Hlavní navigace

Lenovo ThinkPad W701ds: bez kompromisů

7. 10. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, vzhled, konstrukce a kvalita zpracování

Lenovo dříve řadilo své mobilní "workstationy" do řady T, ve které je odlišovalo jen přídomkem "p" (performance = výkon). Po čase však výrobce pochopil, že má smysl tento druh notebooků ze standardní nabídky jasně vyčlenit, a tak vznikla modelová řada W, kterou zastupuje jeden 15" a výkonnější 17" model. Přestože současná "patnáctka" se od svých kolegů z řady T liší jen minimálně, rozměrnější "sedmnáctka" už je přírodní úkaz.

Plusy a mínusy

+ Nekompromisní výkon
+ 16:10 WUXGA RGB LED displej
+ Vestavěná kalibrace barev
+ Druhý výsuvný displej
+ Vestavěný digitizér s perem
+ Kvalitní, bytelná konstrukce
+ Velmi dobré a tiché chlazení
+ Množství výstupů a konektorů

- Levá opěrka zápěstí povrzává
- Přídavný displej má nízkou kvalitu
- Osazené pouze 4 GB operační paměti

ThinkPad W701ds, o kterém si budeme dnes povídat, je nejvýkonnější a zároveň nejvybavenější mobilní pracovní stanicí v nabídce Lenovo. V útrobách velkého 17" těla se ukrývá čtyřjádrový procesor s přívlastkem Extreme, 4 GB RAM a vysoko postavená profesionální grafická karta nVIDIA Quadro FX 3800M s 1 GB vlastní video paměti. Výjimečnost přístroje spolehlivě zajišťuje dvojice displejů a v opěrce zápěstí vsazený digitizér, což jsou parametry, které jiná workstation nenabízí.

Za výjimečnost se však platí. Na dnes recenzovaném kusu visí šestimístná cenovka s cifrou bezmála 125 000 Kč s DPH, což ale na poměry mobilních pracovních stanic, zvlášť s exkluzivní výbavou, není nic překvapivého. Má smysl nad ThinkPadem W701ds ve srovnání se soupeři ostatních značek vůbec uvažovat a mají nabízené "vychytávky" smysluplné využití?

Vzhled

Znáte-li minulou generaci řady W, dnes recenzovaný ThinkPad vás nemůže vůbec ničím překvapit, protože ke změně vzhledu nedošlo (to se ovšem dalo jednoduše vytušit z modelového označení). Také znalci černých pracovních notebooků Lenovo najdou vše na známých místech, jen je všechno jaksi větší.

Černý pravidelný kvádr o rozměrech 410 × 310 × 52,2 mm a váze téměř 5 kg je jako z jiného světa. Černá sice zeštíhluje, ovšem v tomto případě - věřte mi - se naprosto míjí účinkem. V zavřeném stavu proto hledíte na černý kolos, v jehož rohu se blýská stříbrné logo ThinkPad (logo výrobce jako u všech nových produktů Think zmizelo). Velmi silné víko displeje má samozřejmě matnou úpravu s povrchem soft-touch, odolnou proti škrábancům a otiskům prstů.

Po otevření víka displeje velkým posuvníkem na pravé straně se nám naskytne pohled na samotný 17" displej, který je se základnou spojený dvojicí masivních pantů z nerezové oceli. Mezi panty si všimneme zelených diodových indikátorů bezdrátových připojení, Num a Caps Locku, napájení a aktivity pevného disku. Za běžných okolností bych nenabádal k prohlížení pravé hrany víka, ovšem nyní to nejde jinak - odsud totiž vysuneme přídavný 10,6" displej. Ten je také důvodem, proč je víko více než dvojnásobně silné oproti klasické W701.

Prostor pro klávesnici je dostatečně velký i pro numerický blok. Nad ním se nachází známá mřížka, pod kterou se skrývá dvojice stereofonních reproduktorů. Vedle klávesnice přirozeně žádný volný prostor nezůstal, a tak se můžeme podívat na opěrky zápěstí. U každého jiného notebooku by na nich asi nebylo nic zvláštního, ovšem v tomto případě zde sídlí kromě touchpadu a čtečky otisků prstů navíc digitizér a barevná sonda pro kalibraci hlavního displeje.

Konstrukce a kvalita zpracování

W701ds je plnokrevný ThinkPad podle staré školy, čemuž plně odpovídá také konstrukce a kvalita zpracování. Celá základna je prorostlá hořčíkovým rámem RollCage, který obalují černé plasty s hrubým povrchem. Víko displeje je kvůli svým rozměrům, váze a druhému displeji rovněž celé z hořčíku (až na horních pár centimetrů, které jsou kvůli anténám WiFi plastové; tak je to řešené u všech ThinkPadů s celokovovým víkem). Rámeček kolem obrazovky je standardně plastový. Dodám, že i výsuvný displej je vyztužený hořčíkem.

Výsledkem je vynikající tuhost jak základny, tak víka displeje. I přes svou velikost a váhu se notebook nekroutí, je možné jej (s vypětím sil) zvednout za roh základny či víko displeje bez sebemenší známky prohnutí. Ovšem nic není dokonalé, i W701ds přichází s klasickým neduhem velké spousty ThinkPadů, a sice povrzávající opěrku zápěstí, tentokrát nalevo. Obecně je lícní stranu možné v tomto prostoru mírně prohýbat kvůli umístění dvou šachet rozšiřujících karet.

Klávesnice, polohovadla, porty

Klávesnice

Přestože si tuto informaci přečtete asi v každé recenzi ThinkPadu, musím ji zopakovat i zde - Lenovo dokázalo pro své "notebooky v černém" vyvinout klávesnice, jejichž kvalita silně vyčnívá téměř nad vším, co můžeme najít na trhu. V tomto ohledu výrobce totiž nedělá naprosto žádné kompromisy, a tak se nemůžeme divit, že numerický blok nabídne až sedmnáctipalcový gigant formátu W701ds. Dodám jen, že i zde je klávesnice vybavená kanálky pro odvod rozlité tekutiny.

Sedmiřadé rozložení je pro plnokrevné ThinkPady naprosto typické, klávesa Fn v levém spodním rohu namísto Ctrl, dvouřadý modrý Enter, klávesy F1-12 rozmístěné v ucelených blocích, vyhrazená tlačítka pro ovládání hlasitosti a všudypřítomné "modré tlačítko" ThinkVantage. Speciální funkce dostupné přes tlačítko Fn najdeme především v horní řadě na obvyklých místech (zámek systému, správce napájení, režim spánku, přepínač bezdrátových sítí, změna obrazového výstupu, přepínač polohovadel a přechod do hibernace; ovládání podsvícení displeje a lampiček ThinkLight), dále samozřejmě lupa na mezerníku a ovládání multimédií na kurzorových klávesách. Numerický blok má plnou velikost tlačítek i klasické rozložení, je navíc jednoznačně oddělen od alfanumerické části dostatečnou mezerou. Vedlejší funkcí klávesy Num Lock je spuštění aplikace Kalkulačka, což je velmi praktické. Indikace Num a Caps Locku se nachází pod displejem, jak jsme zvyklí.

Na klávesnici se velmi dobře a kultivovaně píše, zdvih je optimální, odpor také. Číselný blok je vyloženě pohodlný. Dodám jen, že se jedná o starší verzi klávesnice známou z minulé generace (nemá proto zvětšené Escsape a Delete ani nedisponuje vypínáním mikrofonu). Drobnou výstku bych však měl - Lenovo dnes bohužel používá výhradně novou, odlehčenou verzi klávesnic, a tak v některých místech mírně rezonuje.

Touchpad a TrackPoint

Kompletní řešení UltraNav od Synaptics je dostupné i v tomto případě, opět laděné ještě do minulé generace. Touchpad je proto menší, nepodporuje multidotykové funkce, zachovává však všechna pozitiva v podobě výborné citlivosti, jeho tlačítka nerezonují - naopak mají příjemný, dunivý zvuk. Červenou čepičku TrackPointu nepřehlédneme, doplňují ji tři tlačítka bez potisku - levé, pravé a prostřední (standardně použité pro rolování).

Digitizér

Přítelem všech grafiků (a nejen jich) bude zajisté v pravé opěrce zápěstí vestavěný digitizér Wacom o rozměrech 128 × 80 mm, který reaguje pouze na dodávané pero (s příjemným pogumovaným "soft-touch" povrchem). To nabízí jak hrot, tak "gumu" na opačné straně včetně vyhrazeného tlačítka, kterému lze přiřadit téměř libovolnou funkci či přizpůsobitelné menu.

Samozřejmostí je podpora přítlaku a přepínání mezi režimem pera a myši, který funguje v podstatě jako touchpad. Co se citlivosti týče, je na tom digitizér opravdu dobře - optickou myš s 1 000 dpi překoná určitě, a to včetně obnovovací frekvence, která se pohybuje kolem 140 FPS. Výtku mám jen k okrajům digitizéru, které jsou - možná jen vinou vadného kusu - "našikmo".

Porty

Konektorová výbava pokrývá prakticky všechny požadavky potenciálních uživatelů ThinkPadu W701ds. Komu by nestačila, může využít dokoupitelné dokovací stanice speciálně určené pro 17" modely řady W, jejíž konektor se nachází na rubu těla notebooku.

Na zádi si své místo našly především obrazové výstupy (analogový D-Sub a digitální DVI - dual link - spolu s DisplayPortem, který ovšem nevede zvuk), dále už jen gigabitový ethernet (Intel) a zdířka napájení. Grafická karta je schopná zásobovat obrazovými daty pouze dvě zobrazovací zařízení, do kterých se samozřejmě započítávají i vestavěné displeje.

Levobok okupuje jeden USB 3.0 port (dodávaný společností NEC), pod ním kombinovaný eSATA/USB 2.0 a hned vedle FireWire; zbytek plochy zabírá kromě výstupu levého ventilátoru především dvojice šachet - jedna, užší, pro 34 mm ExpressCard, druhá pro Compact Flash paměťový modul (Type I), ze kterého budou profesionální fotografové, myslím, nadšení.

Z pravé strany ukusuje největší díl šachta UltraBay (12,7 mm), ve které je vložená optická mechanika, a výstup ventilátoru grafické karty. V zadním rohu nesmí chybět otvor pro zámek Kensington, blíže uživateli zase úkryt pera digitizéru (vyskočí po zatlačení), konektor modemu a tři USB 2.0 porty, z nichž jeden (žlutý) je stále napájený. 

Zbývá přední hrana. Ta v sobě postaru skrývá dvojici audio výstupů a standardní čtečku paměťových karet s diodovou indikací.

Displej(e), zvukové možnosti, datové úložiště

Displej(e)

Přes všechny ostatní přednosti zůstává dominantou přístroje právě displej, resp. displeje. Hlavní zobrazovadlo má ve světě notebooků vskutku výjimečné postavení - jedná se o 17" matný WUXGA (1920 × 1200 bodů) displej s poměrem stran "minulé generace" (16:10) a RGB LED podsvícením. Přestože se stále jedná jen o TN displej s většinou typických neduhů (především slabší pozorovací úhly), má výborné podání barev (100% barevný gamut, přesahuje barevný rozsah Adobe), silné podsvícení (280 nit), velmi slušný kontrast a co víc - černá je opravdu (téměř) černá. Přestože se nejedná o to nejlepší, co lze mezi notebooky najít, drží tento displej celkem srdnatě krok i s IPS panely, i když dohnat je nikdy nemůže. Pokud jde o označení, jedná se o model LTN170CT08L01. Dodám jen, že kvůli jemnému rozlišení je samozřejmě standardně zvětšené zobrazení ve Windows na 125%.

Za velké pozitivum považuji v pravé opěrce zápěstí vestavěnou kalibrační sondu barev X-Rite hueyPRO. Po spuštění kalibračního software jste vyzváni k zavření víka displeje, kdy začne probíhat kalibrace barev. O jejím dokončení jste informování zvukovou výstrahou, následně je možné zvolit teplotu barev a natsavení hodnoty gama.

Jak jsem už zmínil, unikátem ThinkPadu W701ds (= dual screen) je druhý 10,6" displej, který vysunete z pravé hrany víka jednoduchým stlačením, přičemž jde natočit až do úhlu 30¬∞ směrem k uživateli. Vhod přijde určitě každému, kdo si chce uklidit nástrojové panely a další ovládací prvky pryč z pracovní plochy. Svůj účel tento "pomocník" plní velmi dobře, přesto bych k němu měl několik připomínek. Jednak, kvalita jeho zobrazení je opravdu nízká, což vás bude díky výbornému hlavnímu displeji neustále bít do očí. Dále, přestože má přídavný displej stejnou fyzickou výšku jako displej hlavní, vertikální rozlišení je bohužel jiné (vyšší). Parametry přídavného displeje jsou tedy následující: poměr stran 9:15, rozlišení 768 × 1280 bodů, matná povrchová úprava.

Víko je kvůli přítomnosti druhého displeje dvojnásobně širší, a tak je možné jej rozevřít pouze do úhlu 140¬∞. Nerezové panty mají velmi slušnou tuhost, která je u takto těžkého víka potřeba - displej drží otevřený i v minimálním úhlu.

Dodám jen, že ve víku nad displejem je  vetsavěná VGA (640 × 480 bodů) webová kamera s dobrou kvalitou obrazu a dvojice přisvětlovacích diod klávesnice ThinkLight, které mají opravdu velmi slušnou svítivost.

Zvukové možnosti

Zvukový kodek je obsažený v čipové sadě Intel. Jedná se o známé Conexant HD audio. Digitálním výstupem na svém těle notebook neoplývá, S/PDIF je k dispozici až v dokovací stanici.

U mobilní workstation se přirozeně nepočítá se zvukovými orgiemi, přesto však musím říct, že vestavěné reproduktory nepatří k nejhorším, naopak. I při nejvyšší hlasitosti, která je poměrně velkorysá, neuslyšíte rezonování, zvuk je stále čistý a zkreslený pouze tak, jak se dá od notebookových reproduktorů očekávat.

Ve víku displeje najdeme štěrbinu vestavěného mikrofonu, který zaznamenává zvuk poměrně kvalitně, bez výraznějších ruchů či šumění, přičemž není nutné žádné speciální nastavování.

Datové úložiště

Funkci prostorného úložiště dat poměrně úspěšně zastává 500 GB pevný disk Seagate, jehož plotny rotují rychlostí 7 200 otáček za minutu. Přenosová rychlost a přístupová doba se drží v rámci kategorie na standardní úrovni, zahřívání ani hluk v prostorném těle notebooku nehrozí. Běžnou výbavou pevných disků v ThinkPadech je kovový rámeček a pryžové lemy, které redukují následky otřesů (nechybí samozřejmě ani zde).

U 17" "bestie" jistě nikoho nepřekvapí, že je možné osadit disků více. V těle notebooku jsou připravené dvě plnokrevné SATA šachty (RAID je podporován v konfiguracích 0 a 1), třetí pevný disk je možné doplnit prostřednictvím adaptéru do šachty UltraBay. (Škoda jen, že se vyrábí pouze úzká 9,5 mm "slim" verze, a tak se uživatel musí smířit s nevzhlednou škvírou.)

Pevné disky jsou chráněné systémem aktivní ochrany (Active Protection System) zabraňující poškození disku nárazem či vibracemi (více o APS a dalších Lenovo technologiích se dozvíte zde).

Výkon, provozní hluk a chlazení

Výkon

Hi-endová mobilní pracovní stanice by měla v této sekci jednoznačně vyčnívat. Začneme nekompromisně - v nitru W701ds bije 2 GHz silné čtyřkomorové srdce (4 jádra / 8 vláken) procesoru Intel Core i7-920XM extrémní edice, kdy se při vytížení jen jednoho jádra dokáže díky technologii Turbo Boost a zvýšenému násobiči dostat až na 3,2 GHz. Trošku zklamáním jsou "pouhé" 4 GB DDRIII RAM ve dvou slotech pracující na užitečné frekvenci 1 066 MHz (podpora pro 1 333 MHz) s kvalitními čipy Hynix. Na druhou stranu chápu, že každý si notebook doplní o tolik paměti, kolik si jeho práce žádá. To nakonec není díky přítomnosti 4 paměťových slotů s maximem 16 GB RAM žádný problém.

Poznámka

Důrazně doporučuji instalaci nejnovějších ovladačů z webu nVIDIA, které dramaticky zvednou výkon ve většině profesionálních aplikací. Viz. výsledky testů SPECviewperf 11, kde se výkon v souhrnu zdvojnásobil, některé dílčí výsledky ukazují až trojnásobný nárůst výkonu.

Grafický a díky podpoře CUDA i výpočetní výkon dodá profesionální nVIDIA Quadro FX 3800M s 1 GB vlastní GDDRIII paměti napojené na 256bitové sběrnici. Ta zastává v portfoliu nVIDIA kvůli nedávnému uvedení modelu 5000M "až" druhé místo. Přesto je svými parametry velmi zajímavá - grafické jádro disponuje 128 výpočetními jednotkami, podporuje shadery verze 4.0, OpenGL 3.2 a DirectX 10 s maximálním dvaatřicetinásobným vyhlazováním hran. Díky certifikaci pro CAD/CAM aplikace se výborně hodí pro architekty, grafiky a další náročné uživatele, což ostatně dokazují i testy.

Pro zájemce krátce nastíním i herní výkon - ten se pohybuje na úrovni hi-endových herních notebooků (zhruba trojnásobný výkon oproti výkonnějším multimediálním strojům), a tak určitě nebudete mít problém ani u nejnovějších herních titulů (jen WUXGA rozlišení displeje není vždy úplně to pravé). Kupříkladu Mafia II běží při vysokých detailech a vypnuté fyzice v nativním rozlišení 1920 × 1200 bodů naprosto plynule (benchmark ukazuje průměrně 32,4 FPS), jen by bylo občas potřeba víc paměti na grafické kartě. Zapneme-li PhysX, výkon klesne zhruba na polovinu.

Provozní hluk a chlazení

Jediné, čeho jsem se obával, bylo zahřívání a hlučnost. Velmi záhy jsem ale pochopil, že obavy nebyly na místě. Notebook je díky rozměrnému tělu a dvěma samostatným chladícím okruhům (CPU, GPU) opravdu velmi tichý. Při kancelářské práci budete o ventilátorech stěží vědět, zvlášť přepnete-li na nízký výkon, který při takové činnosti bohatě stačí - ventilátory dokonce zůstávají často vypnuté. Ani při vysokém výkonovém vytížení se nedostanete do situace, kdy by bylo chlazení hlučné - slyšíte jen silnější šum; až po několika hodinách se především pravý, "grafický" ventilátor roztočí na vyšší otáčky.

Při nižším vytížení kancelářskou prací nebo prohlížení webu se opěrky drží kolem 27¬∞C, touchpad a klávesnice pod 30¬∞C; rub přístroje dosáhne v nejteplejším místě (u pravého ventilátoru) 35¬∞C. Vyfukovaný vzduch má nalevo 37, napravo 41¬∞C; ventilátory jen mírně šumí. Multimédia s teplotami pohnou jen minimálně.

Vysoký výkon teploty přirozeně výrazně zvýší. Po více než hodině hraní počítačové hry se teplota na klávesnici, opěrkách či touchpadu téměř nezměnila, rub u ventilátorů stoupl na maximálních 47¬∞C vpravo (obecně se spodní strana jinak držela mezi 25-35¬∞C), přičemž vyfukovaný vzduch měl vlevo (CPU) zhruba 50¬∞C, vpravo (GPU) 63¬∞C. Teploty komponent se rovněž držely v přijatelných mezích - procesor dosáhl maxima 65¬∞C, grafický čip 90¬∞C a pevný disk 32¬∞C. Přestože se s provozem na klíně rozhodně nepočítá, vyšší teploty byly pouze lokální, a tak by toto použití bez problému přicházelo v úvahu.

Podtrženo, sečteno - W701ds je i přes svůj extrémní výkon velice tichý a více než dobře chlazený notebook. Všechny multimediální počítače s třetinovým (a nižším) výkonem, které se pohybovaly kolem mě, byly výrazně hlučnější a teplejší.

Bezdrátová konektivita, napájení a výdrž

Bezdrátová konektivita

Bez otravných drátů se dokáže mobilní pracovní stanice W701ds připojit základní dvojicí cest - přítomný je standardní ThinkPad Bluetooth 2.1 adaptér od Broadcomu a nejvyšší verze WiFi modulu od Intelu - 6300 Ultimate-N, který dokáže pracovat v sítích všech čtyř standardů 802.11a/b/g/n.

Do sítí mobilních operátorů se ovšem nepřipojíme - 3G modem osadit nelze. V případě pracovní stanice to ale, myslím, nepředstavuje problém.

Na čelní hraně základny notebooku najdeme starý známý hardwarový vypínač bezdrátových sítí.

Napájení a výdrž

O napájení se stará 84 Wh Li-Ion baterie s devíti články Sony (499 g), která je jako u všech výjimečných ThinkPadů umístěná ve spodní části zhruba v prostoru touchpadu. Vysoká kapacita byla v tomto případě nutností, aby notebook s 55 W procesorem a 100 W grafickou kartou vydržel alespoň základní dobu bez externího napájení, které zajišťuje velký a těžký (996 g s kabeláží) 230 W napájecí adaptér se speciálním konektorem a přívodním počítačovým třípinovým kabelem. Baterii je schopen za mírnějšího provozu nabít zhruba za 3,5 hodiny.

Co ale říkají konkrétní čísla? Při nejnižším vytížení kancelářskou prací si notebook řekne průměrně o 30 W, a tak se výdrž pohybuje přes dvě hodiny. Prohlížení webu vytíží baterii zhruba 32 W (při přehrávání YouTube videa až 38 W), nabíječku tak budeme hledat po dvou hodinách. Multimédia žádají Wattů zhruba 40, proto budeme rádi za 100 minut. Vysuneme-li přídavný displej, zvýší se spotřeba o 6-7 W v závislosti na podsvícení.

Při maximálním vytížení na baterii musíme počítat se spotřebou pohybující se kolem 75 W a s poklesem výkonu zhruba na polovinu. Napájecí adaptér tak bude potřeba zhruba za hodinu.

Linux, dodávaný software, zhodnocení

Linux

Oblíbená linuxová distribuce Ubuntu 10.04 si s W701ds rozuměla v podstatě bez problému - veškerá zařízení byla funkční, bezdrátové adaptéry, digitizér či přídavný displej jakbysmet (samozřejmě po nainstalování ovladačů nVIDIA). Jen si tradičně musíme nechat ujít některé speciální klávesové zkratky pro ThinkPady typické, které vyžadují dodatečné aplikace.

Doplním jen, že kalibrační sonda barev displeje nemá pro Linux (zatím) podporu - podle všeho se nejedná o standardní hueyPRO, jehož ovladače nefungují, a tak doporučuji vygenerovat ICC profil ve Windows.

Dodávaný software

Volbu operačního systému přirozeně vyhrály Windows 7 Professional v 64bitové verzi. Lenovo i zde přidalo certifikaci Enhanced Experience, kdy ve spolupráci s Microsoftem počítač vyladilo pro hladký běh Windows 7 už na úrovni BIOSu.

Co se předinstalovaných aplikací týče, rozhodně nemůžeme Lenovo hanit za přebytek zbytečností, naopak. Jak je u ThinkPadů zvykem, získáme jen to nejnutnější včetně zkušební verze Microsoft Office 2007 a samozřejmě (opět trial) Norton Internet Security 2009. Další software (vypalovací aplikace od Corelu, Adobe Reader apod.) je možné doinstalovat pomocí zástupce na ploše.

Nepostradatelný základ však tvoří sada nástrojů a aplikací Lenovo ThinkVantage Tools, do které patří také pokročilý správce napájení Power Manager či výborný manažer síťových připojení Access Connections, zapomenout nesmíme ani na zálohovací systém Rescue and Recovery se záchranným režimem nezávislým na operačním systému.

Zabezpečení

Vynikajícími možnostmi zabezpečení je vybavená i W701ds. Vyjma šifrovaného pevného disku a karet SmartCard je nám k dispozici prakticky kompletní nabídka - čtečka otisků prstů s diodovou signalizací a možností predesktop autentizace (lze ji použít místo hesla po spuštění, hesla pevného disku, správcovského hesla a přirozeně hesla do Windows), včetně možnosti otiskem prstu notebook zapnout. Technologie vPro je v této třídě standardem, bezpečnostní TPM čip rovněž; Lenovo navíc přidává v souvislosti s Intel Anti-Theft technologií také podporu Computrace.

Záruka

Jak je dnes u všech ThinkPadů vyšších modelových řad běžné, dostal ThinkPad W701ds do vínku tříletou záruku typu carry-in (majitel odnese do servisu). Tu je možné velmi levně rozšířit na variantu on-site (oprava u zákazníka výjezdním technikem) s reakcí do následujícího pracovního dne, ideálně ještě s ochranou proti náhodnému poškození.

Zhodnocení

Lenovo ThinkPad W701ds je plnokrevnou mobilní pracovní stanicí, která přináší kromě extrémního výkonu a výborného displeje s vysokým rozlišením také unikátní či jen zřídka vídané možnosti, jako je vestavěný digitizér Wacom s perem, kalibrační sonda barev displeje X-Rite hueyPRO či druhý přídavný displej. To vše je zabalené v kvalitně zpracovaném těle s tichým, přesto účinným chlazením, obohaceným o pohodlná polohovací zařízení, výbornou klávesnici a širokou nabídku konektorů. W701ds tak nabízí nejucelenější a nejvybavenější řešení ve své třídě, přestože ne ve všech ohledech je tím úplně nejlepším.

Za zapůjčení ateliéru a fotografické techniky děkujeme společnosti VOR, s.r.o., zvláště Pavlu Skálovi.

Kompletní fotogalerie

Kompletní fotogalerie






















Specifikace, výsledky testů

Specifikace, výsledky testů

Lenovo ThinkPad W701ds

Cena

cca 125 000 Kč s DPH

Zapůjčil

Lenovo ČR (www.lenovo.cz)

 

Specifikace

Procesor

Intel Core i7-920XM (2 / 3,2 GHz, 8 MB L3 cache)

Operační paměť (vestavěná)

4 GB

Operační paměť (rozšiřitelná do)

16 GB

Pevný disk (velikost)

500 GB

Pevný disk (rychlost)

7200 otáček/min.

Pevný disk (typ připojení)

SATA

Optická mechanika (typ)

LG GT30N

Optická mechanika (rychlost)

8× / 24×

Velikost displeje (palců)

17 / 10,6

Rozlišení displeje

1920 × 1200 / 768 × 1280

Grafická karta

nVIDIA Quadro FX 3800M

Grafická paměť

1 GB (GDDRIII 256 bitů)

Wi-Fi

a/b/g/n

Bluetooth

2.1 s EDR

Mobilní komunikace

Ne

Operační systém

Microsoft Windows 7 Professional 64bit

Porty (s výjimkou USB)

D-Sub, DVI, DisplayPort, ethernet, modem, FireWire, eSATA/USB

Počet USB portů

1 × USB 3.0
3 × USB 2.0 + kombinovaný eSATA/USB 2.0

Slot pro karty

Čtečka paměťových karet 5 v 1, ExpressCard/34, Compact Flash (Type I - 3,3 mm)

Rozměry

410 × 310 × 52,2 mm

Hmotnost

4,85 kg

 

Výsledky testů

3DMark01 (body)

28 851

3DMark03 (body)

32 704

3DMark05 (body)

12 834 (CPU: 14 485)

3DMark06 (body)

8 271 (SM2.0: 3 070, SM3.0: 4 186, CPU: 2 207)

3DMark Vantage (body)

P6 954 (GPU: 6 037, CPU: 12 786)

PCMark05 (body)

8 160

PCMark Vantage (body)

6 985 (Gaming: 5 955, Productivity: 6 145)

HDTune (MB/s; ms)

81,1; 15,7

CrystalDiskMark (MB/s)

Seq: 94,77 / 93,95
512K: 29,38 / 45,05
4K: 0,322 / 0,889
4K QD32: 0,817 / 0,872

HWiNFO32

 

Procesor (single/multi-threaded)

CPU: 39 249 / 146 456
FPU: 20 365 / 102 837
MMX: 46 941 / 132 556

Paměť (MB/s)

6 454

Disk

Read Burst Rate: 87,42 MB/s
Random Read: 33,21 MB/s
Random Access: 17,88 ms

Cinebench 9.5

Single CPU: 653

Multi CPU: 1 702

Multiprocessor Speedup: 2,61×
Cinema 4D Shading: 716

OpenGL Software Lighting: 2 066

OpenGL Hardware Lighting: 4 112

OpenGL Speedup: 5,74×

Cinebench R10

Single CPU: 4 251

Multi CPU: 11 606

Multiprocessor Speedup: 2,73×
OpenGL Standard: 5 678

Cinebench 11.5

CPU: 3,45
GPU: 33,82 FPS

SPECviewperf 11 (composite 1280×1024)
Ovladače nVIDIA 8.16 / 8.17

LightWave: 10,19 / 30,04

CATIA: 10,66 / 24,24

EnSight: 13,11 / 15,57

Maya: 13,04 / 29,00

Pro/ENGINEER: 5,49 / 6,99

SolidWorks: 8,56 / 32,47

Siemens Teamcenter VM: 19,31 / 20,52

Siemens NX: 18,76 / 19,21

SiSoft Sandra 2010

CPU: 48,73 GOPS
Paměť: 13,7 GB/s

x264 Benchmark HD 3.0 (1 pass/2 pass)

53,52 / 19,33 FPS

Devil May Cry 4 Benchmark (DX10)

Super High: 176,45 / 126,51 / 223,24 / 99,05
High: 192,29 / 155,24 / 223,57 / 102,43
Low: 293,66 / 229,53 / 251,59 / 208,40

Windows 7 Experience Index

CPU: 7,2
RAM: 5,9
GPU: 6,9
Game GPU: 6,9
HDD: 5,9

wPrime 2.00 32M

12,586 sec.

Výdrž web* (čas)

2:03 hod. (~ 32 W)

Výdrž kancelář** (čas)

2:15 hod. (~ 30 W)

Výdrž multimédia*** (čas)

1:41 hod. (~ 40 W)

Poznámka:  * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní

KL24

 

Byl pro vás článek přínosný?