnitřek bez problému uchladil a nebylo nutno se omezovat procesory s nízkým TDP jako u ultrabooků.

Budete spokojeni

ThinkPad T430s je jednoduše špičkový notebook, který nemá žádnou výraznou slabinu. Nabízí skvělou klávesnici s podsvícením, displej s dobrým rozlišením, je relativně lehký, má vestavěnou mechaniku s možností výměny za druhou baterii a je snadno rozšiřitelný o další paměť, jiný disk, 3G modem nebo SSD do miniPCI-e. Díky dokovacímu konektoru je to ideální společník pro práci – jen nacvaknete a o nic dalšího se nestaráte, všechna zařízení včetně externího monitoru jsou okamžitě připojena.

Základní modely jsou v relativně rozumné cenové hladině, za ten nejvyšší si však už hodně připlatíte. Pokud nepožadujete výkon Core i7 2,9 GHz, ale vystačíte si s nepatrně slabším Core i5, je lepším řešením koupit základní model, přidat za cca 500 Kč paměť a disk vyměnit za SSD. 128GB modely dnes pořídíte už za dva tisíce, jen si musíte hlídat, aby byly v provedení 7 mm; T430s totiž pojme jen modely se sníženou výškou. Notebook vás pak vyjde na nějakých 36 tisíc a ještě vám zůstane 500GB disk, který můžete buď použít místo mechaniky nebo si jej dát do externího rámečku a používat jako mobilní.

Galerie:

Jediným zásadním minusem notebooku je tak nízká kapacita základní baterie. Ta může být důvodem, proč byste mohli dát přednost těžšímu „tlustému“ modelu, který nabízí zhruba o hodinu vyšší výdrž (a to při cca o čtyři tisíce nižší ceně). Pokud totiž u T430s chcete dosáhnout vyšší výdrže v terénu, musíte se poohlédnout po baterii do UltraBay, která je jednak drahá a jednak zvýší hmotnost notebooku na téměř 2 kg; a to už není o mnoho méně než u klasické T430. Na druhou stranu ale získáte vyšší celkovou výdrž, která by se mohla blížit až k šesti hodinám reálné práce.

Každopádně budete s T430s maximálně spokojeni, je to ideální pracovní nástroj – a pokud to bude váš první ThinkPad, nebudete zklamáni. Na druhou stranu, máte-li už nějaký předchozí model, upgrade se nevyplatí, za svoje peníze dostanete v podstatě stejný notebook, jen s modernějšími vnitřnostmi.

Plusy / mínusy
Displej HD+ Jen TN displej
Klávesnice s trackpointem a podsvícením Nízká kapacita základní baterie
Kvalitní provedení Vysoká cena top-modelu s Core i7
Dokovací konektor

 

 

MMF24

Lenovo ThinkPad T430s
Cena s DPH 31 188 Kč
Zapůjčil Lenovo
Hardwarová výbava
Procesor Intel Core i5-3320M
Počet jader (virtuálních) 2 (4)
Frekvence 2,6 GHz
Max. frekvence (turbo) 3,1 GHz
Operační paměť 4 GB (DDR3 1600 MHz)
Pevný disk (velikost) 500 GB
Optická mechanika DVD±RW
Displej 14", 1 600 × 900 px, LED, antireflexní
Grafická karta Intel HD Graphics 4000 (integrovaná)
Rozhraní
Výstupy na monitory VGA, miniDP
Porty (s výjimkou USB) 1 Gb/s LAN, mikrofon, sluchátka, ExpressCard 34, čtečka SMART, dokovací konektor
Počet portů USB 3.0 2
Počet portů USB 2.0 1
Čtečka paměťových karet SD/MMC/SDHC/SDXC
Bezdrátové sítě Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 4.0 
Rozměry, baterie
Rozměry 343 × 230 × 26 mm
Hmotnost 1,81 kg
Baterie 44 Wh, 6 článků
Software
Operační systém Windows 7 Professional (64b)

 

Naměřili jsme:

Souhrnné testy výkonu PC
PCMark Vantage Memories - 5171
TV and Movies - 3615
Gaming - 6070
Music - 8164
Communications - 11515
Productivity - 7302
HDD - 5159
PCMark 7 Lightweight - 2261
Productivity - 1850
Creativity - 2932
Entertainment - 2383
Computation - 3174
System Storage - 1871
3DMark Vantage P4416; GPU 3707; CPU 10354
3DMark 11 P1121; Graphics 997; Physics 3975; Combined 985
Windows 7 Experience Index CPU 7,2
Paměť 5,9
Grafika 5
Herní 6,3
Disk 5,9
Testy výkonu procesoru
CineBench R11.5 xCPU/1CPU 3,07 / 1,34 bodů
x264 17,29 fps
Testy výkonu pevného disku
CrystalDiskMark 3 (čtení) Seq: 125,2 MB/s; 512k: 37,53 MB/s;
4k: 0,444 MB/s; 4kQD32: 0,743MB/s
CrystalDiskMark 3 (zápis) Seq: 109,6 MB/s; 512k: 40,79 MB/s;
4k: 0,818 MB/s; 4kQD32: 0,852 MB/s
Testy výdrže
Výdrž web (čas) 2:40 hod. (Nvidia)
Výdrž video (čas) 3:28 hod. (Nvidia)

Lenovo ThinkPad T430s Lenovo ThinkPad T430s Lenovo ThinkPad T430s Lenovo ThinkPad T430s Lenovo ThinkPad T430s Lenovo ThinkPad T430s Lenovo ThinkPad T430s Lenovo ThinkPad T430s