Hlavní navigace

Lenovo se vrací k poměru stran 16:10 a do notebooku integruje sluchátka

29. 9. 2020

Sdílet

Zdroj: Lenovo
Lenovo představilo nové počítače ThinkPad a ThinkBook , přičemž některé z nich mají vcelku unikátní konstrukci. Tyhle novinky rozhodně nejsou nudné: Extrémně lehký ThinkPad, skládací displej či integrovaný modul se sluchátky

. Zajímavý je též opatrný návrat k poměru stran 16:10.

ThinkPad X1 Fold

Tohle je první ThinkPad s ohebným displejem. Lenovo tomu říká první ohebné PC, ale jde vlastně o konvertibilní tablet. Byť jej Lenovo označuje jako plnohodnotný notebook se skládací obrazovkou. Koncept jsme viděli již loni v létě a prototyp letos na CESu, takže v tomto případě se žádné velké překvapení nekonalo.

X1 Fold je 13,3" laptop (spíše tablet) a jeho flexibilní OLED displej s rozlišením 2K lze uprostřed ohnout jako knihu. Pro vyšší odolnost jsou uvnitř dva karbonové pláty a právě mezi nimi je ukrytý kloub. Vůbec celá konstrukce má být hodně odolná, Lenovo zmiňuje jedenáct vrstev od rámečku až po folii. K displeji můžet připojit i bezdrátovou klávesnici. V otevřeném stavu je tloušťka 11,3 mm a celé zařízení má hmotnost pod jeden kilogram.

Lenovo ThinkPad X1 Fold obr3
Lenovo ThinkPad X1 Fold obr3
Lenovo ThinkPad X1 Fold obr2
Lenovo ThinkPad X1 Fold obr2

Hardwarových konfigurací bude spíše méně, Lenovo zmiňuje pouze procesory Intel Core i5. Vedle Wi-Fi 6 můžete mít i modul 5G (pouze základní frekvence sub6).

Lenovo ThinkPad X1 Fold Lenovo ThinkPad X1 Fold

Na boku těla se nachází výklopný stojánek a v balení dotykové pero. Oproti tomu klávesnice se zřejmě prodává zvlášť. Externí klávesnice není klasická thinkpadová, z obrázků jsou patrné ústupky pro „lepší“ design; například kurzorové šipky v jednom bloku. Cena začíná na 2499 dolarech.

ThinkPad X1 Nano

ThinkPad X1 Nano je nejlehčí ThinkPad všech dob. I při hmotnosti 907 gramů Lenovo slibuje vysoký výkon a dlouhou výdrž (udává 13 hodin). Bude zajímavé jeho srovnání především s kompaktním modelem X1 Carbon.

13" displej nabídne rozlišení 2K a výrobce se u něj vrací k praktičtějšímu poměru stran 16:10. Přestože jde o pracovní stroj, i kvůli důrazu na videokonference je zde čtveřice reproduktorů a stejný počet mikrofonů. Lenovo podporuje standardy Dolby Vision i Atmos, i při sledování filmů byste tak měli dostat lepší zvuk. Klávesnice poskytne stejný komfort jako ostatní thinkpadové klaviatury.

Lenovo ThinkPad X1 Nano obr3 Lenovo ThinkPad X1 Nano obr3

Pohání jej 11. generace procesorů Intel Core. Konektorová výbava zahrnuje dva Thunderbolty 4 (USB-C), sluchátkový jack. Akumulátor má kapacitu 48 Wh a pro nabíjeí slouží velmi drobný napájecí adaptér.

Vedle X1 Carbon se X1 Nano liší hlavně lepší nabídkou portů, vyšším rozlišením a lepším poměrem stran displeje. Je také o něco menší. Vedle Windows bude dostupný i s Ubuntu. Cena v předobjednávkách začíná na 1399 dolarech a dostupnost na trhu bude někdy ve čtvrtém čtvrtletí.

ThinkBook 13s Gen 2i

Lenovo ukázalo i několik nových ThinkBooků, ale pouze tento 13,3" model nabízí poměr stran 16:10. Panel je typu IPS s rozlišením 2,5K, některé konfigurace (s AMD Ryzen 4000) budou obsahovat SSD již pro rozhraní PCIe Gen 4. Ceny začínají na 729 dolarech.

KL24

Lenovo ThinkBook 13s Gen 2 i obr2 Lenovo ThinkBook 13s Gen 2 i

ThinkBook 15 Gen 2 i

Tento laptop obsahuje asi nejzajímavější vychytávku za poslední roky. Vysouvací modul s bezdrátovými sluchátky. Ty tak máte stále po ruce, nemusíte je nosit zvlášť a jsou vždy nabité. Menší nevýhodou je, že si nemůžete vybrat vlastní, do modulu logicky padnou sluchátka od Lenova.

Lenovo ThinkBook 15 Gen 2 i obr2 Lenovo ThinkBook 15 Gen 2 i

Pro koho by integrovaná sluchátka v těle notebooku byla zbytečná, lze je nahradit jiným modulem obsahující druhý disk. Výbava je jinak podobná a konektorová nabídka díky většímu tělu o něco rozsáhlejší. Najdete zde čtečku SD karet, Thunderbolt 4 (USB-C) i síťovou RJ45. Dostupný bude v konfiguracích s Intelem i AMD. Ceny začínají na 549 dolarech.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.