Hlavní navigace

Lenovo ThinkPad T500: pořádná mašina na stůl

23. 2. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

 Plusy a mínusy
 + vysoké rozlišení displeje
 + možnost přepínat grafiky
 + výdrž

 - drobné nedostatky ve zpracování
 - málo paměti
 - méně svítivý displej

Rychlé parametry (přejít na podrobné)
Procesor Intel Core 2 Duo P8600 (2,4 GHz, 2 MB L2)
Paměť/Rozšiřitelná do 2 GB / 4 GB
Pevný disk/rychlost 160 GB / 5 400 ot./min
Displej rozměry/rozlišení 15,4" / 1 650 x 1 050
Rozměry 358 x 255 x 33,5 mm
Hmotnost 2,6 kg
Cena 38 000 Kč

Úvod, vzhled

Lenovo ThinkPad T500 je nejvyšším modelem řady T, která je určena pro profesionální uživatele. Spíše než o mobilní notebook jde o DTR, tedy desktop replacement, náhradu stolního počítače. Tomu odpovídá vysoký výkon a velké rozlišení 15" displeje. V řadě T je ještě menší model se čtrnáctkou, kterou lze přenášet snadněji - je o něco lehčí a hlavně menší. A do třetice lze ThinkPad T koupit rovněž s patnáctkou, ale pouze integrovanou grafikou a nižším rozlišením.

Černá a zase jen černá

Popisovat vzhled notebooků ThinkPad je jako nošení dříví do lesa. Tato řada vypadá už řadu let stále stejně a nová modelová řada přichází jen s dílčími úpravami; oproti T61 byste žádné změny, snad kromě jiného rozmístění konektorů, nenašli. Design je zkrátka poněkud technický, použitá barva je pouze černá a nikde nenajdete žádný designový výstřelek nebo fíčurku. Pokud si chcete notebook nějak vylepšit, musíte k tomu přistoupit svépomocí.

Dílenské zpracování bohužel poněkud neodpovídá pověstné kvalitě ThinkPadů. Na několika místech plasty nedoléhají a trochu vržou, klávesnice se na levé straně prohýbá a vydává při psaní jakýsi "dutý" zvuk a ani plasty víka displeje nejsou nejtišší. Je to pro mne poněkud zklamání, protože s tím, jak se značka ThinkPad pomalu přesunula pod Lenovo, se dřívější výrobní preciznost vytrácí. Mnohé levnější notebooky jsou zpracovány lépe než testovaný model.

Klávesnice, porty

Perfektní klávesnice

To samé, co jsem napsal o vzhledu notebooku, lze napsat i o klávesnici: je zcela stejná jako dosud, má stejné rozložení kláves i stejné provedení a kvalitu stisku. Oceňuji samostatný blok funkčních kláves a oddělené kurzorové šipky. Velikost klávesnice je stejná jako u modelu X200, což mne jen utvrzuje v tom, že výrobce vyrábí jednu jedinou klávesnici pro všechny ThinkPady, čímž šetří náklady. Trochu mne to mrzí, protože na patnáctce by klávesnice mohla být větší a mohl by třeba přibýt - byť malý - numerický blok.

Ukazatel myši můžete ovládat trackpointem i touchpadem, jak je ctěná libost. Trackpoint mi vyhovuje více, protože se jím notebook ovládá, když je položen v klíně a je také přesnější. Touchpad je umístěn příliš nízko, takže když je notebook v klíně, musíte mít trochu zalomenou ruku. Touchpad je navíc na tak vysoké rozlišení docela malý - i z tohoto důvodu je ovládání trackpointem pohodlnější.

Tři po jedné straně

Všechny současné ThinkPady nabízí pouze tři konektory USB, u modelu T500 jsou navíc všechny na výšku a na pravé straně. Takže když chcete zapojit "tlusté" USB, bude buď narážet do sousedního USB konektoru, nebo do stolu. Není to úplně ideální řešení, už jen proto, že připojení notebookové myši s krátkým kabelem je dost omezující - myš pak nenabízí dostatečně velký akční radius.

Na pravé straně není kromě vyměnitelné mechaniky a konektoru modemu vůbec nic; vše se nachází buď vpředu, nebo vlevo. Poněkud nešťastné je umístění konektorů sluchátek a mikrofonu vpředu, což znesnadňuje připojení sluchátek, když máte notebook v klíně. Vpředu je rovněž FireWire, slot pro karty SD a MMC a také vypínač Wi-Fi a Bluetooth. Tyto funkce lze také nezávisle ovládat softwarově, takže je možné mít vypnutou Wi-Fi a zapnutý Bluetooth či naopak.

Displej, zvukové možnosti, datové úložiště

Obrovský displej

15,4" displej s obvyklým poměrem stran 16:10 drží na dvou kovových kloubech, které jsou velmi pevné - když notebook za displej zvednete, tělo notebooku se ani nehne a drží stále stejný úhel. Stejně jako u všech nových modelů ThinkPad není displej ve víku vycentrován, ale je trochu posunut vpravo, takže na levé straně je o něco silnější lem. V horní části víka je standardní bílé diodové osvětlení klávesnice, které je při práci v šeru a v noci k nezaplacení.

Displej má vynikající rozlišení 1 680 × 1 050 bodů, takže nabízí skutečně velkou pracovní plochu. A to hodí při psaní rozsáhlých textů či práci s velkými tabulkami. Některým uživatelům se bude zdát toto rozlišení příliš vysoké, ti ale mohou zvolit levnější model s 1 280 × 800 - ten ale není dodáván s lepší grafikou. Displej je matný a bílá trošku uhýbá do žluté - standardní vlastnost všech ThinkPadů. Oproti lesklým displejům má horší barevnost i kontrast, ale zase se za jasného počasí nemění v zrcadlo. Trochu bych přidal na maximálním jasu - v prosluněné kanceláři by se to hodilo.

Rychlá paměť, ale je jí málo

Výkonné grafice sekunduje 45nm procesor s frekvencí 2,4 GHz Intel Core2 Duo P8600 a druhou mezipamětí o velikosti 3 MB, ovšem pouze s 2 GB hlavní paměti RAM - to je u tak drahého notebooku docela málo. Paměti do notebooku dnes stojí pakatel a i levnější notebooky nabízí 3 GB RAM. Naštěstí výrobce ponechal jeden slot na paměťový modul volný, takže jej můžete snadno doplnit. Počítejte ale s tím, že modul DDR3 je dražší než starší DDR2. Rychlá paměť se ale odmění velmi vysokou propustností - aby ne, když běží na 1 066 MHz.

Rychlý procesor a paměť však brzdí poněkud pomalý disk, který čte data sotva rychlostí 40 MB/s. Top model Lenova by si ale zasloužil disk výrazně výkonnější, příplatek za vyšší výkon není nijak vysoký a pohybuje se v řádu stovek. Také velikost disku není nijak úchvatná, ze 160 GB ukrojí 13 GB servisní oddíly, něco si vezme operační systém a přednahraná data, takže uživateli zbývá necelých 90 GB. DVD vypalovačka je docela tichá a rychlá a lze ji vyměnit za druhou baterii a tím prodloužit výdrž o další cca dvě hodiny.

Výkon, provozní hluk a chlazení

Dvě grafiky v jednom

Novinkou platformy Centrino 2 je možnost používat současně dvě grafické karty - jednu integrovanou v čipsetu, Intel X4500HD, a druhou dedikovanou, v tomto případě ATI Radeon 3650, která je výkonnostně na úrovni GeForce 8600 GT. Jádro je taktováno na 600 MHz, paměti na 700 MHz (128 bitů) a grafika obsahuje celkem 120 stream procesorů. To zaručuje plynulé hraní mé oblíbení hry Unreal Tournament 3 v rozlišení 1 280 × 800 s nízkými detaily.

Samozřejmě obě grafiky neběží současně, můžete si mezi nimi přepínat - a to jak v Biosu, tak přímo ve Windows pomocí programu Power Manager, který je určen pro správu napájecích profilů. Přepnutí je velmi rychlé, jen problikne černá obrazovka a je hotovo. K dispozici jsou dva výstupy, DisplayPort pro digitální přenos signálu a klasický VGA D-Sub pro analogový.

Toto řešení je vhodné tehdy, když potřebujete mít po ruce výkonnou grafiku pro práci v kanceláři a pro hraní doma, a úspornou grafiku pro občasné testy. Rozdíl ve spotřebě je nejvíce patrný v režimu idle, tedy tehdy, když není třeba grafický výkon. Zatímco při přehrávání videa se výdrž prodloužila jen o deset minut, při psaní textů bez Wi-Fi o více než hodinu. Při používání integrované grafiky se také notebook méně zahřívá, což oceníte, když máte notebook v klíně.

Studený jako na Sibiři

Notebook se díky velkým rozměrům velmi dobře chladí, ani při použití Radeonu se ve vysoké zátěži větráček neroztočí natolik, aby vás při práci rušil; a při běžném používání jej neslyšíte vůbec. Také není problém udržet notebook na klíně, protože vůbec netopí. Na spodní straně navíc není žádný centrální nasávací otvor, studený vzduch proudí dovnitř několika různými škvírami, takže nemusíte mít strach, že s notebookem v klíně přívod vzduchu ucpete.

Napájení a výdrž, Zhodnocení

T500 je standardně dodáván s 56Wh baterií, díky čemuž při běžné práci - Wi-Fi, internet, office - vydrží téměř čtyři hodiny s integrovanou grafikou a na video se můžete dívat přes tři hodiny.

Špička do kanceláře

Lenovo ThinkPad T500 je vynikající pracovní stanice, která se skvěle hodí na pracovní stůl díky vysokému výkonu a velkému rozlišení displeje. Méně se však hodí na běžné každodenní nošení - téměř tříkilová mašina s velkými rozměry není ideálním společníkem na cesty. Zejména v malém autobuse nemůžete počítat s tím, že byste notebook byť jen otevřeli. Každopádně pokud máte v okolí místa dostatek, odmění se T500 čtyřhodinovou výdrží. Nebýt poněkud horšího zpracování, dostal by testovaný ThinkPad jedničku s hvězdičkou.

Kompletní fotogalerie

MMF24

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

Lenovo ThinkPad X200

Cena 38 000 Kč 
Zapůjčil Lenovo ČR (www.lenovo.cz)
  
Redakce při testovaní notebooků používá paměťové produkty od společnosti Kingston.
 

Specifikace

 Procesor Intel Core2 Duo P8600 (2,4 GHz, 2 MB L2 cache)
 Operační paměť (vestavěná) 2 GB (DDR3)
 Operační paměť (rozšiřitelná do) 4 GB
 Pevný disk (velikost) 160 GB
 Pevný disk (rychlost) 5 400 ot./min
 Pevný disk (typ připojení) SATA
 Optická mechanika (typ) DVD¬±RW DL
 Optická mechanika (rychlost) nezjištěno
 Velikost displeje (palců) 15,4
 Rozlišení displeje (bodů) 1 650 x 1 050
 Grafická karta Intel X4500HD + ATI Radeon 3650
 Grafická paměť integrovaná od 32 MB / 256 MB
 Wi-Fi a/b/g/n
 Bluetooth 2.0
 Mobilní komunikace není
 Operační systém Windows Vista Business
 Porty (s výjimkou USB) 1× RJ45, 1× RJ11, 1× D-Sub, 1× DisplayPort, 2× audio, 1× FireWire, 1× PCMCIA, 1× ExpressCard
 Počet USB portů 3
 Slot pro karty 1x SD/SDHC/MMC/MS/MSPro
 Rozměry 358 × 255 × 33,5 mm
 Hmotnost 2 600 g (včetně akumulátoru)

 

Výsledky testů

3DMark01 (body) 23 343
3DMark03 (body) 10 733
3DMark05 (body) 8 726
3DMark06 (body) 4 318
PCMark05 (body) 5 482
HDTune (MB/s; ms) 38,1; 18
CrystalDiskMark (MB/s) 36,06 (čtení); 33,69 (zápis)
SuperPI 1M (čas) 0:55
Cinebench R10 (body) 2 609 / 3 316
Sandra 2009 (procesor, body) 18 991
Sandra 2009 (multimédia, body) 33 924
Sandra 2009 (paměť, GB/s) 5,29 GB/s
Výdrž web* (čas) 3:55 (integrovaná) / 3:18 (dedikovaná)
Výdrž kancelář** (čas) 5:12 (integrovaná) / 3:42 (dedikovaná)
Výdrž multimédia*** (čas) 3:14 (integrovaná) / 3:03 (dedikovaná)

Poznámka: * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní