Hlavní navigace

Lenovo ThinkPad X250: špičkový a ultrapřenosný (recenze)

26. 7. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Konfigurace, displej

V logu na víku červeně svítí tečka, jinak na těle indikační diody chybí. A zrovna indikace disku se hodí, i když máte SSD. ThinkPad X250 má 12,5" úhlopříčku, což je na přenášení velmi příjemný rozměr. Hmotnost 1,4 kg by ještě mohla být nižší, ale i tak chválíme. Víko lze otevřít jednou rukou až do úhlu 180°. Druhou volbou od Lenova v řadě X může být ještě 14" X1 Carbon.


 

Lenovo ThinkPad X250 (20CM001RMC)
procesor Intel Core i7-5600U (Broadwell) na 2,6–3,2 GHz, 2/4 jader, TDP 15 W
grafický čip Intel HD Graphics 5500
RAM 1× 8 GB SO-DIMM (Hynix)
SSD 512 GB 2,5" (Samsung MZ7TE512HMHP)
úložiště
optická mechanika není
akumulátor 2× 23 Wh
Rozhraní
displej 12,5", 1920 × 1080 px, IPS, matný, nedotykový (LG LP125WF2-SPB2)
sítě gigabit LAN (Intel I218-LM)
808.11ac Wi-Fi (Intel Dual Band Wireless-AC 7265) Bluetooth
USB 2× USB 3.0
čtečka karet SD
výstupy na monitory miniDisplayPort, VGA
další slot na SIM, LTE Sierra Wireless EM7345 4G, čtečka otisků prstů
rozměry a hmotnost 306 × 209 × 20 mm / 1,42 kg
OS Windows 7 Pro
Cena a záruka
zahájení prodeje únor 2015

Graf ceny produktu Lenovo ThinkPad X250 20CM001RMC poskytuje server Heureka.cz
záruka 3 roky on-site
zapůjčil
cena 56 374 Kč

V prodeji je pět hardwarových konfigurací. Tři nejlevnější mají jen velmi nízké rozlišení displeje 1366 × 768 px. Mohlo by se zdát, že to na 12,5" stačí, ale opravdu jenom někomu. I když 1600 × 900 px by zřejmě bylo vhodnější, tak takové rozlišení Lenovo nedělá a Full HD není ani na malé úhlopříčce žádný problém.

Všechny verze mají Intel Core i5 a 8 GB paměti, ten úplně nejlevnější navíc jen hybridní 500GB SSHD disk. To se bavíme o cenách mezi 28 000 a 46 000 Kč.

   

Další dvě specifikace pak mají procesor Intel Core i7, pořádné Full HD rozlišení s kvalitním panelem typu IPS. Liší se ve velikosti disku SSD, přičemž stojí zhruba stejně, kolem 56 000 Kč a oba disponují slotem na SIM kartu. Rozdíl je totiž v tom, že konfigurace s polovičním SSD má navíc dotykový displej.

Podle nás je jasná volba právě testovaný nedotykový ThinkPad s velkým SSD, ale Lenovo to udělalo celkem dobře a vybere si každý.

Displej

Na 12,5" nabízí Lenovo rozlišení Full HD a panel typu IPS. Věrnost barev je na IPS spíše slabší, úplně mimo je zobrazování modré, zato vyvážení bílé je téměř dokonalé. Displej pochází z dílny LG, je matný a nedotykový.

 


 Naměřené barevné odchylky a vyvážení bílé

Klávesnice, touchpad, konektory

X250 má velmi příjemnou klávesnici, na které se dá psát velmi rychle bez překlepů. Horní řada upřednostňuje multimediální funkce typu úprava jasu či hlasitosti, nicméně tlačítka jsou pohodlně fyzicky oddělená po čtyřech, Fn jde jednoduše zamknout a první funkcí mohou být klasické F-klávesy. Kvůli tomu, že jinak nefunguje zkratka alt+F4 je dost nepohodlné používat F klávesy až jako sekundární.


 

Rozložení kláves je jinak perfektní, dvouřádkový Enter i krátký levý Shift, vedle kterého se tak vejde další užitečná klávesa. PrintScreen je dole vpravo od mezerníku, což mi vyhovuje, PgUp a PgDn u odsazených šipek je v tomto provedení na malém notebooku také přirozené.


 Kvalitní podsvícení

Bílé podsvícení ve dvou úrovních zapínáte zkratkou Fn+mezerník. Je velmi rovnoměrné, při pohledu zboku lehce prosvítá.

Touchpad velmi příjemně překvapil. Jde stisknout na většině plochy kromě horní části a je velmi přesný. Nad ním je trojice tlačítek, které lze používat i s klasickým červeným trackpadem. Zapínací tlačítko je umístěno mimo hlavní blok kláves, což je dobře a řada konkurentů to tak nemá. Napravo od klávesnice najdete čtečku otisků prstů.

Konektorová výbava a displej

Na levé straně jsou konektory kvůli výdechu ventilátoru dost vepředu, kde mohou překážet. Najdete mezi nimi postarší VGA, USB 3.0 v černém provedení a miniDisplayPort. Nad nimi je zdířka pro SmartCard. Přesně v těchto místech by ovšem kabely k monitorům mohly překážet, využití dokovacího portu na spodní straně proto bude lepším řešením.


 

Na pravé straně jsou naopak konektory umístěny dále od zápěstí. Je mezi nimi gigabitový LAN, čtečka SD, USB 3.0, jeden jack na sluchátka a slot na 4G SIM kartu. Stereo není moc dobré, navíc jen jeden repráček má vlastní mřížku. Druhý hraje více přes plast.

Výkon a výdrž, závěr

Výkon X250 je celkem slušný na práci a s integrovanou grafikou si zahrajete i nějaké nenáročné hry. Velmi svižné SSD potom zajistí, že nedostatkem výkonu rozhodně trpět nebudete. Operační paměť o velikosti 8 GB je na drahý ultrabook spíše málo, většině uživatelů však bude postačovat.

 

Naměřeno

PCMark 7 4 641 bodů
PCMark 8 2.0 (creative) 3 228 bodů
Cinebench R15 (xCPU) 298 cb
Zoner Photo Benchmark 96 bodů
PCMark 8 2.0 (storage) 4 951 bodů
PCMark 8 2.0 (storage bandwidth) 236 MB/s
velikost systémového oddílu 452 GB
velikost datového oddílu
velikost RAM 8 GB
3DMark 11 1 036 bodů
3DMark (Sky Diver) 2 563 bodů

 

O výdrž se starají dva stejně velké akumulátory, z nichž jeden je napevno uvnitř těla a druhý výměnný. Při běžné práci vydrží něco přes sedm hodin.

Přístup k hardware

Po odšroubování spodního krytu se dostanete k druhému akumulátoru o kapacitě opět 24 Wh, nicméně BatteryBar ukazuje v součtu 43 Wh. Je tu jediný slot na operační paměť, ve kterém je 8GB Hynix, dále společný modul pro Wi-Fi a Bluetooth od Intelu. Specialitou vyšších konfigurací je LTE modul od Sierry s podporou všech českých frekvencí. SSD formátu 2,5" od Samsungu má výšku 7 mm.

Chlazení zajišťuje jeden malý ventilátor, který je v zátěži více slyšet, ale není to nic hrozného. Zahřívání u výdechu na levé straně je také vyšší.

Závěr

Windows 7 Pro je dobrou volbou, navíc v přechod na Windows 8.1 nic nebrání. Na to, že jde o byznysový notebook, mi docela vadil bloatware v podobě neustále vyskakujícícho okna antiviru od Nortonu, který můžete samozřejmě hned odinstalovat (pokud jej nechcete kupovat).


Buď ať je od výrobce plná verze, nebo nic. Trialy jen otravují

Na disku je viditelný oddíl Q o kapacitě 17 GB obsahující data pro recovery. Měl by být spíš skrytý. Samotný oddíl pro uživatele C má skutečnou velikost 452 GB a ocenil bych jeho rozdělení na systém a data. ThinkPad X250 se velmi dobře používá a je to jeden z nejlepších malých ultrabooků současnosti. Vzhledem k nemalé ceně by se ale mohli v Lenovu vyvarovat věcí uvedených v našich mínusech.

CS24

Plusy / mínusy
  kvalitní klávesnice a touchpad
  dobře zvolené konfigurace
  4G LTE
  výkon a výdrž
  displej
  umístění konektorů na levé straně
  chybí indikační diody
  horší kvalita zvuku
  horší podání barev displeje
  neumí jednoduše zkratku Alt+F4
Hodnocení 95 %

 

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.