Hlavní navigace

Lepší navigace a spouštění programů nejenom ve Windows XP

1. 8. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Windows Vista přinesla efektní 3D přepínání mezi programy, možnost přidat jakoukoli složku do seznamu oblíbených umístění v souborovém dialogu nebo rychlé spouštění programů tak, že jejich název zadáte do políčka v nabídce Start. Není nutné ji celou proklikávat a program dlouho hledat. Nicméně podobná vylepšení si můžete nainstalovat i do Windows XP a snížit tak jejich morální zastaralost.

Před nedávnem jsem se vás pokusil upozornit na zajímavé programy od Microsoftu, které za dobu existence Windows XP jeho výrobce uvolnil, a pomocí kterých si svůj systém vylepšíte po designové i funkční stránce. Nyní je čas podívat se na několik doplňků od jiných vývojářů. Předem upozorňuji, že nehodlám probírat různé freeware utility, ale jen několik funkčních vylepšení Windows XP (ale i Visty).

Je tedy úplně zbytečné psát do komentářů, že jsem zapomněl na CCleaner a spol. Na druhou stranu samozřejmě já i ostatní čtenáři uvítáme tipy na podobné pomůcky, které jsou probrány v článku. Čili na vylepšení, která doplňují do Windows nějakou funkci navíc. Například pro Průzkumníka Windows existuje takových nástrojů nespočet.

Snarl - vylepšené upozorňování

Také se vám nelíbí ošklivá bublinová hlášení v pravém spodním rohu obrazovky Windows XP? Jestliže jste si nainstalovali například vylepšený vzhled v podobě Royale Blue nebo Zune Black Theme, pak je tato bublina něčím, co celý dojem z nového prostředí Windows kazí.

Chcete-li, aby se místo bubliny zobrazil stínovaný rámeček, který do prostředí Royale Blue zapadne jak vyšitý, pak si stáhněte a nainstalujte doplněk Snarl. Jde o open source program, který po spuštění (nejlépe zároveň s Windows, což je výchozí nastavení), zobrazuje upozorňovací hlášení v mnohem hezčí podobě. Na výběr máte z několika různých zobrazení a barevných schémat. Hlášení může zůstat na obrazovce, dokud jej nezavřete, ale také se samo schovávat.

Kompletní přehled různých vzhledů najdete na webu Snarlu. Pokud se vám hlášky zobrazované pomocí Snarl zalíbily, pak se podívejte na seznam jeho rozšíření. Snarl totiž lze použít nejenom pro hlášky Windows, ale i ve spojení s Firefoxem, Thunderbirdem a dalšími programy.

Jeden nedostatek nicméně Snarl má. Nefunguje pro úplně všechna systémová hlášení, takže v některých případech se zmíněné typické bubliny nezbavíte.

Launchy - zapomeňte na zástupce a nabídku Start

Jednoduchý, ale dokonale funkční nástroj pro spuštění aplikací Launchy přináší do Windows XP podobnou funkcionalitu, jakou nabízí Windows Vista. Nemusíte totiž prohledávat přeplněnou nabídku Start, ani se snažit o smysluplné třídění zástupců v ní. Název programu, který chcete spustit, jednoduše napíšete do políčka v Launchy.

Pokud máte možnost srovnání, určitě budete překvapeni, že rychlost nalezení příslušné aplikace je mnohem větší než ve Windows Vista. To je samozřejmě tím, že hledání ve Vistě indexuje více položek, než jen zástupce pro spouštění programů.

Také Launchy je open source program. Jeho vzhled můžete měnit pomocí skinů. Indexací zástupců v nabídce Start a na Ploše však možnosti Launchy nekončí. Když se podíváte do jeho nastavení (tlačítko s ozubeným kolem), zjistíte, že je Launchy rozšiřitelné pomocí modulů umožňujících další vyhledávání nebo funkce.

Můžete jej používat jako rychlou kalkulačku, pomůcku pro spouštění webového prohlížeče s vyhledávačem nebo k prohledávání Wikipedie. Napište google, stiskněte TAB a zadejte hledaný výraz. K procházení disku zkuste napsat c:, stiskněte TAB a podívejte se na seznam složek. Využití je mnoho, zajímavé tipy a triky jsou na webu programu.

PlacesBar Tweaker - lepší přístup ke složkám

Když nějaký program ve Windows Vista zobrazí souborový dialog pro otevření nebo uložení souboru, uvidíte na levé straně tohoto dialogu seznam oblíbených umístění - Dokumenty, Plocha atd. Můžete si sem jednoduše přidat vlastní složku - stačí ji do seznamu přetáhnout. Jde o vysoce produktivní pomůcku.

Bohužel ve Windows XP to takto nefunguje. Pokud chcete něco takového využívat, vyzkoušejte jednoduchý freewarový program PlacesBar Tweaker. Nainstalujte jej, spusťte jej a vyberte si jednu z nabízených složek, nebo se přepněte na volbu Use Drive or Folder for Selected Place. Tlačítkem Browse si pak vyberte vlastní složku.

Každého zástupce, kterého označíte v nabídce vlevo tak můžete změnit, aby odkazoval na vámi vybrané místo. Samozřejmě se s tím změní i jeho název, nehrozí, že by tlačítko Plocha odkazovalo do nějaké jiné složky. Pokud jej změníte, PlacesBar Tweaker upraví jeho název i ikonku.

Microsoft Scalable Fabric

Na konec jsem si nechal experimentální projekt z Microsoft Research. Jedná se o program, který mění doposud používaný způsob přepínání oken programů ve Windows. Microsoft Scalable Fabric způsobí, že každé okno, které přesunete k jednomu z okrajů obrazovky, se začne zmenšovat do podoby malého náhledu, a to tím více, čím blíže okraji jej posunujete. Zmenšeniny pak můžete třídit do různých skupin a naráz je zobrazovat nebo minimalizovat.

CS24

Jde o zajímavý návrh toho, jak by práce s okny programů mohla vypadat v budoucích verzích Windows. Já osobně jsem si však na Scalable Fabric nezvykl, dávám přednost liště úloh s možností přeskládání zástupců oken pomocí programu QTTabBar. Ale možná se Scalable Fabric do vašeho vkusu trefí. Neberte jej jako nástroj pro každodenní použití, spíše jako zajímavý program na vyzkoušení.

Související články