Hlavní navigace

Lenovo Vibe Z2 Pro: v plné palbě a za skvělou cenu (minirecenze)

25. 2. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Šestipalcové telefony nejsou pro každého – přeci jen už jde o pořádnou placku. Pokud ale velké mobily máte rádi, budete z tohoto modelu nadšení. Kolem displeje je opravdu jen minimální rámeček,  přístroj tedy není zbytečně obrovský. Na to, že má 4 000 mAh baterii a celokovovou konstrukci, není ani příliš těžký.

Lenovo Vibe Z2 Pro
Lenovo Vibe Z2 Pro

Lenovo Vibe Z2 Pro Lenovo Vibe Z2 Pro  Lenovo Vibe Z2 Pro Lenovo Vibe Z2 Pro Lenovo Vibe Z2 Pro

Designově je přístroj velmi sympatický, broušená kovová záda v ruce nekloužou, je ale pravda, že snadnou vedou teplo a přístroj se zahřívat umí. Trošku zvláštní nám přišel vystupující fotoaparát, jehož hrany jsou navíc ostré. Obdobný problém jsme měli také se spodní hranou, která při určitém úchopu může řezat do ruky. Umístění vypínače v pravé hraně je ideální, obdobný kovový přepínač najdete i vlevo. Ten logicky slouží k regulaci hlasitosti, ale je trochu moc vysoko. Vpravo najdete také šuplík pro simkarty, vejdou se do něj hned dvě. MicroSD slot budete bohužel hledat marně. Musíte se tedy spokojit se 32 GB integrované paměti.

Lenovo Vibe Z2 Pro Lenovo Vibe Z2 Pro Lenovo Vibe Z2 Pro Lenovo Vibe Z2 Pro Lenovo Vibe Z2 Pro Lenovo Vibe Z2 Pro Lenovo Vibe Z2 Pro Lenovo Vibe Z2 Pro Lenovo Vibe Z2 Pro Lenovo Vibe Z2 Pro   

Lenovo model Z2 vybavilo skutečně královsky. Hlavním klenotem je samozřejmě IPS displej s rozlišením 1 440 × 2 560 bodů. Bílá a šedá jdou lehce do modra a mají málo červené barvy, proto je výsledek trochu studenější, ale na to si mozek za chvilku zvykne. Celkově jsou ale základní barvy (RGBCMY) velmi přesné a mají minimální odchylky. Téměř dokonalé je také pokrytí sRGB gamutu. Kontrastní poměr je o něco nižší, než by mohl být, ale maximální i minimální jas je špičkový. Znamená to, že je displej dobře viditelný i na přímém slunci, přesto zvládne i příjemné noční čtení s minimem jasu.

Lenovo Vibe Z2 Pro
Hodnoty naměřené optickou sondou

Lenovo Vibe Z2 Pro
cena 13 000 Kč
zapůjčil Lenovo
hardwarová výbava 
operační systém Google Android 4.4
CPU Qualcomm Snapdragon 801, 4× 2,5 GHz (MSM8974AC)
grafika Adreno 330
RAM 3 GB
interní úložiště 32 GB
displej 6" (1440 × 2560), IPS
fotoaparát 16 Mpx (zadní, LED dioda, autofokus, optická stabilizace), 5,0 Mpx (přední)
bezdrátová konektivita
Wi-Fi (b/g/n/ac), Bluetooth 4.0 HS, A-GPS, LTE
konektory a sloty microUSB, 3,5mm audio, 2× SIM
baterie 4000 mAh
rozměry / hmotnost 156× 81,3 × 7,7 mm / 179 g
záruka 2 roky
85 %

Úvod, parametry, displej

Hardware, výkon, závěr

Hardwarové testy Lenovo doslova rozcupovalo – čtyřjádrový Snapdragon na 2,5 GHz kombinovaný se třemi gigabajty ramky stačí na úplně všechno. Ve výbavě samozřejmě nechybí LTE, velkým překvapením byl zadní 16Mpx foťák s optickou stabilizací, dvojitým bleskem a autofokusem. Fotky i videa, která produkuje, konkurují nejlepším fotomobilům současnosti. To částečně omlouvá i vystupující čočku. Reproduktor najdeme pouze jeden, umístěný je v levé části spodní hrany. Je velmi hlasitý, má ale trochu agresivní výšky. Na poměry mobilů jde určitě o nadstandard, vytažené výšky mohou být i záměr výrobce, jak zvýšit průraznost ve hlučnějších prostředích.

Naměřili jsme
Antutu Benchmark 43 853 bodů
3DMark (Ice Storm, Extreme) Maxed out
3DMark (Ice Storm, Unlimited) 16 840 (G 17 344, P 15 286) bodů
Vellamo (HTML5) 3558 bodů
Vellamo (Metal)    
1606 bodů
Quadrant 22 579  bodů
GeekBench 962/2887 bodů

I přes rozumnou hmotnost se do přístroje vešla hodně velká baterie, ta při něžnějším vytížení udrží telefon v chodu dva dny, což je s daným hardwarem a displejem pozoruhodné. Pokud budete přístroj ždímat, dostanete se s rezervou přes jeden den, a to je, oč tu běží.

Lenovo Vibe Z2 Pro
Lenovo Vibe Z2 Pro 

 Lenovo Vibe Z2 Pro Lenovo Vibe Z2 Pro Lenovo Vibe Z2 Pro Lenovo Vibe Z2 Pro Lenovo Vibe Z2 Pro 

Úplně nadšení jsme nebyli z rozhraní Vibe UI 2.0, které se čas od času předvede nějakou chybkou nebo nelogičností; navíc zbytečně prodlužuje příchod novějších verzí Androidu. Ale bez vlastní grafické nadstavby nad Android si už dnes žádný velký mobilní hráč nedovolí nový telefon uvést. A mezi velké hráče teď již musíme počítat i Lenovo. A není to vůbec špatně.

Lenovo Vibe Z2 Pro Lenovo Vibe Z2 Pro Lenovo Vibe Z2 Pro Lenovo Vibe Z2 Pro Lenovo Vibe Z2 Pro Lenovo Vibe Z2 Pro Lenovo Vibe Z2 Pro Lenovo Vibe Z2 Pro Lenovo Vibe Z2 Pro Lenovo Vibe Z2 Pro 

KL24

Lenovo v modelu Vibe Z2 Pro kombinuje špičkové zpracování, hardwarovou výbavu a displej příslušející high-endu. V softwarové nadstavbě občas najdeme nějakou nedotaženost, ale dalších chyb má tento přístroj jen velmi málo. Za danou cenu se konkurence hledá jen těžko. 

Lenovo Vibe Z2 Pro Lenovo Vibe Z2 Pro Lenovo Vibe Z2 Pro Lenovo Vibe Z2 Pro Lenovo Vibe Z2 Pro Lenovo Vibe Z2 Pro Lenovo Vibe Z2 ProLenovo Vibe Z2 Pro Lenovo Vibe Z2 Pro Lenovo Vibe Z2 Pro

Plusy / mínusy
poměr cena/výkon ostré hrany, vystupující fotoaparát
displej, výdrž drobné nedostatky v grafické nadstavbě
dva SIM sloty chybí microSD slot, pouze 32GB verze

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku